Επιστροφή στο Forum : 01.05.2008 - Τετραήμερη εκδρομή στην λίμνη Κρεμαστών
Χρηστος Ευθυμιου
04-03-08, 08:25
Μια καλή ευκαιρία για μια εκδρομή στην φύση προσφέρεται το τετραήμερο της πρωτομαγιάς από την Τετάρτη 30.04.08 μέχρι την Κυριακή 04.05.08 (μια ημέρα άδεια για τους εργαζόμενους) στην Λίμνη των Κρεμαστών στον Νομό Ευρυτανίας κοντά στο Καρπενήσι.
https://i.ibb.co/NWBHkXG/p4300011.jpg (https://ibb.co/ssYMDhX)
Λίμνη Κρεμαστών
Είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδος και δημιουργήθηκε μετά από την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών το 1969 από τα συσσωρευμένα νερά των ποταμών Αχελώου, Αγραφιώτη, Ταυρωπού και Τρικεριώτη όπου λειτουργεί και ο μεγαλύτερος υδροηλεκτρικός σταθμός της ΔΕΗ.
Το “χαμένο” χωριό
Η Μεγάλη Επισκοπή δεν πλέον ορατή είναι θαμμένη κάτω από τα νερά της λίμνης. Μαζί της και ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία του 8ου αιώνα, ο ναός της Παναγιάς.
https://i.ibb.co/TPTV0yM/MONASTHRI.jpg (https://imgbb.com/)
Στόχος της εκδρομής
Ένας από τους στόχους της εκδρομής θα είναι να βουτήξουμε στο βυθισμένο χωριό, να εντοπίσουμε τον ναό της Παναγιάς να τον φωτογραφίσουμε, βιντεοσκοπήσουμε και να καταγράψουμε την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα 40 χρόνια μετά την “βύθιση του” στα νερά της λίμνης. Άλλο ένα σημαντικό μνημείο που βρίσκεται κάτω από το νερό και αξίζει να βουτήξουμε είναι το 400 χρόνων γεφύρι του Μανόλη με ανεπανάληπτη αρχιτεκτονική που συνέδεε τις δύο όχθες του ποταμού Αγραφιώτη. Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν πέφτει η στάθμη της λίμνης είναι ορατό και δεν έχει υποστεί σχεδόν καμία αλλοίωση.
Άλλες δραστηριότητες
Εκτός από τις βουτιές που θα τις οργανώσουμε μόνοι μας, υπάρχει δυνατότητα για rafting, trekking, Canoe-kayak, καταρρίχηση κ.λ.π. σε ένα καταπληκτικό άγριο φυσικό περιβάλλον με ξεχασμένα πανέμορφα χωριουδάκια που αξίζει κανείς να απολαύσει την ομορφιά και την καταπληκτική θέα που προσφέρουν.
Διαμονή
Υπάρχουν αρκετά παραδοσιακά δωμάτια στην Ανατολική Φραγκίστα ή στα γύρω χωριά αρκεί να τα κλείσουμε έγκαιρα (λόγω πρωτομαγιάς), ή για όσους θέλουν ελεύθερο Camping σε κάποιον από του όμορφους κολπίσκους της λίμνης.
Οργάνωση
Θα πάρουμε δύο γεμάτες φιάλες ο καθένας και θα έχουμε δυο φορητά κομπρεσέρ μαζί για να καλύψουμε τις επιπλέον βουτιές.
Παρακαλώ τα φώτα όσων έχουν γνώση του περιβάλλοντος, σχετικά με το εξοπλισμό που χρειάζεται για τέτοιες καταδύσεις. Π.χ. θεωρητικά ο Apeks μου μπορεί να κάνει βουτιές σε περιβάλλον με χαμηλή θερμοκρασία, στην πράξη όμως έχει κανείς γνώση του τι συμβαίνει;
Ενα επιπλέον link: http://www.limnikremaston.gr/
Χρηστος Ευθυμιου
04-03-08, 10:31
Χρήστο πολύ καλή ιδέα, ιδίως για όσους από εμάς (όπως εγώ), δεν έχουμε βουτήξει ποτέ σε λίμνη. :thumbup:
Παρακαλώ τα φώτα όσων έχουν γνώση του περιβάλλοντος, σχετικά με το εξοπλισμό που χρειάζεται για τέτοιες καταδύσεις. Π.χ. θεωρητικά ο Apeks μου μπορεί να κάνει βουτιές σε περιβάλλον με χαμηλή θερμοκρασία, στην πράξη όμως έχει κανείς γνώση του τι συμβαίνει;
Ενα επιπλέον link: http://www.limnikremaston.gr/
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον εξοπλισμό. Θα χρησιμοποιήσουμε τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε και στην θάλασσα τον χειμερινούς μήνες. Οι θερμοκρασίες αυτή την εποχή δεν είναι τόσο χαμηλές ώστε να υπάρχει ανησυχία. Το Apeks είναι αστέρι για τις βουτιές που θα κάνουμε. Μια αλλαγή σε σχέση με την Θάλασσα είναι το Υψόμετρο (περίπου +600 m) σχετικά μικρή διαφορά και δεν υπάρχει πρόβλημα, είναι και μια ευκαιρία να μάθουμε μερικά πράγματα ακόμα.
Επίσης χρειαζόμαστε 2-3 kg λιγότερα βάρη από ότι στην θάλασσα λόγω της μικρότερης πυκνότητας του γλυκού νερού (πυκνότητα γλυκού νερού 1,00 kg/l, θαλασσινού νερού 1,03 kg/l). Εκείνο που δεν ξέρουμε είναι πως θα είναι η ορατότητα τις ημέρες που θα βουτήξουμε.
Ένα είναι σίγουρο για όσους δεν έχουν ξαναβουτήξει σε λίμνη, θα είναι μια καινούρια εμπειρία.
Και κάτι ακόμα που έμαθα μόλις χθες ίσως συναντήσουμε ένα είδος ψαριού (δεν γνωρίζω όνομα) που ζει μόνο στην Λίμνη των Κρεμαστών.
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον εξοπλισμό. Θα χρησιμοποιήσουμε τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε και στην θάλασσα τον χειμερινούς μήνες. Οι θερμοκρασίες αυτή την εποχή δεν είναι τόσο χαμηλές ώστε να υπάρχει ανησυχία. Το Apeks είναι αστέρι για τις βουτιές που θα κάνουμε. Μια αλλαγή σε σχέση με την Θάλασσα είναι το Υψόμετρο (περίπου +600 m) σχετικά μικρή διαφορά και δεν υπάρχει πρόβλημα, είναι και μια ευκαιρία να μάθουμε μερικά πράγματα ακόμα.
Επίσης χρειαζόμαστε 2-3 kg λιγότερα βάρη από ότι στην θάλασσα λόγω της μικρότερης πυκνότητας του γλυκού νερού (πυκνότητα γλυκού νερού 1,00 kg/l, θαλασσινού νερού 1,03 kg/l). Εκείνο που δεν ξέρουμε είναι πως θα είναι η ορατότητα τις ημέρες που θα βουτήξουμε.
Ένα είναι σίγουρο για όσους δεν έχουν ξαναβουτήξει σε λίμνη, θα είναι μια καινούρια εμπειρία.
Και κάτι ακόμα που έμαθα μόλις χθες ίσως συναντήσουμε ένα είδος ψαριού (δεν γνωρίζω όνομα) που ζει μόνο στην Λίμνη των Κρεμαστών.
Χρήστο φαντάζομαι ότι η χρήση στεγανής θα είναι απαραίτητη ;)
Χρηστος Ευθυμιου
04-03-08, 15:17
Χρήστο φαντάζομαι ότι η χρήση στεγανής θα είναι απαραίτητη ;)
Όποιος έχει στεγανή την χρησιμοποιεί, για αυτούς που δεν έχουν βουτάνε όπως τους χειμωνιάτικους μήνες στην θάλασσα.
Δεν υπάρχει πρόβλημα, Για τον Μάιο μιλάμε, αν δεν βρέχει θα είναι υπέροχα.
Είναι πολύ όμορφη ιδέα! Θα τσεκάρω το χρόνο μου και θα προσπαθήσω να είμαι εκεί! :thumbup:
Πολύ ομορφή η ιδέα της εκδρομής..
Απορώ όμως πόσοι απο τους ερασιτέχνες αυτοδύτες του συλλόγου (και όχι μόνο) θα έχουν τον καταλλήλο εξοπλισμό για να κάνουν μια τοσο κατα τα άλλα όμορφη εκδρομή-βουτιά στη λίμνη..
νομιζω οτι αποκλειονται πολλοι.. (πρωτη και καλλιτερη εγω..)
:mad:
Χρηστος Ευθυμιου
05-03-08, 09:11
Απορώ όμως πόσοι απο τους ερασιτέχνες αυτοδύτες του συλλόγου (και όχι μόνο) θα έχουν τον καταλλήλο εξοπλισμό για να κάνουν μια τοσο κατα τα άλλα όμορφη εκδρομή-βουτιά στη λίμνη..
Ζίνα, ειλικρινά στεναχωρήθηκα, δεν αποκλείεται κανένας ?? ποιο είναι το πρόβλημα σου που δεν έχει λύση ??, ο εξοπλισμός ??, είναι ο ίδιος που χρησιμοποιούμε και στην θάλασσα. Αν παρ’ όλα αυτά έχεις πρόβλημα εξοπλισμού, εκτός από φόρμα, μάσκα, πέδιλα, μπορώ να σε καλύψω εγώ.
Εγώ απ’ ότι δείχνουν τα πράγματα θα είμαι μέσα (εκτός απροόπτου στην δουλειά ιδίως), οικογενειακώς βεβαίως βεβαίως. :thumbup:
Ζίνα, κι εγώ πάντως δεν έχω κανέναν ιδιαίτερο εξοπλισμό ...
Ποιός νομίζεις ότι είναι ο κατάλληλος εξοπλισμος για αυτή τη κατάδυση?
Ξεκινώντας απο την αναφορά οτι θα πάρει ο καθένας απο δυο φιάλες, εγώ καταλαβαίνω οτι χρειάζεται εξοπλισμός... μπολικος εξοπλισμος!
Τον Μαη τα νερα της λίμνης θα ειναι πολύ κρυα.. δεν εχει σημασία που ειναι ανοιξη.. θα εχουν λιώσει τα χίονια και θα ειναι πιο κρυα απο κάθε αλλη εποχη. Οποτε ειναι πολυ ευστοχη η παρατηρηση του Θάνου.
Η εκδρομή αυτή όπως και να το κάνουμε αφορά δύτες που ασχολούνται χρόνια με το αντικείμενο.. οχι απαραιτητα για την εμπειρια, οσο για τον εξοπλισμό που θα εχουν αποκτήσει...
Νομίζω οτι οι περισσότεροι ερασιτεχνες αυτοδύτες που εχουν περίπου 1 χρόνο το πτυχίο τους δεν ειναι τόσο «καλά» εξοπλισμενοι (και μιλάω για διπλές μπουκάλες, στεγανή στολη κτλ.)
Αυτή ειναι η αποψή μου.. μπορεί να κάνω και λάθος.. μπορεί να ειμαι η μόνη που δεν εχω όλο τον εξοπλισμό και να αποτελώ εξαιρεση.. :confused:αν ειναι ετσι συγνώμη για την παρεμβαση
:geia::geia:
Άλλες δραστηριότητες
Εκτός από τις βουτιές που θα τις οργανώσουμε μόνοι μας, υπάρχει δυνατότητα για rafting, trekking, Canoe-kayak, καταρρίχηση κ.λ.π. σε ένα καταπληκτικό άγριο φυσικό περιβάλλον ...
Διαμονή
Υπάρχουν αρκετά παραδοσιακά δωμάτια στην Ανατολική Φραγκίστα ή στα γύρω χωριά αρκεί να τα κλείσουμε έγκαιρα (λόγω πρωτομαγιάς)...
Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση! :)
Τις διάφορες δραστηριότητες καθώς και δωμάτια, θα τα κλείσουμε μεμονωμένα, ή θα υπάρξει ''κεντρικός'' συντονισμός;
Ξεκινώντας απο την αναφορά οτι θα πάρει ο καθένας απο δυο φιάλες, εγώ καταλαβαίνω οτι χρειάζεται εξοπλισμός... μπολικος εξοπλισμος!
Τον Μαη τα νερα της λίμνης θα ειναι πολύ κρυα.. δεν εχει σημασία που ειναι ανοιξη.. θα εχουν λιώσει τα χίονια και θα ειναι πιο κρυα απο κάθε αλλη εποχη. Οποτε ειναι πολυ ευστοχη η παρατηρηση του Θάνου.
Η εκδρομή αυτή όπως και να το κάνουμε αφορά δύτες που ασχολούνται χρόνια με το αντικείμενο.. οχι απαραιτητα για την εμπειρια, οσο για τον εξοπλισμό που θα εχουν αποκτήσει...
Νομίζω οτι οι περισσότεροι ερασιτεχνες αυτοδύτες που εχουν περίπου 1 χρόνο το πτυχίο τους δεν ειναι τόσο «καλά» εξοπλισμενοι (και μιλάω για διπλές μπουκάλες, στεγανή στολη κτλ.)
Αυτή ειναι η αποψή μου.. μπορεί να κάνω και λάθος.. μπορεί να ειμαι η μόνη που δεν εχω όλο τον εξοπλισμό και να αποτελώ εξαιρεση.. :confused:αν ειναι ετσι συγνώμη για την παρεμβαση
Ζίνα, δεν νομιζω ότι ο Χρήστος μας προτείνει βουτιές technical....
Οι δύο φιάλες υποθέτω ότι απλώς αντιστοιχούν σε δυο βουτιές...
Αν βουτάς και τώρα με τη wet σου, δε θα έχεις κανένα λόγο να μην μπορείς να βουτήξεις το Μάιο στη λίμνη. Αν κρυώνεις πολύ, αναλαμβάνω να σου φέρω και έξτρα γιλεκάκι το οποίο κάνει θαύματα (χτες και προχτές έκανα τις πρώτες wet βουτιές μου γι'αυτό το χειμώνα και ήταν μια απόλαυση!).
Νομίζω ότι οι βουτιές θα είναι πρωτότυπες, χαλαρές, εκπαιδευτικές (θα μάθουμε μερικά πραγματάκια για βουτιές σε υψόμετρο) και οπωσδήποτε διασκεδαστικές αν πάμε όλοι παρέα.... Κι αν μας τη σπάσει και κάτι, θα το ρίξουμε στο ράφτινγκ και το τρέκινγκ :D
Ελπίζω να έρθεις και να φέρεις και τη φωτογραφική σου!!
Χρηστος Ευθυμιου
05-03-08, 12:24
Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση! :)
Τις διάφορες δραστηριότητες καθώς και δωμάτια, θα τα κλείσουμε μεμονωμένα, ή θα υπάρξει ''κεντρικός'' συντονισμός;
Πιστεύω είναι καλύτερα ένας κεντρικός συντονισμός. Ήδη έχω κάποια τηλέφωνα και έχω επικοινωνήσει με τον ιδιοκτήτη. Πρόκειται για παραδοσιακά πετρόχτισα δωμάτια στην ανατολική Φραγκίστα πολύ κοντά στην Λίμνη, με όλα τις ανέσεις, θέρμανση, πρωινό, καφέδες και τσίπουρο παραγωγής του τα βράδια σε ένα ευχάριστο περιβάλλον. Η πρώτη τιμή είναι 50 Ευρώ ανά δίκλινο δωμάτιο, αλλά θα μας κάνει έκπτωση αν τα κλείσουμε σαν ομάδα, παζαρεύετε. Ίσως υπάρχουν και άλλα εκεί τριγύρω ποιο φτηνά θέλει λίγο ψάξιμο.
Όσο για τις δραστηριότητες θα τις κλείσουμε επί τόπου ανάλογα με τον χρόνο που θα έχουμε.
Κι αν μας τη σπάσει και κάτι, θα το ρίξουμε στο ράφτινγκ και το τρέκινγκ :D
και στο jeeping! :D
Όσο για τη φωτογράφηση σε πιθανές συνθήκες πολύ χαμηλής ορατότητας, θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε 2-3 πρακτικές συμβουλές ώστε να έχουμε επιτυχημένες φωτογραφίες να ποστάρουμε μετά ;)
Χρηστος Ευθυμιου
05-03-08, 12:35
Ζίνα, δεν νομιζω ότι ο Χρήστος μας προτείνει βουτιές technical....
Οι δύο φιάλες υποθέτω ότι απλώς αντιστοιχούν σε δυο βουτιές...
Αν βουτάς και τώρα με τη wet σου, δε θα έχεις κανένα λόγο να μην μπορείς να βουτήξεις το Μάιο στη λίμνη. Αν κρυώνεις πολύ, αναλαμβάνω να σου φέρω και έξτρα γιλεκάκι το οποίο κάνει θαύματα (χτες και προχτές έκανα τις πρώτες wet βουτιές μου γι'αυτό το χειμώνα και ήταν μια απόλαυση!).
Νομίζω ότι οι βουτιές θα είναι πρωτότυπες, χαλαρές, εκπαιδευτικές (θα μάθουμε μερικά πραγματάκια για βουτιές σε υψόμετρο) και οπωσδήποτε διασκεδαστικές αν πάμε όλοι παρέα.... Κι αν μας τη σπάσει και κάτι, θα το ρίξουμε στο ράφτινγκ και το τρέκινγκ :D
Ελπίζω να έρθεις και να φέρεις και τη φωτογραφική σου!!
Έτσι ακριβώς είναι όπως τα περιγράφει η Μαρία, οι βουτιές θα είναι χαλαρές, λίγο εκπαιδευτικές και θα σας μείνουν αξέχαστες. Το κρύο δεν είναι τόσο τραγικό μην το φοβόσαστε.
Έχω μάλιστα πληροφορίες ότι η λίμνη είναι γεμάτη ζωή με μεγάλη ποικιλία ψαριών και έχει καλή ορατότητα. Θα το δούμε.
(χτες και προχτές έκανα τις πρώτες wet βουτιές μου γι'αυτό το χειμώνα και ήταν μια απόλαυση!).
:eek::stunned:
Θα μας τρελάνεις;;;;;
Έχεις τάμα να κάνεις wet βουτιές τον Χειμώνα, ή είναι απλά βίτσιο;:crazy:
Πάντως Ζίνα μη μασάς!!! Το τσίπουρο είναι άφθονο στην περιοχή...και ζεσταίνει καλά!:thumbup:
και στο jeeping! :D
....
;)
Εννοείς κάτι αγαπητέ Ιωάννη?
Θα πάω στην Ανάβαση για χάρτες ;)
...
Αν κατάλαβα καλα οι 2 μπουκάλες είναι για να χρησιμοποιήται 1 μπουκάλα στη κατάδυση ενω η δευτερη θα γεμίζει στο κομπρεσερ. Αν θα κάνει κρύο τόσο κρύο ή οχι που να χρειάζεται οπωσδήπορε στεγανή δεν ξέρω αλλά ο Χρήστος λέει ότι δεν είναι απαραίτητη προυπόθεση.
Σίγουρα δεν αποτελείς εξαίρεση στο ότι δεν έχεις όλο τον εξοπλισμό. Ούτε εγώ έχω πάντα όλο τον εξοπλισμό που χρειάζομαι, κάτι που χρειάζομαι το δανείζομαι (αν μπορώ) ή νοικιάζω!
Δυστηχώς εδώ δεν υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες κατάδυσης σε οργανωμένο σύνολο και άν γίνονται, γίνονται μεταξύ φίλων και δεν μπορούν όλοι να πάρουν μέρος:angry:
Φυσικά μπορεί να κατάλαβα και λάθος :confused:
Η λίμνη είναι και χαρακτηρισμένη ως περιοχή NATURA (GR2430002) καθώς φαίνεται να υποστηρίζει μια μεγάλη και ενίοτε σπάνια βιοποικιλότητα ψαριών, ερπετών, πουλιών αλλά και θηλαστικών....
Αν θέλετε να το ψάξετε παραπάνω, θα βρείτε τις πληροφορίες σας εδώ (http://natura.minenv.gr/natura/server/user/biotopos_info.asp?lng=GR&siteCode=GR2430002)
Εγώ έχω ήδη φάει το κόλλημά μου με το γεγονός ότι συντηρεί πληθυσμούς βίδρας (Lutra lutra (http://www.naturfoto-cz.de/bilder/andere/fischotter-8990.jpg)) και σταυρώνω από τώρα τα δάχτυλά μου να είμαστε τόσο τυχεροί ώστε να συναντήσουμε τα απίστευτα μουτράκια (http://www.biopix.dk/Photo.asp?Language=sv&PhotoId=18134) τους!!:crazy:
Ενθουσιάστηκα με την ιδέα! Θα ήθελα πολύ να συμμετέχω, απλά δεν ξέρω ακόμη αν θα μπορέσω. Μολις το γνωρίζω θα το δηλώσω...:D
Συμμετοχές από συλλόγους της Θεσσαλονίκης δέχεστε ? .......:)
Πολυ ομορφη ιδεα Κυριε Ευθυμιου , μπραβο σας και σας ευχαριστουμε πολυ για αυτην !!! Θα ξερω σε λιγες μερες αν θα μπορεσω να ερθω .
Μια μικρη συμβουλη , αν μου επιτρεπετε . Στις βουτιες , μικροι αριθμοι δυτων παρακαλω , για ασφαλεια . Τεραστια προσοχη στο θεμα της αναμοχλευσης ιλης και γενικοτερης διαταραχης του πολυ ευαισθητου περιβαλλοντος ειδικα του βυθου . Επισης , αν η Physalia δει βιδρες , αφυπνιστειτε γιατι κερναει την εκδρομη για ολους :p . Θα ηταν πολυ καλο , αν μπορουσε να οργανωθει in situ μια ενημερωση απο τους γνωστες τετοιου ειδους καταδυσεων , σχετικη με τον τροπο που θα πρεπει να κινηθουν οι δυτες μεσα στην λιμνη . Μην κινδυνεψετε και μην χαλνατε την βουτια των αλλων σαρωνωντας στο περασμα σας τον βυθο . Τα ιδια ισχυουν φυσικα και για μενα . Μια λαθος πεδιλια θοώνει τα νερα για παρα πολλες ωρες .
Σε τετοιου ειδους εκδρομες και επειδη ηδη εγινε συζητηση , παρακαλω , οποιος εχει εξτρα εξοπλισμο , αν θελει και εχει την ευγενη καλοσυνη , ας τον διαθεσει σε αυτους που ακομα δεν εχουν αποκτησει . Πιστευω πως ενας απο τους λογους υπαρξης τετοιων ομαδων (συλλογων κλπ) ειναι και η αλληλούποστηριξη των αυτοδυτων οχι μονον σε θεματα ασφαλειας αλλα και εξοπλισμου . και αυτοι που θα τα δανειστουν , ας σεβαστουν και τα υλικα των αλλων και την προθεση και διαθεση να βοηθησουν .
Αν ερθω , θα φερω εξτρα πληρες σετ ρυθμιστη πιεσης (1ο, 2ο, κονσολα) και την τελευταια μου Αζογυριωτικη τσικουδια !!!!!!!!!
Μια μικρη συμβουλη , αν μου επιτρεπετε . Στις βουτιες , μικροι αριθμοι δυτων παρακαλω , για ασφαλεια . Τεραστια προσοχη στο θεμα της αναμοχλευσης ιλης και γενικοτερης διαταραχης του πολυ ευαισθητου περιβαλλοντος ειδικα του βυθου . Μην κινδυνεψετε και μην χαλνατε την βουτια των αλλων σαρωνωντας στο περασμα σας τον βυθο . Τα ιδια ισχυουν φυσικα και για μενα . Μια λαθος πεδιλια θοώνει τα νερα για παρα πολλες ωρες .
Εγώ πάλι προτείνω να παραταχθούμε όλοι στην όχθη, ο ένας δίπλα στον άλλο, και να βουτήξουμε έτσι! Το ίζημα που θα σηκώνει ο καθένας μας (αν πηγαίνουμε χεράκι-χεράκι) δε θα ενοχλεί κανέναν!:crazy:
Επίσης, θα έχουμε και εύκολη έξοδο, αφού θα βγούμε απέναντι, όπου θα μας περιμένουν οι "τζιπάτοι", που θα έχουν κάνει τα μπαντιλίκια τους στις όχθες τις λίμνης και θα έχουν βαρεθεί...
:D:D:D
Πέρα απο την πλάκα, Μιχάλη χαίρομαι που "τσιτώνεις" όταν σκέφτεσαι μεγάλες ομάδες να επισκέπτονται ένα ευαίσθητο οικοσύστημα, πίστεψέ με, θα είμαστε πολύ προσεκτικοί μιας και ο Χρήστος έχει στο ενεργητικό του πάρα πολλές καταδύσεις σε λίμνες, ενώ θα είναι μαζί μας και η Physalia, που θα μας αναγκάσει να μιλάμε ψιθυριστά, πόσο μάλλον να μην τα σαρώσουμε όλα εκεί πέρα!
Άντε, Σαλονικείς, μαζευτείτε να κατεβείτε. Σας δεχόμαστε βέβαια και 1-1 ;)
Χρηστος Ευθυμιου
06-03-08, 13:15
Χαίρομε πραγματικά που η πρόταση μου βρίσκει τόσο μεγάλη ανταπόκριση,
είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας και έχει χώρο για όλους.
Άντε, Σαλονικείς, μαζευτείτε και κατεβείτε. Σας περιμένουμε.
Την πρόταση, την έκανα για να δοθεί η ευκαιρία στα μέλη του Συλλόγου μας αλλά και σε όσους φίλους ενδιαφέρονται, να ζήσουν οργανωμένα μια άλλη ομορφιά της κατάδυσης, με καλή παρέα και μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον. Θα έχει βέβαια και ένα ψιλό-εκπαιδευτικό χαρακτήρα μιας και για τους περισσότερους είναι κάτι καινούριο εμπλουτίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις γνώσεις μας γύρω από το κεφάλαιο κατάδυση σε υψόμετρο.
Σε τετοιου ειδους εκδρομες και επειδη ηδη εγινε συζητηση , παρακαλω , οποιος εχει εξτρα εξοπλισμο , αν θελει και εχει την ευγενη καλοσυνη , ας τον διαθεσει σε αυτους που ακομα δεν εχουν αποκτησει . Πιστευω πως ενας απο τους λογους υπαρξης τετοιων ομαδων (συλλογων κλπ) ειναι και η αλληλούποστηριξη των αυτοδυτων οχι μονον σε θεματα ασφαλειας αλλα και εξοπλισμου . και αυτοι που θα τα δανειστουν , ας σεβαστουν και τα υλικα των αλλων και την προθεση και διαθεση να βοηθησουν .
Αν ερθω , θα φερω εξτρα πληρες σετ ρυθμιστη πιεσης (1ο, 2ο, κονσολα) και την τελευταια μου Αζογυριωτικη τσικουδια !!!!!!!!!
