Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'  

Επιστροφή   Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' > Σχετικά με την Αυτόνομη Κατάδυση > Εκπαίδευση, Προβληματισμοί και Εμπειρίες
Εγγραφή Forum Συχνές Ερωτήσεις Λίστα Μελών Ημερολόγιο Σημείωσε τα forums ως διαβασμένα

Ας μοιραστούμε τις εμπειρίες μας, για ακόμη πιο απολαυστικές βουτιές...

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 31-03-11, 19:01
Το avatar του χρήστη Σώτος Χριστοδούλου
Σώτος Χριστοδούλου Σώτος Χριστοδούλου is offline
 
Εγγραφή: 05-06-2007
Περιοχή: Κύπρος
Μηνύματα: 630
Unhappy Κατάδυση - Γενικότητες περί ασφάλειας

Η έννοια της ασφάλειας πλήγεται κάθε φορά που συμβαίνει ένα ατύχημα. Πολλοί συν-δύτες έχουν προβληματιστεί στο άκουσμα μιας απώλειας. Τίθενται διάφορα ερωτηματικά για την επάρκεια της εκπαίδευσης, την επάρκεια των καταδυστικών κέντρων και γενικότερα δημιουργείται ένα κλίμα αρνητικό για την κατάδυση. Στην πραγματικότητα τα γεγονότα συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι η ψυχαγωγική αυτόνομη κατάδυση είναι μια ασφαλής ενασχόληση ελέυθερου χρόνου. Το ποσοστό επιβίωσης κάποιου που κάνει συνεχείς καταδύσεις για 20 χρόνια είναι 99,75%. Αυτός ο αριθμός βγαίνει από στατιστικές της DAN, τον έχω σε μια παρουσίαση Power point αλλά σαν βλάκας δεν κράτησα την πηγή. Μπορεί κάποιος να το ψάξει και να το επιβεβαιώσει όμως. Με άλλα λόγια αν είμαστε μια παρέα 400 ατόμων και βουτάμε για 20 συναπτά έτη οι πιθανότητες λένε πώς ένας από εμάς θα χάσει την ζωή του στην κατάδυση. Αυτό τοποθετεί την κατάδυση στα ασφαλή "σπορ"! Αυτή είναι η αλήθεια της στατιστικής. Οι λόγοι των ατυχημάτων είναι πολλοί και διάφοροι αλλά από μια μελέτη που έχω κάνει φαίνεται πώς ο κύριος παράγοντας είναι το ανθρώπινο λάθος. Μέσα από την μελέτη των ατυχημάτων κτίζονται προδιαγραφές ασφάλειας, προσαρμόζονται εκπαιδευτικά συστήματα από τα οποία όλοι διδασκόμαστε. Το γεγονός ότι παλαιότερα δεν ακούγαμε τόσο συχνά για θανάτους έχει να κάνει περισσότερο με το γεγονός ότι η κατάδυση δεν ήταν τόσο διαδεδομένη όπως σήμερα. Πιστεύω ότι η ασφάλεια είναι ένας λόγος που συμβάλλει στην ανάπτυξη της.
Για χάρη συζήτησης παραθέτω και κάποια τμήματα από το ευρωπαικό πρότυπο για τις υποχρεώσεις ενός παροχέα καταδυτικών υπηρεσιών πιό κάτω επειδή το θέμα έχει προκύψει σε άλλο θρεντ. Διαβάστε και έκφράστε ανησυχίες, απορίες, εμπειρίες, σχετικές ή μη ελεύθερα.

Σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα ο παροχέας καταδυτικών υπηρεσιών πρέπει να ενεργεί σε σχέση με καθοδηγούμενες καταδύσεις όπως πιό κάτω.
Τα εγκεκριμένα καταδυτικά κέντρα είναι καταχωρημένα και αναγνωρισμένα από ένα ή περισσότερους εκπαιδευτικούς οργανισμούς που βάσει της Ελληνικής νομοθεσίας είναι αναγνωρισμένοι ώς τέτοιοι στην Ελληνική επικράτεια. Συνεπώς το κάθε καταδυτικό κέντρο υποχρεούται βάσει νόμου να ακολουθεί τα κάτωθι σε σχέση με την παροχή καθοδηγούμενων καταδύσεων:
Από το καταδυτικό πρότυπο 14467:2002 (αποσπάσματα).
4.1 Πληροφορίες που πρέπει να δίδονται στον πελάτη:
4.1.1 Πληροφορίες πριν την παροχή υπηρεσίας
Ο παροχέας καταδυτικών υπηρεσιών πρέπει να δίδει τις ακόλουθες πληροφορίες στον πελάτη:
- Επεξήγηση όλων των θεμάτων που σχετίζονται με την συμφωνία παροχής υπηρεσίας συμπεριλαμβανομένου του τρόπου διεξαγωγής και τους όρους της συμφωνίας, την οποία υπογράφει ο πελάτης.
- Προ-απαιτούμενα και πιστοποιήσεις που είναι αναγκαίες για την συγκεκριμένη παροχή καταδυτικής υπηρεσίας (π.χ. ιατρικό πιστοποιητικό),
- περιγραφή του απαραίτητου εξοπλισμού,
- το κόστος και η ασφάλεια βάσει εθνικών κανονισμών και νομοθεσιών,
- θέματα που άπτονται στις ιδιαιτερότητες του τοπικού καταδυτικού περιβάλλοντος στο οποίο θα λάβει χώραν η υπηρεσία,
- οι σχετικές με την κατάδυση και οι νομικές απαιτήσεις που σχετίζονται με την συγκεκριμένη υπηρεσία.
Στην περίπτωση καθοδηγούμενης ή οργανωμένης κατάδυσης (ορίζεται από το πρότυπο), είναι απαραίτητο να παρέχονται οι ακόλουθες επιπρόσθετες πληροφορίες:
- πληροφορίες που έχουν σχέση με το συγκεκριμένο καταδυτικό σημείο, και συγκεκριμένα κινδύνους που μπορεί να επηρεάσουν την ασφάλεια της κατάδυσης (π.χ. υποβρύχιο περιβάλλον),
- διευθετήσεις που αφορούν ομάδες συντρόφων και αριθμό συμμετοχών,
- όρια βάθους και/ή χρόνου.
4.1.2 Πληροφορίες κατά την διάρκεια της παροχής της υπηρεσίας
Πριν από κάθε κατάδυση ή εκπαιδευτική δραστηριότητα, οι πελάτες πρέπει να ενημερώνονται για τις διαδικασίες ασφαλείας όπως:
- το επιβλέπων προσωπικό,
- τις διαδκασίες έκτακτης ανάγκης,
- καθορισμός ομάδων και ζευγαριών.
4.2 Αξιολόγηση Κινδύνων
Ο παροχέας καταδυτικών υπηρεσιών πρέπει να διεξάγει μια αξιολόγηση κινδύνων για όλα τα σημεία που χρησιμοποιούνται για υποβρύχια δραστηριότητα στα πλαίσια εκπαίδευσης ή άλλης υπηρεσίας. Οι ακόλουθοι παράγοντες πρέπει να είναι μέρος της αξιολόγησης:
- κίνηση του νερού,
- βάθος,
- ορατότητα,
- μόλυνση του νερού,
- τρόποι ειοσόδου και εξόδου από το νερό,
- απαγορευμένες ζώνες,
- καταλληλόλητα του καταδυτικού σημείου για διεξαγωγή της προγραμματισμένης καταδυτικής υπηρεσίας,
- σχέδιο αντιμετόπισης έκτακτης ανάγκης,
- δεξιότητες και ικανότητες συμμετεχόντων σε σχέση με την συγκεκριμένη υπηρεσία.
Ο παροχέας καταδυτικών υπηρεσιών έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την συμμετοχή σε οποιοδήποτε πελάτη κριθεί βάσει της αξιολόγησης κινδύνων ότι αυτό εξυπηρετεί την ασφάλεια του πελάτη.
4.3 Απαιτήσεις σε εξοπλισμό
