![]() |
|
|||||||
| Ενημερωθείτε για τις δραστηριότητες του Συλλόγου. Οι προτάσεις σας είναι πάντα ευπρόσδεκτες... |
![]() |
|
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|
|
|
||||
|
||||
|
Απάντηση: 12.08.2008 - Διασυλλογικό ΟΧΙ στους Αγώνες Ψαροτούφεκου
Παράθεση:
. Αν ρωτήσεις σφουγγαράδες (στην Αίγινα πρέπει να υπάρχουν μπόλικοι) μπορείς να αντλήσεις πολλές πληροφορίες για το πως ήταν οι βυθοί πριν 50 χρόνια. Εμένα πάντως αυτό που μου λένε είναι ότι έχοντας στο μυαλό τους τις εικόνες που έχουν αντικρύσει, πλέον δεν τους κάνει καρδιά να κοιτάξουν με μάσκα στη θάλασσα. Προφανώς φταίει και η μόλυνση για το γεγονός ότι ο βυθός που κάποτε είχε σε κάθε τετραγωνικό μέτρο όλα τα χρώματα της ίριδας τώρα έχει κυρίως στα πρώτα 10, 15, 20 μέτρα ένα ομοιόμορφο άθλιο πράσινο χρώμα, αλλά το να παίξουμε τη γνωστή κολοκυθιά (οι με τα καλάμια λένε ότι φταίνε οι ψαροντουφεκάδες, οι ψαροντουφεκάδες λένε ότι φταίνε οι τράτες, οι τράτες λένε ότι φταίνε οι παράκτιοι, οι παράκτιοι λένε ότι φταίνε οι ερασιτέχνες κι όλοι μαζί τα ρίχνουν στη μόλυνση) δε βοηθάει καθόλου, ο καθένας πρέπει από τη θέση που μιλάει να αναλογιστεί τη ζημιά που αυτός πρώτα προκαλεί και πως μπορεί να τη μετριάσει. Για το ψαροντούφεκο ας πούμε θα ήταν μια καλή αρχή αν εσείς οι συνειδητοποιημένοι -και περιβαλλοντικά- ψαροντουφεκάδες, εσείς πρώτοι από όλους λέγατε: αγώνες ψαροντούφεκου τέλος! Καθώς οι κοινωνίες εξελίσονται και τα πολιτισμικά στάτους εξελίσονται παράλληλα. Μέχρι πριν πολύ λίγα χρόνια υπήρχαν περιοδεύοντες θίασοι στην επαρχία με αρκούδες που τις σέρναν με χαλκά από τη μύτη, αυτό πλέον θεωρείται απαράδεκτο, το ίδιο και τα τσίρκο με ζώα, το ίδιο και το κυνήγι αλεπούς στην Αγγλία κλπ κλπ. Όλα αυτά τα φαινομενικά ασύνδετα παραδείγματα τα συνδέει με τους αγώνες ψαροντούφεκου μια κοινή συνισταμένη: είναι αναχρονιστικοί θεσμοί Φοίβο, ξεπερασμένοι από την εποχή τους. Τα παραδείγματά σου είμαι σίγουρος ότι είναι αληθινά. Θα μου επιτρέψεις να σου αντιπαραθέσω μερικά δικά μου. 1) Πριν 25 χρόνια (όντας πολύ μικρός ), βγάζαμε με τον πατέρα μου με πετονιές τα καλοκαίρια καθημερινά 1-2 μαύρα, συν μαγιάτικα κλπ. Πενταμελή οικογένεια κάναμε τρεις μήνες διακοπές τζάμπα και γυρνάγαμε και με λεφτά. Περιοχές Ψάθα, Αλυκές, Διαπόρια. Σε προκαλώ (σχήμα λόγου) να πάρεις όλη την παρέα σου εκεί που από ότι καταλαβαίνω είναι έτσι κι αλλιώς τα μέρη σας και να μου πεις αν σήμερα υπάρχει έστω κι ένας ροφός. Πολύ θα χαρώ να κάνω λάθος.2) Ένας μέγας καραγκιόζης που δουλεύαμε ένα φεγγάρι μαζί μου έλεγε ότι εμείς είμαστε μαλάκες που δε βγάζουμε τίποτα κι ότι αυτοί πηγαίναν παλιά βράδυ στην Κέλυφο (Χαλκιδική), βγάζαν 400 κιλά ροφούς και φεύγανε. Δεν ξέρω αν έχεις βουτήξει τα τελευταία δέκα χρόνια στην Κέλυφο... 