Προσωπικά υποσχέθηκα να διαθέσω εξοπλισμό στην Ζίνα, ο οποίος όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαδοχικά και από άλλους φίλους που έχουν ανάγκη. Πρότεινα επίσης να φέρουμε, όποιοι μπορούν, 2 φιάλες γεμάτες καλύπτοντας έτσι τις 2 πρώτες βουτιές και για τις υπόλοιπες θα χρησιμοποιήσουμε τα δυο φορητά κομπρεσέρ που διαθέτω. Θα γίνει οπωσδήποτε και μια αναλυτική ενημέρωση και θα δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που θα προκύψουν σε ότι αφορά τις καταδύσεις σε λίμνες.
Panagiotis
06-03-08, 13:40
Πολύ ωραία εκδρομή και πολύ όμορφη ιδέα!! Ελπίζω να καταφέρω να έρθω και εγώ μαζί σας! Εχω πολύ μικρή εμπειρία απο κατάδυση σε λίμνη, και πρέπει να πω πως ήταν εξαιρετικά περίεργο συναίσθημα! (Και πρόκληση για τους φωτογράφους, λόγω δραματικής ορατότητας!)
Όταν μάλιστα υπάρχει και τέτοιο αντικείμενο, με βυθισμένα κτίσματα, τότε είναι ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση!!!
Να κάνω μια ερώτηση, εντελώς εγκυκλοπαιδικά?
Ποιά υπηρεσία είναι αρμόδια για αδειοδότηση ή έλεγχο ή ότι έχει να κάνει με την κατάδυση ας πούμε, όταν μιλάμε για λίμνες?? Μου είναι δύσκολο να φανταστώ ας πούμε την αστυνομία να μου ζητά πτυχίο κατάδυσης, πόσο μάλλον να γνωρίζουν και τις διατάξεις του καταδυτικού νόμου!!
Χρηστος Ευθυμιου
06-03-08, 14:59
Πολύ ωραία εκδρομή και πολύ όμορφη ιδέα!! Ελπίζω να καταφέρω να έρθω και εγώ μαζί σας! Εχω πολύ μικρή εμπειρία απο κατάδυση σε λίμνη, και πρέπει να πω πως ήταν εξαιρετικά περίεργο συναίσθημα! (Και πρόκληση για τους φωτογράφους, λόγω δραματικής ορατότητας!)
Όταν μάλιστα υπάρχει και τέτοιο αντικείμενο, με βυθισμένα κτίσματα, τότε είναι ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση!!!
Να κάνω μια ερώτηση, εντελώς εγκυκλοπαιδικά?
Ποιά υπηρεσία είναι αρμόδια για αδειοδότηση ή έλεγχο ή ότι έχει να κάνει με την κατάδυση ας πούμε, όταν μιλάμε για λίμνες?? Μου είναι δύσκολο να φανταστώ ας πούμε την αστυνομία να μου ζητά πτυχίο κατάδυσης, πόσο μάλλον να γνωρίζουν και τις διατάξεις του καταδυτικού νόμου!!
Κατ' αρχήν δεν χρειάζεται καμία αδειοδότηση, μας καλύπτει πλήρως ο νόμος Ν3409/2005 - (ΦΕΚ 273) που απελευθερώνει την αυτόνομη κατάδυση σε όλη την επικράτεια, εκτός βέβαια από συγκεκριμένες περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικές ή αποτελούν ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα που πρέπει να προστατευτούν...........
Για την συγκεκριμένη λίμνη δεν υπάρχει κάποια απαγόρευση.
Χρηστος Ευθυμιου
17-03-08, 22:23
Πριν λίγο επικοινώνησα με τον Κύριο Κωστάκο, είναι ο ιδιοκτήτης των Δωματίων και υπάρχουν 7 δίκλινα δωμάτια μέχρι στιγμής διαθέσιμα.
Μας έκανε έκπτωση 5 Ευρώ, δηλαδή τελική τιμή 45 Ευρώ το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό που όπως μου είπε είναι τόσο πλούσιο που δεν θα χρειαζόμαστε μεσημβρινό φαγητό. Τα τσίπουρα θα είναι κερασμένα από την δική του παραγωγή. Τα δωμάτια δεν τα γνωρίζω αλλά μου είπε ότι είναι εξαιρετικά με όλες τις ανέσεις και όποιος δεν θα μείνει ευχαριστημένος "δεν θα πληρώσει". Τα δωμάτια πρέπει να τα κλείσουμε σύντομα για να είμαστε όλοι μαζί. Ας δηλώσουμε λοιπόν συμμετοχές.
Στην λίμνη ζουν εκτός των άλλων πέστροφες και αυτό δείχνει καλή ποιότητα νερού.
https://i.ibb.co/fpKC3YF/Forelle.jpg (https://ibb.co/4TDjbZt)
Όσο για το βυθισμένο εκκλησάκι της Επισκοπής, ο Παπάς του Χωριού θα μας περιγράψει την ακριβή θέση του. Η στάθμη της λίμνης είναι αυτή την στιγμή σε κανονικό επίπεδο και η διαύγεια πολύ καλή.
Συμμετοχές:
1. Χρήστος Ευθυμίου
2. Ingeborg Ευθυμίου
Συμμετοχές:
1. Χρήστος Ευθυμίου
2. Ingeborg Ευθυμίου
3. Γιώργος Κυπραίος
4. Γεωργία Παπαγεωργάκη
5. Νίκος Κυπραίος
Κυπραίος family δηλαδή, οπότε ένα δίκλινο θα πρέπει να μας το μετατρέψει σε τρίκλινο (χωρίς μεγάλη επιβάρυνση ελπίζω :)).
Επίσης θα δούμε πως θα πάει η συμμετοχή των μελών, που νομίζω ότι θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα και μετά θα δω τι θα κάνω με την οικογένεια των φίλων μου που θέλει να έλθει στην εκδρομή.
6. Ζίνα Μακροπούλου.
>Έπειτα από τις ευγενικές προσφορές των μελών δεν θα μπορούσα να μην παρευρεθώ σε αυτή την όμορφη εκδρομή!! :D
ΥΣ: το σκεφτεται κανείς για καμπιγκ?
:thumbup:
....
ΥΣ: το σκεφτεται κανείς για καμπιγκ?
Ζίνα να σου πω την αλήθεια, εμείς ως τακτικοί του camping, το σκεφτήκαμε. Τελικά όμως το φοβηθήκαμε, λόγω της σχετικά ορεινής περιοχής σε συνδιασμό με την εποχή, που ακόμα δεν θα έχει ζεστάνει (μάλλον). Τελικά αποφασίσαμε να επιλέξουμε την ... άνεση. :D
Χρηστος Ευθυμιου
29-03-08, 14:57
Επισκέφτηκα το Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας αναζητώντας τις τοιχογραφίες της βυθισμένης Βυζαντινής Εκκλησίας της Επισκοπής (8ου αιώνα). Όι εικόνες της Εκκλησίας, δείγμα της ζωγραφικής της Παλαιολόγειας εποχής, αποτοιχίστηκαν και φυλάσσονται σε μια εκπληκτική αίθουσα του Βυζαντινού Μουσείου. Από τις πληροφορίες που είχα μέχρι πρότινος, ο λόγος γινόταν για 3 τοιχογραφίες, αυτό όμως που αντίκρισα ήταν πέρα από κάθε προσδοκία. Γύρω στις 30 με 35 τοιχογραφίες, τμήματα τοίχων και οροφής παρουσιάζονται με ένα μοναδικό τρόπο στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα όπου ο επισκέπτης έχει την αίσθηση πως βρίσκεται μέσα στον Ναό.
Συγκέντρωσα αρκετές πληροφορίες, ως προς την θέση που βρίσκεται το Εκκλησάκι, μιας και σκοπεύουμε να το αναζητήσουμε στο βυθό της λίμνης Κρεμαστών που θέλουμε να βουτήξουμε το 4-ήμερο της Πρωτομαγιάς (01. – 04.05.08).
Σας παραθέτω μερικές φωτογραφίες.
https://i.ibb.co/VSnVLpS/004.jpg (https://ibb.co/DCc41gC)
https://i.ibb.co/k6fC50G/episkopi1.jpg (https://imgbb.com/)
Ίσως ήταν η τελευταία φωτογραφία του Ναού λίγο πριν από την ολοκλήρωση του έργου και το γέμισμα του φράγματος με τα νερά των ποταμών Αχελώου, Αγραφιώτη, Μέγδοβα (ή αλλιώς Ταυρωπός) και Τρικεριώτη.
Η κάτοψη του Ναού και τα σημεία από όπου αφαιρέθηκαν οι τοιχογραφίες.
https://i.ibb.co/Qb2SYqb/007.jpg (https://ibb.co/Pm7X1bm)
Τοιχογραφία με παράσταση την κοίμηση της Θεοτόκου, έργο του ζωγράφου Κωνσταντίνου Μανασσή το έτος 1305.
https://i.ibb.co/Qc2g4mq/12.jpg (https://ibb.co/xspkN5c)
Τοιχογραφία ενός Αγίου,(δεν γνωρίζω ποιον Άγιο απεικονίζει).
https://i.ibb.co/BsjpS83/28.jpg (https://ibb.co/F7JrjG3)
Τοιχογραφία του Αγίου Θεόδωρου.
https://i.ibb.co/D4SN12R/30.jpg (https://ibb.co/mJMmRWc)
Χριστό Τέμπλο, κατασκευάστηκε κατά πάσα πιθανότητα τον 17ο αιώνα.
https://i.ibb.co/kcYR4Vr/36.jpg (https://ibb.co/C0xkbpX)
Η Κακή ποιότητα των φωτογραφιών οφείλετε εν μέρη στον πολύ χαμηλό φωτισμό της αίθουσας και στην απαγόρευση χρήσης φλας.
Χρήστος Ευθυμίου
Νομίζω έχει μείνει ένα δίκλινο, ε;
Το θέλω!! :D
Νομίζω έχει μείνει ένα δίκλινο, ε;
Το θέλω!! :D
Ελπίζω να έχει μείνει κανένα δωμάτιο, γιατί κι εγώ θέλω ένα δίκλινο!
Οι συμμετοχές μέχρι τώρα είναι:
Συμμετοχές:
1. Χρήστος Ευθυμίου
2. Ingeborg Ευθυμίου
3. Γιώργος Κυπραίος
4. Γεωργία Παπαγεωργάκη
5. Νίκος Κυπραίος
6. Ζίνα Μακροπούλου
7. Μαρία Σαλωμίδη
8. Φοίβος Βιλανάκης (+Ιωάννα)
Χρήστο ίσως πρέπει να δεις λίγο πως θα χωρέσουμε στα δωμάτια και να μας πεις αν πρέπει να στείλουμε κάποια προκαταβολή ;)
Ελπίζω να έχει μείνει κανένα δωμάτιο, γιατί κι εγώ θέλω ένα δίκλινο!
Οι συμμετοχές μέχρι τώρα είναι:
Συμμετοχές:
1. Χρήστος Ευθυμίου
2. Ingeborg Ευθυμίου
3. Γιώργος Κυπραίος
4. Γεωργία Παπαγεωργάκη
5. Νίκος Κυπραίος
6. Ζίνα Μακροπούλου
7. Μαρία Σαλωμίδη
8. Φοίβος Βιλανάκης (+Ιωάννα)
Χρήστο ίσως πρέπει να δεις λίγο πως θα χωρέσουμε στα δωμάτια και να μας πεις αν πρέπει να στείλουμε κάποια προκαταβολή ;)
Καλέ!!!!Βάλτε κι εμένα σ'ένα δωματιάκι!!! :cry:
(έστειλα pm στον Χρήστο αλλά ξέχασα να το περάσω εδώ...:o)
Χρηστος Ευθυμιου
02-04-08, 18:13
Καλέ!!!!Βάλτε κι εμένα σ'ένα δωματιάκι!!! :cry:
(έστειλα pm στον Χρήστο αλλά ξέχασα να το περάσω εδώ...:o)
Έμμυ μην ανησυχείς είσαι μέσα με +1 άτομο.
Εξασφάλισα 4 2-κλινα δωμάτια, ένα 3-κλινο για τον Γιώργο και δύο δωμάτια είναι option.
Μέχρι την Κυριακή έχουμε χρόνο (περιμένω κάποιες απαντήσεις ακόμα) και μετά θα τα κλείσουμε οριστικά. Για προκαταβολή και ότι άλλο προκύψει θα σας ενημερώσω εγκαίρως.
Χρηστος Ευθυμιου
03-04-08, 19:21
Έκλεισα και τα 7 δωμάτια του παραδοσιακού ξενώνα. Μέχρι στιγμής είμαστε 12 ενήλικες (οι 8 είναι δύτες) και 4 παιδιά. Σε περίπτωση που κάποιοι φίλοι/ες αποφασίσουν να συμμετέχουν στην εκδρομή, υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα δωμάτια σε άλλο ξενώνα του χωριού. Θα το δούμε ανάλογα.
Υπηρεσίες
* Τηλέφωνο στο δωμάτιο
* Τηλεόραση στο δωμάτιο
* Υπηρεσία καθαριότητας
* Διάθεση ποδηλάτων
* Πρωινό
* Θέρμανση
* Χώρος στάθμευσης
* Πληρωμή με πιστωτική κάρτα
* Eπιτρέπονται κατοικίδια
http://www.disabled.gr/forum/images/smilies/thumbsup.gif (http://www.disabled.gr/forum/newreply.php?do=newreply&noquote=1&p=188017)
http://www.disabled.gr/forum/images/smilies/hotrelax.gif (http://www.disabled.gr/forum/newreply.php?do=newreply&noquote=1&p=188017)
Καλα super !!!! Ζηλεύωωωωωω...
http://www.disabled.gr/forum/images/smilies/hotrelax.gif (http://www.disabled.gr/forum/newreply.php?do=newreply&noquote=1&p=188017)
εϊ.. που το βρήκες αυτο το Smilies?
θελω και εγω ... :)
θα ειναι τελεια στην εκδρομή δε το συζητώ!!
:cool:
Σιαβελής Γιώργος
03-04-08, 20:34
Καλα super !!!! Ζηλεύωωωωωω...
Εγω να δεις δημητρουλα ποσο ζηλευω:angry::angry::angry:
Ετσι μου ερχετε να τα παρατησω ολα και να ερθω:confused::confused::confused:
Θα αφησω τον γαμο να παω για πουρναρια και θα φταιτε εσεις .
:angry::angry::angry:
Εγω να δεις δημητρουλα ποσο ζηλευω:angry::angry::angry:
Ετσι μου ερχετε να τα παρατησω ολα και να ερθω:confused::confused::confused:
Θα αφησω τον γαμο να παω για πουρναρια και θα φταιτε εσεις .
:angry::angry::angry:
ε μα τι άλλο να κάνουμε για σένα;; εδώ κανονίσαμε ολόκληρη εκδρομή σε λίμνη με βυθισμένη εκκλησία
Λίγο να θέλατε πραγματικά, θα βρίσκαμε κι έναν παπά-αυτοδύτη και μετά δε θα προλαβαίναμε τους σπονσορες για το γάμο (θα ξεχρεώνατε και το σπίτι στο τσάκα τσάκα)....
αλλά έλα που δεν είστε επιχειρηματικά μυαλά.....:fioufiou:
:D
D.Poursanidis
04-04-08, 11:23
παπά-αυτοδύτη
Και που να ξέρατε οτι υπάρχει στην πράξη......
1 advanced open water και 1 που έχει καμει DSD.
Να βρούμε μόνο ενδοσυνεννόηση και εναν ψάλτη....:D:D:D:D:D:D
Nα ρωτησω κατι και γω μιας και δουλευω παρα πολυ και οι ελευθερες ωρες μου ειναι περιορισμενες.......
Οι βουτιες ποιες μερες θα γινουν?
Αν ας πουμε γινουν πρωτομαγια τοτε ναι μπορω να παρευρεθω και γω σαν μονοημερη εκδρομουλα αν και κουραστικη λογω αποστασης αλλα δε θα ηθελα να χασω το βυθισμενο χωριο.
Για ενημερωστε αν την πρωτομαγια θα γινει βουτια να φορτωσω εξοπλισμο και να ανεβω....:D
Χρηστος Ευθυμιου
10-04-08, 10:39
Nα ρωτησω κατι και γω μιας και δουλευω παρα πολυ και οι ελευθερες ωρες μου ειναι περιορισμενες.......
Οι βουτιες ποιες μερες θα γινουν?
Αν ας πουμε γινουν πρωτομαγια τοτε ναι μπορω να παρευρεθω και γω σαν μονοημερη εκδρομουλα αν και κουραστικη λογω αποστασης αλλα δε θα ηθελα να χασω το βυθισμενο χωριο.
Για ενημερωστε αν την πρωτομαγια θα γινει βουτια να φορτωσω εξοπλισμο και να ανεβω....:D
Η πρωτομαγιά είναι ημέρα άφιξης μετά από περίπου 5 ώρες ταξίδι (334 km), θεωρητικά για όσους ξεκινήσουν πολύ πρωί υπάρχει δυνατότητα βουτιάς έπειτα από την τακτοποίηση των πραγμάτων και λίγη ξεκούραση. Τις βουτιές δεν τις έχουμε προγραμματίσει θα προκύψουν ανάλογα πότε θα φτάσει ο καθένας. Στόχος μας είναι να κάνουμε 4 βουτιές σε όλο το διάστημα της παραμονής μας εκεί. Μη θέλοντας να σε απογοητεύσω για μονοήμερο ταξίδι, με βουτιά και επιστροφή, μου φαντάζει λίγο δύσκολο και να μην ξεχνάς ότι μετά την βουτιά θα περάσεις υψόμετρο σίγουρα άνω των 1000 m (δεν γνωρίζω ακριβώς πόσο). Βεβαίως μπορείς να έρθεις και θα χαρούμε πολύ να γνωριστούμε από κοντά, αλλά για βουτιά ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείς.
...και για ζηλεύουν όσοι δεν έρθουν (ή να αποφασίσουν να έρθουν) :)
Μια ωραία άποψη της Λίμνης των Κρεμαστών (http://www.limnikremaston.gr/):
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/el/d/d7/Kremasta2724.jpg
Φωτογραφία: Χρήστος Μακροζαχόπουλος (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CF%81%CE%AE%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%82:Lord_Ma kro)
Χρηστος Ευθυμιου
16-04-08, 19:35
Το γεφύρι του Μανώλη.
https://i.ibb.co/wzDfMyT/1.jpg (https://imgbb.com/)
https://i.ibb.co/ZmKyg14/2.jpg (https://imgbb.com/)
Το γεφύρι του Μανώλη είναι το τελευταίο γεφύρι του Αγραφιώτη. Σηματοδοτεί την έξοδο του ποταμού στην Λίμνη των Κρεμαστών. Βρίσκεται λίγο πριν την παλιά συμβολή των τριών κυρίων ποταμών της περιοχής, του Αχελώου και των παραποτάμων του, Αγραφιώτη και Μέγδοβα. Το γεφύρι του Μανώλη είναι ένα πέτρινο μονότοξο γεφύρι διαμέτρου περίπου 30 μέτρων, που κατασκεύαστηκε το 1659 από τον πρωτομάστορα Μανώλη Χρυσιώτη στο οποίο έδωσε και το ονομα του. Λίγο πιό κατω, το 1964 κατασκεύαστηκε το φράγμα των Κρεμαστών που δημιούργησε την ομώνυμη τεχνητή λίμνη. Ανάλογα με το ύψος της στάθμης το γεφύρι του Μανώλη πότε εμφανίζεται και πότε εξαφανίζεται κάτω από τα νερά της λίμνης.
Ίσως, ανάλογα με την στάθμη της λίμνης να μας δοθεί η ευκαιρία να βουτήξουμε και να απολαύσουμε υποβρύχια την υπέροχη και μοναδική αρχιτεκτονική του.
Έχω κλείσει όλα τα δωμάτια για όλους όσους έχουν δηλώσει συμμετοχή, συνολικά 15 ενήλικες (11 αυτοδύτες) 4 παιδιά.
Αρχικά ήθελα να πάρω μόνο το ένα κομπρεσέρ αλλά μάλλον είναι καλύτερα να πάρω και τα δυο για να είναι το γέμισμα των φιαλών ποιο σύντομο. Τα κομπρεσέρ 1 ηλεκτροκίνητο BAUER και ένα βενζινοκίνητο MOHNSAM είναι έτοιμα συντηρημένα και μένει μόνο μια δοκιμή την οποία θα κάνω το Σαββατοκύριακο. Έχω όμως πρόβλημα μεταφοράς, πιστεύω πως κάποιος θα βρεθεί να μεταφέρει τουλάχιστον το ένα από τα δυο.
:geia:
Μυλωνάκης Κων/νος
16-04-08, 22:38
Καλωσορίζομαι λίγο ανορθόδοξα αλλά για καλό σκοπό πάντα!!!
:geia::geia::geia::geia:
Έχω όμως πρόβλημα μεταφοράς, πιστεύω πως κάποιος θα βρεθεί να μεταφέρει τουλάχιστον το ένα από τα δυο.
Επειδή συμμετέχω στην εκδρομή σε ενημερώνω πως και τρίτο κομπρεσέρ να είχες θα το αναλάμβανα…:eek: οπότε μενει και χωρος για φιαλες,
οπότε το πρόβλημα σου έχει λυθεί ήδη…:D:D http://www.stavropoulostrailers.com/bag027.jpg
Διαστάσεις Κιβωτίου: 150x115x050
Ωφέλιμο Φορτίο: 600Kgr
Καλώς σας βρήκα!!!:geia::geia::geia:
Αντε... :mad:
ωχχχχχ....τη βαψαμε...:eek:
:D:D
Χρήστο η συζήτηση που είχαμε κάνει ισχύει, δηλ. μάλλον μπορώ να χωρέσω το ένα κομπεσέρ στο Terios.
... Αλλά απ' ότι βλέπω, ο Κώστας θα πάρει όχι μόνο τα κομπρεσέρ αλλά και τα δικά μας πράγματα ... :D
Κώστα καλώς ήλθες :geia:
Μυλωνάκης Κων/νος
17-04-08, 00:37
... Αλλά απ' ότι βλέπω, ο Κώστας θα πάρει όχι μόνο τα κομπρεσέρ αλλά και τα δικά μας πράγματα ... :D
Αν θέλεις και στο terios
ρίχνω ένα ιμάντα
Σαν βάλω τα αργά
τραβώ και άλλους 40…
Τση λάσπες και στα χώματα
Θα μπούμε παρεουλα
Μα αν κολλήσεις ξέχνα με
Θα είμαι στη ραχούλα!!!
Πλάκα κάνω φιλική
Για να περάσει η ώρα
Να χω καλή αρχή
Όπως και στα ‘λλα fοrα!!!!
:geia::geia::geia:
Καλώς μας ήρθες Κώστα
...και καλές βουτιές να έχουμε στην εκδρομή :thumbup:
Αν θέλεις και στο terios
ρίχνω ένα ιμάντα
Σαν βάλω τα αργά
τραβώ και άλλους 40…
Τση λάσπες και στα χώματα
Θα μπούμε παρεουλα
Μα αν κολλήσεις ξέχνα με
Θα είμαι στη ραχούλα!!!
Πλάκα κάνω φιλική
Για να περάσει η ώρα
Να χω καλή αρχή
Όπως και στα ‘λλα fοrα!!!!
:geia::geia::geia:
... έτσι κι αλλιώς στο τέλος όλους θα μας ξεκολλήσει ο Φοίβος ... :)
Εκεί που θα έχεις βάλει τα αργά και θα πηγαίνεις σαν κύριος θα ακούσεις ένα μακρυνό:
στην άκρηηηηη
ακολουθούμενο απο ήχους πετρας που σπάει και αυτοκινήτου που μαρσάρει καθώς πλησιάζει σε περνάει και απομακρύνεται σαν τρελό
"γραπ γγρακαμπακα γκραπ Hoooooooondaaaaaaaaaaa γκρουπ γκρουπου γκουπ"
Fivos rulzzzz:worship:
"γραπ γγρακαμπακα γκραπ Hoooooooondaaaaaaaaaaa γκρουπ γκρουπου γκουπ"
Καλά σας βρε... :lipsrsealed:
με βρήκατε μικρό και με πειράζετε :madwife:
Τι να κάνω?
Αφού δεν είναι 4x4, ο μόνος τρόπος να μη μείνω στις ανηφόρες είναι να πάρω φόρα κι όποιον πάρει ο χάρος και να μη σταματάω πουθενά...
Δουλεύει όμως το σύστημα σας πληροφορώ :thumbup:
Βέβαια λόγω του advanced antiblocking control (AAC=συνεχές παιχνίδι με τον συμπλέκτη) αλλάζω λάστιχα και δίσκο συμπλέκτη λίγο ...πιο συχνά απ' τους άλλους :fioufiou:
Εμένα πάντως Μυλοκοπή και Θιάφι μια χαρά με πήγε και μ'έφερε. Αν ποτέ το δώσεις να το βγάλουμε μια αναμνηστική. Θα λυπηθώ σίγουρα :cool:.
Υ.Γ. το mail που σου στειλα το δες;
Σιαβελής Γιώργος
17-04-08, 21:07
Βέβαια λόγω του advanced antiblocking control (AAC=συνεχές παιχνίδι με τον συμπλέκτη) αλλάζω λάστιχα και δίσκο συμπλέκτη λίγο ...πιο συχνά απ' τους άλλους :fioufiou:
Εμεις κλέφτες θα γίνουμε???:D:D:D
Η πρωτομαγιά είναι ημέρα άφιξης μετά από περίπου 5 ώρες ταξίδι (334 km), θεωρητικά για όσους ξεκινήσουν πολύ πρωί υπάρχει δυνατότητα βουτιάς έπειτα από την τακτοποίηση των πραγμάτων και λίγη ξεκούραση.
....
Υπάρχουν δύο -κύριες- εναλλακτικές διαδρομές για να φτάσει κάποιος στην Αν. Φραγκίστα:
Η μία, αυτή στην οποία αναφέρεται ο Χρήστος, είναι η κλασική διαδρομή μέσω Λαμίας - Καρπενησίου και μετά στον δρόμο Καρπενησίου - Αγρινίου.
Η δεύτερη είναι μέσω γέφυρας (ή φέρρυ μπόουτ για τους υπομονετικούς) Ρίου - Αντιρρίου πάμε Αγρίνιο και από εκεί παίρνουμε τον ίδιο δρόμο Αγρινίου - Καρπενησίου.
Η πρώτη διαδρομή, όπως αναφέρει και ο Χρήστος είναι περίπου 335 χλμ, ενώ η δεύτερη περίπου 355 χλμ.