4.3.1 Εξοπλισμός έκτακτης ανάγκης
Για όλες τις καταδυτικές τοποθεσίες που λαμβάνει χώρα καταδυτική υπηρεσία ο παροχέας πρέπει να μεριμνά ώστε να υπάρχουν κατά το ελάχιστο τα ακόλουθα:
- κουτί πρώτων βοηθειών κατάλληλο για την προγραμματισμένη καταδυτική υπηρεσία,
- φαρμακευτικό οξυγόνο με δυνατότητα παροχής οξυγόνου με ρυθμό τουλάχιστον 15 λίτρα το λεπτό για 20 λεπτά,
- σύστημα επικοινωνίας ικανό για ειδοποίηση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.
Σε κάθε κατααδυτική τροποθεσία πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο αντυιμετόπισης έκτακτης ανάγκης με τα ελάχιστα απαραίτητα στοιχεία:
- διαδικασίες για μεταφορά τραυματισμένου σε ασφαλές σημείο, τρόποι καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης και σχέδιο μεταφοράς τραυματία σε σημείο παράδοσης στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης,
- χρήση φαρμακευτικού οξυγόνου,
- πληροφορίες για τις πλησιέστερες ιατρικές μονάδες (συμπεριλαμβανωμένων στοιχείων επικοινωνίας με τον πλησιέστερο υπερβαρικό θάλαμο).
4.4 Εγγραφα
4.4.1 Προσωπικό
Ομ παροχέας καταδυτικών υπηρεσιών υποχρεούται να τηρεί αρχείο όλων των υπαλλήλων που χρησιμοποιεί στην παροχή υπηρεσιώνώς ακολούθως:
- όνομα και ημερομηνία γέννησης,
- εκπαίδευση / πιστοποίηση, εμπειρία και ιατρικό πιστοποιητικό,
- ικανότητες σχετικές με την παροχή καταδυτικών υπηρεσιών.
Ο παροχέας πρέπει να είναι σε θέση να αποδεικνύει ότι όλα τα άτομα που χρησιμοποιεί για παροχή υπηρεσιών έχουν ανα πάσα στιγμή τις απαραίτητες πιστοποιήσεις που είναι σχετικές με τα καθήκοντά τους. Υποχρεούται να επιδεικνύει αυτά τα πιστοποιητικά σε όποιο πελάτη τα ζητήσει.
6.3 Guided dive
Ο παροχέας πρέπει να κάνει μια ενημέρωση πριν από κάθε κατάδυση για την ασφάλεια, ανα διενεργεί αξιολόγηση των κινδύνων, να ορίζει ομάδες και συντρόφους, να καθορίζει τις παραμέτρους της κατάδυσης και να διασφαλίζει ότι το σχέδιο αντιμετόπισης έκτακτης ανάγκης υπάρχει και μπορεί να εφαρμοστεί.
Ο πελάτης για να μπορεί να αγοράσει αυτή την υπηρεσία πρέπει να είναι πιστοποιημένος βάσει του προτύπου 14153-1. Ο παροχέας πρέπει να ελέγχει το πιστοποιητικό και το ημερολόγιο καταδύσεων του κάθε πελάτη πριν από κάθε κατάδυση.
Οι καθοδηγούμενες καταδύσεις που απαιτούν επιπρόσθετες πιστοποιήσεις όπως π.χ. νυχτερινή κατάδυση, ναυαγιοκατάδυση κλπ. Μπορούν μόνο να διεξαχθούν αν ο πελάτης έχει τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις ή αντίστοιχη εμπειρία.
Οι καθοδηγούμενες καταδύσεις που απαιτούν επιπρόσθετες πιστοποιήσεις ή εμπειρία, για τα οποία ο πελάτης δεν μπορεί να παρουσιάσει σχετική τεκμηρίωση θεωρούνται εκπαιδευτικές καταδύσεις και μπορούν να διεξαχθούν μόνο από πιστοποιημένο εκπαιδευτή καταδύσεων. Η παράγραφος 5 εφαρμόζεται για θέματα που σχετίζονται με αυτού του είδους τις καταδύσεις.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη fivos : 01-04-11 στις 16:11.
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 01-04-11, 11:49
Κατερινα Κατερινα is offline
 
