Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 17-10-09, 16:02
Το avatar του χρήστη paris
paris paris is offline

Απάντηση: 12.08.2008 - Διασυλλογικό ΟΧΙ στους Αγώνες Ψαροτούφεκου

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Phoevos Εμφάνιση μηνυμάτων

Πριν απο 80 χρόνια αμφιβάλλω αν υπήρχε η έννοια Υ/Ψ. Άλλωστε έχει διαδοθεί κατά κόρον απο τη δεκαετία του 70 και μετά, οπότε δεν μπορώ να βρώ ανθρώπους που να είχαν εικόνα του βυθού τότε.
Φοίβο οι άνθρωποι, ειδικά στην Ελλάδα, βουτάγαν στο βυθό της θάλασσας και πριν το ψαροντούφεκο. Αν ρωτήσεις σφουγγαράδες (στην Αίγινα πρέπει να υπάρχουν μπόλικοι) μπορείς να αντλήσεις πολλές πληροφορίες για το πως ήταν οι βυθοί πριν 50 χρόνια. Εμένα πάντως αυτό που μου λένε είναι ότι έχοντας στο μυαλό τους τις εικόνες που έχουν αντικρύσει, πλέον δεν τους κάνει καρδιά να κοιτάξουν με μάσκα στη θάλασσα. Προφανώς φταίει και η μόλυνση για το γεγονός ότι ο βυθός που κάποτε είχε σε κάθε τετραγωνικό μέτρο όλα τα χρώματα της ίριδας τώρα έχει κυρίως στα πρώτα 10, 15, 20 μέτρα ένα ομοιόμορφο άθλιο πράσινο χρώμα, αλλά το να παίξουμε τη γνωστή κολοκυθιά (οι με τα καλάμια λένε ότι φταίνε οι ψαροντουφεκάδες, οι ψαροντουφεκάδες λένε ότι φταίνε οι τράτες, οι τράτες λένε ότι φταίνε οι παράκτιοι, οι παράκτιοι λένε ότι φταίνε οι ερασιτέχνες κι όλοι μαζί τα ρίχνουν στη μόλυνση) δε βοηθάει καθόλου, ο καθένας πρέπει από τη θέση που μιλάει να αναλογιστεί τη ζημιά που αυτός πρώτα προκαλεί και πως μπορεί να τη μετριάσει. Για το ψαροντούφεκο ας πούμε θα ήταν μια καλή αρχή αν εσείς οι συνειδητοποιημένοι -και περιβαλλοντικά- ψαροντουφεκάδες, εσείς πρώτοι από όλους λέγατε: αγώνες ψαροντούφεκου τέλος! Καθώς οι κοινωνίες εξελίσονται και τα πολιτισμικά στάτους εξελίσονται παράλληλα. Μέχρι πριν πολύ λίγα χρόνια υπήρχαν περιοδεύοντες θίασοι στην επαρχία με αρκούδες που τις σέρναν με χαλκά από τη μύτη, αυτό πλέον θεωρείται απαράδεκτο, το ίδιο και τα τσίρκο με ζώα, το ίδιο και το κυνήγι αλεπούς στην Αγγλία κλπ κλπ. Όλα αυτά τα φαινομενικά ασύνδετα παραδείγματα τα συνδέει με τους αγώνες ψαροντούφεκου μια κοινή συνισταμένη: είναι αναχρονιστικοί θεσμοί Φοίβο, ξεπερασμένοι από την εποχή τους.

Τα παραδείγματά σου είμαι σίγουρος ότι είναι αληθινά. Θα μου επιτρέψεις να σου αντιπαραθέσω μερικά δικά μου.

1) Πριν 25 χρόνια (όντας πολύ μικρός), βγάζαμε με τον πατέρα μου με πετονιές τα καλοκαίρια καθημερινά 1-2 μαύρα, συν μαγιάτικα κλπ. Πενταμελή οικογένεια κάναμε τρεις μήνες διακοπές τζάμπα και γυρνάγαμε και με λεφτά. Περιοχές Ψάθα, Αλυκές, Διαπόρια. Σε προκαλώ (σχήμα λόγου) να πάρεις όλη την παρέα σου εκεί που από ότι καταλαβαίνω είναι έτσι κι αλλιώς τα μέρη σας και να μου πεις αν σήμερα υπάρχει έστω κι ένας ροφός. Πολύ θα χαρώ να κάνω λάθος.
2) Ένας μέγας καραγκιόζης που δουλεύαμε ένα φεγγάρι μαζί μου έλεγε ότι εμείς είμαστε μαλάκες που δε βγάζουμε τίποτα κι ότι αυτοί πηγαίναν παλιά βράδυ στην Κέλυφο (Χαλκιδική), βγάζαν 400 κιλά ροφούς και φεύγανε. Δεν ξέρω αν έχεις βουτήξει τα τελευταία δέκα χρόνια στην Κέλυφο...
3)Ο 80χρονος (που λέγαμε πριν) κυρ Σπύρος μου έλεγε για τις παλιές καλές εποχές που με ένα μόνο δυναμίτη βγάζαν 200 κιλά τσιπούρες...

κλπ κλπ.

Συγκριτικά με αυτά τα νούμερα, νομίζω ότι τα δικά σου, παρότι αξιοσέβαστα, είναι μικρά. Και θα διακυνδυνέψω την υπόθεση ότι ούτως ή άλλως αφορούν κάποια/ες μεμονωμένες ξέρες που τις ξέρουν λίγοι και πιθανά να προστατεύονται από τον καιρό γι' αυτό και να ψαρεύονται λίγο. Σε κάθε περίπτωση δεν αφορούν όλη την περιοχή σου, κάνω λάθος;

Αυτό με τις καλογρίτσες που λες δεν το έχω παρατηρήσει ειλικρεινά. Νομίζω ότι στα μέρη που βουτάω εγώ δεν ισχύει, έχω φωτογραφίες με λεφούσια από καλογρίτσες στα 5-7 μέτρα.