Σύμφωνα με έναν γνωστό μου που πάει συχνά στην περιοχή λόγω καταγωγής, η δεύτερη αν και ελαφρώς μεγαλύτερη σε χιλιόμετρα, είναι συντομότερη λόγω σημαντικά λιγότερων ορεινών χιλιομέτρων. :confused:
Ο δρόμος από Λαμία για Καρπενήσι (περίπου 70χλμ) έχει πολλές στροφές και αν πετύχεις κάποιον μπροστά σου μάλλον θα τον έχεις παρέα σε όλη την διαδρομή...
Μετά, από Καρπενήσι για Φραγκίστα μου είχε πάρει περίπου 2+ ώρες για να φτάσω:banghead:, μέσα από βουνά (χωρίς βλάστηση, άρα χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον) και ήταν αρκετά κουραστικό...
Αν θεωρήσουμε ότι δύο-δυόμισι ώρες θέλουμε για Λαμία (μην αρχίσετε να λέτε ότι οδηγώ σαν κότα...απλά μένω Πειραιά...), και άλλη μία και κάτι για Καρπενήσι, ε, θέλεις ένα εξάρι ώρες στο νερό!
Από την άλλη διαδρομή αν και δεν έχω πάει, θα θέλεις 2 περίπου ώρες για Ρίο και άλλη 1 ώρα για Αγρίνιο και λογικά γύρω στην μιάμισι ώρα για Λίμνη Κρεμαστών...(βάση χιλιομέτρων...)
Άρα ακούγεται μάλλον καλύτερο...
....
Μετά, από Καρπενήσι για Φραγκίστα μου είχε πάρει περίπου 2+ ώρες για να φτάσω:banghead:, μέσα από βουνά (χωρίς βλάστηση, άρα χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον) και ήταν αρκετά κουραστικό...
Κοιτώντας χθες βράδυ τον χάρτη, η διαδρομή Καρπενήσι - Φραγκίστα είναι 40 - 45 χλμ.
2+ ώρες ... μάλλον πολύ το έκανες βρε Εμμυ ... ;)
Από την άλλη διαδρομή αν και δεν έχω πάει, θα θέλεις 2 περίπου ώρες για Ρίο και άλλη 1 ώρα για Αγρίνιο και λογικά γύρω στην μιάμισι ώρα για Λίμνη Κρεμαστών...(βάση χιλιομέτρων...)
Άρα ακούγεται μάλλον καλύτερο...
Το κομμάτι Αγρίνιο - Φραγκίστα είναι περίπου 75 χλμ, οπότε μάλλον είναι σωστός ο υπολογισμός σου ...
Δρομολογηθηκε και η δικη μου συμμετοχη στην ιστορια.
Να ενημερωσω πως υπαρχει διαθεσιμος χωρος και εξοπλισμος αν χρειαζεται.
Cheers
Βλέπω ότι οι συμμετοχές έχουν αυξηθεί θεαματικά!! Επειδή όμως δεν έχουν δηλώσει όλοι στο φόρουμ (Δημητρούλααααααααα:madwife:) μήπως θα μπορούσες Χρήστο να μας ανεβάσεις την νέα ολοκληρωμένη λίστα της παρέας;
Κανένας φίλος από Θεσσαλονίκη ίσως;;
Άντε ανυπομονώ να περάσουν οι μέρες! :D
(Καταδυτική πρωτομαγιά, τα έχουμε ισοπεδωσει όλα πια :crazy:)
Υπάρχουν δύο -κύριες- εναλλακτικές διαδρομές για να φτάσει κάποιος στην Αν. Φραγκίστα:
Η μία, αυτή στην οποία αναφέρεται ο Χρήστος, είναι η κλασική διαδρομή μέσω Λαμίας - Καρπενησίου και μετά στον δρόμο Καρπενησίου - Αγρινίου.
Η δεύτερη είναι μέσω γέφυρας (ή φέρρυ μπόουτ για τους υπομονετικούς) Ρίου - Αντιρρίου πάμε Αγρίνιο και από εκεί παίρνουμε τον ίδιο δρόμο Αγρινίου - Καρπενησίου.
Η πρώτη διαδρομή, όπως αναφέρει και ο Χρήστος είναι περίπου 335 χλμ, ενώ η δεύτερη περίπου 355 χλμ.
Γιώργο, ξέρουμε ποιο είναι περίπου το μέγιστο υψόμετρο που συναντάμε στη δεύτερη διαδρομή?
(φαντάζομαι ότι θα είναι χαμηλότερο από της πρώτης :confused:)
Γιώργο, ξέρουμε ποιο είναι περίπου το μέγιστο υψόμετρο που συναντάμε στη δεύτερη διαδρομή?
Μπορώ να το δω το απόγευμα στο σπίτι.
Λογικά φαντάζομαι κι εγώ ότι θα είναι χαμηλότερο της πρώτης (η οποία περνάει από το Καρπενήσι).
Θα το δω και θα το ανεβάσω ...
Βλέπω ότι οι συμμετοχές έχουν αυξηθεί θεαματικά!! Επειδή όμως δεν έχουν δηλώσει όλοι στο φόρουμ (Δημητρούλααααααααα:madwife:) μήπως θα μπορούσες Χρήστο να μας ανεβάσεις την νέα ολοκληρωμένη λίστα της παρέας;
Απο την ώρα που στο είπα δεν εχω μπεί .... Τσουπ τσουπ και εγώ μέσα :cheesy:
ΑΧ ευτυχώς που είμαι σίγουρη ότι θα πάρετε τέλειες φωτό για να δω και γω κάτι. Ακούγεται φανταστικά τυχερούλια
Χρηστος Ευθυμιου
23-04-08, 17:12
μήπως θα μπορούσες Χρήστο να μας ανεβάσεις την νέα ολοκληρωμένη λίστα της παρέας;
Θα ανεβάσω την νέα ολοκληρωμένη λίστα της παρέας το βραδυ που θα γυρίσω σπίτι.
Σιαβελής Γιώργος
23-04-08, 20:41
Θα ανεβάσω την νέα ολοκληρωμένη λίστα της παρέας το βραδυ που θα γυρίσω σπίτι.
Τι όμορφα θα ηταν να ήμουν και εγω στην λίστα......
:cry::cry::cry::cry::cry::cry:
Χρηστος Ευθυμιου
23-04-08, 23:26
Λίστα συμμετεχόντων στην 4-ήμερη εκδρομή 01. – 04. 05.08 στην Λίμνη των Κρεμαστών.
1. Χρήστος Ευθυμίου
2. Ingeborg Ευθυμίου
3. Γιάννης Ίσσαρης
4. Μαρία Σαλωμίδη
5. Φοίβος Βιλανάκης
6. Γιάννης Ρουσουνέλος
7. Γιώργος Κυπραίος
8. Γεωργία Παπαγεωργάκη
9. Νίκος Κυπραίος
10. Εμμυ Τσοράπη...........
11. Κώστας Μυλωνάκης
12. Ζίνα Μακροπούλου
13. Δήμητρα Δημητροπούλου
14. Ιορδάνης Οργατζόγλου
15. Μιχάλης
16. Οκογένεια Μανωλά (Φίλος του Γιώργου Κυπραίου) 5 άτομα
Σύνολο 20 άτομα (13 αυτοδύτες) 2 κομπρεσέρ.
Απαραίτητος εξοπλισμός:
Εκτός από τον ατομικό εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε συνήθως πρέπει να έχουμε οπωσδήποτε Φακό (φακούς) μαζί, καθώς και μία πυξίδα τουλάχιστον ανά ζευγάρι, ή ομάδα που θα βουτάει μαζί.
Διαδρομή:
Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, έξοδος Λαμία προς Καρπενήσι και στην συνέχεια Ανατολική Φραγγίστα 335 km περίπου 4 ½ ώρες. Εκεί θα ρωτήσετε που βρίσκεται ο ξενώνας “ΤΟ ΚΟΝΑΚΙ” του κυρίου Κωστόπουλου
Ο καθένας θα ταξιδέψει ανεξάρτητα ή όπως θα τα έχετε συμφωνήσει μεταξύ σας.
Οι βουτιές θα γίνουν ανάλογα με τα κέφια μας και ίσως κάνουμε την πρώτη βουτιά αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Όσο για το υψόμετρο μην ανησυχείτε θα κάνουμε ένα ταχύρυθμο “σεμινάριο” πίνοντας καφέ.
Ελπίζω να έχουμε καλό καιρό. Όλα τα άλλα είναι στο χέρι μας.
Την μεταφορά των κομπρεσέρ την έχει αναλάβει ο Κώστας (Κώστα θα επικοινωνήσω μαζί σου).
Αν επιθυμείτε, την Τρίτη μετά το Πάσχα μπορούμε να κάνουμε μια συνάντηση για καφέ και να συζητήσουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες αν υπάρχουν, διαφορετικά, να έχουμε ένα καλό και ευχάριστο ταξίδι.
Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα.
Λοιπόν το μεγαλύτερο υψόμετρο που μπόρεσα να εντοπίσω στη δεύτερη διαδρομή (αυτή από Αγρίνιο δηλαδή) είναι 860 μέτρα στο χωριό Ανω Άγιος Βλάσσης.
Στην πρώτη διαδρομή (από Καρπενήσι) πρέπει να είναι οι Ράχη Τυμφρηστού περίπου 1100 μέτρα.
Η λίμνη είναι στα 300 μέτρα, ενώ η Ανατολική Φραγκίστα που είναι ο ξενώνας στα 700 περίπου μέτρα.
Εφτασαν οι ημέρες :D
Αν όλα είναι νορμάλ (δεν έχει ακόμα πυρετό ο γιός μου δηλαδή :(), αύριο Τετάρτη πρωί, φεύγω για Αν. Φραγκίστα (εχω κανονίσει για μία επιπλέον ημέρα το δωμάτιο).
Οπότε καλό ταξίδι σ' όλους μας και τα λέμε εκεί την Πέμπτη :geia:
Χρηστος Ευθυμιου
29-04-08, 18:02
Γιώργο να έχετε ένα ευχάριστο ταξίδι.
Εμείς θα φύγουμε την Πέμπτη το πρωί κατά στις 6:00 - 6:30 και μάλλον θα ταξιδέψουμε παρέα με τον Κώστα και την Έμμυ, όποιος άλλος ξθέλει μπορεί να ακολουθήσει.
Είναι και μια καλή ευκαιρία για όσους θέλουν να τσεκάρουν και τα DC τους αν αυτά ανταποκρίνονται για βουτιές σε υψόμετρο. Πριν από το Καρπενήσι και συγκεκριμένα στον Τυμφρηστό είναι περίπου +1100m. Αν ανοίξετε τα DC σας πρέπει κανονικά να δείξουν Α1 που σημαίνει ότι υπολογίζουν τις βουτιές στο εύρος από +750m έως +1500m υψόμετρο. Ρίχτε μια ματιά στο Manual.
Καλό ταξίδι σε όλους σας και θα τα πούμε στην Ανατολική Φραγγίστα.
Μα καλά ..... πότε γυρίζουν????????
:banghead: :fioufiou: :geia:
μέχρι να βάλουν τις δικές τους φοτο ...... μια από Πλαστήρα
Μα καλά ..... πότε γυρίζουν????????
:banghead: :fioufiou: :geia:
Γυρίσαμε, γυρίσαμε ! :D
(αλλά φαντάζομαι έχουμε πέσει όλοι με τα μούτρα στη δουλειά... γι αυτό δε μιλάει κανένας)
Περάσαμε υπέροχα... http://www.photomind.gr/forum/images/smilies/yahoo.gif
Μακάρι να ξυπνούσαμε πάλι σήμερα για πρωινό στην όμορφη Φραγκίστα.
Πρωτόγνωρες εμπειρίες και εικόνες - εντός και εκτός νερού - και καταπληκτική φύση.
Εγώ πάντως δεν έχω συνέλθει... βρίσκομαι ακόμη εκεί, και σας ευχαριστώ πραγματικά όλους για την τρομερή παρέα :thumbup:
Άντε σιγά-σιγά να ανεβάσουμε φωτογραφικό υλικό και εντυπώσεις.
Μόνο 4 μέρες είμασταν μαζί?
Εμένα μου φάνηκε τουλάχιστον βδομάδα :crazy: :D
Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ τον Χρήστο Ευθυμίου που μας άνοιξε αυτή τη μαγική (κυριολεκτικά για μένα) πόρτα στη Λίμνη Κρεμαστών.
Ίσως ήταν η ομορφότερη καταδυτική εκδρομή της ζωής μου.
(λίγη υπομονή για τις λεπτομέρειες πλιιιζζ, μάθαν ότι περάσαμε καλά και μας περίμεναν με τον πλάστη ανά χείρας :madwife:)
Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ τον Χρήστο Ευθυμίου που μας άνοιξε αυτή τη μαγική (κυριολεκτικά για μένα) πόρτα στη Λίμνη Κρεμαστών.
...
Να προσθέσω κι εγώ, όλους όσους συμμετείχαν στην παρέα και φυσικά τους ανθρώπους της περιοχής, τον κύριο Κώστα ιδιοκτήτη του ξενώνα, τον παπά Βαγγέλη και τον Κώστα ιδιοκτήτη εστιατορίου και ψαρά στην λίμνη. Χωρίς την βοήθειά τους, πολύ δύσκολα θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε την εκκλησία που ψάχναμε ...
Η χαρά τους για το αποτέλεσμα, μεγάλωσε και τη δική μας χαρά στο τέλος.
... Εν τω μεταξύ έχω φάει μια προσγείωση στη δουλειά, άνευ προηγουμένου …
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ
05-05-08, 13:30
οταν λετε εκκλησια εννοειτε υποβρυχιως?
καμμια φωτο θα δουμε?
ηθελα πολυ να ειμαι μαζι σας στο ταξιδι αυτο ....αλλα ειχα να κανω ενα discoveraki σε εκκλησια επιφανειας στα Χανια οπου και επιτυχως βαφτισαμε ενα νεο δυτη (γιο του Nikostratos) ....
ΥΓ βεβαια στην κολυμπηθρα δεν ειχε καθολου ψαρια! ....
ΥΓ2 ποιος παιδι μου σε περιμενε με πλαστρη ?
οταν λετε εκκλησια εννοειτε υποβρυχιως?
Ε βέβαια υποβρυχίως, οι άλλες φαίνονται, δεν θέλουν βαρκάρη για να τις ψάξεις ... :D
καμμια φωτο θα δουμε?
Θα δούμε, θα δούμε (απ' τους κατάλληλους ανθρώπους) ...
....αλλα ειχα να κανω ενα discoveraki σε εκκλησια επιφανειας στα Χανια οπου και επιτυχως βαφτισαμε ενα νεο δυτη (γιο του Nikostratos) ....
Να ζήσει ο νέος .... :thumbup:
ΥΓ βεβαια στην κολυμπηθρα δεν ειχε καθολου ψαρια! ....
Μη νομίζεις, ούτε στη λίμνη είδαμε :rofl:
sfougarisb
05-05-08, 13:57
Hey guys,
Greetings from Doha, Qatar. I have been terribly jealous of your trip and i am waiting to see some photos.
There are here a couple of Austrians (techies all of them!) who dive in lakes and rivers and such kai mou ta exoun zalisei. I have been telling them about your most excellent adventure to shut them up. :cheesy:
So when are we going to see any photos?????
Babis
PS. i am writing from the project, so there is no possibility for Greek. Bear with me. :rolleyes:
πραγματικά ητάν μια πολύ πετυχημένη εκδρομή..
πέτυχε όλους τους στόχους τις!!
περασαμε ολοι τελεια, χορτάσαμε τα ομορφα τοπία (υπο- και υπερ-λιμνίως) βρίκαμε και την εκκλησία χάρη στην επιμονή και οργάνωση της ομάδας...
(οτι και να γράψω λίγο μου φαίνεται:rolleyes:)
Όσο για αυτους που δε μπόρεσαν να ερθούν.. θα εχει και συνέχεια, θα περιμένουμε να πέσει η σταθμή για να εξορμήσουμε δρυμήτεροι :)
Σας ευχαριστώ όλους για την ομορφή παρέα !!
ΥΣ: οι ταπεινές μου φωτογραφίες έπονται .. το συντομώτερο δυνατό!!
Τι έγινε με εκείνες τις φωτογραφείες βρε......:mad:
Πόση επεξεργασία θα πέσεις ακόμα? ??????:rofl::eek:
Ας είναι θολές, κακοεστιασμένες ή με κόκκινα μάτια .... είναι και πιό φυσικές!!!!!:o
ή...................:cry::fioufiou:.............. ..... μπα.
Ξεκινάω μικρή αφήγηση των περιπετειών μας στα Κρεμαστά, με την ελπίδα να το γυρίσουμε σε σκυταλοδρομία....
Αναμένοντας τη συμβολή όλων σας....
Ίτε Δύται!!
Μέρα πρώτη.
Η παρέα άρχισε να καταφτάνει στο πανέμορφο και λουλουδόπνιχτο "Κονάκι" του κυρ-Κώστα και της κυρίας Ουρανίας ήδη από την Τετάρτη το βράδυ. Μέχρι την Πέμπτη το μεσημεράκι είχαμε πλέον μαζευτεί όλοι.
Η πρώτη "επίσημη συγκέντρωση" έγινε πάνω στην γέφυρα της λίμνης, όπου μας συνάντησε ο παπα-Βαγγέλης.
http://i239.photobucket.com/albums/ff148/physalia_tethys/kremasta/P5046904Medium.jpg (http://s239.photobucket.com/albums/ff148/physalia_tethys/kremasta/?action=view¤t=P5046904Medium.jpg)
Εκεί μας έφερε τα πρώτα στοιχεία, παλιές φωτογραφίες από το χωριό που τώρα βρισκόταν βυθισμένο στα ήρεμα νερά της λίμνης.
Ειλικρινά, δεν μου είναι πάντα εύκολο να συμπαθήσω ανθρώπους του κλήρου (συνήθως αβίαστα μου συμβαίνει το αντίθετο :fioufiou:), όμως ο παπά-Βαγγέλης είχε κάτι πολύ συγκινητικό στην αυθεντικότητα, την απλότητα αλλά και την ορμητικότητα του χαρακτήρα του.
http://www.scubadive.gr/forum/attachment.php?attachmentid=425&stc=1&d=1210060478
Ο τρόπος που μας περιέγραφε τον πόνο των ανθρώπων για την πατρίδα που είδαν να πνίγεται, τα σπίτια και τις αναμνήσεις που άφησαν πίσω αλλά κυρίως τον περίφημο βυζαντινό ναό της Παναγίας, την τότε Επισκοπή, ομολογώ ότι με άγγιξε πάρα πολύ. Ο Παπά-Βαγγέλης πίστευε ότι μας έστειλε ο Θεός για να βρούμε ξανά την όμορφη αυτή εκκλησία και να ανακινήσουμε 45 χρόνια μετά την περηφάνεια των ανθρώπων του τόπου αυτού για την παράδοση και την ιστορία του....
Μπορεί από την ιντερνετική απόσταση όλα αυτά να σας ακούγονται μελοκατάσταση.... Δεν σας αδικώ καθόλου.
Είμαι όμως σίγουρη ότι αν ήσασταν εκεί, η νοσταλγία και η ελπίδα που εξέπεμπε ολόκληρος, θα σας έπαιρνε κι εσάς παραμάζωμα... όπως πήρε όλους εμάς καλή ώρα!!
Από τις φωτογραφίες και τα σχέδια που είχε συλλέξει ο παπα-Βαγγέλης, κάναμε μια πρώτη εκτίμηση για το που περίπου βρίσκεται η βυθισμένη πλέον εκκλησία.
Δυστυχώς, την μέρα εκείνη δεν μπορούσαμε να έχουμε τη συνδρομή κάποιου βαρκάρη οπότε η μόνη μας ελπίδα θα ήταν να προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τη λίμνη από κάποια βατή όχθη.
Πράγμα που αποδείχτηκε παν-φρούδα ελπίδα, αλλά έδωσε μεγάλη χαρά στους τζιπάτους της παρέας που ...άλλο που δεν ήθελαν....
Μέχρι και φτυάρια επιστρατεύθηκαν εκεί που ο δρόμος είχε υποχωρήσει από τα ορμητικά ρέματα της εποχής.....
Η αναζήτηση πρόσβασης είχε πολλή πλάκα και περιπέτεια.
Σε ένα από τα (ελε)χαντάκια όπου αναγκαστικά ακινητοποιηθήκαμε προσπαθώντας να "ισιώσουμε" το δρόμο ενώ ταυτόχρονα αναρωτιόμασταν αν έχει νόημα να προχωρήσουμε παρακάτω, συνέβη τελείως τυχαία να συναντηθούμε μούρη με μούρη με τον Yan και τη Ζίνα που εμφανίστηκαν από την τελείως ανάποδη διαδρομή. Οπότε η απορία λύθηκε επιτόπου!
Αυτό θα πει timing...:D
Δυστυχώς πρόσβαση για αυτοκίνητα (έστω και 4Χ4) στην περιοχή που μας είχε υποδείξει ο παπα-Βαγγέλης, δεν υπήρχε.
Αλλά οι πεισματάρηδες δεν το έβαλαν κάτω.
Κατηφορίσαμε μια σχετικά ομαλή πλαγιά μέσα από θάμνους και πουρνάρια, όπου ο Γιάννης (grandbleu) και ο Φοίβος το έριξαν στο snorkeling....
Οι πρώτες αναφορές ήταν πολύ απογοητευτικές....
Παρόλο που η θερμοκρασία επιφανείας μετρήθηκε στους 18 βαθμούς, η ορατότητα αποδείχτηκε μια σκέτη απελπισία.... Το βυθόμετρο χειρός έδειχνε βάθη των 30-40 μέτρων εκεί που οι εκτιμήσεις του παπά-Βαγγέλη μας είχαν προετοιμάσει για μικρότερα....
Τελικά, η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε κι όλοι μαζί, συντετριμμένοι :cry:, ανηφορίσαμε στη Δυτική Φραγκίστα όπου πνίξαμε τον πόνο της ήττας μας στα κοκορέτσια και τα κοντοσούβλια μιας πολύ αυθεντικής ταβέρνας με το υπερ-ειλικρινές (ή και προφητικό αν θέλετε) μότο "Θα φας, θα φας και θα ξαναφάς"
http://www.scubadive.gr/forum/attachment.php?attachmentid=426&stc=1&d=1210060478
Αν θέλει κάποιος να εμπλουτίσει/διορθώσει την αφήγηση της πρώτης ημέρας με περισσότερες λεπτομέρειες/πληροφορίες και κυρίως φωτογραφίες....
Be my loveliest guest!! :D
(βρε kristalia, ακόμα δε γυρίσαμε καλά καλά, σταμάτα να ζητάς την επόμενη εκδρομή!! Κύριοι Συντονιστές με παρενοχλεί με πμ και μου λέει ότι έρχεται Αγίου Πνεύματος!!!:eek:)
Να και μερικές φωτογραφίες που ταιριάζουν στην αφήγηση της 1ης ημέρας...
Μια γενική άποψη της γέφυρας της Επισκοπής
http://farm4.static.flickr.com/3122/2468217249_10b45c9c15_m.jpg (http://farm4.static.flickr.com/3122/2468217249_108cc1c629_o.jpg)
Η συνάντηση με τον παπά-Βαγγέλη
http://farm1.static.flickr.com/249/2469040302_2c8b1164b0_m.jpg (http://farm1.static.flickr.com/249/2469040302_1b7d906a5c_o.jpg)
http://farm1.static.flickr.com/237/2469039978_1e9ac7a5b2_m.jpg (http://farm1.static.flickr.com/237/2469039978_19fe4ff50c_o.jpg)
http://farm1.static.flickr.com/251/2469040132_1dd1c31473_m.jpg (http://farm1.static.flickr.com/251/2469040132_c669ff772d_o.jpg)
Το τελείωμα της ημέρας μέσα στα έλατα
http://farm4.static.flickr.com/3062/2469039780_077933f019_m.jpg (http://farm4.static.flickr.com/3062/2469039780_55f2d61a0c_o.jpg)
Χρηστος Ευθυμιου
06-05-08, 06:44
Το Εκκλησάκι όπως είχε χτιστεί πριν 1200 χρόνια.
Tο βράδυ στον ξενώνα.
Μετά το φαγητό πήραμε τον δρόμο για τον ξενώνα όπου λίγο αργότερα μας επισκέφτηκε ο παπά - Βαγγέλης ο οποίος. Μαζί του είχε και μια παλιά φωτογραφία που τραβήχτηκε την ώρα που το εκκλησάκι βρισκόταν ήδη το μισό κάτω από το νερό.
https://i.ibb.co/k6fC50G/episkopi1.jpg (https://imgbb.com/)
Το εκκλησάκι χάνεται σιγά -σιγά μέσα στα ορμητικά νερά των ποταμών.
Το ποίημα
Και ένα απόσπασμα ενός ποιήματος που διάβασα στην Εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ”, γραμμένο από τον Νίκο Στρατόπουλο.
Ο ΠΟΘΟΣ
Ήθελα να βγω ένα πρωί, στου Κωνσταντή την ράχη
και τα γαλάζια να κοιτώ, της λίμνης τα νερά
και να γυρίζει ο λογισμός, στα σκοτεινά της βάθη
κει στα σοκάκια στις αυλές, που παίζαμε παιδιά……
Ο ξεριζωμός
Ο παπά - Βαγγέλης γεννήθηκε την χρονιά που κατασκευάστηκε το φράγμα. Μας διηγήθηκε συγκινημένος πως μόλις άρχισε να πλημμυρίζει το σπίτι τους τον πείρε η μητέρα του νεογέννητο παιδί στην αγκαλιά της και το εγκατέλειψαν για να σωθούν......
Η περιγραφή του παπά - Βαγγέλη μας συγκλόνισε, μας έδωσε όμως δύναμη και ελπίδα. Μας διαβεβαίωσε πως θα επικοινωνήσει με τον ψαρά και ότι ο ψαράς ήταν ο ποιο κατάλληλος άνθρωπος που θα μπορούσε να μας βοηθήσει περισσότερο.
Αρχίσαμε να κάνουμε σχέδια για το επόμενο πρωί. Μας υποσχέθηκε ότι το αργότερο μέχρι στις 11:00 θα μας έπαιρνε τηλέφωνο για να μας πει ακριβώς την ώρα που θα γινόταν η συνάντηση. Πέρασαν μεσάνυχτα και αφού συνεννοηθήκαμε για το πλάνο της επόμενης ημέρας, ορίσαμε την ώρα συνάντησης για το πρωινό και ένας ένας πήγαινε για ύπνο.
Το επόμενο πρωί μετά το πρωινό, μη μπορώντας να περιμένουμε άλλο το τηλεφώνημα του παπά - Βαγγέλη, φορτώσαμε τους εξοπλισμούς μας και κατεβήκαμε μερικά άτομα της ομάδας στην γέφυρα και με την παλιά φωτογραφία στο χέρι προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε σταθερά σημεία να βγάλουμε συντεταγμένες, πράγμα που ήταν πολύ δύσκολο αν σκεφτεί κανείς ότι η φωτογραφία είχε τραβηχτεί πριν 43 χρόνια και με διαφορετική στάθμη νερού από ότι σήμερα.