Εγγραφή: 01-04-2011
Μηνύματα: 14
Απάντηση: Αγνοείται 28χρονη αυτοδύτρια στον Ποθητό

To forum το παρακολουθώ αλλά πρώτη φορά γράφω. Το θέμα όμως αυτό με έχει στοιχειώσει, και ομολογώ ότι η αντιπαράθεση με ενόχλησε.
Συμφωνώ με όσους αντιδρούν στα υπονοούμενα ευθυνών, κατανοώ όμως απόλυτα και όσους αναρωτιούνται πως πεθαίνεις σε οργανωμένη κατάδυση. Δεν είναι διαστροφή αλλά ανησυχία – μήπως θα μπορούσα να είμαι και εγώ στη θέση της?
Ναι μεν κάθε αυτοδύτης είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του, πλην όμως για να μπορείς να αντιδράσεις σε κάθε πιθανή κατάσταση χρειάζεται εμπειρία. Και για να γίνεις έμπειρος δύτης χρειάζεται να βουτάς συνεχώς όσο είσαι άπειρος δύτης, άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Λατρεύω τις καταδύσεις, όμως δουλειά παιδιά σκατά φατά, ώρες πτήσης δεν μαζεύονται εύκολα. Σύζυγος και φίλοι δεν ακολουθούν, αποτέλεσμα, πέραν του καταδυτικού στο οποίο πάω συνήθως και τους ξέρω, κάθε φορά που βρίσκομαι κοντά σε θάλασσα πάω σε όποιο καταδυτικό βρω και βουτάω με άγνωστα άτομα. Με περιμένει όμως και ένα πεντάχρονο στο σπίτι και θέλω να θεωρώ δεδομένο ότι εφόσον βουτάω με πιστοποιημένο καταδυτικό η εμπειρία του DM θα καλύψει τα όποια κενά της δικής μου (και του άγνωστου συνήθως σε εμένα ζευγαριού) και θα επιστρέψω, εκτός και αν ο κόσμος γυρίσει ανάποδα. ΔΕΝ ΛΕΩ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΌΤΙ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΤΥΧΗΜΑ, λέω απλώς τους συνειρμούς που μου δημιούργησε.
Και έχω και κάποιους προβληματισμούς εδώ και καιρό όσον αφορά την εκπαίδευση, τους οποίος απλά τους λέω ως σχετικούς με όσα ειπώθηκαν παραπάνω, όχι ως σχετικούς με το περιστατικό: Ξέρετε κανέναν που να πλήρωσε για το OW ή το advanced και να μην πήρε την πιστοποίηση επειδή ο εκπαιδευτής τον θεώρησε ανεπαρκή? Εγώ προσωπικά δεν ξέρω. Το advanced αλήθεια που μπορείς να το πάρεις στο καπάκι μετά το OW με 0 βουτιές πλην των εκπαιδευτικών τι νόημα έχει? Εγώ για το advanced πήγα μετά από 40 βουτιές σε Ελλάδα και εξωτερικό, και είπα από την αρχή στον εκπαιδευτή ότι ο μόνος λόγος που το θέλω είναι για επιπλέον γνώσεις= επιπλέον ασφάλεια. Τη βαθιά του advanced την κάναμε στα 23 μέτρα, διότι τόσο έφτανε ο βυθός, και έτσι πιστοποιηθήκαμε. Το παλικάρι που έκανε σχολείο μαζί μου απόρησε γιατί έφτυσα τη μάσκα μου πριν μπω – είχε κάνει το OW το ένα Σαββατοκύριακο και το advanced το άλλο.
Όσο δε αφορά τα καταδυτικά, στην Ερυθρά και στη Κύπρο μου έδωσαν να συμπληρώσω ερωτηματολόγιο για εμπειρία, φυσική κατάσταση και πληροφορίες επικοινωνίας σε περίπτωση περιστατικού, και να υπογράψω δήλωση ότι βουτάω με δική μου ευθύνη. Εδώ το πρωτόκολλο είναι συνήθως «Πως σε λένε» «Τάδε (μικρό όνομα)» «Έχεις πτυχίο» «Έχω» «Έλα». Αν πάθω τίποτα θα ψάχνουνε να βρούνε ποια είμαι από τις πινακίδες του αυτοκινήτου.
Αυτά ως δύτης, με μικρή σχετική εμπειρία. Ως δικηγόρος όμως με αρκετά μεγαλύτερη εμπειρία, μπορώ να σας βεβαιώσω ότι ιδιοκτήτης και DM θα τη φάνε φταίνε δε φταίνε. Η μόνη συμβουλή να ψάξουν υπεράσπιση από την καταδυτική κοινότητα, μπας και μπορέσει να κάνει την έδρα να καταλάβει πέντε πράγματα.
Για το παιδί τώρα που ήταν στο περιστατικό, δεν θέλω ούτε να φανταστώ πως είναι μία τέτοια εμπειρία, και συγχαρητήρια για την ψυχραιμία των εγγραφών.
Απάντηση με παράθεση
  #3  
Παλιά 01-04-11, 13:16
Το avatar του χρήστη altsam
altsam altsam is offline
 
Εγγραφή: 29-07-2009
Περιοχή: Καλύβια Θορικού
Μηνύματα: 26
Απάντηση: Αγνοείται 28χρονη αυτοδύτρια στον Ποθητό

