![]() |
|
Ας μοιραστούμε τις εμπειρίες μας, για ακόμη πιο απολαυστικές βουτιές... |
Εμφάνιση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας: Είναι ή δεν είναι οι τεχνικοί δύτες, δύτες αναψυχής; | |||
Είναι |
![]() ![]() ![]() |
14 | 82,35% |
Δεν είναι |
![]() ![]() ![]() |
3 | 17,65% |
Ψήφισαν: 17. Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου |
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|
||||
|
||||
Είναι ή δεν είναι οι τεχνικοί δύτες, δύτες αναψυχής;
Παράθεση:
![]() Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Dimitris Galon : 28-06-07 στις 14:13. |
|
||||
|
||||
Απάντηση: Είναι ή δεν είναι οι τεχνικοί δύτες, δύτες αναψυχής;
Στην διεθνή ορολογία χρησιμοποιείται ο όρος recreational diver που έχει μεταφραστεί στα ελληνικά σαν δύτης αναψυχής. Ο τρόπος που έχει καταλήξει να χρησιμοποιείται ο όρος δύτης αναψυχής είναι "αδόκιμα ίσως" για να περιγράψει τον δύτη εκείνο που διενεργεί είδος κατάδυσης όπου:
Προσωπική μου γνώμη είναι ότι ο τεχνικός δύτης δεν μπορεί να στερείται το δικαίωμα να ονομάζεται δύτης αναψυχής. Υπάρχει και δύτης που κατεβαίνει στα 70 μέτρα για προσωπική ικανοποίηση ήτοι αναψυχή. Ο διαχωρισμός που γίνεται σε επαγγελματική κατάδυση και ψυχαγωγική κατάδυση έχει το κριτήριο της αμοιβής. Υπάρχουν πάλι αρκετά διαφορετικά είδη επαγγελματικής κατάδυσης: Είναι το καθάρισμα των υφάλων και η συντήρηση εξέδρων, είναι το commercial diving που γίνεται για ανέλκυση, εργασίες σε πετρελαιοπηγές, διδασκαλία της κατάδυσης, καθαρισμό πισίνας κλπ. |
|
||||
|
||||
Είναι πλέον "επαγγελματίας" στο να ξοδεύει χρήματα σε εξοπλισμούς και γεμίσματα.
|
|
||||
|
||||
Συμφωνώ, ο τεχνικός δύτης είναι δύτης αναψυχής αν βουτάει για αναψυχή, αλλά μπορεί να είναι και επαγγελματίας αν βουτάει για δουλειά ( εκπαίδευση ή υποβρύχιες εργασίες) με τεχνικό set up, σε καμμιά περίπτωση πιστεύω δεν είναι recreational...
|
|
||||
|
||||
Δεν νομιζω να εχουν αμφισβητηθεί απο τους "δύτες αναψυχής" οι λόγοι που κάνουν κάποιοι κατάδυση με τεχνικό εξοπλισμό (μεσα στους όποιους ειναι και η "αναψυχη" τους). Κάνουν κατι πιο εξειδικευμένο και για αυτό το λόγο νομίζω λέγονται "τεχνικοί δύτες". Προσωπικά δεν βρίσκω λόγο για αλλαγή της ορολογίας.
![]() Ασε που μερικά χρόνια μετά -αν οι "δύτες αναψυχής" λέγονται τελικα "sport divers"- θα γυρίσουν οι tecnical divers να πουν οτι ειναι και αυτοι sport... κτλ κτλ αυτα.. ![]() Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Zin : 28-06-07 στις 16:16. |
|
||||
|
||||
Όπως είπε ο Σώτος πολύ σωστά:
Τυπικά δεν είναι δύτης αναψυχής (recreational diver) Φυσικά και μπορεί να βουτάει κάποιος στα 100 μετρα επειδή "έτσι του αρέσει" δηλ για αναψυχή. Όπως βέβαια μπορεί κάποιος να είναι δύτης "αναψυχής" και να βουτάει γιατί πρέπει, να είναι δηλ επαγγελματίας (εκπαιδευτής, καθαριστής κτλ). Τώρα βέβαια αν η δουλειά του, του προσφέρει και αναψυχή ακόμα καλλίτερα. ![]() Θα είναι ίσως σκόπιμο να αλλάξει αυτή η ορολογία μια που είναι αρκετά παραπλανητική (μάλλον λίγο παλιά είναι μια που πριν απο 10 χρόνια ποιος πίστευε ότι θα κατεβαίνε ο κόσμος στα 200μ για πλάκα). |
|
||||
|
||||
οποτε ας ρωτησω και εγω με τη σειρα μου.
Ο συνοδος δυτων αναψυχης που αμοιβεται για να βουταει αλλα το κανει γιατι δεν μπορει να φανταστει τον εαυτο αλλοιως, αρα εχει βρει την τελεια αναψυχη, τι ειναι? Ειναι δυτης αμοιβομενης αναψυχης? Και σε τι διαχωριζεται αυτο απο την εθελοντικη ή μη αμοιβομενη αναψυχη κατ' (καταδυτικη) ουσια ? ΥΓ πολυ το γουσταρω αυτο το φορουμ ![]() |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
![]() Νομίζω επαγγελματίας είναι αυτός που αμοίβεται και που αν δεν πάει στη δουλειά θα τον βρίσουνε 3 ως 10 άτομα. Για τον συνοδό υπάρχει πάντα κάλυψη ΧΕΧΕ.. ![]() Νομίζω κάτι ανάλογο έχουμε και στην ταξινόμηση των κλείστρων στις μπουκάλες όμως. Βλέπε DIN - Yoke (A-clamp ή International) και άλλου είδους κατάταξη κατά μορφή Κ, Η, Υ, Ζ κλπ. Μια Ζ μπορεί να είναι και DIN. Επίσης μια International με την αφαίρεση του DIN insert μετατρέπεται αμέσως σε DIN και αντίστροφα ![]() |
|
||||
|
||||
Είναι άχαρος ρόλος αλλά δεν μπορώ να κάνω κι΄ αλλιώς, λοιπόν το ουσιαστικό αναψυχή δηλ. ψυχαγωγία προέρχεται από το ρήμα αναψύχω το οποίο σημαίνει δροσίζω, ξεκουράζω, αναζωογονώ. Κάνω την πλάκα μου δηλαδή, την ακούω, για τους προχωρημένους το τελευταίο. Όταν λοιπόν εσύ Γιώργο εργάζεσαι σαν συνοδός δυτών αναψυχής και ρωτάς
Παράθεση:
![]() Παράθεση:
![]() ![]() |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Έτσι λοιπόν θεωρώ, ότι η κύρια διάκριση πρέπει να γίνεται με βάση τον σκόπό και όχι τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η κατάδυση. Εξάλλου δε η επαγγελματική κατάδυση -υποθέτω δεν είμαι ειδικός- δεν είναι απαραίτητο να γίνεται αποκλειστικά με πρακτικές τεχνικής κατάδυσης.
Τρόποι εμφάνισης | |
|
|