Τυχαία συνάντηση με τον κύριο Κώστα τον ψαρά.
.....
... κατεβήκαμε μερικά άτομα της ομάδας στην γέφυρα και με την παλιά φωτογραφία στο χέρι προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε σταθερά σημεία να βγάλουμε συντεταγμένες, πράγμα που ήταν πολύ δύσκολο αν σκεφτεί κανείς ότι η φωτογραφία είχε τραβηχτεί πριν 43 χρόνια και με διαφορετική στάθμη νερού από ότι σήμερα.
....
.....
... και η σχετική φωτογραφία
http://i280.photobucket.com/albums/kk188/GKipreos/DSC_0366_mod.jpg
Ακόμα μία φωτογραφία από το αρχείο του παπά-Βαγγέλη και της εφημερίδας "Παλμός Ευρυτανικός"
http://i239.photobucket.com/albums/ff148/physalia_tethys/kremasta/episkopi2Small.jpg
Στη συνέχεια μετά από συνεννόηση του Κώστα (αν θυμάμαι καλά), ο (άλλος) Κώστας ο ψαράς μας περίμενε κάτω από την γέφυρα για να μας πάει για μια πρώτη εξερεύνηση – αναζήτηση της εκκλησίας.
Το σχέδιο έλεγε ότι θα γινόταν κατ’ αρχήν εξερεύνηση της περιοχής με το βυθόμετρο του ψαρά (και την μπαταρία απ' το αυτοκίνητο του Χρήστου) και με το βυθόμετρο χειρός του Γιάννη, στην περιοχή που φανταζόμασταν με βάση την την φωτογραφία απ’ την εποχή που είχε αρχίσει να πλημμυρίζει η περιοχή, ότι πρέπει να βρίσκεται η εκκλησία.
Μετά και εφόσον είχαμε κάποια ένδειξη, θα καταδυόμασταν σε δύο ομάδες, η μία ήταν ο Χρήστος, ο Κώστας και εγώ, που θα προσπαθούσαμε να επιβεβαιώσουμε ότι «πετύχαμε» την εκκλησία και να δέσουμε επάνω της κάποιο σκοινί. Η δεύτερη ομάδα (Ιορδάνης, Μιχάλης και Ζίνα) θα βούταγε μετά από το σκοινί αυτό για να δει την εκκλησία και πιθανόν να βγάλει κάποιες πρώτες φωτογραφίες.
Ο Γιάννης στην εξερεύνηση που έκανε με τον Φοίβο την προηγούμενη ημέρα είχε δει βάθη γύρω στα 30 – 32 μ. στην περιοχή εκείνη, οπότε αναζητούσαμε κάτι που να ανασηκώνεται απότομα από τον βυθό τουλάχιστον 10 μ.
http://i280.photobucket.com/albums/kk188/GKipreos/DSC_0369_mod.jpg
- Προετοιμασία του εξοπλισμού
http://i280.photobucket.com/albums/kk188/GKipreos/DSC_0376_mod.jpg
- Οι τελευταίες συνεννοήσεις και φόρτωμα της βάρκας
http://i280.photobucket.com/albums/kk188/GKipreos/DSC_0384_mod.jpg
- Αυτοί που φεύγουν κι αυτοί που μένουν ... (που σαν τους τελευταίους γελάνε πάντα καλύτερα :))
http://i280.photobucket.com/albums/kk188/GKipreos/DSC_0385_mod.jpg
- E la nave va ...
Η ομάδα από αριστερά: Χρήστος Ευθυμίου, Μιχάλης Παπαδογιαννάκης, εγώ (και πιό .. φαρδύς :fioufiou:) , Κώστας Μυλωνάκης, Ιορδάνης Οργαντζόγλου, Ζίνα Μακροπούλου και τέλος ο super Κώστας (που χωρίς το κέφι του και την βοήθεια του, ακόμα θα κολυμπάγαμε)
Φτάνοντας στην περιοχή και μετά από πολύ ψάξιμο, δεν είχαμε κάποιο αποτέλεσμα, έτσι μπήκαν στη μάχη οι χρυσές εφεδρείες. Ο Κώστας (ο ψαράς) με το ένα χέρι στη λαγουδέρα και το άλλο στο κινητό, μιλούσε με τον πατέρα του, ο οποίος παρακολουθούσε την βάρκα από το σπίτι του (κάτι σαν τον Ξέρξη δηλαδή, μόνο το βουνό αλλάζει …) και με δεδομένο ότι ήξερε που ήταν η εκκλησία πριν βυθιστεί, μας οδήγησε με αρκετά μεγάλη ακρίβεια στην περιοχή που έπρεπε να ψάχνουμε και η οποία ήταν αρκετά πιο ανοιχτά από εκεί που ψάχναμε εμείς. Εκεί που ψάχναμε στην αρχή ήταν παλαιότερα χωράφια, η εκκλησία ήταν χτισμένη «πάνω» στην κοίτη του ποταμού.
Τελικά μετά από λίγο ακόμα ψάξιμο βρήκαμε ένα σημείο που πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις (από βάθη 42-45 μέτρων ανέβαινε στα 31 – 32 μέτρα) που είχαμε βάλει, ώστε να δοκιμάσουμε τη βουτιά.
Το παιχνίδι εκείνη την ημέρα παίχτηκε (κατ’ αρχήν) στην μ*&#$%νη σημαδούρα μου, που όταν πήγαμε να την ποντίσουμε αποφάσισε ότι δεν ήθελε να δουλέψει και έχανε τον αέρα αμέσως από την βαλβίδα … Έτσι μέχρι να βρούμε ένα μπουκάλι να δέσουμε ο καιρός μας ξέσυρε λίγο μακρύτερα …
Ξέροντας ότι δεν θα πέσουμε πάνω στον «στόχο» ετοιμαστήκαμε για την βουτιά όπως είχαμε προγραμματίσει. Θα κατεβαίναμε από το σχοινί ένας – ένας σε κοντινή απόσταση ώστε να βλεπόμαστε (με δεδομένη την αναφορά του Γιάννη και του Φοίβου από την προηγούμενη ημέρα για ορατότητα μικρότερη των δύο μέτρων).
Βουτώντας κάναμε και εμείς την πατάτα μας (μετά την σημαδούρα) και ξεχάσαμε στην βάρκα το βυθόμετρο χειρός του Γιάννη, που με οριζόντια σάρωση θα μας έδειχνε την κατεύθυνση του «εμποδίου» μπροστά μας για να κατευθυνόμασταν….
http://i280.photobucket.com/albums/kk188/GKipreos/DSC_0402_mod.jpg
- Είμαστε στο νερό ο Χρήστος, ο Κώστας κι εγώ. (Η φωτογραφία τραβηγμένη από την στεριά με τηλεφακό 450mm και μεγεθυνμένη στην επεξεργασία πολλές φορές, οπότε ... μην περιμένετε πολλά πράγματα)
Ξεκινώντας για την πρώτη βουτιά της ζωής μου σε ορεινό περιβάλλον, αρχικά εντυπωσιάστηκα από την ορατότητα (την έλλειψή της δηλαδή) και μετά από την θερμοκρασία η οποία ήταν πολύ υψηλότερη απ’ αυτήν που περίμενα (περίπου 17 βαθμοί στην επιφάνεια). Τα πράγματα άλλαξαν πολύ μετά από τα 20 πρώτα μέτρα όπου ξαφνικά «έσβησαν τα φώτα» και βρεθήκαμε σε μαύρο σκοτάδι. Οι φακοί μας, παρόλη την δύναμή τους, μετά από 1 - 1,5 μέτρο, ήταν σαν να έφεγγαν πάνω σε τοίχο, ενώ και η θερμοκρασία έκανε βουτιά στο ίδιο σημείο στους 10 βαθμούς.
Τελικά φτάνοντας στα 35 μέτρα, αποφασίσαμε ότι δεν είχε κανένα νόημα να συνεχίσουμε (ο Χρήστος έκανε μια επιπλέον προσπάθεια μέχρι τα 37 – 38 μήπως άλλαζε κάτι βαθύτερα) και αρχίσαμε την ανάδυσή …
Έγιναν κι άλλα πράγματα εκείνη την ημέρα, όπως τα πατροπαράδοτο ξέσκισμα στο φαγητό στην ταβέρνα … ποιου άλλου του Κώστα, που τώρα, μετά από ψαράς και στην συνέχεια βαρκάρης, ήταν εστιάτορας
αλλά και απογευματινές βουτιές από τα άλλα παιδιά (Μαρία, Γιάννης και Φοίβος) … οπότε συνεχίζεται ….
Ο Κώστας (ο ψαράς) με το ένα χέρι στη λαγουδέρα και το άλλο στο κινητό, μιλούσε με τον πατέρα του, ο οποίος παρακολουθούσε την βάρκα από το σπίτι του (κάτι σαν τον Ξέρξη δηλαδή, μόνο το βουνό αλλάζει …) και με δεδομένο ότι ήξερε που ήταν η εκκλησία πριν βυθιστεί, μας οδήγησε με αρκετά μεγάλη ακρίβεια στην περιοχή που έπρεπε να ψάχνουμε...
:eek: Δεν ξέρω πώς σας ακούγεται αυτό αλλά εγώ δυσκολεύτηκα πάρα πολύ να το πιστέψω... Μου φαινόταν αδιανόητο ότι η ναυτική πείρα του κυρ-Κώστα μπορούσε να παντρευτεί τηλεφωνικά με τις αναμνήσεις του πατέρα του κι όλο αυτό σε συνδυασμό να οδηγήσει σε ένα στίγμα ακριβείας.... :eek:
Ο παπά-Βαγγέλης είχε αρχικά εκτιμήσει το βάθος του προαυλίου στα 30 περίπου μέτρα, πράγμα που θα σήκωνε τον τρούλο και τον σταυρό σε βάθος λιγότερο από 20 μέτρα. Αυτό το σενάριο θα ήταν ιδανικό. Οι νέες αναφορές όμως μετά την πρώτη εξερεύνηση της ομάδας, έδιναν βυθό στα 40 και το σήκωμα του τρούλου στα 30 μέτρα....
Δυστυχώς σε μια τεχνητή λίμνη όπως αυτή των Κρεμαστών -η οποία δυστυχώς δεν είναι για τη ΔΕΗ παρά μια δεξαμενή νερού- η στάθμη αλλάζει συνεχώς. Πριν αρκετά χρόνια είχε πέσει τόσο χαμηλά που ο σταυρός είχε ξεμυτίσει στην επιφάνεια. Φέτος όμως τα νερά ήταν περισσότερα και παρά την πρόσφατη χρήση του φράγματος για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών που είχε προκαλέσει η απεργία των υπαλλήλων της ΔΕΗ, το βάθος εξακολουθούσε να είναι πολύ ζόρικο για τα δεδομένα μιας βουτιάς σε ορεινή λίμνη.... Όσοι όμως δεν βουτήξαμε εκείνη τη μέρα, διατηρούσαμε ακόμα την επιθυμία να κάνουμε μια προσπάθεια, παρόλο που οι περιγραφές της πρώτης ομάδας μας είχαν (δε λέω) ανησυχήσει αρκετά.... Έλα όμως που και ο παπά-Βαγγέλης δεν είχε πάψει να ελπίζει... Πίστευε σε μια δεύτερη προσπάθεια.
Σκεφτήκαμε ότι αν το σημάδι του κυρ-Κώστα απείχε καμιά 50ρια μέτρα (μια ελάχιστη απόσταση για "στο περίπου" εντοπισμούς αλλά τεράστια για δύτες υπό τέτοιες συνθήκες), θα ήταν σαν να ψάχνουμε ψύλλους στ' άχυρα (και μάλιστα μια κρύα νύχτα του χειμώνα:D). Αν όμως δεν ήταν πολύ μακριά, με την κατάλληλη προετοιμασία θα μπορούσαμε να το κάνουμε.
Με πολλή δυσπιστία ομολογουμένως ρώτησα τον κυρ-Κώστα πόσο κοντά πίστευε ότι είχε δέσει το μπαλόνι.
- Παιδιά, είναι πολύ κοντά... Λίγο παραπέρα, το πολύ σε 5-10 μέτρα απόσταση....
Αφού το σκεφτήκαμε αρκετά σοβαρά, αποφασίσαμε με τον Γιάννη ότι ήταν κρίμα να πάει χαμένη τόσο η πρωινή προσπάθεια εντοπισμού όσο και όλη αυτή η ελπίδα που ο κυρ-Κώστας και ο παπά-Βαγγέλης είχαν κρεμάσει πάνω μας.....
Ξανακούσαμε προσεκτικά τις περιγραφές των τριών μπροστάρηδων (Χρήστος, Γιώργος και Κώστας Μυλ.) και νομίζω ότι το εμπεδώσαμε αρκετά ότι τα πράγματα δε θα ήταν πολύ απλά.
Το πλάνο βγήκε τσάκα-τσάκα αλλά στην πραγματικότητα δε νιώθαμε ακόμα έτοιμοι. Χρειάστηκαν πάνω από 2 ώρες συζήτησης ώστε να σκεφτούμε όλες τις πιθανότητες, με όλα τα μερφικά σενάρια αλλά και να απορρίψουμε μεγάλες προσδοκίες τύπου διείσδυση και φωτογράφηση (τρελό ανέκδοτο όπως αποδείχθηκε :D). Πέρα από τις συζητήσεις όμως, ούτε ο Γιάννης ούτε κι εγώ είχαμε βουτήξει ξανά σε λίμνη και χρειαζόμασταν -αν μη τι άλλο- μία πρώτη εντύπωση. Εκτός αυτού, όλες μας οι συνεννοήσεις έπρεπε να γίνουν με μίτο, οπότε νιώσαμε την ανάγκη μιας μικρής "προπόνησης".
Ο Φοίβος είχε ήδη πάρει τα κουβαδάκια του και το Μούργο (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_79.jpg) (μέγας καταδυτικός σκύλος, πιο πιστός και από το civic :worship:) με σκοπό να βουτήξει σε μια ρηχή προσβάσιμη όχθη.
Τον βρήκαμε σε μια ωραία προβλήτα να ετοιμάζεται και πέσαμε κι εμείς εκεί κοντά του (κι ωστόσο τόσο μακριά αφού μετά τα 2 μέτρα ακολουθούσε το χάος).
Το τοπίο της λίμνης ήταν τελείως απόκοσμο....
Αυτή η συνεχής αυξομείωση της στάθμης δεν έχει επιτρέψει σε κανένα γνωστό οργανισμό να επιβιώσει για πολύ. Ο βυθός ήταν γεμάτος πνιγμένα χερσαία φυτά ενώ ένα στρώμα κυανοβακτηρίων κάλυπτε τα πάντα δίνοντας μια όψη αραχνιασμένη και πολύ spooooookyyyyyyyy
Κι ενώ ο Γιάννης κι εγώ προπονούμασταν στο να ....χανόμαστε και να ξαναβρισκόμαστε, ο Φοίβος έκανε κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον...
Έβγαζε φωτογραφίες!
(Φοίβε, αυτό ήταν πάσα αν δεν το κατάλαβες :fioufiou:)
Χρηστος Ευθυμιου
06-05-08, 20:37
Αφού ολοκληρώσαμε την κατάδυση η απογοήτευση επανήλθε πάλι στα πρόσωπα μας, είμαστε σίγουροι όμως αυτή την φορά ότι, το Εκκλησάκι ήταν πολύ κοντά μας και λόγω της κακής ορατότητας που επικρατούσε δεν καταφέραμε να το εντοπίσουμε.
Το Βράδυ μετά το φαγητό μια από τα ίδια, συζητήσεις και πλάνα για την επόμενη μέρα.
https://i.ibb.co/0ynmpr5/p4300016.jpg (https://ibb.co/CKwmpQL)
Η απογοήτευση στα πρόσωπα μας.
https://i.ibb.co/y0d6jGH/p4300015.jpg (https://ibb.co/G7nWSBz)
Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια και βγάζουμε πλάνο για την επόμενη μέρα.
Αποφασίσαμε να πάμε και για μια βουτιά στην Λίμνη Καστρακίου 65km από την Αν. Φραγγίστα, μια πανέμορφη διαδρομή με το τοπίο να εναλλάσσεται συνεχώς, έλατα, βουνά και θέα από ψιλά προς της Λίμνη Κρεμαστών. Ο Γιάννης και η Μαρία αποφάσισαν να δοκιμάσουν ξανά στο σημείο που είχαμε βουτήξει εμείς, την επόμενη μέρα (Σάββατο) με την ελπίδα να το εντοπίσουν.
Μετά από αρκετή ώρα Φτάσαμε στο χωριό Μπαμπαλιό ακριβώς πάνω από την λίμνη Καστρακίου με πολύ καλή πρόσβαση στο νερό από την "παραλία" του χωρού. Όπως πάντα ρωτήσαμε τον πρώτο άνθρωπο που συναντήσαμε για να περούμε τις πρώτες πληροφορίες.
Η Έκπληξη.
Ο άνθρωπός που ρωτήσαμε αμέσως μας είπε ότι στην αριστερή πλευρά της λίμνης βρίσκεται ένα εκκλησάκι το οποίο έχει καταρρεύσει αλλά υπάρχουν ακόμα οι τείχοι περιμετρικά. Μας άρεσε το τοπίο και αποφασίσαμε να βουτήξουμε εκεί και να το βρούμε. Οι πληροφορίες του γέροντα ήταν ακριβώς και δεν κουραστήκαμε να το βρούμε. Η βουτιά (40 λέπτα) ήταν στο βαθύτερο σημείο -9m και το εκκλησάκι περίπου στα -5m.
Η ορατότητα δεν ήταν και τόσο καλή αλλά καλύτερη από την λίμνη των κρεμαστών.
https://i.ibb.co/Thkh0sY/p5020018.jpg (https://ibb.co/HgVgPjB)
Λίμνη Καστακίου, ένας μικρός παράδεισος που ακούγονταν μόνο τα βατράχια και τα κελαδήματα των πουλιών.
https://i.ibb.co/pZgFn8t/p5020027.jpg (https://ibb.co/wCTmYX9)
Άνετη πρόσβαση στο νερό από την "παραλία" του χωριού Μπαμπαλιό..
https://i.ibb.co/dLFX29R/p5020035.jpg (https://ibb.co/VQRbSys)
Ότι απέμεινε από το Εκκλησάκι.
https://i.ibb.co/yPwHDhz/p5020033.jpg (https://ibb.co/jfcndVC)
https://i.ibb.co/VTq51jP/p5020032.jpg (https://ibb.co/kXSv7HW)
http://s29.postimg.org/k79364m3b/p5020044.jpg (http://postimage.org/)
https://i.ibb.co/80KW6ps/p5020048.jpg (https://ibb.co/SPshR8y)
Μύδια γλυκού νερού.
https://i.ibb.co/bNMkNhW/p5020049.jpg (https://ibb.co/6D7kDhn)
Υποβρύχια βλάστηση.
https://i.ibb.co/M638Z91/p5020050.jpg (https://ibb.co/py9WbnK)
Ο ήλιος από –4m.
https://i.ibb.co/QH3Fgw2/p5020051.jpg (https://ibb.co/qg3MSQt)
Υποβρύχια βλάστηση.
https://i.ibb.co/wKR9kwn/p5020052.jpg (https://ibb.co/307D3Mx)
Υποβρύχια βλάστηση.
Καπου εδώ χωράνε να μπουν και μερικές δικες μου φωτογραφίες απο τη λίμνη στο Καστράκι :)
http://photos-h.ak.facebook.com/photos-ak-sf2p/v255/171/71/720791342/n720791342_1159151_4977.jpg
Η Ingeborg είχε αναλάβει τον φωτισμό.
http://photos-a.ak.facebook.com/photos-ak-sf2p/v255/171/71/720791342/n720791342_1159152_5279.jpg
Ο Χρήστος εν ώρα δράσης..
http://photos-b.ak.facebook.com/photos-ak-sf2p/v255/171/71/720791342/n720791342_1159153_5577.jpg
http://photos-c.ak.facebook.com/photos-ak-sf2p/v255/171/71/720791342/n720791342_1159154_5988.jpg
http://photos-e.ak.facebook.com/photos-ak-sf2p/v255/171/71/720791342/n720791342_1159156_6621.jpg
αυτα τα κλαδιά εμφανίζονταν απο το πουθενα!
http://photos-f.ak.facebook.com/photos-ak-sf2p/v255/171/71/720791342/n720791342_1159157_6921.jpg
δεν ειναι και πολύ ευκολή η συννενόηση εντός της λίμνης...
http://photos-f.ak.facebook.com/photos-ak-sf2p/v255/171/71/720791342/n720791342_1159149_4339.jpg
στην επιφάνεια φαίνονται όλα πιο όμορφα.. (κατι που δε συμβαίνει συνήθως με τις καταδύσεις στη θάλασσα :))
Η κατάδυση σε λίμνη ειναι μια μονάδική εμπειρία!! Την προτίνω ανεπιφύλακτα σε οποιον δεν έχει δοκιμάσει... :thumbup:
Εμείς Ζίνα μου δυστυχώς δεν είχαμε τη χαρά να δούμε τέτοιες ωραίες εικόνες...
Είδαμε όμως το απόλυτο σκότος, το οποίο ήταν μια αρκετά ενδιαφέρουσα εμπειρία (εκ των υστέρων όμως).
Ενώ τα παιδιά είχαν ήδη βγει στην αναζήτηση νέων λιμνών, ο Γιάννης κι εγώ συναντήσαμε τον κυρ-Κώστα στη γνωστή πλέον όχθη κάτω από τη γέφυρα. Φορτώσαμε εξοπλισμούς και σε πέντε-δέκα λεπτάκια βρισκόμασταν ήδη στο τσαμαδούρι που είχαν ποντίσει τα παιδιά την προηγούμενη μέρα. Ενημερώσαμε τον βαρκάρη μας για το πλάνο που θα ακολουθούσαμε ώστε να ξέρει κι εκείνος τι να περιμένει.
Παρένθεση: Ο κυρ-Κώστας αν και δεν είχε καμιά προγενέστερη καταδυτική εμπειρία, αποδείχτηκε καταπληκτικός boatman και επέδειξε μια αξιοθαύμαστη αντίληψη περί των καταδυτικών αναγκών και συνθηκών γενικά. Όταν επιστρέψαμε στην επιφάνεια, μας διηγήθηκε λεπτό προς λεπτό την κατάδυσή μας, αποδεικνύοντας ότι κάθε στιγμή μπορούσε να καταλάβει τι ακριβώς γινόταν από κάτω και σε τι στάδιο βρισκόμασταν.
Θα τον συνιστούσα ανεπιφύλακτα σαν βαρκάρη οδηγό για οποιονδήποτε θα ήθελε να κάνει αυτήν ή οποιαδήποτε άλλη βουτιά εκεί γύρω!
Άπαξ και βρεθήκαμε στο νερό τα πράγματα έγιναν πολύ γρήγορα. Σε ένα περίπου λεπτό βρισκόμασταν στον προσυμφωνημένο βάθος (~42 μέτρα). Σύμφωνα με τον κυρ-Κώστα, εκεί θα έπρεπε να βρίσκεται το προαύλιο της εκκλησίας. Επιλέξαμε το μέγιστο βάθος γιατί η βάση της εκκλησίας -σε όποια πλευρά της κι αν πέφταμε- θα μας έδινε και τη μέγιστη επιφάνεια προς σκανάρισμα με το sonar χειρός.
Όπως τα περιέγραψε και ο Γιώργος: μετά τα 20-25 μέτρα πράσινης ζάλης, black out….
Η θερμοκρασία στους 10 βαθμούς και ο μόνος φακός που κρατούσα πάνω μου δεν έλεγε να ανάψει (στο τέλος μου έφυγε και από το χέρι και δεν μπήκα καν στον κόπο να ανησυχήσω... ένα άχρηστο βάρος λιγότερο υπό τις παρούσες συνθήκες!).
Ο βυθός ήταν μια υδαρής μαλακή λάσπη, σαν κολλώδης βούρκος. Ευτυχώς δεν μπορούσαμε να σηκώσουμε και πολλή θολούρα ούτως ή άλλως: το νερό ήταν τόσο κορεσμένο σε ίζημα, που τίποτα παραπάνω δε χωρούσε να διαλυθεί! Όλη η κατάδυση από τα 25 και κάτω, ήταν μια κατάδυση σε αραιή λάσπη.
Αφού βεβαιώσαμε το «στέρεο» (λέμε τώρα) έδαφος, ανταλλάξαμε τα οκ σήματά μας, κοιταχτήκαμε καλά καλά στα μάτια για να σιγουρευτούμε ότι τα εννοούσαμε και ο Γιάννης ξεκίνησε τη σάρωση. Σύντομα εντόπισε εμπόδιο σε απόσταση 15 περίπου μέτρων.
Ανεβήκαμε 2-3 μέτρα πιο ψηλά -για το φόβο άλλων άσχετων εμποδίων στην επιφάνεια του πυθμένα (ξύλα, πέτρες κλπ)- και ενώ εγώ παρέμεινα κολλημένη στο αυτοσχέδιο downline, ο Γιάννης μου έδωσε την άκρη του μίτου του κι έφυγε προς τον στόχο.
Τώρα, κανονικά εδώ θα κόλλαγε μια κλισεδιάρικη περιγραφή τύπου «Τα δευτερόλεπτα μου φάνηκαν αιώνας», ή τουλάχιστον για κάτι τέτοιο είχα προετοιμαστεί ψυχολογικά. Όσο ο Γιάννης θα έψαχνε, εγώ θα έπρεπε να περιμένω ολομόναχη σε ένα τελείως άγνωστο και αφιλόξενο περιβάλλον, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι. (Ή μάλλον, για την ακρίβεια ήταν ένα μαύρο φόντο με άπειρα orbs, κάτι σαν αυτό που βλέπουμε όταν έχουμε τα μάτια μας κλειστά). Ελλείψει άλλης φωτεινής πηγής, φώτισα την οθόνη του DC μου κι αποφάσισα να προσηλωθώ στο να κρατήσω σταθερό το βάθος μου, τραγουδώντας από μέσα μου «Σφύ-ρι-ξε χα-ρού-με-να μπο-ρείς, δες τη φω-τει-νή πλευ-ρά της ζωής».
Δεν πέρασε ούτε ένα λεπτουδάκι που ένιωσα τα τρία τινάγματα στο μίτο. Αυτό ήταν το σύνθημα «Κάτι βρήκα, έλα». Χμμμμμ
Δεν τον πίστεψα.... Τόσο εύκολο ήταν;
Ανταπέδωσα με ένα τίναγμα (Δεν κατάλαβα καλά, επιβεβαίωσε σήμα)
Τρία ακόμα τινάγματα.
Definitely good news.