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Κατερινα Εμφάνιση μηνυμάτων
To forum το παρακολουθώ αλλά πρώτη φορά γράφω. Το θέμα όμως αυτό με έχει στοιχειώσει, και ομολογώ ότι η αντιπαράθεση με ενόχλησε.
Συμφωνώ με όσους αντιδρούν στα υπονοούμενα ευθυνών, κατανοώ όμως απόλυτα και όσους αναρωτιούνται πως πεθαίνεις σε οργανωμένη κατάδυση. Δεν είναι διαστροφή αλλά ανησυχία – μήπως θα μπορούσα να είμαι και εγώ στη θέση της?
Ναι μεν κάθε αυτοδύτης είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του, πλην όμως για να μπορείς να αντιδράσεις σε κάθε πιθανή κατάσταση χρειάζεται εμπειρία. Και για να γίνεις έμπειρος δύτης χρειάζεται να βουτάς συνεχώς όσο είσαι άπειρος δύτης, άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Λατρεύω τις καταδύσεις, όμως δουλειά παιδιά σκατά φατά, ώρες πτήσης δεν μαζεύονται εύκολα. Σύζυγος και φίλοι δεν ακολουθούν, αποτέλεσμα, πέραν του καταδυτικού στο οποίο πάω συνήθως και τους ξέρω, κάθε φορά που βρίσκομαι κοντά σε θάλασσα πάω σε όποιο καταδυτικό βρω και βουτάω με άγνωστα άτομα. Με περιμένει όμως και ένα πεντάχρονο στο σπίτι και θέλω να θεωρώ δεδομένο ότι εφόσον βουτάω με πιστοποιημένο καταδυτικό η εμπειρία του DM θα καλύψει τα όποια κενά της δικής μου (και του άγνωστου συνήθως σε εμένα ζευγαριού) και θα επιστρέψω, εκτός και αν ο κόσμος γυρίσει ανάποδα. ΔΕΝ ΛΕΩ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΌΤΙ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΤΥΧΗΜΑ, λέω απλώς τους συνειρμούς που μου δημιούργησε.
Και έχω και κάποιους προβληματισμούς εδώ και καιρό όσον αφορά την εκπαίδευση, τους οποίος απλά τους λέω ως σχετικούς με όσα ειπώθηκαν παραπάνω, όχι ως σχετικούς με το περιστατικό: Ξέρετε κανέναν που να πλήρωσε για το OW ή το advanced και να μην πήρε την πιστοποίηση επειδή ο εκπαιδευτής τον θεώρησε ανεπαρκή? Εγώ προσωπικά δεν ξέρω. Το advanced αλήθεια που μπορείς να το πάρεις στο καπάκι μετά το OW με 0 βουτιές πλην των εκπαιδευτικών τι νόημα έχει? Εγώ για το advanced πήγα μετά από 40 βουτιές σε Ελλάδα και εξωτερικό, και είπα από την αρχή στον εκπαιδευτή ότι ο μόνος λόγος που το θέλω είναι για επιπλέον γνώσεις= επιπλέον ασφάλεια. Τη βαθιά του advanced την κάναμε στα 23 μέτρα, διότι τόσο έφτανε ο βυθός, και έτσι πιστοποιηθήκαμε. Το παλικάρι που έκανε σχολείο μαζί μου απόρησε γιατί έφτυσα τη μάσκα μου πριν μπω – είχε κάνει το OW το ένα Σαββατοκύριακο και το advanced το άλλο.
Όσο δε αφορά τα καταδυτικά, στην Ερυθρά και στη Κύπρο μου έδωσαν να συμπληρώσω ερωτηματολόγιο για εμπειρία, φυσική κατάσταση και πληροφορίες επικοινωνίας σε περίπτωση περιστατικού, και να υπογράψω δήλωση ότι βουτάω με δική μου ευθύνη. Εδώ το πρωτόκολλο είναι συνήθως «Πως σε λένε» «Τάδε (μικρό όνομα)» «Έχεις πτυχίο» «Έχω» «Έλα». Αν πάθω τίποτα θα ψάχνουνε να βρούνε ποια είμαι από τις πινακίδες του αυτοκινήτου.
Αυτά ως δύτης, με μικρή σχετική εμπειρία. Ως δικηγόρος όμως με αρκετά μεγαλύτερη εμπειρία, μπορώ να σας βεβαιώσω ότι ιδιοκτήτης και DM θα τη φάνε φταίνε δε φταίνε. Η μόνη συμβουλή να ψάξουν υπεράσπιση από την καταδυτική κοινότητα, μπας και μπορέσει να κάνει την έδρα να καταλάβει πέντε πράγματα.
Για το παιδί τώρα που ήταν στο περιστατικό, δεν θέλω ούτε να φανταστώ πως είναι μία τέτοια εμπειρία, και συγχαρητήρια για την ψυχραιμία των εγγραφών.
+1000
Απάντηση με παράθεση
  #4  
Παλιά 01-04-11, 13:50
Το avatar του χρήστη jack
jack jack is offline
 
Εγγραφή: 31-03-2011
Μηνύματα: 15
Απάντηση: Αγνοείται 28χρονη αυτοδύτρια στον Ποθητό

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Κατερινα Εμφάνιση μηνυμάτων
... συγχαρητήρια για την ψυχραιμία των εγγραφών.
Απάντηση με παράθεση
  #5  
Παλιά 01-04-11, 14:04
Το avatar του χρήστη Dimitris Galon
Dimitris Galon Dimitris Galon is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ
 
Εγγραφή: 05-06-2007
Μηνύματα: 745
Απάντηση: Αγνοείται 28χρονη αυτοδύτρια στον Ποθητό

@ Joker
@ Κατερίνα

Παιδιά το μέγεθος της γραμματοσειράς που χρησιμοποιείτε είναι πολύ μικρό. Μου βγήκαν τα μάτια για να διαβάσω τα γραφόμενα σας. Ίσως θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε το αμέσως επόμενο μέγεθος.