3)Ο 80χρονος (που λέγαμε πριν) κυρ Σπύρος μου έλεγε για τις παλιές καλές εποχές που με ένα μόνο δυναμίτη βγάζαν 200 κιλά τσιπούρες... κλπ κλπ. Συγκριτικά με αυτά τα νούμερα, νομίζω ότι τα δικά σου, παρότι αξιοσέβαστα, είναι μικρά. Και θα διακυνδυνέψω την υπόθεση ότι ούτως ή άλλως αφορούν κάποια/ες μεμονωμένες ξέρες που τις ξέρουν λίγοι και πιθανά να προστατεύονται από τον καιρό γι' αυτό και να ψαρεύονται λίγο. Σε κάθε περίπτωση δεν αφορούν όλη την περιοχή σου, κάνω λάθος; Αυτό με τις καλογρίτσες που λες δεν το έχω παρατηρήσει ειλικρεινά. Νομίζω ότι στα μέρη που βουτάω εγώ δεν ισχύει, έχω φωτογραφίες με λεφούσια από καλογρίτσες στα 5-7 μέτρα.
|
|||
|
|||
|
Παράθεση:
.Σήμερα λοιπόν θα σε κάνω πολύ χαρούμενο . Σε όλο τον Κορινθιακό (άρα και στις περιοχές που αναφέρεις) υπάρχουν πολλά και μεγάλα ψάρια. Τα μέρη που αναφέρω δεν είναι πονηρά μέρη, είναι μπροστά στα μάτια μας. Αρκεί να ξέρεις να ψάξεις. Και συνήθως ψαρεύονται με βάση τον καιρό. Και ναι ένας ροφός 23 κιλά που έπιασα φέτος ήταν απο τα μέρη που ψάρευες. Απλά τα ψάρια είναι πολύ καχύποπτα, και θέλει πολύ μεγάλη διακριτικότητα για να τα προσεγγίσεις. Και στο Σαρωνικό έχω δει πολλά και μεγάλα ψάρια, εκεί που πάνε και εκδρομές αυτοδύτες μάλιστα. Δε θα ξεχάσω ένα φρύδι στα 40-42μ στο οποίο μπαίνανε μέσα καμιά 10αριά στήρες και πίγγες, απο 3-6 κιλά. Γύρω γύρω σύννεφο μικρά ψάρια (στήρες σφυρίδες) τα οποία και δεν πειράξαμε φυσικά. Τα ψάρια πολύ τρομαγμένα. Μόνο είδαμε, γιατί στο καρτέρι δεν ερχόντουσαν (και δεν είμαστε fun του ψαχτηριού). Δεν συμφωνώ με το παιχνίδι της κολοκυθιάς όπως λες και κοιτώ την αλήθεια κατάματα: το νόμιμο υποβρύχιο κυνήγι (αυτό που γινεται την ημέρα, με μια ανάσα) δεν κάνει κακό. Αυτό μπορεί και πιέζει τα ψάρια, τα αναγκάζει να αλλάζουν συνήθειες. Πάνε πιο βαθιά, μένουν πιο μακριά απο τίς βέργες μας, κρύβονται μόλις ακούσουν θόρυβο. Έχει τύχει σε μέρος, ψάρια να εμφανίζονται μόνο σε συγκεκριμένο τρόπο κατάδυσης. Άρα όχι σε όλους τους δύτες. Αυτό ξέρω ότι το κάνω, και είναι το τίμημα για να γίνομαι όλο και καλύτερος στο νερό μέσα. Σχετικά με την αγριότητα που περιγράφεις στους αγώνες: Δεν έχει σχέση με το κηνύγι της αλεπούς (η τελευταία δεν τρώγεται). Είναι ότι κάνω εγώ με τους φίλους μου, σε άλλη κλίμακα. Γούστα είναι, και γνωρίζω αρκετούς ανθρώπους που είναι καθόλα ευγενείς στη προσωπική τους