Σε αυτό το σημείο έπρεπε να μετακινήσω το downline μας όσο πιο κοντά στην εκκλησία γινόταν. Απίστευτα δύσκολο!! Το βαράκι και η πέτρα που είχαν δέσει πάνω τα παιδιά είχαν βεντουζάρει τόσο πολύ μέσα στη λάσπη που προς στιγμή σκέφτηκα να το παρατήσω. Τελικά τα κατάφερα. Ελάχιστο κολύμπι και σύντομα ήμασταν πάλι ζευγάρι και αιωρούμασταν πάνω από τις κεραμοσκεπές της Επισκοπής!
Ανάδυση λίγα μέτρα ακόμα, και όταν ο Γιάννης φώτισε τον τρούλο με τον Kowalski, η εικόνα του πέτρινου σταυρού μου φάνηκε τόσο συγκινητική, που είτε το πιστεύετε είτε όχι, σταυροκοπήθηκα......
Ο χρόνος μας τελείωνε. Ο Γιάννης έδεσε το μίτο του πάνω στο σταυρό και ξεκινήσαμε τις διαδικασίες της ανάδυσης και αποσυμπίεσης, όπου δόξασα τον Θεό (και τον Καμαρινό) που έχω στεγανή στολίτσα και μου κράτησε ζεστά τα κοκαλάκια.....
25 λεπτά αργότερα βγάλαμε τα κεφάλια μας από το νερό κι ανακοινώσαμε στο κυρ-Κώστα τα ευχάριστα.
«Κυρ-Κώστα, πάρε, είναι δεμένος πάνω στο σταυρό» του είπα δίνοντάς του τον μίτο.
Παιδιά, δεν μπορείτε να φανταστείτε με τι ευλάβεια τον κράτησε.... σαν να λάμβανε αντίδωρο...
Κι ενώ έβγαζα τα βάρη μου να του τα δώσω, με σταμάτησε δείχνοντάς μου το κινητό του:
«Μισό λεπτό να πάρω τον παπα-Βαγγέλη.... Να του πω τα νέα»
Απίστευτα γλυκείς άνθρωποι!!!
__________________________________________________ ____________
Στη φωτό παρακάτω έχει ένα (πολύ χαζό και πρόχειρο) σχέδιο της πορείας που ακολουθήσαμε, όπως την εκτιμήσαμε από τις φωτογραφίες και τα σχέδια του ναού.
Πρέπει να προσεγγίσαμε την εκκλησία από τα ανατολικά και άρα η πλευρά που πρωτοαντικρίσαμε ήταν αυτή του ιερού. Εκεί μπροστά στο ιερό, στη Θέση 1, αφήσαμε το πρώτο τσαμαδούρι (υπάρχει ακόμα). Στη Θέση 2 συναντηθήκαμε με τον Γιάννη. Στη Θέση 3 (δε φαίνεται στη φωτό) πάνω στο σταυρό του ναού, έχει δεθεί ένα ακόμα τσαμαδούρι.
Τα τσαμαδούρια ανέλαβε να φυλάει ως κόρη οφθαλμού ο κυρ-Κώστας ο Οδηγητής!
http://i239.photobucket.com/albums/ff148/physalia_tethys/kremasta/diveroute-1.jpg
Φυσικά και δεν υπάρχουν φωτό από τη βουτιά αυτή....
Προτιμήσαμε (και ορθώς κατά τη γνώμη μας) να μην πάρουμε καθόλου φωτογραφικές μηχανές μαζί μας....
Μπράβο παιδία.....
Πολύ αξιόλογη προσπάθεια και πραγματικά αξιοζήλευτη
;);)
http://photos-a.ak.facebook.com/photos-ak-sf2p/v255/171/71/720791342/n720791342_1159152_5279.jpg
Ο Χρήστος εν ώρα δράσης..
:eek: wetsuit, χωρίς κουκούλα και γάντια. :worship:
"Μα τον Τουτάτη!" "Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι!"
/GKAM
:eek: wetsuit, χωρίς κουκούλα και γάντια. :worship:
"Μα τον Τουτάτη!" "Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι!"
/GKAM
Ναι δεν παίζεται ο Χρήστος με το κρύο ... Τον κυνηγάγαμε να του δώσουμε κουκούλα, αλλά αυτός δεν κρύωνε :cool:
... λες να είναι ο θερμοστάτης ;
Χρηστος Ευθυμιου
08-05-08, 09:56
Ναι δεν παίζεται ο Χρήστος με το κρύο ... Τον κυνηγάγαμε να του δώσουμε κουκούλα, αλλά αυτός δεν κρύωνε :cool:
... λες να είναι ο θερμοστάτης ;
Είχα μαζί μου και σακάκι και γάντια, αλλά πραγματικά δεν μου είναι απαραίτητα.
Είχα μαζί μου και σακάκι και γάντια, αλλά πραγματικά δεν μου είναι απαραίτητα.
Ε βέβαια! :crazy:
Απο οτι βλεπω περασατε φανταστικα.
Οι διηγησεις σας σαν αστυνομικο μυθιστορημα (καναμε αυτο αλλα ατυχησαμε, προσπαθησαμε, σκεφτηκαμε, δεσαμε, τα καταφεραμε) μας εκαναν ολους να σκεφτουμαι οτι διαβαζουμε ενα εικονογραφημενο βιβλιο....:)
Παντα τετοια και πιο πολυ παντα τετοιες περιγραφες ... ετσι ωστε ολοι εμεις που δεν μπορεσαμε να δωσουμε το παρων να καταλαβουμε τι ακριβως περασατε εκει αλλα και να ζηλεψουμε που δεν ειμαστε!
Ατιμες δουλειες δεν μας αφηνετε καθολου χρονο!!!:angyr:
Πράγματι παιδιά, πρέπει να ήταν συγκλονιστική εμπειρία... Συγχαριτήρια σε όλη την ομάδα!!! Διαβάζοντας τις τόσο παραστατικές περιγραφές, ένιωσα σαν να καταδύθηκα κι εγώ μαζί σας! Φανταζομαι τα συναισθήματα, να καταδύεσαι σε μιά περιοχή, στην οποία ήξερες οτι κάποτε δεν υπήρχε νερό και να επισκέπτεσαι κτίσματα που κάποτε είχαν ζωή, πόσο μάλλον έναν ιερό ναό, μέσα στην τόσο απόκοσμη ατμόσφαιρα που έχει ο βυθός της λίμνης... Διαβάζοντας το κείμενο της Physalias, ένιωσα μεγάλη αγωνία για το αν τελικά βρήκατε τον ναό!!! Πραγματικά ένα μεγάλο μπράβο σε όλους! :thumbup:
Ηλία και Τάκη σας ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια.
Ο λόγος που κάναμε την αφήγηση έτσι είναι γιατί στην πραγματικότητα δεν υπήρχε κάποιο οργανωμένο πλάνο από την αρχή. Τα πράγματα -όπως ακριβώς τα περιγράψαμε- φέρναν μόνα τους το ένα το άλλο.
Στη λίμνη Κρεμαστών δεν γνωρίζαμε να έχει βουτήξει κάποιος άλλος ως τώρα, οπότε δεν είχαμε τη δυνατότητα να πάμε προετοιμασμένοι.
Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν είχαμε θέσει ως στόχο προτεραιότητας να βρούμε το Ναό.... αυτή η επιθυμία διαμορφώθηκε τελείως αυθόρμητα μέσα μας όταν βρεθήκαμε μπροστά στον πόθο και τον ενθουσιασμό των ανθρώπων της περιοχής.
Ως τώρα έχουμε αναφέρει μόνο τον κυρ-Κώστα και τον παπα-Βαγγέλη, όμως και οι ιδιοκτήτες του ξενώνα μας είχαν ακριβώς τα ίδια συναισθήματα... Κάθε απόγευμα περίμεναν όλο αγωνία να μάθουν τα νέα της ημέρας. Το ίδιο και όλοι οι επισκέπτες τους (που απ' ό,τι κατάλαβα τις μέρες εκείνες αυξήθηκαν) που ρωτούσαν να μάθουν τα πάντα για τα σχέδια και τους σκοπούς μας κι εύχονταν να καταφέρναμε να βρούμε και να φωτογραφήσουμε την εκκλησία τους. Αυτό που είχα πει και στο πρώτο ποστ των περιγραφών μας, ήταν αυτό που τελικά καθόρισε την εξέλιξη των πραγμάτων: ο ενθουσιασμός των ντόπιων μας πήρε παραμάζωμα και βέβαια η χαρά τους για το αποτέλεσμα δεν μας άφησε καθόλου ασυγκίνητους :)
Μετά τη βουτιά εντοπισμού, ο παπα-Βαγγέλης κατέφτασε με την κόρη του να μας προϋπαντήσουν στην όχθη.
"Έχετε φωτογραφίες;" μας ρώτησε μετά τις σχετικές εκδηλώσεις χαράς.
":o:o Εεεεεε Παπα-Βαγγέλη, ήταν λίγο ζόρικα τα πράγματα και δεν μπορέσαμε να τη φωτογραφήσουμε :o:o"
"Δεν πειράζει παιδιά μου, και μόνο που τη βρήκατε φτάνει"
Έλα όμως που μας έβαλε τον νέο ψύλλο. Η χαρά του εντοπισμού πήγε περίπατο. Ο παπα-Βαγγέλης θα ήθελε να δει κι αυτός την εκκλησία. Τι πιο λογικό;
Κι ενώ είχαμε αποφασίσει να φεύγαμε εκείνο το βράδυ, τα πλάνα άλλαξαν επιτόπου: Πρέπει να γίνει φωτογράφηση. Οι Επισκοπιώτες δικαιούνται κι αυτοί έστω και μια εικόνα από τον προσωπικό θησαυρό τους....
Η συνέχεια από κάποιον από τους 4 προσκυνητές της επόμενης μέρας :D
Σ.Ε.Α. ΤΗΘΥΣ
09-05-08, 02:55
Διακόπτουμε για λίγο τις δικές μας ανταποκρίσεις για να σας μεταφέρουμε το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στις 7.05 στην τοπική εφημερίδα "Ευρυτανικός Παλμός" σχετικά με την έρευνα του Σ.Ε.Α. ΤΗΘΥΣ.
Μας το έστειλε ο παπα-Βαγγέλης συνοδεύοντας το e-mail του με τα εξής συγκινητικά λόγια:
ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΟΥ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ - ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ
ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΙΩΤΩΝ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΌ ΔΩΡΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΑΤΕ ΝΑ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΌ 45 ΧΡΟΝΙΑ
ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΑΟ ΜΑΣ.
ΣΑΣ ΣΤΕΛΝΩ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ ΣΗΜΕΡΑ
Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΕΥΛΟΓΕΙ
ΠΑΠΑΒΑΓΓΕΛΗΣ
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
(ακολουθεί το ρεπορτάζ)
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
Στο φως ο Βυζαντινός Ναός της Επισκοπής
Τον ιστορικό Ναό της Επισκοπής, ένα από τα σημαντικότερα Βυζαντινά Μνημεία της Ελλάδας, έργο του 8ου αιώνα, εντόπισαν ερασιτέχνες δύτες μετά από έρευνα στο βυθό της λίμνης Κρεμαστών. Το μνημείο, 44 χρόνια μετά την δημιουργία του φράγματος. Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες βρίσκεται σε αρίστη κατάσταση.
Αποκλειστικές φωτογραφίες από τον βυθό της λίμνης Κρεμαστών Γιάννης Ίσσαρης - Φοίβος Βιλανάκης (e-mail:tethys@scubadive.gr)
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Βάσω Φεγγούλη
Χρόνια τώρα γίνεται μεγάλη προσπάθεια, από τοπικούς φορείς και παράγοντες της Επισκοπής, να πραγματοποιηθεί έρευνα στο βυθό της λίμνης Κρεμαστών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υφίσταται ο ιστορικός Βυζαντινός Ναός που είχε κατακλυστεί από τα νερά της λίμνης μαζί με την Επισκοπή αλλά και πολλά χωριά ακόμη.
Ένα τέτοιο εγχείρημα, απαντούσαν πάντα οι αρμόδιοι είναι αρκετά δύσκολο, καθότι η Εκκλησία βρίσκεται σε μεγάλο βάθος, με αποτέλεσμα η όποια έρευνα να θεωρείται ακόμη και επικίνδυνη λόγω των υπογείων κυρίως ρευμάτων που δημιουργούνται στις τεχνητές λίμνες.
http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_83.jpg
Παρόλες όμως αυτές τις δυσκολίες, ήλθε φαίνεται το πλήρωμα του χρόνου και το έργο αυτό επιτέλεσαν με απόλυτη επιτυχία, τα μέλη του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αυτοδυτών ΤΗΘΥΣ, που εδρεύει στην Αθήνα. Μετά από συνεννόηση με τον Επισκοπιώτη π. Ευάγγελο Φεγγούλη και αφού εξετάστηκαν λεπτομερώς όλα τα φωτογραφικά και ιστορικά στοιχεία που έδωσε ο π. Ευάγγελος στους δύτες, την Παρασκευή 2 Μαΐου 2008 έγινε η πρώτη αναγνωριστική κατάδυση προκειμένου σε πρώτη φάση να εντοπιστεί το σημείο που βρίσκεται ο Ναός. Η πρώτη επιχείρηση ήταν αρκετά δύσκολη και επί της ουσίας απέτυχε καθότι οι τρεις δύτες που έπεσαν στα παγωμένα νερά, παρότι κατέβηκαν σε βάθος 36 μέτρων, δεν είδαν τίποτα λόγω της μεγάλης θολούρας που βρήκαν στον βυθό.
Παρά την πρόσκαιρη απογοήτευση, την επομένη Σάββατο 3 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε και νέα κατάδυση η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Οι δύο δύτες που έπεσαν αυτή τη φορά στα παγωμένα νερά της λίμνης, μετά από μια πολύ κοπιαστική κατάδυση 45 περίπου λεπτών, εντόπισαν τον Ναό σε βάθος 35 μέτρων, λίγα μέτρα δυτικότερα. "Ήταν συγκλονιστικό" μας είπαν στη συνέχεια οι δυο αυτοί λαμπροί νέοι. "Παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες, κυρίως λόγω της χαμηλής ορατότητας και του υπερβολικού ψύχους, μόλις εντοπίσαμε τον Ναό, και ανεβήκαμε από την πλευρά του ανατολικού τοίχου στην κορυφή του τρούλου και είδαμε τον λευκό πέτρινο Σταυρό, ένα περίεργο συναίσθημα ευλάβειας μας κυρίευσε. Οι πολλές αναφορές του παπα - Βαγγέλη, στην σπουδαία ιστορία και την αξία αυτού του Ναού, μας έκαναν να νιώσουμε, έστω και για λίγο κι εμείς Επισκοπιώτες". "Το θέμα είναι ότι ο Ναός είναι όρθιος και βρίσκεται μάλιστα σε αρίστη κατάσταση". "Από δω και πέρα θα πρέπει γίνουν από κάθε αρμόδιο όλες εκείνες οι ενέργειες έτσι ώστε το μνημείο αυτό να γίνει το επίκεντρο του θρησκευτικού τουρισμού της περιοχής. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί. Θα πρέπει όμως να γίνουν σωστές και συντονισμένες κινήσεις απ΄ όλους".
Την άλλη μέρα, Κυριακή του Θωμά, έγινε και νέα κατάδυση. Οι δύτες, έχοντας πλέον εντοπισμένο το Μνημείο, κατέβηκαν και φωτογράφησαν σημεία του Ναού, όπως τον τρούλο, τον πέτρινο λευκό Σταυρό που βρίσκεται στην κορυφή του τρούλου, καθώς και τμήματα από την πετροσκέπαστη στέγη του Ναού.
Μερικές από αυτές τις φωτογραφίες, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αυτοδυτών κ. Φοίβος Βιλανάκης και ο Γιάννης Ίσσαρης, μας τις παραχώρησαν προκειμένου οι αναγνώστες μας και κυρίως οι κάτοικοι της παραλίμνιας περιοχής να δουν το μνημείο στην σημερινή του μορφή και να αφήσουν στην σκέψη τους να γυρίσει 45 χρόνια πίσω όταν το πανέμορφο αυτό χωριό της Ευρυτανίας με τον ιστορικό του Ναό, ήταν γεμάτο ζωή και δημιουργία, από 650 και πλέον μόνιμους κατοίκους.
Το ζητούμενο είναι να υπάρξει συνέχεια. Μετά από την πρώτη αυτή σπουδαία κίνηση που έγινε, τα μέλη του Συλλόγου μέσα στο καλοκαίρι θα έλθουν και πάλι στην περιοχή, προκειμένου να κάνουν πιο λεπτομερή φωτογράφηση, αλλά και να βιντεοσκοπήσουν το μνημείο.
http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/episkopi_before_01.jpg
Το πρώτο μέρος της μεγάλης αυτής προσπάθειας στέφθηκε με επιτυχία. Η συνεισφορά των μελών του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αυτοδυτών ΤΗΘΥΣ ήταν το Α και το Ω. Σίγουρη και η βοήθεια της Μεγαλόχαρης, της Παναγίας της Επισκοπιώτισσας, στην όλη υπόθεση, που πρεσβεύει πάντα υπέρ ημών. Απόλυτα θετική από κάθε πλευρά αναμένεται και η συνέχεια, καθότι πολύ θετικές είναι και οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την εν γένει αξιοποίηση της λίμνης αλλά και της ευρύτερης παραλίμνιας περιοχής
Οι αρμόδιοι ας λάβουν σοβαρά υπόψη το όλο θέμα, ας επιληφθούν σε πρώτη φάση να τοποθετηθεί κάμερα στο σημείο της λίμνης που θα δείχνει πλάνα από τον βυθό και την Εκκλησία. Στη συνέχεια, με βάση συγκεκριμένο master plan, ας γίνουν ενέργειες να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα πλαίσια του θρησκευτικού τουρισμού και όχι μόνο, το σπουδαίο αυτό Βυζαντινό Μνημείο, που για 1200 και πλέον χρόνια ήταν σημείο αναφοράς σε όλη την περιοχή καθότι, η Επισκοπή διετέλεσε κατά καιρούς και έδρα Μητρόπολης. Οι ιδέες να αποκολληθεί το Μνημείο και να βγει στην επιφάνεια καθώς και να κατασκευαστεί μεγάλο στεγανό γυάλινο προστατευτικό πέριξ αυτού, στο σημείο που βρίσκεται, ας ληφθούν υπόψη.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΝΑΟΥ
Ο Ναός της Επισκοπής ήταν ρυθμού βυζαντινού και ανήκε στον μεταβατικό ονομαζόμενο τύπο. Ό τύπος αυτός συγκαταλέγεται στους "επαρχιακούς" τύπους της Βαλκανικής Χερσονήσου και συναντάτε από τη Βουλγαρία και την πρώην Γιουγκοσλαβία μέχρι και την Κύπρο. Κατά την
άποψη τού Καθηγητή Ορλάνδου, το σχέδιο τού Ναού "προήλθε από την συγχώνευση του ελεύθερου παλαιoxριστιανικoύ σταυρού, και της τρίκλιτου, θολοσκεπούς, ανατολικής βασιλικής".
http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/episkopi_before_02.jpg
Στον τύπο τού Ναού της Επισκοπής, ανήκουν κατά τον Ορλάνδο και οι έξης Ναοί: 1) ο Άγιος Λεόντιος της Βόδοτσας κοντά στη Στρώμνιτσα 2) ο Άγιος Γερμανός στην μικρή Πρέσπα, 3) ο Άγιος Ιωάννης της Μεσημβρίας στη Βουλγαρία, 4) ή Παναξιώτισσα στη Γαυρολίμνη Αιτωλ/νίας, 5) η Μεταμόρφωση Κορωπίου,6) οι Ασώματοι της Μάνης και 7) ο Άγιος Ιωάννης ο "Λαμπαδιστής" στην Κύπρο. Στην ομάδα αυτή (που χαρακτηρίζεται ομάδα της Σκριπούς) ο καθηγητής Γ. Αντουράκης συγκαταλέγει και την Πρωτόθρονη της Νάξου.
Γενικά χαρακτηριστικά των ανωτέρω Ναών είναι τα εξής: α) το μήκος είναι πολύ μεγαλύτερο από το πλάτος (Αναλογία περίπου 2 προς 1).
β) τα κλίτη χωρίζονται μεταξύ τους με συμπαγείς τοίχους πού επικοινωνούν μεταξύ τους με μικρά τοξωτά ανοίγματα.
γ) Ό τρούλος στηρίζεται αντί σε κολώνες, σε τοίχους, και
δ) στο ανατολικό μέρος (πίσω από το Ιερό) υπάρχουν τρεις αψίδες.
Ας έλθουμε όμως τώρα στην περιγραφή του Ναού της Επισκοπής.
Κατά τον καθηγητή Ορλάνδο ο Ναός της Επισκοπής είχε το σχήμα "επιμήκους ακανόνιστου ορθογωνίου, εξωτερικών διαστάσεων 10.70 Χ 16.00 µ. (βόρειος πλευρά) και 16.00 µ. (νότια πλευρά). το κτήριο υψωνόταν στην όχθη τού ποταμού, στέρεο και επιβλητικό έργο σεμνού αρχαίου κάλλους ". Όσον αφορά τούς τοίχους, δεν παρουσίαζε κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο Ναός της Επισκοπής. Δεν βρέθηκε κάποια εντοιχισμένη επιγραφή πού να αφορά το κτίσιμο του Ναού, ούτε άλλος γλυπτός διάκοσμος. Φαίνεται ότι κτίσθηκε με πέτρες πού οι περισσότερες είχαν ληφθεί από τον παρακείμενο Μέγδοβα ποταμό. Ακόμη πρέπει να αναφερθεί πώς δεν χρησιμοποιήθηκαν στο κτίσιμο οι συναντώμενες αργότερα στους βυζαντινούς Ναούς, κόκκινες πέτρες. Ιδιαίτερο γνώρισμα των τοίχων, πού ήταν ομολογουμένως ισχυροί, μπορεί να χαρακτηριστεί ή ύπαρξη ελάχιστων παραθύρων τα οποία βρίσκονταν σε ψηλά σημεία. Ακόμα σχετικά με τούς τοίχους αξίζει να αναφέρουμε πώς, στον βόρειο και τον νότιο τοίχο υπήρχαν κτιστά στηρίγματα (παραστάδες), προφανώς για να στηρίζουν τούς δύο παχύς και βαρείς αυτούς τοίχους, αλλά και ολόκληρο το ογκώδες οικοδόμημα.
Ό Ναός είχε σε παλαιότερες εποχές τρεις θύρες. Μία στην πρόσοψη (δυτική πλευρά) και δύο πλάγιες (στο βόρειο και νότιο τοίχο). "το μνημείο καλύπτονταν με σχιστολιθικές πλάκες. Η στέγη τού τρούλου ήταν κωνική με μικρή κλίση, ή στέγη τού νάρθηκα μονοκλινής, η δε στέγη της αψίδας του Ιερού Βήματος σχημάτιζε εξωτερικά χαμηλή βαθμίδα. Οι κεραίες τού σταυρού ήταν λίγο υπερυψωμένες από τα γωνιακά διαμερίσματα"
Ό τρούλος του Ναού ήταν κυλινδρικός και είχε ύψος 3 μ. και διάμετρο 3,60 μ. Ό τοίχος του ήταν πάχους 70 εκ. και σ αυτόν ήταν ανοιγμένα τέσσερα τοξωτά παράθυρα διαστάσεων 60 εκ. Χ 105 εκ. Κάτω από τον τρούλο στο δάπεδο του Ναού το οποίο ήταν νεότερης εποχής υπήρχε ανάγλυφο σχέδιο.
Ό Ναός προς την ανατολή κατέληγε σε τρεις κόγχες με μεγαλύτερη την κεντρική, πίσω από την αγία Τράπεζα. Τις τρεις αψίδες πού δημιουργούσαν τις ισάριθμες κόγχες του ιερού, τις στήριζαν εξωτερικά κτιστά στηρίγματα πού αποκαλύφτηκαν στις έρευνες του 1965.
Στο εσωτερικό τής κεντρικής κόγχης του ιερού υπήρχε
Σύνθρονο πού το αποτελούσαν δύο ημικυκλικά σκαλιά, ύψους 40 εκ. και πλάτους 25 και 29 εκ. το καθένα, έχοντας στο μέσο τον Επισκοπικό θρόνο.
ΟΙ ΣΠΑΝΙΕΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ
Οι βυζαντινές τοιχογραφίες του Ναού της Επισκοπής, ανακαλύφθηκαν στις αρχές του 1965. Σύμφωνα µέ όσα αναφέρονται στο Αρχαιολογικό Δελτίο του 1966,50 ή Αρχαιολογική Υπηρεσία διενήργησε έρευνα για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τοιχογραφίες. Όταν διαπιστώθηκε πώς κάτω από τούς σοβάδες των εσωτερικών τοίχων υπήρχαν τοιχογραφίες, το Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε πως έπρεπε να αποκαλυφθούν και να αποτοιχισθούν. Πράγματι ακολούθησε μια μεγάλη προσπάθεια πού γινόταν πρώτη φορά στην Ελλάδα για να σωθούν οι τοιχογραφίες. Η εργασία ανατέθηκε στο Ζωγράφο -Συντηρητή Φώτη Ζαχαρίου, ο οποίος εργάσθηκε τέσσερις περίπου μήνες με το συνεργείο του στην Επισκοπή. Οι ευρεθείσες τοιχογραφίες αφού καθαρίστηκαν πρόχειρα και συσκευάσθηκαν κατάλληλα, μεταφέρθηκαν στην Αθήνα για να αποκατασταθούν και να αξιολογηθούν καλύτερα. Στην Αθήνα έτυχαν της ανάλογης φροντίδας τού "Κεντρικού Εργαστηρίου Συντηρήσεως και Αποκαταστάσεως Τοιχογραφιών" το οποίο δημιουργήθηκε στο Βυζαντινό Μουσείο.
http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/episkopi_before_03.jpg
Εκεί οι τοιχογραφίες καθαρίστηκαν, αποκαταστάθηκαν και διαφυλάχτηκαν από τις αρμόδιες Αρχαιολογικές Υπηρεσίες. Η πρώτη επίσημη παρουσίασή τους στο Αθηναϊκό κοινό, έγινε με την έκθεσή τους στην Εθνική Πινακοθήκη (από τον Σεπτέμβριο - έως τον Δεκέμβριο του 1976), την οποία διοργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών με την ευκαιρία τού 15ου Διεθνούς Συνεδρίου Βυζαντινών Σπουδών. Ακόμη θα πρέπει να αναφέρουμε πώς μέρος των τοιχογραφιών αυτών (αντιπροσωπευτικές του τρίτου στρώματος) παρουσιάσθηκαν σε έκθεση πού διοργάνωσε το 1985 - 1986 το τότε Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών σε συνεργασία με το Βυζαντινό Μουσείο και ή οποία ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Αθήνα ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης (1985).