Ευχαριστώ
DG
Απάντηση με παράθεση
  #6  
Παλιά 01-04-11, 14:27
Το avatar του χρήστη Vasilis_UW
Vasilis_UW Vasilis_UW is offline
 
Εγγραφή: 31-01-2010
Μηνύματα: 131
Απάντηση: Αγνοείται 28χρονη αυτοδύτρια στον Ποθητό

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Κατερινα Εμφάνιση μηνυμάτων
...Δεν είναι διαστροφή αλλά ανησυχία – μήπως θα μπορούσα να είμαι και εγώ στη θέση της? ... Και έχω και κάποιους προβληματισμούς εδώ και καιρό όσον αφορά την εκπαίδευση, τους οποίος απλά τους λέω ως σχετικούς με όσα ειπώθηκαν παραπάνω, όχι ως σχετικούς με το περιστατικό: Ξέρετε κανέναν που να πλήρωσε για το OW ή το advanced και να μην πήρε την πιστοποίηση επειδή ο εκπαιδευτής τον θεώρησε ανεπαρκή? Εγώ προσωπικά δεν ξέρω ...είχε κάνει το OW το ένα Σαββατοκύριακο και το advanced το άλλο.
..
Φοβία θα το έλεγα, και όχι ανησυχία. Οι φοβίες είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να ξεπεράσει εύκολα και σχεδόν πάντα νομίζει ότι είναι κάτι λογικό, μια λογική ανησυχία. Τα εξαιρετικά σπάνια δυσάρεστα γεγονότα δεν βοηθάνε προς αυτή την κατεύθυνση αλλά ούτε η μικρή συχνότητά τους προς την αντίθετη, αφού δεν πρόκειται για λογική. Ένα ψυχολόγος θα το εξηγούσε καλύτερα. Αν θέλει κάποιος να φέρει στο μηδέν ακριβώς την πιθανότητα να πάει από κατάδυση, τότε το να τα παρατήσει θα κάνει σίγουρα τη δουλειά μιά χαρά. Οι συνολικές πιθανότητες όμως να πεθάνει νέος δεν θα αλλάξουν και πολύ, ιδιαίτερα αν κάνει ποδήλατο και ζεί σε πόλη, κ.α πολλά άλλα που δεν προκαλούν φοβίες αλλά όμως σκοτώνουν.

Το ότι δεν ξέρεις κανέναν που να κόπηκε σημαίνει ότι κανένας δεν κόβεται ποτέ ή συμβαίνει και απλώς δεν το ξέρεις. Ας αφήσουμε το δεύτερο, παρόλο που νομίζω ότι είναι η σωστή απάντηση. Έστω ότι δεν κόβεται κανένας. Είναι ''χαμηλά'' τα στάνταρντς των οργανισμών και περνάνε εύκολα όλοι ή τους δίνουν πτυχίο έτσι, για τα $$; Ας αφήσουμε το πρώτο, παρόλο που νομίζω ότι είναι η σωστή απάντηση. (Τα στάνταρντς είναι για την μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων αρκετά εύκολα και έτσι με λίγη προσπάθεια τα πετυχαίνουν. Όπως και σχεδόν όλοι μπορούν να μάθουν ποδήλατο ή ελεύθερη κατάδυση από μικρά παιδιά.) Ας πούμε όμως πως τα πτυχία δίνονται χωρίς αντίκρυσμα, όπως υπονοείς. Δεν θα έπρεπε σε αυτή την περίπτωση να θρηνούμε κάθε ημέρα θύματα; Και μάλιστα αρχάριους. Ας μην κάνουμε τις εξαιρέσεις κανόνα όμως.

Και εμένα με φοβίζουν (συναισθηματικά) τα αεροπλάνα και δεν καταλαβαίνω (λογικά) γιατί δεν πέφτουν κάθε μέρα.

Φιλικά,

Β.
Απάντηση με παράθεση
  #7  
Παλιά 01-04-11, 14:32
digibill digibill is offline
 
Εγγραφή: 18-10-2010
Περιοχή: Αχαρναί
Μηνύματα: 89
Απάντηση: Αγνοείται 28χρονη αυτοδύτρια στον Ποθητό

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Vasilis_UW Εμφάνιση μηνυμάτων
Φοβία θα το έλεγα, και όχι ανησυχία. Οι φοβίες είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να ξεπεράσει εύκολα και σχεδόν πάντα νομίζει ότι είναι κάτι λογικό, μια λογική ανησυχία. Τα εξαιρετικά σπάνια δυσάρεστα γεγονότα δεν βοηθάνε προς αυτή την κατεύθυνση αλλά ούτε η μικρή συχνότητά τους προς την αντίθετη, αφού δεν πρόκειται για λογική. Ένα ψυχολόγος θα το εξηγούσε καλύτερα. Αν θέλει κάποιος να φέρει στο μηδέν ακριβώς την πιθανότητα να πάει από κατάδυση, τότε το να τα παρατήσει θα κάνει σίγουρα τη δουλειά μιά χαρά. Οι συνολικές πιθανότητες όμως να πεθάνει νέος δεν θα αλλάξουν και πολύ, ιδιαίτερα αν κάνει ποδήλατο και ζεί σε πόλη, κ.α πολλά άλλα που δεν προκαλούν φοβίες αλλά όμως σκοτώνουν.

......

Και εμένα με φοβίζουν (συναισθηματικά) τα αεροπλάνα και δεν καταλαβαίνω (λογικά) γιατί δεν πέφτουν κάθε μέρα.

[offtopic]Εμένα πάλι δεν με φοβίζουν καθόλου τα αεροπλάνα, αλλά την πιθανότητα νόσου εντός των πινάκων ακόμη δεν την έχω χωνέψει, παρά τα μαθήματα στατιστικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο Μ' αρέσει η ρουφιάνα η κατάδυση αλλά με φέρνει αντιμέτωπο με το χειρότερο πρόσωπο του εαυτού μου [/offtopic]
Απάντηση με παράθεση
  #8  
Παλιά 01-04-11, 15:03
Κατερινα Κατερινα is offline
 
Εγγραφή: 01-04-2011
Μηνύματα: 14
Απάντηση: Αγνοείται 28χρονη αυτοδύτρια στον Ποθητό

Βασίλη
Δεν είπα ότι απεκτησα φοβίες, ούτε πρόκειται να σταματήσω να βουτάω, απλά άνέφερα το λόγο που κάνει πολλούς (μεταξύ των οποίων και εγώ) να αναρωτιόμαστε για το τι έγινε και να κάνουμε σχετικές συζητήσεις. Αν δεν υπήρχε κάποιος λόγος οποιοδήποτε άλλο σχόλιο πέραν του "συλληπητήρια" θα ήταν τεράστια έλλειψη σεβασμού.
Για τις πρϋποθέσεις εκπαίδευσης και πιστοποίησης αυτοδυτών και για τις συνθήκες λειτουργίας των καταδυτικών θα ήθελα να τα ξαναπούμε, σε κάποιο άλλο θεματικό

Κατερίνα
Απάντηση με παράθεση
  #9  
Παλιά 01-04-11, 15:21
Το avatar του χρήστη gre
gre gre is offline
 
Εγγραφή: 29-09-2008
Περιοχή: Kea
Μηνύματα: 51
Απάντηση: Αγνοείται 28χρονη αυτοδύτρια στον Ποθητό

Καλησπερα κι απο μενα. Θλιψη μεγαλη για το περιστατικο, αλλά και αφορμη για προβληματισμο.
Για να μην κουρασω, θα θελα να θεσω ενα θεμα, που αν δεν κανω λαθος, δεν πολυθιχτηκε.
Το θεμα της μακροχρονιας αποχης απο την καταδυση. Σκεφθειτε καποιον που εχει παρει καποια στιγμη στη ζωης του OW, και Advanced ενδεχομενως, εκανε εκτοτε 10-20 βουτιες, και τα χει παρατησει 5 χρονια (για παραδειγμα). Αν αυτος ο ανθρωπος κληθει για καποιο λογο να βουτηξει σημερα, ειναι αρκετα πιθανο να μην μπορει να συναρμολογησει καλα-καλα τον εξοπλισμο του.
Τυγχανει να γνωριζω DM ο οποιος καποτε πορωθηκε, ασχοληθηκε, εγινε DM, και λιγο μετα, αλλαξαν καποιες συνθηκες στη ζωη του, και εδω κι εξι-επτα χρονια δεν εχει βουτηξει. Σε προσφατη συζητηση μαζι του συνειδητοποιησα οτι εχει ξεχασει παρα πολλα πραγματα, εχει χασει το "touch" που λενε. Κατι απολυτα φυσιολογικο. Παραμενει ομως στα χαρτια Dive master. Να ειμαι ειλικρινης, δεν ξερω για ποσο.
Θα θελα λοιπον να ακουσω αποψεις για το πως η καταδυτικη κοινοτητα αντιμετωπιζει αυτο το ζητημα. Στο εξωτερικο που βουτηξα προσφατα, ο εκει DM, απλα με ρωτησε ποσο καιρο εχω να βουτηξω. Του απαντησα, και εκει η συζητηση τελειωσε. Θα μπορουσα να πω οτι θελω.
Περιμενω αποψεις
__________________
Απάντηση με παράθεση
  #10  
Παλιά 01-04-11, 18:03
Το avatar του χρήστη altsam
altsam altsam is offline
 