Σήμερα οι τοιχογραφίες της Επισκοπής (ΦΩΤΟ) και αντιπροσωπευτικές των διαφόρων εποχών πού έγιναν, βρίσκονται σε ειδική αίθουσα του Βυζαντινού Μουσείου. Εκεί οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν τις υπεροχές αυτές τοιχογραφίες πού δικαίως χαρακτηρίζονται ως σπουδαίο απόκτημα για τον 'Ορθόδοξο Ελληνισμό και διατηρούν στην μνήμη τον χαμένο κάτω από τα νερά τής λίμνης των Κρεμαστών, αξιόλογο Βυζαντινό Ναό τής Επισκοπής, αποκλειστικές φωτογραφίες του οποίου και δημοσιεύουμε.
Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι οι τοιχογραφίες της Επισκοπής, που αποτελούσαν το αγιογραφικό διάκοσμο του "πνιγμένου" σήμερα Ιερού Ναού διακρίνονται σε τρία στρώματα πού έγιναν τον 8ο-9ο αιώνα, τον 11ο και τον 13ο και δείχνουν τις εξελίξεις τής εκκλησιαστικής ζωγραφικής στην Δυτική Ελλάδα κατά την ιστορική αυτή περίοδο.
Πηγές από το Βιβλίο του Αρχ. Δαμασκηνού Βασιλόπουλου “Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ”
Συγχαρητηρια αλλη μια φορα στον Τηθυς !!!
Οταν κανονισετε την επομενη επισκεψη για πιο λεπτομερη καταγραφη , προσφερομαι να ερθω και να βιντεοσκοπησω ( Hi-def) οσο καλυτερα γινεται τον ναο . Αρκει να γινει η συνεννοηση εγκαιρως για να δουμε αν μπορουμε ολοι οσοι δηλωσουμε .
Μιχαλης Αδαμτζιλογλου
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ παιδια !!
ΜΠΡΑΒΟ !
ΜΠΡΑΒΟ !
ΜΠΡΑΒΟ !
αναμενω ( οπως και οι υπολοιποι πιστευω), με μεγαλη αγωνια την συνεχεια της αφηγησης σας !!
Dimitris Galon
09-05-08, 09:22
Παιδιά τα συγχαρητήρια μου σε όλους σας!!!
Ελπίζω να δούμε κι΄ άλλες φωτογραφίες από τον Γιάννη και τον Φοίβο.
Η φωτογραφία πάντως από το άρθρο, καθώς και το ίδιο το άρθρο, είναι πολύ καλή(ό). Την επόμενη φορά που θα βρεθώ στην Αθήνα, ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κάνω είναι να επισκεφθώ το Βυζαντινό Μουσείο για να δω τις τοιχογραφίες του ναού της Επισκοπής. Όλο το „χαρτί“ όμως βρίσκεται στην φράση
"Ήταν συγκλονιστικό" μας είπαν στη συνέχεια οι δυο αυτοί λαμπροί νέοι. :thumbup::thumbup::thumbup:
Nicholas S.
09-05-08, 09:40
Μπράβο παιδία !!! Πολύ καλή η προσπάθεια και ακόμα καλύτερο το αποτέλεσμα !!!!
Τέτοιες κινήσεις πραγματικά πάνε την κατάδυση σ΄αυτή τη χώρα μπροστά !! :thumbup:
Συγχαρητηρια αλλη μια φορα στον Τηθυς !!!
Οταν κανονισετε την επομενη επισκεψη για πιο λεπτομερη καταγραφη , προσφερομαι να ερθω και να βιντεοσκοπησω ( Hi-def) οσο καλυτερα γινεται τον ναο . Αρκει να γινει η συνεννοηση εγκαιρως για να δουμε αν μπορουμε ολοι οσοι δηλωσουμε .
Μιχαλης Αδαμτζιλογλου
Μιχάλη, νομίζω ότι αυτό που όλοι εμείς νιώσαμε όταν βρεθήκαμε εκεί, μπορείτε να το αντιληφθείτε κι εσείς διαβάζοντας αυτό το άρθρο....
Η συγκινητική υπερβολή στον τρόπο που παρουσιάζουν την προσπάθειά μας, τα λέει όλα από μόνη της.
Έχουμε αφήσει ανοιχτό χρέος την επιστροφή μας στα Κρεμαστά και στη φάση εκείνη θα είναι πολύτιμη η βοήθεια από οποιονδήποτε νιώθει πως θέλει κάτι να προσφέρει....
Κάνοντας κάτι που μας ευχαριστεί, δίνουμε τεράστια χαρά σε αυτούς τους ανθρώπους. Τι πιο όμορφο; :)
Η συγκινητική υπερβολή στον τρόπο που παρουσιάζουν την προσπάθειά μας, τα λέει όλα από μόνη της.
Έχουμε αφήσει ανοιχτό χρέος την επιστροφή μας στα Κρεμαστά και στη φάση εκείνη θα είναι πολύτιμη η βοήθεια από οποιονδήποτε νιώθει πως θέλει κάτι να προσφέρει....
Κάνοντας κάτι που μας ευχαριστεί, δίνουμε τεράστια χαρά σε αυτούς τους ανθρώπους. Τι πιο όμορφο; :)
Η μετριοφροσυνη σου σε τιμα ....Λαμπρη Νεα :worship: !!!!!
Μπραβο σε ολους για την ομαδικη αυτη προσπαθεια . Φερατε χαρα και οχι μονον στους ανθρωπους της περιοχης . Εις ανωτερα !!!!
Η μετριοφροσυνη σου σε τιμα ....Λαμπρη Νεα :worship: !!!!!
Μπραβο σε ολους για την ομαδικη αυτη προσπαθεια . Φερατε χαρα και οχι μονον στους ανθρωπους της περιοχης . Εις ανωτερα !!!!
Μην κοροιδεύεις ρεεεε :D
Θα το πω μια φορά:
Την Εκκλησία τη βρήκαν ο Παπα-Βαγγέλης και ο Κυρ-Κώστας.
Η παρέα μας ήταν το εργαλείο τους, που ευτυχώς για όλους μας αποδείχτηκε αποδοτικό!
Στην επόμενη φάση, τώρα που τα δεδομένα είναι στο χέρι μας και η οργάνωση και ο σχεδιασμός θα είναι καλύτερα, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε πολύ σπουδαιότερα πράγματα (αλλά προετοιμαστείτε και για απογοήτευση....αν οι συνθήκες παραμείνουν ως έχουν, το βίντεο μπορεί να αποδειχτεί υπεραισιόδοξο σενάριο...:rolleyes:)
Μπράβο λαμπρά μου παιδιά. Θέλω τόσο να σας δω και να σας πειράξω... :D
Μας έχετε συνεπάρει. Σίγουρα για μένα μια κατάδυση εκεί θα ήταν πέρα από τις δυνατότητές μου. Όμως το αξιοσημείωτο είναι ότι βγαίνει μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα από την εκδρομή που είναι και το ζητούμενο.
Κυριακή 4 Μαϊου
Τελευταία μέρα της εκδρομής.
http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_02.jpg
Νομίζω αν δεν ήταν ο Γιάννης και η Μαρία με την επιμονή τους την προηγούμενη μέρα, θα τα είχαμε παρατήσει και θα μέναμε με την απορία αν εκείνος ο σκοτεινός όγκος στο βυθόμετρο, 15 μέτρα μακριά από τη σημαδούρα ήταν όντως ο ναός κι αν στέκεται ακόμη όρθιος στα ρεύματα της λίμνης και τον χρόνο που τον υπονομεύουν.
Τώρα όμως ξέραμε: Ο ναός βρισκόταν εκεί, στα -32 μέτρα και μας περίμενε να τον φωτογραφίσουμε, να μοιραστούμε τις εικόνες και τη χαρά μας με τους ανθρώπους που αγκάλιασαν την προσπάθειά μας με συγκίνηση και νοσταλγία.
Η λίμνη βρίσκεται στα 300 μέτρα υψόμετρο. Ο ξενώνας μας γύρω στα 700. Το απόγευμα έπρεπε να πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής περνώντας από ένα υψόμετρο 1100 μέτρων περίπου.
Ακολουθήσαμε την πιο ασφαλή οδό: Σχεδιάσαμε τη βουτιά σαν non-deco υπολογίζοντας την σαν να γίνεται σε υψόμετρο 1500 μέτρων.
Αυτό το πλάνο (για βάθος -36 μέτρων) μας έδινε ένα συνολικό χρόνο 9 λεπτών από τη στιγμή που εγκαταλείπαμε την επιφάνεια μέχρι τη στιγμή που θα ξεκινούσαμε την ανάδυσή μας με deep stops και προληπτικά stops στα -12, -9, -6.
Πολύ θα θέλαμε να φωτογραφίσουμε τα πλαϊνά παράθυρα του τρούλου ή να κατεβούμε λίγο πιο χαμηλά να διαπιστώσουμε αν η πόρτα του ναού είναι ελεύθερη από προσχώσεις κι αν επιτρέπει μια μελλοντική διείσδυση, αλλά ο χρόνος ήταν λίγος και οι συνθήκες θερμοκρασίας και ορατότητας ακραίες.
Αποφασίσαμε ότι θα κατεβούμε με ένα βασικό στόχο στο μυαλό μας:
Να φωτογραφίσουμε το πάνω μέρος του τρούλου και το σταυρό του ναού. Αν περίσευε χρόνος, ίσως κατεβαίναμε και μέχρι τα παραθυράκια του τρούλου αλλά με τίποτα δε θα ξεπερνούσαμε το προφιλ των 9 λεπτών runtime που είχαμε σχεδιάσει.
Μια και για μένα ήταν η πρώτη βουτιά στη λίμνη σ' αυτό το βάθος, ο Γιάννης με είχε προειδοποιήσει ότι η νάρκωση θα είναι μεγαλύτερη απ' ότι περιμένω λόγω της γρήγορης κάθοδου, τους 10 βαθμούς θερμοκρασία και το άγχος που προκαλεί η μειωμένη ορατότητα.
Η θολούρα αυξανόταν με γεωμετρικούς ρυθμούς και κάποια στιγμή σκοτείνιασε αρκετά. Θα είμαστε -σκέφτηκα- τουλάχιστον στα -25.
Κοίταξα όμως το βαθύμετρό μου και έγραφε -13 :stunned: :stunned:
Την επόμενη φορά που σκέφτηκα ότι είναι πολύ σκοτεινά, ήταν μόλις -20.
Κατεβήκαμε στα -32 σε περίπου 1.5 λεπτό, ακολουθώντας τον μίτο που ήταν σταθερά δεμένος στον πέτρινο σταυρό και ο Γιάννης μου έκανε σήμα και φρενάραμε κανά 2 μέτρα πριν για να μη προσγειωθούμε στο τρούλο και σηκώσουμε ίζημα (όχι ότι το αποφύγαμε τελικά, αλλά λέμε τώρα).
Η κατάδυση είχε γίνει πλέον νυχτερινή και η ορατότητα ήταν το πολύ 50-60 εκατοστά.
http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_80.jpg
Βλέποντας το σταυρό, το άγχος μου διαλύθηκε, γιατί το μυαλό μου εστίασε αυτόματα σ' αυτό που έχω μάθει να κάνω υποβρυχίως: να φωτογραφίζω με μανία :D
http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_81.jpg
Δεν μπορώ να ξεχωρίσω αυτές τις φωτογραφίες σε δικές μου ή του Γιάννη.
Πραγματικά, δεν έχει καμμιά απολύτως σημασία ποιος πατάει το κλείστρο της μηχανής σε τέτοιες συνθήκες.
http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_82.jpg
Είναι μια διαδικασία που καθένας βασίζεται απόλυτα στον άλλο για την ασφάλειά του αλλά και για την φωτογραφική του εμπειρία, γιατί τα περισσότερα πράγματα πρέπει να γίνουν εμπειρικά, αντανακλαστικά και σε συγκεκριμένο χρόνο.
http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_83.jpg
Τράβηξα 2-3 κάδρα και του ζήτησα να μου δώσει τον δυνατό φακό: ήταν η σειρά μου να του φωτίσω για να εστιάσει και να φωτογραφίσει.
http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_84.jpg
Φτάνοντας στα 8 λεπτά περίπου του πλάνου, ο Γιάννης μου έκανε το κλασικό σήμα: ΟΚ?
Του απάντησα περιστρέφοντας το δάχτυλο στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού και κάνοντάς του επίσης το σήμα "λιγο" με τα δύο δάχτυλα.
Συνειδητοποίησα ότι μέσα στη θολούρα και τη νάρκωση, μπορούσα μεν να δω το βάθος και το μέγιστο βάθος αλλά δεν μπορούσα με τίποτα να διακρίνω το που βρίκεται η ένδειξη του χρόνου βουτιάς στην οθόνη του DC μου :o
Αν έχει νόημα να συγκρίνει κανείς την υποκειμενική αίσθηση νάρκωσης, θα έλεγα ότι με 7 λεπτά περίπου στα -32 ένοιωθα όπως έχω νοιώσει αντίστοιχα με 3-4 λεπτά στα -48 :2drunk:
Μια και είχαμε μόλις μισό λεπτό στη διάθεσή μας, ο Γιάννης μού 'κανε το σήμα ανόδου και αρχίσαμε να ανεβαίνουμε προς την πρώτη βαθιά στάση μας στα -21.
Στη στάση των -9, θυμάμαι το χέρι του Γιάννη να τρέμει απ' το κρύο και συνειδητοποίησα ότι το φορμάκι lycra, τα διπλά γάντια και τα καλτσάκια μέσα από τα μποτάκια είχαν κάνει το θαύμα τους: Αν και βούταγα με υγρή στολή 7 mm στους 10 βαθμούς η θερμοκρασία μου ήταν απολύτως ανεκτή.
(τώρα το πως αντέχει ο Χρήστος που βούτηξε χωρίς κουκούλα και του δώσαμε γάντια με το ζόρι, μη με ρωτάτε :D)
- - - - - - -
- - - - -
- - -
Μια ημερήσια κατάδυση που γίνεται νυχτερινή.
50 εκατοστά ορατότητα
17 βαθμούς Κελσίου στα -20 μέτρα και 10 βαθμούς από τα -22 και κάτω...
Είναι αυτή μια κλασική βουτιά που ονειρεύεται κάθε δύτης αναψυχής?
Σίγουρα όχι...
Θα την ξανάκανα?
Σίγουρα ναι :)
Για τη χαρά της εξερεύνησης...
Για να μοιραστώ -με περισσότερες φωτογραφίες- αυτή τη χαρά, με τους ντόπιους που περίμεναν με λαχτάρα νέα μας σε κάθε βουτιά.
Για το προχώρημα της εμπειρίας... γιατί όσο καταδύομαι τόσο σιγουρεύομαι: τον εαυτό μας τελικά ανακαλύπτουμε εκεί κάτω και τίποτα άλλο.
Από μένα, ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Χρήστο Ευθυμίου που εμπνεύστηκε αυτή την εκδρομή κι ακόμη ένα ευχαριστώ στον Γιάννη και τη Μαρία για την επιμονή τους :thumbup:
Παραδίδω τη σκυτάλη στο Χρήστο Ευθυμίου και τον Γιώργο Κυπραίο να περιγράψουν τη δική τους βουτιά, τις δικές τους εικόνες, τι δική τους εκκλησία.
Δεν είναι γοητευτικό το πόσο διαφορετικά προσλαμβάνει καθένας μας την ίδια -φαινομενικά- αντικειμενική πραγματικότητα σε τόσο έντονες στιγμές αλλά και το πόσο διαφορετικές λέξεις διαλέγει για να τις περιγράψει?
...και σίγουρα είναι όμορφο -πολύ όμορφο- που μπορούμε και το μοιραζόμαστε :)
Ελπίζω να ανανεώσουμε το ραντεβού μας για τον Σεπτέμβρη :geia:
Μην κοροιδεύεις ρεεεε :D
:fioufiou::fioufiou::fioufiou:
Στην επόμενη φάση, τώρα που τα δεδομένα είναι στο χέρι μας και η οργάνωση και ο σχεδιασμός θα είναι καλύτερα, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε πολύ σπουδαιότερα πράγματα (αλλά προετοιμαστείτε και για απογοήτευση....αν οι συνθήκες παραμείνουν ως έχουν, το βίντεο μπορεί να αποδειχτεί υπεραισιόδοξο σενάριο...:rolleyes:)
Θα γινει και μια ερευνα για να βρουμε την καταληλη εποχη (ιδανικες συνθηκες)
Τις τελευταίες μέρες, ανοίγω τον υπολογιστή το πρωί για να διαβάσω τη συνέχεια της αφήγησης σας με την ίδια λαχτάρα που γυρνάω το βράδυ σπίτι για να συνεχίσω τον "Ναυτικό χάρτη" του Ροβέρτε. Και οφείλω να ομολογήσω ότι παρόλο που απέχω πολύ από το να αποτελώ παράδειγμα καλού χριστιανού (για την ακρίβεια καμοία σχέση), διαβάζοντας τις περιγραφές σας φορτίστηκα έντονα συναισθηματικά.
Διπλά συγχαρητήρια`και για την επιτυχία του στόχου σας, αλλά και για τη γλαφυρότητα της αφήγησης που ανέδειξε (εκτός των άλλων και) συγγραφικά ταλέντα! :thumbup:
....Και οφείλω να ομολογήσω ότι παρόλο που απέχω πολύ από το να αποτελώ παράδειγμα καλού χριστιανού (για την ακρίβεια καμοία σχέση), διαβάζοντας τις περιγραφές σας φορτίστηκα έντονα συναισθηματικά.
Περιγράφοντας στον παπα-Βαγγέλη πόσο με είχε αγγίξει η εικόνα του σταυρού μέσα στο χάος, συμπλήρωσα με ειλικρίνεια: "παρόλο που πρέπει να σου ομολογήσω παπα-Βαγγέλη ότι δεν είμαι και καμιά καλή χριστιανή"
Ο παπα-Βαγγέλης με κοίταξε με έκπληξη.
"Αγαπάς τους συνανθρώπους σου; Γιατί αν, ναι, τότε είσαι χριστιανή. Μην ακούς τι σου λένε, εγώ αυτούς με το σταυρό στο χέρι φοβάμαι περισσότερο"
Και αφήνοντάς με κομματάκι βλάκα, έφυγε γρήγορα γρήγορα να προλάβει τον αγώνα Φραγκίστα-Παλαιοκάτουνο....
(Αν ζούσα στα πέριξ, είναι πολύ πιθανό να πήγαινα τακτικά στην εκκλησία :confused:)
Ο Συλλογος στον σχετικα μικρο χρονο της ζωης του εχει κανει εξαιρετικες προσπαθειες, εκδηλωσεις και καταδυσεις. Λογο αλλων υποχρεωσεων δεν μπορεσα να τις παρακολουθησω οπως ηθελα αλλα παντα διαβαζω και μαθαινω οτι μπορω...
... τιποτα ομως δεν ηταν σαν αυτο! Για εμενα η συγκεκριμενη εκδρομη ειναι η πιο σπουδαια δραση του συλλογου ακομα και αν ξεκινησε σαν μια απλη εκδρομη. Η προσφορα χαρας σε απλους ανθρωπους της επαρχιας και η εμπρακτη αναγνωριση απο αυτους ειναι κατι μοναδικο που αν συνδιαστει με την χαρα της πραγματικης εξερευνισης τοτε πραγματικα αναγαγει την εκδρομη αυτη σε μια μοναδικη και ιστορικη στιγμη για τον συλλογο!
Ζηλευω πολυ που δεν ημουν εκει οχι μονο για την καταδυση αλλα κυριως για να ζουσα απο κοντα τα αισθηματα εκεινων των ανθρωπων...
Μπραβο παιδια :thumbup:
Εγώ θα μείνω σε μια απλή περιγραφή των δεδομένων και της βουτιάς που κάναμε την τελευταία ημέρα, με την εκκλησία να έχει πλέον βρεθεί, χάρη στην επιμονή του Γιάννη και της Μαρίας.
http://i280.photobucket.com/albums/kk188/GKipreos/DSC_0468_mod.jpg
- ... Όλοι ετοιμάζονται για την βουτιά
Με δεδομένο ότι η λίμνη είναι στα 300 μέτρα και εφόσον το ίδιο απόγευμα θα έπρεπε να επιστρέψουμε ανεβαίνοντας σε ακόμα μεγαλύτερο υψόμετρο (από 800 έως 1100 μέτρα ανάλογα την επιλογή του καθενός για επιστροφή), αποφασίσαμε ότι το μέγιστο βάθος θα ήταν τα 32 μέτρα. Οπότε θα μέναμε στον σταυρό και θα αφήναμε την περαιτέρω εξερεύνηση για την επόμενη επίσκεψή μας.
Αποφασίσαμε λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε τους πίνακες για υψόμετρο 700-1500 και την ώρα μηδέν του επόμενου βάθους (36 μέτρα). Οπότε η βουτιά μας θα είχε χρόνο 9 λεπτά. Εμείς ήμασταν λίγο πιο «χαλαροί» στις στάσεις και αποφασίσαμε ότι θα κάνουμε προληπτικές στα 9 στα 6 και στα 3 (1, 2 και 5 λεπτά αντίστοιχα).
http://i280.photobucket.com/albums/kk188/GKipreos/deco2000-701_1_crop.jpg
- Απόσπασμα του πίνακα που χρησιμοποιήσαμε
Βουτήξαμε αμέσως μόλις βγήκαν στην βάρκα ο Φοίβος και ο Γιάννης και μας είπαν ότι όλα ήσαν όπως τα είχαμε υπολογίσει.
http://i280.photobucket.com/albums/kk188/GKipreos/DSC_0472_mod.jpg
- Γιάννης και Φοίβος στο νερό, έτοιμοι για τη βουτιά
http://i280.photobucket.com/albums/kk188/GKipreos/DSC_0488_mod.jpg
- Το μπαλόνι αποσυμπίεσης των παιδιών έχει βγει στην επιφάνεια και τους περιμένουμε
http://i280.photobucket.com/albums/kk188/GKipreos/DSC_0492_mod.jpg
- Τους βοηθάμε να βγουν στην βάρκα
http://i280.photobucket.com/albums/kk188/GKipreos/DSC_0494_mod.jpg
- Σειρά μας, ο Χρήστος έτοιμος με τις διπλές, εγώ στο νερό ...
Η θολούρα, το κρύο και το σκοτάδι ήταν ίδια όπως και δύο μέρες πριν, αλλά η ψυχολογία μας τώρα ήταν εντελώς διαφορετική. Δεν υπήρχε η αγωνία για μια βουτιά σε εντελώς άγνωστες συνθήκες, αλλά μόνο προσμονή για να αντικρίσουμε τον σταυρό πάνω στον τρούλο της εκκλησίας.
Ήταν πραγματικά μια εικόνα που μόνο κατάδυση δεν θύμιζε … Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και ενώ ήδη το βαθύμετρο μου έδειχνε 31 μέτρα φάνηκε στην άκρη του σχοινιού … Μόλις ένα μέτρο μακριά και φωτισμένος από τον πολύ ισχυρό Kowalski του Βασίλη ίσα που φαινόταν μια κίτρινη φιγούρα.
Έχει περάσει ήδη μια εβδομάδα αλλά ακόμα το σκέφτομαι. Βουτάω πια 19 χρόνια, σ’ αυτά και σε περισσότερα μέτρα έχω πάει πολλές φορές, δεν ήταν δα και κανένα κατόρθωμα Δεν ξέρω σε τι είδους υποβολή μπήκαμε εκείνες τις δυο μέρες, δεν ξέρω καν εάν νιώθαμε μόνο για εμάς ή και για τους νέους φίλους μας, τους ανθρώπους της περιοχής που τόσο πολύ θέλανε να δούμε στην εκκλησία, λες και θα την έβλεπαν κι αυτοί μαζί μας … Τι να πω, πραγματικά τα συναισθήματα ήταν πολύ δυνατά.
Όλα κύλησαν ρολόι μέχρι το 8ο λεπτό, τότε κάναμε την λάθος … πεδιλιά, τα πάντα θόλωσαν, ο σταυρός αμέσως εξαφανίστηκε και έπρεπε να ψηλαφίσεις για να τον βρεις. Ετσι αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε ανάδυση ένα λεπτό νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Έτσι κι αλλιώς δεν μας έλλειπε τίποτα, εκείνη τη στιγμή τα είχαμε όλα.
http://i280.photobucket.com/albums/kk188/GKipreos/DSC_0511_mod.jpg
http://i280.photobucket.com/albums/kk188/GKipreos/DSC_0518_mod.jpg
- Οσοι είχαμε μείνει την τελευταία ημέρα (πολλοί φίλοι είχανε ήδη φύγει λόγω του προγράμματός τους): Ingeborg, Χρήστος, Δήμητρα, ο super Κώστας, Γιάννης, Μαρία, Φοίβος, Ζίνα και πίσω από την κάμερα η Γεωργία και ο Νίκος.
Ευχαριστώ όλους …
Χρηστος Ευθυμιου
11-05-08, 17:10
Η δημοσίευση του γεγονότος από την εφημερίδα "Ευρυτανικός ΠΑΛΜΟΣ"
http://www.evrytanikospalmos.gr/2008/5/7/index.htm
http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_01_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_01.htm)
Η φύση γύρω απ' τη λίμνη των Κρεμαστών είναι μοναδικά όμορφη και είναι αδύνατο να αντισταθεί κανείς στο πειρασμό για κάποιες μικρές ή και μακρινότερες εξερευνήσεις.
Ένα πολύ όμορφο στοιχείο της παρέας ήταν ότι μαζευόμασταν όλοι μαζί τα βράδια να μοιραστούμε τις εμπειρίες της μέρας και να προγραμματίσουμε την επόμενη, αλλά ταυτόχρονα είμασταν κι αρκετά ανεξάρτητοι στις επιλογές μας. Την τρίτη μέρα π.χ. κάποιοι πήγαν για ράφτινγκ, άλλοι πήγαν βόλτα στο Καρπενήσι.
Τη δεύτερη μέρα, που βούτηξε η πρώτη ομάδα προς αναζήτηση της εκκλησίας της Επισκοπής, παρέσυρα το απόγευμα τον Γιάννη και τη Μαρία να κάνουμε μια χαλαρή βουτιά στην αποβάθρα (η πρώτη μας κατάδυση στη λίμνη).
http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_12_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_12.htm) http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_11_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_11.htm) http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_14_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_14.htm)
Παλιότερα που δεν υπήρχε η γέφυρα της Επισκοπής, ο κόσμος πηγαινοερχόταν από τη μια μεριά της λίμνης στην άλλη με μικρά ferry boats. Το μόνο που προδίδει τώρα πια την ύπαρξή τους, είναι αυτή η κεκλιμένη αποβάθρα που σαν ένας παραμυθένιος δρόμος κατεβαίνει κάθετα την πλαγιά και συνεχίζει μέσα στο νερό.
(...κι αν είχα λίγο μυαλό παραπάνω θα είχα τραβήξει και καμμιά φωτογραφία εκτός νερού αντί να καταφεύγω τώρα σε λογοτεχνικές φιοριτούρες :o )
http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_10_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_10.htm) http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_23_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_23.htm) http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_22_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_22.htm)
Καθώς η στάθμη της λίμνης μπορεί να μεταβληθεί ακόμη και +-/10 μέτρα αναλόγως την εποχή, την βροχόπτωση και τη χρήση νερού που γίνεται από τον υδροηλεκτρικό σταθμό της Δ.Ε.Η., το μέρος της αποβάθρας που βρίσκεται εκτός νερού ξαφνικά γίνεται υποβρύχιο και τανάπαλιν. Έτσι δικαιολογούνται οι κάβοι κι οι δέστρες που υπάρχουν μέσα και έξω από το νερό σε όλο το μήκος της αποβάθρας, αφού κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ποια από αυτές θα βρίσκεται εκτός νερού για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_13_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_13.htm) http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_26_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_26.htm) http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_27_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_27.htm)
Η ορατότητα είναι περίπου 1.5 μέτρο. Η λίμνη έχει πολλά και μεγάλα ψάρια αλλά κανένα δεν μας πλησιάζει τόσο κοντά ώστε να το δούμε. Είδαμε μόνο μερικά νεκρά – όπως μάθαμε αργότερα ξεψαρισμένα από το δίχτυα των ψαράδων που τα άφησαν στη λίμνη γιατί είναι χαμηλής εμπορικής αξίας.
http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_15_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_15.htm) http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_16_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_16.htm) http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_17_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_17.htm)
http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_18_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_18.htm) http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_19_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_19.htm) http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_20_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_20.htm)
Τα περισσότερα φυτά που συναντάμε εδώ δεν είναι υδρόβια: Είναι φυτά της ξηράς, καταδικασμένα να πνιγούν ριζωμένα στη θέση τους -καθώς ανεβαίνει η στάθμη της λίμνης- και να καλυφθούν από οργανισμούς που αποσυνθέτουν τα απομεινάρια τους.
http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_21_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_21.htm) http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_24_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_24.htm) http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_28_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_28.htm)
Οι εικόνες θυμίζουν ομιχλώδες στοιχειωμένο δάσος αλλά ταυτόχρονα αυτό το διάχυτο φως είναι εξαιρετικό από φωτογραφική άποψη
(η φωτογραφική μου διαστροφή υπερισχύει και συνεχίζω :D).
= = = = = = =
= = = =
Την τρίτη μέρα που ο Γιάννης και η Μαρία βουτάνε στο εκκλησάκι της επισκοπής να προσδιορίσουν το ακριβές στίγμα, ένα μεγάλο μέρος της παρέας αποφασίζει να εκδράμει προς το φράγμα Καστρακίου - 60 χλμ περίπου από τη βάση μας.
http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_30_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_30.htm) http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_31_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_31.htm) http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_33_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_33.htm)
Ταξιδεύουμε περίπου 2 ώρες διασχίζοντας περιμετρικά όλο το βόρειο τμήμα της λίμνης Κρεμαστών και το εντυπωσιακό Ψηλοβούνι(?).
http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_34_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_34.htm) http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_35_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_35.htm) http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_36_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_36.htm)
Φτάνοντας στο Καστράκι και μη μπορώντας να διασταυρώσουμε τις πληροφορίες που είχαμε για κάποιο βυθισμένο νεκροταφείο, αποφασίζουμε να βουτήξουμε σε ένα πανέμορφο όρμο της λίμνης που μας υποδεικνύει κάποιος ντόπιος ότι βρίσκονται βυθισμένα τα ερείπια μιας ακόμη εκκλησίας.
http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_32_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_32.htm)
http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_40_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_40.htm) http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_42_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_42.htm) http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_43_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_43.htm) http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_49_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_49.htm)
Η ορατότητα είναι αυτή που έχουμε συνηθίσει: γύρω στο 1-1.5 μέτρο αλλά το φως είναι δυνατό και αρκετό για μια αξιοπρεπή καταγραφή, μια και οι 4 περιμετρικοί τοίχοι που έχουν μείνει από το εκκλησάκι βρίσκονται σε βάθος μόλις -5 μέτρων.
http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_44_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_44.htm) http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_45_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_45.htm) http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_46_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_46.htm) http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_52_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_52.htm)
http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_47_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_47.htm) http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_48_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_48.htm) http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_56_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_56.htm) http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_57_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_57.htm)
...τράβηξα και μερικές πόζες του Μιχάλη - του τρομερού buddy μου και "Παν-Μέγιστου Εξερευνητή Ομιχλωδών Υποβρυχίων Τοπίων" :D
http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_51_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_51.htm) http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_53_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_53.htm) http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_54_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_54.htm)
http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_55_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_55.htm) http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_58_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_58.htm) http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_59_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_59.htm)
...κι αυτές τις τελευταίες τις τράβηξα στα τυφλά για τη Μαρία (Physalia)
[σκεφτόμουνα ότι εκεί που εγώ δε βλέπω τίποτα, αυτή μπορεί να ανακαλύψει κανένα νέο υπο-λίμνειο είδος :))
http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_60_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_60.htm) http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_61_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_61.htm) http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_62_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_62.htm) http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_63_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_63.htm)
= = = = = = =
= = = =
Η παρέα ήταν υπέροχη !
http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_70_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_70.htm) http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_71_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_71.htm) http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_72_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_72.htm)
...όπως εξ' άλλου και τα τοπικά εδέσματα ! :D
http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_74_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_74.htm) http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_75_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_75.htm)
Βέβαια, αναγκαστήκαμε να παραμυθιάσουμε το Γιώργό ότι μετά από κάθε βουτιά έπρεπε να εισπνέει 30 λεπτά οξυγόνο για λόγους ασφαλείας
(μέχρι να σερβιριστούν τα μπριζολάκια και να προλάβουμε να φάμε τίποτα) αλλά το καταφέραμε κι αυτό :rofl:
Γιώργο αλήθεια λέγαμε πάντως, ήταν θέμα ασφαλείας (δικής μας ασφαλείας): Νηστικό αρκούδι δε βουτάει :evil:
http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_76_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_76.htm) http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_77_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_77.htm) http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_78_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_78.htm)
Αυτή η εκδρομή τα είχε όλα - καλή παρέα, καλό καιρό, υπέροχο φαγητό, περιπέτεια, εξερεύνηση και κάτι που σπάνια συμβαίνει: να μοιράζεσαι τη χαρά σου με τους ντόπιους :thumbup:
Είχα πραγματικά καιρό να περάσω τόσο όμορφα και σας ευχαριστώ όλους πολύ γι αυτό. Νομίζω ακόμη πως βρίσκομαι εκεί...
http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_79_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_79.htm)
Ατράνταχτη απόδειξη πως περάσαμε τέλεια, ότι ο Μούργος που ήταν υπόδειγμα υπακοής όλες τις μέρες :p
εξαφανίστηκε για κανένα 20λεπτο ακριβώς μόλις μπήκαμε στο αμάξι για Αθήνα... :madwife:
...δεν ήθελε να φύγει με τίποτα,
κι αν δεν τον έβρισκε η Zin, ακόμη εκεί θα ήταν και θα πλατσούριζε στις όχθες της λίμνης :)
Από τι αναπνέει Οξυγόνο; :confused: Αυτό εκεί μοιάζει με... "επιτραπέζιο" rebreather!
Σιαβελής Γιώργος
12-05-08, 00:30
Μπράβο παιδιά. Απο οτι κατάλαβα περάσατε όμορφα. Φοίβο και Γιάννη πολύ ομορφες φωτό.
Ελπίζω στήν επόμενη εξόρμηση να είμαστε και εμείς μαζί.
(αν μας θέλετε φυσικά):):):)
Από τι αναπνέει Οξυγόνο; :confused: Αυτό εκεί μοιάζει με... "επιτραπέζιο" rebreather!
Σωστή η "διάγνωση"... έχεις μάτι :thumbup:
Είναι ένα σύστημα παροχής οξυγόνου κλειστού κυκλώματος (του Χρήστου) ;)
:rofl: Μπα, τον έχουν συνδέσει με το κομπρεσέρ :crazy:
Μυλωνάκης Κων/νος
12-05-08, 02:45
Καταπληκτικό…:thumbup:
Ξαναζώ την εκδρομή από την αρχή διαβάζοντας τις διηγήσεις όλων σας!!!
Μπράβο σε όλα τα παιδιά για την ομαδικότητα και την υπέροχη παρέα!!!;)
Με τη σειρά μου και γω να συνεχίσω την αφήγηση..:cool:
Ως γνωστών συμμετείχα στην πρώτη προσπάθεια εντόπισης του ναού πάνω στη βάρκα και κρατώντας στα χέρια την οθόνη του βαθόμετρου και ντυμένος με ισοθερμικό και μισή τη στεγανή (έβγαλα τη μπεμπελη):angyr::angyr: μετά από μια ώρα ψαχτηρι και όπως διαβάσατε παρακάτω τις υποδείξεις του κυρ-Κωστα είδαμε το μονό πιθανό σημείο που ο βυθός έκανε το μεγάλο σκαμπανέβασμα….42-43-42-43-35-33-36-32….κτλ…ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι την είχαμε βρει και την κατάλληλη στιγμή έφυγε και το σκοινί με τη γραμμή κατάδυσης..
Πέσαμε στο νερό και ξεκινήσαμε την αργή κατάδυση όπως είχαμε συμφωνήσει.
Στα 10 μετρά η ορατότητα είχε μειωθεί αρκετά ώστε να μας δείξει πως τα πράγματα δεν ήταν και τόσο εύκολα..:angyr:
Φτάνοντας στα 25 μέτρα έκανα μια μικρή στάση και κοίταξα πάνω μου το Χρήστο και το Γιώργο κάνοντας ένα νόημα ‘που πάμε τώρα?’ :confused: και καταλαβαίνοντας οτι δεν κατάλαβαν συνέχισα παρακάτω…:thumbdn:
Στα 36 μετρά ήταν νύχτα όταν κοιτούσα προς τα κάτω και αντίστοιχα προς τα πάνω υπήρχε ένα χρώμα καφετί…ο φακός μου 50w δεν φώτιζε παρά μονό 40 εκατοστά….:eek:
Κρατώντας τη γραμμή πάντα αλληλοκοιταζόμασταν (όσο μπορούσαμε) και αναρωτιόμασταν το τι θα κάνουμε χωρίς το βαθόμετρο που είχαμε ξεχάσει του Γιάννη και με τη γραμμή κατάδυσης να κρέμεται σε ένα μπουκαλάκι…:madwife:
Εκείνη την ώρα σκεφτήκαμε όλες τις εναλλακτικές και το μονό που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι μια απλή ανάδυση….τα πράγματα ήταν άσχημα πολύ από πλευράς ορατότητας και δεν υπήρχε ούτε μια περίπτωση να βρούμε χωρίς δεύτερο μίτο και στιβαρή γραμμή κατάδυσης το ναό…και ξεκινήσαμε προς τα πάνω….
Βγαίνοντας στην επιφάνια ερωτηθήκαμε για το τι είδαμε και απλά απογοητεύσαμε τον υπόλοιπο κόσμο που υπήρχε επάνω στη βάρκα προτείνοντας τους να μην επιχειρήσουν άλλη βουτιά διότι έπρεπε να πλαναρουμε ξανά το σχέδιο της βουτιάς οπότε πήραμε το δρόμο προς τα πίσω.
Η κατάδυση στο συγκεκριμένο σημείο δεν είναι μια απλή κατάδυση αναψυχής, είναι κατάδυση που απαιτεί εξοπλισμό (αέρια αποσυμπιέσης και επάρκεια αεριών στη πλάτη) στεγανή στολη,φωτα κτλ και πάνω από όλα ένα καλό πλάνο όπως δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της βουτιάς στις επόμενες μέρες…
Το μονό back up αέριο που υπήρχε ήταν ένα 12αρι EAN50 stage το οποίο χρησιμοποιήθηκε τελικά στις επόμενες καταδύσεις που έγιναν από τα παιδιά..
Από εκείνο το σημείο και έπειτα εγώ προσωπικά είπα να μην επιχειρήσω άλλη βουτιά στη λίμνη και να αξιοποιήσω το χρόνο μου στην εξερεύνηση του βουνού ( jeeping) που μας καλούσε από χαμηλά με τα πανέμορφα
τοπία γεμάτα έλατα και πεύκα…:cool:
Την επόμενη μέρα λοιπόν ξεκίνησα για Καρπενήσι και πιο συγκεκριμένα για το σημείο ‘πάντα βρέχει’ το οποίο ήταν ιδέα της Εμμυς και αποδείχτηκε super jeepοκατασταση!!!:)
Μετά από μια στάση για καφέ στο γνωστό Σαλούν έξω από το Καρπενήσι ξεκινήσαμε την πορεία μας για τη περιπέτεια..:)
http://www.dpgr.gr/usergalleries/albums/userpics/24939/saloyn.jpg
Το Πάντα Βρέχει βρίσκεται στη νότια πλευρά της Καλιακούδας και συγκεκριμένα στο φαράγγι που δημιουργείται στην πορεία του Κρικελοπόταμου. Αποτελεί ένα σπάνιο προορισμό, αφού η μορφολογία του εδάφους είναι τέτοια που δεν επιτρέπει στα αυτοκίνητα να πλησιάσουν, ενώ για να φτάσει ο επισκέπτης στο συγκεκριμένο σημείο χρειάζεται μισή ώρα περίπου πεζοπορία μέσα από το ποτάμι.
http://www.dpgr.gr/usergalleries/albums/userpics/24939/panta-brexei02.jpg:eek::eek::eek::eek:
Περάσαμε μέσα από το Μεγάλο Χωριό και ακολουθήσαμε ανοδική πορεία, διασχίζοντας την καταπράσινη ράχη του επιβλητικού όρους Καλιακούδα. Πανύψηλα έλατα συνόδευαν τα χιλιόμετρα που μανιωδώς «καταπίναμε» σε κάθε απότομη στροφή.:thumbup:
Ο αέρας γινόταν όλο και πιο δροσερός μέχρι που συναντήσαμε και χιονιά στα 2000 μετρά υψόμετρο :eek:
http://www.dpgr.gr/usergalleries/albums/userpics/24939/xionia.jpg
και Κατηφορίζοντας την απότομη πλαγιά -για να περάσουμε στην άλλη πλευρά του βουνού-, συναντήσαμε μια ταμπέλα που έγραφε: «Ο ΜΥΛΟΣ ΤΩΝ ΔΟΛΙΑΝΩΝ λειτουργεί κανονικώς οξαϊον ολίγο… κ ο μυλωνάς καλός». ο ίδιος ήταν άφαντος, ο δε μύλος πιθανότατα δεν λειτουργούσε…
Επόμενη στάση τα Δολιανά, με τα λιγοστά σπιτάκια . Στο προαύλιο της εκκλησίας μάς περίμενε μία ακόμη στιγμή ανάπαυλας, με φόντο τα κυματιστά βουνά να «γεμίζουν» τον ορίζοντα. Στο δρομο μας συναντησαμε αγελαδίτσες (βόδια) ελευθέρας βόσκης τα οποία μας έκλεισαν το δρόμο για λίγο και φακός πηρέ φωτιά!!!:)
http://www.dpgr.gr/usergalleries/albums/userpics/24939/bodia.jpg
Στη κατάβαση προς το ποταμό συναντήσαμε 2 γουρούνες ( μηχανές) και κάνοντας τους νόημα με τα φώτα σταμάτησαν για να μας ενημερώσουν για το τι πρόκειται να συναντησουμε παρακάτω..
- γεια σας ρε παιδες!!! Τι παίζει παρακάτω? Για το πάντα βρέχει καλά πηγαίνουμε?
- Ναι καλά πηγαίνετε…περάστε το ποτάμι και θα το βρείτε περπατώντας μετά 45 λεπτά..
- Στο ποτάμι περνάει το jeep?
- Έχεις αργά?
- Έχω
- Μην το κόψεις καθόλου…αργά πρώτη και μην φοβηθείς…το νερό μπορεί να σου φτάσει μέχρι το παράθυρο…
- :eek::eek::eek:Ξεροκατάπια λίγο ….Οκ καλό δρόμο να έχετε ευχαριστώ πολύ!!!!
Οπότε συνεχίσαμε την πορεία μας μέχρι που συναντήσαμε το ποτάμι που δεν φαινόταν και τόσο βαθύ..
Στη απέναντι όχθη βρισκόταν ένα pajero οπότε αρχίσαμε τη συνομιλία πάλι..
http://www.dpgr.gr/usergalleries/albums/userpics/24939/potami.jpg
- γεια σου φίλε, θα περάσεις απέναντι?
- Μπα εγώ δεν περνάω διότι έχω τη τρόμπα λαδιού στο Κάρτερ και το φοβάμαι μου είπε
- Οκ φίλε μου,εμενα με ενημέρωσαν ότι περνάω και θα το επιχειρήσω..
Και βεβαία με την ασφάλεια ότι κάποιος υπάρχει απέναντι να με τραβήξει αν κολλήσω ξεκινήσαμε το πέρασμα.
Στο μέσο του ποταμού το αυτοκίνητο βούτηξε μέχρι το παρμπριζ μέσα και το νερό έφτασε τελικά στα παράθυρα αλλά δεν κόλλησε πουθενά…
Με το που βγηκα από το ποτάμι σταμάτησα και κατεβηκα κάτω κοιτώντας με απορία το πίσω ξηλωμένο προφυλακτήρα, δεν έδωσα σημασία και έβγαλα το κασελάκι με τα εργαλεία…:cool::cool:
Κουμπώθηκε ξανά και συνεχίσαμε τη πορεία μας!!!!
Σε αυτό το σημείο έπρεπε να παρκάρω κάπου και να προχωρήσουμε με τα πόδια 45 λεπτά μέσα στο ποτάμι για να βρούμε το πάντα βρέχει, όμως μετά από 3 ώρες κατσικόδρομο και άλλες 3 που μας περίμεναν μετα
αποφασίσαμε πως ήταν η ώρα να επιστρέψουμε οπότε συνεχίσαμε για το επόμενο χωριό που ήταν 27 χλμ μακριά πάλι με χώμα και νεροφαγώματα!!!:eek:
Στο πάντα βρέχει αξίζει να πάμε καλοκαιράκι διότι είναι απαραίτητες οι βερμούδες και μαγιό!!!οποτε το ραντεβού ανανεώθηκε!!!;)
Το αλπικό τοπίο συνεχίστηκε λοιπόν μέχρι που φτάσαμε σε ένα γραφικότατο χωριουδάκι και την πέσαμε στη μάσα!!!
Από εκεί το Καρπενήσι βρισκόταν 50 χλμ μακριά και η βάση μας 90…οπότε είχαμε δρόμο μακρύ!!!
Κάπως έτσι πέρασε η τελευταία μέρα όσο τα παιδιά φωτογράφιζαν το σταυρό που τόσο θα ήθελα να δω και γω!!!:angyr::angyr:
Ευχαριστώ όλα τα παιδιά για την υπέροχη παρέα , ήταν ένα τετραήμερο γεμάτο δράση και εικόνες που δυστυχώς τελείωσε….
Άντε πάμε για άλλα!!!:):):)
...όπως εξ' άλλου και τα τοπικά εδέσματα ! :D
http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_74_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_74.htm) http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_75_tn.jpg (http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_75.htm)
Βέβαια, αναγκαστήκαμε να παραμυθιάσουμε το Γιώργό ότι μετά από κάθε βουτιά έπρεπε να εισπνέει 30 λεπτά οξυγόνο για λόγους ασφαλείας
(μέχρι να σερβιριστούν τα μπριζολάκια και να προλάβουμε να φάμε τίποτα) αλλά το καταφέραμε κι αυτό :rofl:
Γιώργο αλήθεια λέγαμε πάντως, ήταν θέμα ασφαλείας (δικής μας ασφαλείας): Νηστικό αρκούδι δε βουτάει :evil:
....
:rofl: Μπα, τον έχουν συνδέσει με το κομπρεσέρ :crazy:
Αμα έχεις τέτοιους φίλους ....
Να μην δουν μια ... αδυναμία βρε παιδί μου.
Ως γνωστόν όμως, πίσω έχει η αχλάδα την ουρά :evil: :evil: :evil:
http://www.dpgr.gr/usergalleries/albums/userpics/24939/panta-brexei02.jpg
:worship::worship:
Και βεβαία με την ασφάλεια ότι κάποιος υπάρχει απέναντι να με τραβήξει αν κολλήσω ξεκινήσαμε το πέρασμα.
Στο μέσο του ποταμού το αυτοκίνητο βούτηξε μέχρι το παρμπριζ μέσα και το νερό έφτασε τελικά στα παράθυρα αλλά δεν κόλλησε πουθενά…
Θέλουμε και το βίντεοοοοοοο
Βέβαια, αναγκαστήκαμε να παραμυθιάσουμε το Γιώργο ότι μετά από κάθε βουτιά έπρεπε να εισπνέει 30 λεπτά οξυγόνο για λόγους ασφαλείας
Προσέξτε το παρακαλώ κύριοι αυτό το λεπτό σημείο.
Εσείς βέβαια βάζετε πάνω απ' όλα την ασφάλειά σας, γνωρίζετε καλά όλα τα θετικά της προληπτικής εισπνοής οξυγόνου μετά τη βουτιά, έχετε μάλιστα και ένα καταπληκτικό σύστημα παροχής μαζί σας.... Τι θα μπορούσε να σας εμποδίσει να το χρησιμοποιήσετε;;
Καταρχήν οι άγνωστοι θαμώνες της ταβέρνας..... Μπροστά στα μάτια τους εξελισσόταν ένα δράμα... Ένας καημένος (κατά την κρίση τους) ασθενής -που ποιος ξέρει τι πρόβλημα να έχει ο δόλιος- αντί να τρώει μαζί με την υπόλοιπη παρέα του, καθόταν απομονωμένος σε μια άκρη (σωστή καραντίνα) και εισέπνεε οξυγόνο.... "Αααααχ, εμείς να'μαστε καλά" διάβαζες στα συμπονετικά τους μάτια.
Κατά δεύτερον και χειρότερο, η παρέα σου. Κι όσο πιο κακεντρεχείς κι ανόητοι, τόσο χειρότερα τα πράγματα. Ατάκες τύπου: "Τα μπριζολάκια θα τα πάρετε σε ορό;" ή "Μισή ώρα δε φτάνει, χρειάζεται τουλάχιστον δίωρο για να πεις ότι πραγματικά καθάρισες (μπουκιά κοψίδι)" ή ακόμα χειρότερα να σε τραβάνε και φωτό ή βιντεο για να μπορούν να σε κοροϊδέψουν ΚΑΙ αργότερα.....
Αίσχος, συνδύτες, αί-σχος!
http://i239.photobucket.com/albums/ff148/physalia_tethys/kremasta/th_P5046940.jpg (http://s239.photobucket.com/albums/ff148/physalia_tethys/kremasta/?action=view¤t=P5046940.flv)
:rofl:
το video ειναι ΟΛΑ τα λεφτά..!!!
είμαστε όλοι αμέριμνοι και ξαφνικά νασου ο Γιώργος!!
Its a piece of art!!
Μπράβο παιδιά, βλέπω το διασκεδάσατε, χαίρομαι!:)
Μπράβο παιδιά, βλέπω το διασκεδάσατε, χαίρομαι!:)
Αλέξη, όντως το διασκεδάσαμε, ελπίζω να είσαι κι εσύ μαζί μας στην επόμενη εξόρμηση!:)
:rofl:
το video ειναι ΟΛΑ τα λεφτά..!!!
είμαστε όλοι αμέριμνοι και ξαφνικά νασου ο Γιώργος!!
Its a piece of art!!
Ζίνα μου, σε ευχαριστώ βέβαια για τα καλά σου λόγια αλλά γίνεσαι υπερβολική.
Το Piece of Art βίδεό μου αυτής της εκδρομής είναι άλλο, και παρόλο που το τράβηξα εγώ, η επιτυχία του δεν οφείλεται καθόλου σε μένα αλλά σε εξωγενή και ...άτακτο παράγοντα.
.....έχω πιάσει, που λες, hot-spot για γωνία λήψης 220 μοιρών, έχω δοκιμάσει το πλάνο για να τσεκάρω τα πατήματα και περιμένω την επιστροφή των γενναίων από τη φωτογραφική κατάδυση στην εκκλησία. Σημειωτέον, έχω πάρει το όλο task πολύ στα σοβαρά και αγχώνομαι κιόλας μη χάσω το timing.... Και να' σου σε λίγο οι γενναίοι που ξεπροβάλλουν, μοτέρ πάμε και......
http://i239.photobucket.com/albums/ff148/physalia_tethys/kremasta/th_P5046912.jpg (http://s239.photobucket.com/albums/ff148/physalia_tethys/kremasta/?action=view¤t=P5046912.flv)
Το concept του μεγαλειώδους αυτού κλιπ ανήκει εξολοκλήρου στον πολυαγαπητό μου Νικόλα (Κυπραίος junior). Από ένα ποταπό ερασιτεχνικό βίντεο μου το ανέβασε στην κατηγορία του ευφυούς υπερρεαλισμού! :rofl:Τον ευχαριστώ απείρως!!! :worship:
Μαρια ειναι απλα ενα αριστουργημα :cheesy::D:rofl: :rofl:
Να ναι καλα ο Νικολας....:thumbup: :thumbup:
Χρηστος Ευθυμιου
14-05-08, 20:13
Έπειτα από τις τόσο όμορφες περιγραφές των παιδιών μένει για μένα να κάνω μια αναδρομή.
Πως ξεκίνησε η ιδέα.
Διάβασα σε κάποιο φυλλάδιο για την λίμνη των κρεμαστών όπου αναφερόταν στα βυθισμένα χωριά και στο ιστορικό Εκκλησάκι της Επισκοπής. Μου προκάλεσε ενδιαφέρον η μεγάλη ιστορική αξία και η σημασία που είχε το Εκκλησάκι για τους ντόπιους κατοίκους. Άρχισα να συγκεντρώνω πληροφορίες από όποιες πηγές μπορούσα για τον αγώνα των κατοίκων οι οποίοι διεκδικούν τη κατασκευή ενός πανομοιότυπου ναού σαν και αυτόν που πνίγηκε στα νερά των ποταμών Μέγδοβα, Αγραφιώτη και του Αχελώου. Αξιολογώντας όσα είχα διαβάσει μέχρι τότε σκέφτηκα πως θα μπορούσαμε να δώσουμε μεγάλη χαρά σε αυτούς τους ανθρώπους, αν κάναμε έστω και μια προσπάθεια ανεύρεσης της Εκκλησίας.
Η πρόταση.
Έφερα στο Δ.Σ του Συλλόγου μια ολοκληρωμένη την πρόταση.
Τετραήμερη εκδρομή στην λίμνη κρεμαστών.