Εγγραφή: 29-07-2009
Περιοχή: Καλύβια Θορικού
Μηνύματα: 26
Απάντηση: Κατάδυση - Γενικότητες περί ασφάλειας

Εγώ απόλυτα συμφωνώ με την Κατερινά !

Ίσως στο προηγούμενο topic να ήμουν περισσότερο καυστικός από όσο μπορούσε να αντέξει το ακροατήριο....

Μιλώντας για χάπαλκα DM και ελαφρόμυαλους δύτες...που δεν έχουν την απόλυτη συκγέντρωση σε αυτό που κάνουν, παραθέτωντας βιντεάκια από το youtube ίσως να μην άρεσε και να άγγιζε τα όρια της καφρίλας....

Παρόλα αυτά είναι καιρός να δούμε λίγο την πραγματικότητα....τι συμβαίνει εκεί έξω....και να μην την δούμε με στρογγυλά γυαλιά...αλλά με γωνίες.

Έχω σταματήσει να βουτάω με καταδυτικά κέντρα όχι γιατι θεωρώ τον εαυατό μου ΥΠΕΡΔΥΤΗ αλλά γιατί θεωρώ ότι αρκετές φορές οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι...

Δεν μου αρέσει να βουτάω με αγνώστους κάθε φορά....δεν μου αρέσει να μην ξέρω το που θα βουτήξω...και να το μαθαίνω πάνω στο σκάφος....δεν μου αρέσει να μην ξέρω τι ώρα θα φύγω και τι ώρα θα γυρίσω....δεν μου αρέσει να βουτάω με group των 10 ατόμων....

Δεν μου αρέσει να μην ξέρω τι μίγμα nitrox θα πάρω....δεν μου αρέσει να μην υπάρχει βαρκάρης επάνω στο σκάφος.....και γενικότερα δεν μου αρέσει να πληρώνω και να μην έχω τα απαραίτητα.

Αντ αυτού έχω ακολουθήσει μια άλλη πρακτική....έχουμε κάνει την δική μας παρέα.....και βουτάμε για πάρτη μας....οργάνωση σωστή.....δικές μας υποδομές σε αέρια και εξοπλισμό....και πάνω από όλα καλή παρέα !!

Θα μου πει κανείς τώρα......Ωραία ρε φίλε....εσύ είχες την τύχη και την άνεση και έκανες.....εμείς που δεν μπορούμε τι θα κάνουμε? θα κόψουμε την κατάδυση??

Κατηγορηματικά απαντώ ΟΧΙ.....αλλά άλλη φορά που κάποιος θα δει πλημμελή μέτρα ασφαλείας ή ενημέρωσης...να αντιδράσει...

Να κάνει "ρόμπα" τον εκάστοτε επαγγελματία μπροστά σε όλους...μόνο έτσι θα αρχίσουν ορισμένοι να βάζουν μυαλό. Είναι μεγάλη ευκαιρία...τώρα και με την οικονομική κρίση που κάθε ευρώ μετράει...να ζητάμε και να παίρνουμε το μέγιστο από τις υπηρεσίες που μας προσφέρουν.

Και κάτι τελευταίο για όλους εμάς......πρέπει όλοι...μα...όλοι να μάθουμε την ΑΞΙΑ της ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ....

Δεν είναι καθόλου κακό....να αφιερώνουμε μερικές βουτιές (οι οποίες δεν κοστίζουν) στα 6 μέτρα με σκοπό να προπονούμαστε σε βασικές δεξιότητες. Η προπόνηση και η αξία της είναι κάτι που διδάσκεται και πολύ σωστά....στους δύτες που κάνουν τεχνική κατάδυση.....καλό είναι να οι εκπαιδευτές που υπάρχουν εδώ μέσα να διδάξουν όλους τους μαθητές τους....τι άξια έχει το λεγόμενο "χαζοβούτϊ" της προπόνησης.

Αυτά τα ολίγα ήθελα να πω....
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
Δεν Μπορείτε να απαντήσετε
Δεν Μπορείτε να ανεβάσετε συνημμένα αρχεία
Δεν Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

vB code είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Forum Jump


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 17:04.


Powered by vBulletin® Version 3.6.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.