Μια καλή ευκαιρία για μια εκδρομή στην φύση προσφέρεται το τετραήμερο της πρωτομαγιάς από την Πέμπτη 01.05.08 μέχρι την Κυριακή 04.05.08 στην Λίμνη των Κρεμαστών στον Νομό Ευρυτανίας κοντά στο Καρπενήσι.
Στόχος της εκδρομής.
Ένας από τους στόχους της εκδρομής θα είναι να εντοπίσουμε και να βουτήξουμε στον ναό της Παναγιάς να τον φωτογραφίσουμε, βιντεοσκοπήσουμε και να καταγράψουμε την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα 43 χρόνια μετά την “βύθιση του” στα νερά της λίμνης.
Η ιδέα άρεσε σε όλους και αφού συζητήσαμε όλες τις λεπτομέρειες αποφασίσαμε ομόφωνα να υλοποιήσουμε την εκδρομή.
Η υλοποίηση.
Έτσι λοιπόν άρχισαν να τρέχουν οι προετοιμασίες συγκεντρώνοντας όσο ποιο πολλές πληροφορίες μπορούσαμε ώστε αφενός μεν να έχει επιτυχία η εκδρομή για όλους όσους συμμετείχαν αφετέρου δε να έχουμε και το επιθυμητό αποτέλεσμα και να μοιραστούμε την χαρά μας με τους κατοίκους της περιοχής. Όσο περνούσε ο καιρός προσπαθώντας να ξεπεράσουμε τα προβλήματα της οργάνωσης, διαμονή, μεταφορά κομπρεσέρ και όλα τα συναφή νιώθαμε πως φτάνουμε όλο και ποιο κοντά στο στόχο που είχαμε βάλει. Ανήμερα Πρωτομαγιά αρχίσαμε να υλοποιούμε την αρχική ιδέα όπως τις διαβάσατε στις πλοηγούμενες περιγραφές.
Συγκλονιστική βουτιά.
Οι στιγμές που ζήσαμε με τον Γιώργο τον Κυπραίο όταν αντικρίσαμε το Σταυρό της Εκκλησίας στην κορυφή του θόλου ήταν μοναδικές και ανεπανάληπτες, κάναμε ένα κύκλο γύρω-γύρω από τον λασπωμένο θόλο της Εκκλησίας έχοντας το βλέμμα μας προς τον φωταγωγημένο Σταυρό που ξεχώριζε στην κορυφή του. Δέος, χαρά, συγκίνηση κυριαρχησαν όσο χρόνο είχαμε προγραμματίσει να μείνουμε σε αυτό το βάθος. Ο χρόνος πέρασε πολύ γρήγορα και έπρεπε να ξεκινήσουμε την άνοδο για τις προληπτικές στάσεις αποσυμπίεσης που είχαμε στο πλάνο μας, άγγιξα τον Σταυρό μερικά δευτερόλεπτα και έδωσα το σήμα στο Γιώργο να ξεκινήσουμε την άνοδο.
Το Αποτέλεσμα.
Το γεγονός ότι εντοπίσαμε το Εκκλησάκι με τις λιγοστές πληροφορίες που είχαμε στην διάθεση μας, οι οποίες πολλές φορές ήταν συγκεχυμένες, μιλάει από μόνο του. Η άψογη συνεργασία, η οργάνωση και το ομαδικό πνεύμα αλλά και το πείσμα των συμμετεχόντων έφεραν το αποτέλεσμα που όλοι αναζητούσαμε. Περάσαμε όμορφα και το χαρήκαμε ανάλογα, μαζί μας το χάρικαν και οι κάτοικοι της περιοχής.
Θέλω να συγχαρώ άλλη μια φορά όλη την ομάδα που συμμετείχε στην προσπάθεια.
Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Παπά-Βαγγέλη για τις πληροφορίες και την στήριξη που μας πρόσφερε τον κύριο Κώστα τον ψαρά που μας πηγαινοέφερνε στο σημείο της βουτιάς με το μικρό βαρκάκι του, τον κύριο Κώστα τον ιδιοκτήτη του ξενώνα για την άψογη φιλοξενία που μας πρόσφερε.
Στην τελευταία βουτιά (την Κυριακή 04.04.2008) έβγαλα ένα μικρό βίντεο με την φωτογραφική μηχανή. Η ποιότητα δεν είναι και η καλύτερη αλλά αξίζει να το δείτε.
http://www.youtube.com/watch?v=vK3DLvrqFZM&list=HL1388432477&feature=mh_lolz
Χρήστος Ευθυμίου
:thumbup: Χρήστο το καλυτερο το φυλαγες για το τελος! Video με τον σταυρο απο φωτογραφικη σε τετοιες συνθηκες δεν περιμενα να δω!
Χρηστος Ευθυμιου
01-06-08, 07:32
http://www.scubadive.gr/downloads/photos/ekdiloseis/2008_05_01_Ekdromi_Limni_Kremastwn/photos/tethys_kremasta_80.jpg
Τα δημοσιεύματα στον Ευρυτανικό τύπο συνεχίζονται αμείωτα. Διαβάστε ένα απόσπασμα της εφημερίδας που έγραψε ο Κώστας Μπουμπουρής
"Ο φωτογράφος Κώστας Μπαλάφας,
η Παναγία της Επισκοπής … και …. η Ελλάδα του"
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις", όπως λένε και όχι μόνο.! Μια φωτογραφία μπορεί να σημαίνει μεγάλες χαρές, συνταρακτικά γεγονότα ή και ανείπωτες καταστροφές..!
Η πρωτοσέλιδη φωτογραφία του Ε.Π. της 7-5-2008 (http://www.evrytanikospalmos.gr/2008/5/7/index.htm)με το σταυρό της Παναγίας της Επισκοπιώτισσας να δεσπόζει ακόμη επιβλητικά στον τρούλο της, εκεί κάτω στον υγρό τάφο της λίμνης των Κρεμαστών 44 χρόνια μετά ,λες κι ο καταποντισμός της έγινε χθες, σίγουρα ξύπνησε πολλές θύμησες.
Θύμισες πικρές σ' αυτούς που έζησαν ένα επώδυνο ξεριζωμό εκεί στις αρχές της δεκαετίας του '60 στη Δυτική Ευρυτανία. Ο ιστορικός ποταμός Αχελώος έμελλε να γίνει η αφορμή κεφαλοχώρια όπως η Επισκοπή, η Σιβίστα, τα Σίδερα, ο Κάτω Τρίκλινος και παρακάτω ο Μαυριάς, ο Άγιος Βασίλης, κι άλλοι μικρότεροι Συνοικισμοί να "πνιγούν".
…… Δραματικές ήταν οι στιγμές, όταν ήρθε η ώρα της φυγής, απ' τον τόπο που γεννήθηκαν κι έθαψαν τους προγόνους τους. Πολλοί πριν ακόμα φύγουν, πήγαν με τον παπά στο νεκροταφείο για ένα τρισάγιο, το τελευταίο πριν μείνουν για πάντα κάτω απ' το νερό. Άλλοι πάλι ξέθαψαν τα μνήματα, για να πάρουν τα κόκαλα των δικών τους μ' ότι άλλο είχαν και αγκαλιά με την τραγική τους μοίρα για ν' αναζητήσουν νέα πατρίδα.
Μερικοί σκόρπισαν στα γύρω χωριά, όπου είχαν γνωστούς ή συγγενείς. Άλλοι πάλι δυσκολεύτηκαν, να το πάρουν απόφαση, βουνίσιοι να ζήσουν στον κάμπο κι έστησαν πρόχειρες παράγκες με λαμαρίνες στα καταράχια, όσο διαρκούσε και η κατασκευή του έργου κι εύρισκαν μεροκάματο……
….Τα χτίσματα των χωρικών γκρεμίστηκαν απ' τις μπουλντόζες για να πάρουν ότι φορητό μπορούσαν μέσα απ'τα συντρίμμια και μόνο τα πέτρινα γεφύρια κατακλύστηκαν άθικτα και οι εκκλησιές βυθίστηκαν όρθιες απ' το φόβο των Αγίων".
….Ειδικά για την εκκλησία της Επισκοπής λεει ο φωτογράφος "…Εγώ προσωπικά, επειδή το μνημείο αυτό ήταν απ΄ τα πιο αξιόλογα Βυζαντινά είχα κάνει πρόταση για την μεταφορά της στον Eliot, Δ/ντή της Αμερικανικής Εταιρίας Ebasko ,που είχε αναλάβει την μελέτη και κατασκευή του έργου. Ο Αμερικανός το είδε θετικά μιας και το υπερυψωμένο έδαφος του χώρου επέτρεπε την κατασκευή κατάλληλης πλατφόρμας για την μεταφορά.To Yπουργείο Δημοσίων Έργων όμως τότε δήλωνε ότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες πιστώσεις και το θέμα αποσιωπήθηκε και ξεχάστηκε…όπως συνήθως. Έστω και τώρα και εγώ συμφωνώ να γίνει κάτι για την ανάδειξη του μνημείου αυτού εκεί στο βυθό που είναι θαμμένο ,όπως προτείνεται στο αποκλειστικό ρεποπτάζ της αξιόλογης Ευρυτανικής εφημερίδας, που κρατώ αυτή τη στιγμή στα χέρια μου. Κάτι που δεν έγινε τότε, που η τεχνολογία ήταν ακόμη στα σπάργανα, ας γίνει τώρα που η τεχνολογία έφτασε να κάνει …θαύματα.." όλο το κείμενο εδώ (http://www.evrytanikospalmos.gr/2008/5/21/arthra.htm#3)
Χρηστος Ευθυμιου
29-07-08, 08:52
"ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ"
Ο Αρχιμ. Δαμασκηνός Βασιλόπουλος,
αναδημοσιεύει στην εφημερίδα “Ευρυτανικός Παλμός” με τίτλο "ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ", ένα άρθρο της κ. Ελένης Καραπαναγιώτη, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" στις 11 Απριλίου του 1965.
Το δημοσίευμα μου θύμισε έντονα ξανά την αναζήτηση και τον εντοπισμό της Εκκλησίας της Επισκοπής στο βυθό της λίμνης των Κρεμαστών από τον Σ.Ε.Α ΤΗΘΥΣ τον Μάιο του 2008.
Στο άρθρο του ο Αρχιμ. Δαμασκηνός Βασιλόπουλος εκτός των άλλων επισημαίνει τα εξής:
“Θεωρώ ότι το άρθρο έχει μεγάλη επικαιρότητα σήμερα, 43 χρόνια μετά το 1965, για το λόγο ότι ο τρούλος της Επισκοπής φωτογραφήθηκε πρόσφατα στο βυθό της λίμνης”.
Άλλη μια φωτογραφία του Ναού πριν την βύθιση του.
http://www.evrytanikospalmos.gr/2008/7/23/Photos/FragmaKEklisia2.jpg
Το παρακάτω απόσπασμα του άρθρου της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ" στις 11 Απριλίου του 1965, μαρτυρά για άλλη μια φορά τα γεγονότα της εποχής εκείνης, αλλά και την επιθυμία των κατοίκων της περιοχής σήμερα.
"Ο χρόνος όμως πού απομένει είναι μικρός, και λίγες μέρες μετά την αποπεράτωση του φράγματος τα νερά του Μέγδοβα θα ανεβούν σιγά-σιγά από την πόρτα στα παράθυρα, από τα παράθυρα στη στέγη ώσπου να σκεπάσουν τελειωτικά τον τρούλο της Επισκοπής".
Ανάμεσα στις κομμένες ελιές πού μαρτυρούν την εγκατάλειψη και στις τεράστιες τσιμεντένιες κολόνες της σύγχρονης γέφυρας η χαμένη στην επαρχία εκκλησία της Επισκοπής κρατά ακόμα ζωντανή όλη τη δόξα του Βυζάντιου και της Ορθοδοξίας και περιμένει για τη σωτηρία της, τη γρήγορη και αποφασιστική ενέργεια των ανθρώπων".
Όλο το δημοσίευμα εδώ (http://www.evrytanikospalmos.gr/2008/7/23/arthra.htm#9)
Πηγή: Εφημερίδα "Ευρυτανικός Παλμός" 23.07.2008
Στην εφημερίδα "Καθημερινή" σήμερα 15.10.08, στην δεύτερη σελίδα, υπάρχει άρθρο του δημοσιογράφου Σπ. Καραλη, σχετικά με την Παναγία της Επισκοπής και τις καταδύσεις του Συλλόγου μας σ' αυτήν .
Στην εφημερίδα "Καθημερινή" σήμερα 15.10.08, στην δεύτερη σελίδα, υπάρχει άρθρο του δημοσιογράφου Σπ. Καραλη, σχετικά με την Παναγία της Επισκοπής και τις καταδύσεις του Συλλόγου μας σ' αυτήν .
Διαβαστε το αρθρο (http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_11_15/10/2008_288367)
κάτι ακούστηκε ότι κάποιος κύριος κύριος http://www.scubadive.gr/forum/attachment.php?attachmentid=793&stc=1&d=1224080503 θα εμφανιστεί αύριο πρωί στη δημόσια τηλεόραση για το ζήτημα
:p
κάτι ακούστηκε ότι κάποιος κύριος κύριος http://www.scubadive.gr/forum/attachment.php?attachmentid=793&stc=1&d=1224080503 θα εμφανιστεί αύριο πρωί στη δημόσια τηλεόραση για το ζήτημα
:p
Βρε παιδί μου, τίποτα δεν μένει κρυφό ...
Όσοι έχετε την δυνατότητα για πρωινή τηλεόραση, αυριο το πρωί κατά τις 10:45 στην εκμπομπή της Πόπης Τσαπανίδου "Συμβαίνει Τώρα" (ΝΕΤ), ο fivos θα μιλήσει για την κατάδυση στην λίμνη Κρεμαστών και για ότι άλλο προλάβει σχετικά με την αυτόνομη κατάδυση. :thumbup:
και ελπίζω να δούμε σύντομα ανακοίνωση ότι θα ξαναπάτε ! :rolleyes:
Βρε παιδί μου, τίποτα δεν μένει κρυφό ...
Όσοι έχετε την δυνατότητα για πρωινή τηλεόραση, αυριο το πρωί κατά τις 10:45 στην εκμπομπή της Πόπης Τσαπανίδου "Συμβαίνει Τώρα" (ΝΕΤ), ο fivos θα μιλήσει για την κατάδυση στην λίμνη Κρεμαστών και για ότι άλλο προλάβει σχετικά με την αυτόνομη κατάδυση. :thumbup:
και για οσους εισαστε στο γραφειο :
http://www.hellascams.gr/grc/net_live/
Μια από τις ομορφότερες και πιο συναρπαστικές μας δράσεις, συγκινεί ακόμα!
Δείτε εδώ (http://www.arxaiologia.gr/assets/media/PDFofIssues/4082.pdf) (στην σελίδα 3) την σχετική αναφορά.
Πηγή: Αρχαιολογία online (http://www.arxaiologia.gr/site/content.php?sel=2)
Χρηστος Ευθυμιου
23-04-10, 14:08
Με την ευκαιρία θέλω να προσθέσω μερικές φωτογραφίες μιας μακέτας που έφτιαξα από τις πληροφορίες που έχω συλλέξει μέχρι τώρα.
Είναι πιστή αντιγραφή με κλίμακα 1:50.
Η Νοτιοδυτική πλευρά του ναού.
https://i.ibb.co/mvw47Qs/001.jpg (https://ibb.co/TKSt5zX)
https://i.ibb.co/Syzh99p/011.jpg (https://ibb.co/nmFH55S)
Νοτιοανατολική και η Βορειοδυτική πλευρά του Ναού
https://i.ibb.co/R2gRSWM/031.jpg (https://ibb.co/MngFhLj)
https://i.ibb.co/h9vBfhZ/012.jpg (https://ibb.co/2hBvNms)
ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
23-04-10, 14:31
Χρήστο μπράβο, υπέροχη μακέτα!!!
Με την ευκαιρία θέλω να προσθέσω μερικές φωτογραφίες μιας μακέτας που έφτιαξα από τις πληροφορίες που έχω συλλέξει μέχρι τώρα.
Χρήστο, αρχικά συγχαρητήρια... Εχεις τα σχέδια για να το περάσω στο 3D Studio Max (http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/pc/index?siteID=123112&id=13567410)?
Καλησπέρα.
Πέρασαν δύο χρόνια από τότε και λογικά (sic) τα τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου θα είναι η ιδανική εποχή για μια επανάληψη λόγω χαμηλότερης στάθμης της λίμνης (λίγες βροχοπτώσεις - χρήση του υδροηλεκτρικού σταθμού για τις ενεργειακές ανάγκες ) και την σχετικά καλύτερη θερμοκρασία του νερού.
Πώς θα βλέπατε λοιπόν μια επανάληψη της επίσκεψης εκεί;
Δημήτρης
Δημήτρη, ακριβώς με το σκεπτικό που αναφέρεις ξεκινήσαμε τον Σεπτεμβρη του '08 και κάναμε την δεύτερη εξόρμηση στην λίμνη των Κρεμαστών.
Μόνο που τα αποτελέσματα δεν ήταν όπως τα περιμέναμε. Οι συνθήκες εκείνη την εποχή, ήταν πολύ χειρότερες.
Μπορείς να διαβάσεις τις ... "ανταποκρίσεις" από την δεύτερη εξόρμηση εδώ (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=2946)
Βέβαια ποτέ δεν λέμε ποτέ σε μια νέα προσπάθεια. Άλλωστε όσοι έχουμε κάνει κάποια βουτιά εκεί, μέσα μας πιστεύουμε ότι ισως η τρίτη προσπάθεια να είναι και η καλύτερη.
Τον Σεπτέμβρη πάντως θα είναι πολύ δύσκολο για πολλούς από εμάς, μια και έχουμε ήδη κανονίσει ταξίδι για τότε.
Mάλλον πέσατε στην περίπτωση... Βροχοπτώσεις τέτοιας έντασης, τέτοια εποχή, που να μπορούν να κάνουν το ποτάμι να κατεβάζει λάσπη, δει είναι και το πιο συνηθισμένο φαινόμενο.
Μιας και τίποτε δεν αποκλείει φυσικά να έχουμε ανάλογες καιρικές συνθήκες μάλλον θα κινηθούμε στα πλαίσια μικρότερης (άρα πιο ευκίνητης) ομάδας με παρακολούθηση των μετεωρολογικών δελτίων της περιοχής, ελπίζοντας σε ένα ικανοποιητικό παράθυρο.
Ερώτηση: γνωρίζετε αν η θύρα του ναού έχει καλυφθεί από λάσπη; ή αν υπάρχει κάποιο άλλο άνοιγμα για διείσδυση;
Δημήτρης
...
Ερώτηση: γνωρίζετε αν η θύρα του ναού έχει καλυφθεί από λάσπη; ή αν υπάρχει κάποιο άλλο άνοιγμα για διείσδυση;
...
Δημήτρη δεν γνωρίζουμε εάν η είσοδος είναι ακόμα ανοιχτή ή έχει καλυφθεί από λάσπη.
Όσο και φαίνεται απίστευτο, με τις συνθήκες που εμείς συναντήσαμε στις βουτιές μας εκεί, δεν υπήρχε καμία περίπτωση να καταλάβουμε κάτι τέτοιο.
Όπως φαντάζεσαι μάλλον, δεν είσαι ο πρώτος από τον χώρο των σπηλαιολόγων που ζητάει πληροφορίες για διείσδυση στην εκκλησία.
Αυτό που μπορώ να σου πω αν ενδιαφέρει η γνώμη μου, είναι αυτό που έχω ξαναπεί σε παρόμοια συζήτηση. Οτι ακόμα δηλαδή και αν κάποιος μπορέσει να εντοπίσει την πόρτα (πράγμα εφικτό πιθανόν) και διαπιστώσει (δια της αφής) ότι υπάρχει πρόσβαση για διείσδυση, θα πάρει μόνο την "ικανοποίηση" ότι, βάσει των υπολογισμών του πρέπει να μπήκε στην εκκλησία.
Επιστρέφοντας στην ερώτησή σου, υπάρχουν σχέδια της εκκλησίας καθώς και το ακριβές μοντέλο της που έχει κατασκευάσει ο Χρήστος και το έχει παρουσιάσει εδώ (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?p=39103#post39103)
Λεπτομέρειες, καλύτερα από κοντά σε κάποια συνάντηση.
submarine1980
23-07-10, 11:59
Ο Σεπτεμβρης ειναι δυσκολος μήνας (επειδη θα ειμαι στη Μαλτα 22-29)
αλλα αν κανονισετε κατι σιγουρα με ενδιαφερει (ακομα και αν αυτο σημαινει οτι πρεπει να κουβαλησω ολο μου τον εξοπλισμο κατω!!!)
Θα χρειαστω βοηθεια να βρω ενα καταδυτικο κεντρο απ οπου να μπορω να νοικιασω διπλες μπουκαλες και βαρη αλλα ναι σιγουρα ενδιαφερομαι!!!
Καλησπέρα
Λαμβάνοντας υπόψιν μας πως οι μήνες Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος είναι αυτοί με τα χαμηλότερα ύψη υετού (http://www.aitoloakarnania.gr/Default.aspx?id=148 ) και το ότι στα τέλη Αυγούστου (υποθετικά) το ίζημα θα έχει κατακαθίσει το πρώτο ΣΚ του Σεπτεμβρίου θα είναι ιδανικό ( :banghead: )για την απόπειρα μας.
Όπως είναι αναμενόμενο η Φύση μάλλον σπάει πλάκα με τα όποια σχέδια μας... αλλά ας έχουμε να λέμε...
Όπως φαντάζεσαι μάλλον, δεν είσαι ο πρώτος από τον χώρο των σπηλαιολόγων που ζητάει πληροφορίες για διείσδυση στην εκκλησία.
Μάλλον διάβασαν την μαγική λέξη - κωδικό που τους ενεργοποιεί: διείσδυση... :cheesy::cheesy::cheesy:
Αυτό που μπορώ να σου πω αν ενδιαφέρει η γνώμη μου, είναι αυτό που έχω ξαναπεί σε παρόμοια συζήτηση. Οτι ακόμα δηλαδή και αν κάποιος μπορέσει να εντοπίσει την πόρτα (πράγμα εφικτό πιθανόν) και διαπιστώσει (δια της αφής) ότι υπάρχει πρόσβαση για διείσδυση, θα πάρει μόνο την "ικανοποίηση" ότι, βάσει των υπολογισμών του πρέπει να μπήκε στην εκκλησία.
Τι άλλο κίνητρο χρειαζόμαστε; Αλλά και να τοποθετηθεί μίτος για να διευκολυνθούν οι επόμενοι, κέρδος θα είναι...
Επιστρέφοντας στην ερώτησή σου, υπάρχουν σχέδια της εκκλησίας καθώς και το ακριβές μοντέλο της που έχει κατασκευάσει ο Χρήστος και το έχει παρουσιάσει εδώ (http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?p=39103#post39103)
Τα ακριβή σχέδια θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψιν...
Λεπτομέρειες, καλύτερα από κοντά σε κάποια συνάντηση.
Εννοείτε!!! :2drunk:
Δημήτρης
ΥΓ1. Έριξα και το σχετικό εμοτικόν για τα απαραίτητα της συνάντησης...
ΥΓ2. Submarine θα μείνουμε σε επαφή. Οι ημερομηνίες που προσανατολιζόμαστε σε σχέση με αυτές τις Μάλτας μάλλον δεν συμπίπτουν. Οπότε όλα καλά!!!
Δείτε τι έγινε πρόσφατα σε αντίστοιχη περίπτωση βυθισμένης εκκλησίας στη Βενεζουέλα!
http://seawayblog.blogspot.com/2010/03/church-that-resurfaced.html
Δείτε τι έγινε πρόσφατα σε αντίστοιχη περίπτωση βυθισμένης εκκλησίας στη Βενεζουέλα!
http://seawayblog.blogspot.com/2010/03/church-that-resurfaced.html
Τελικά ίσως υπάρχει ελπίδα να δούμε κάποτε την εκκλησία της Παναγίας στην Επισκοπή ... ;)
Να παρακαλάμε να υπάρχει νεράκι για τον κόσμο, κι ας μείνει η εκκλησία στην ησυχία της.
Τελικά αυτή η εκδρομή ακόμα ενδιαφέρει.
Η παρακάτω δημοσίευση είναι από την σημερινή ηλεκτρονική έκδοση του "Βήματος". Η αρχική πρόταση που μας έγινε ήταν για την έντυπη έκδοση αυτής της Κυριακής, αλλά μας έφαγε η επικαιρότητα της Νομικής ...
link: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=380946&dt=28/01/2011
Μια πρώτη προσπάθεια για τρισδιάστατη αποτύπωση σε συνεργασία με τον Χρήστο και με την χρήση Autocad, 3DStudio Max και Photoshop
Έπεται και συνέχεια
http://img220.imageshack.us/img220/8620/episkopi3d2ph.jpg
http://img214.imageshack.us/img214/8001/episkopi3dph.jpg
http://www.agrinioculture.gr/2012/10/01/%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%AF%CF%83%CF%84%C E%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%B2%CF%85%CE%B8%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%C E%B7-%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BB/#.UHFjVz350_s.facebook
Χρηστος Ευθυμιου
04-05-15, 19:45
Σαν σήμερα πριν 7 χρόνια!!
Η εκδρομή του Σ.Ε.Α.Τηθύς στη Λίμνη Κρεμαστών, ας θυμηθούμε λοιπόν εκείνες τις όμορφες στιγμές που ζήσαμε με την ανακάλυψη του Ναού της επισκοπής (Βυζαντινό μνημείο του 8ου αιώνα) στο βυθό της λίμνης Κρεμαστών ...........
http://www.scubadive.gr/forum/showpost.php?p=12142&postcount=109
Όλο το ιστορικό της εκδρομής μπορείτε να το διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο.
http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=2317
Χρηστος Ευθυμιου
01-05-18, 18:10
Τα χρόνια περνάνε, οι αναμνήσεις μένουν..
Σαν σήμερα πριν 10 χρόνια!!
Η εκδρομή του Σ.Ε.Α.Τηθύς στη Λίμνη Κρεμαστών, ας θυμηθούμε λοιπόν εκείνες τις όμορφες στιγμές που ζήσαμε με την ανακάλυψη του Ναού της επισκοπής (Βυζαντινό μνημείο του 8ου αιώνα) στο βυθό της λίμνης Κρεμαστών ...........
http://www.scubadive.gr/forum/showpost.php?p=12142&postcount=109
Όλο το ιστορικό της εκδρομής μπορείτε να το διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο.
http://www.scubadive.gr/forum/showthread.php?t=2317
Υ.Γ.: Δυστυχώς οι περισσότερες φωτογραφίες έχουν χαθεί, θα προσπαθήσουμε να τις ανακτήσουμε.
Σ.Ε.Α. ΤΗΘΥΣ
29-05-24, 15:37
Ένα νέο βίντεο που τυχαία έιδα στο διαδίκτυο.
https://m.youtube.com/watch?v=dKxEhY7jHfk&si=h9FK_JT_TW7j5b1R
vBulletin® v3.6.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.