ζωή αλλά αρέσκονται στο θεσμό. Το ζήτημα που τους ιντριγκάρει είναι η αυξημένη δυσκολία να καταφέρουν να συλλάβουν ψάρια σε τόσο δύσκολες συνθήκες (παντώς καιρού, με άλλους αθλητές δίπλα που τρομάζουν τα ψάρια, όποια μέρα χρειαστεί να βουτήξουν). Φυσικά δεν έίναι όλοι έτσι, δεν είναι όλα ρόδινα. Αλλά δεν είναι και όλα μαύρα. Εγώ που σκοτώνω ψάρια όπως και αυτοί, δεν έχω δικαίωμα να τους κατακρίνω. Αλλά μπορώ να συμβάλω στο να βελτιώσουν κάποια πράγματα (μέσο προτάσεων) και το κάνω. Προτάσεις έχω και τις απευθύνω εκεί που μπορώ. Σε χαιρετώ φίλε Φοίβος |
|
|
||||
|
||||
|
Γενικά ταυτίζομαι με τα επιχειρήματα του Πάρη, έχω ακούσει κι εγώ ανθρώπους άλλων γενεών να διηγούνται το τότε και το τώρα της θάλασσας με τρόπο που να μην αφήνει καμιά αμφιβολία περί της γενικότερης κακοποίησης.
Από εκεί και πέρα, μένει στον καθένα από εμάς να επιλέξει το πώς θα διαχειριστεί αυτή την αλήθεια... Προσωπικά, νιώθω ότι οι προηγούμενες γενιές με αδίκησαν, όχι σκόπιμα ίσως, αλλά το αποτέλεσμα δυστυχώς παραμένει. Και όταν έρθει ο καιρός να λογοδοτήσω κι εγώ με τη σειρά μου στους ανθρώπους που έρχονται, θέλω αν μη τι άλλο να τα έχω καλά με την συνείδησή μου. Αποδέχομαι αναγκαστικά το γεγονός ότι ακόμα και εν έτει 2009 -με τα τόσα που γνωρίζουμε για τα του οίκου (πλανήτη) μας- οι φυσικοί πόροι για τον άνθρωπο εξακολουθούν να αναγνωρίζονται μόνο από τη χρηστική τους αξία -και μάλιστα σε πρώτο (παιδικό θα το έλεγα αλλά δεν είμαι και πολύ σίγουρη για τη λέξη) επίπεδο ανάγνωσης ... αδυνατούμε ακόμα να αντιληφθούμε επαρκώς την αυταξία των ΖΩΝΤΩΝ ειδών και της αβίαστης φύσης... Κάποιοι καλώς ή κακώς, αντιλαμβάνονται αυτές τις αξίες... κι αν πχ εσείς οι ΨΚ Φοίβε νιώθετε αδικημενοι από την τρέχουσα πραγματικότητα, προσπάθησε να μπεις στη δική μας θέση και πες μας τι πρέπει να κάνουμε εμείς για να υπερασπιστούμε τις δικές μας αξίες.... Οι δικές σας τουλάχιστον μεταφράζονται εύκολα σε χρήμα, κοίτα τι εύκολα που βρήκατε υποστηρικτές-μπαμπάδες τους μαγαζάτορες (στη θέση σας δεν θα ένιωθα πολύ καλά με αυτό παρεμπιπτόντως) να εναντιώνονται στην απόφαση για το Θερμαϊκό, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι θα πέσουν οι δουλειές τους.... Αυτό μάλιστα, κατανοητό επιχείρημα, άντε να πάμε τώρα εμείς να μιλήσουμε για την αυταξία της ζωής και της ύπαρξης... θα μας πάρουν με τις ντομάτες....ας σκεφτούμε λοιπόν καλύτερα ποιος είναι τελικά ο ριγμένος σε αυτή τη χώρα γιατί εμένα κάτι μου λεει ότι δεν είναι ο ΨΚ που έχει φορέσει τόσο πολύ το παραπονιάρικό του τελευταία.... Κάποιοι από εμάς, αρκετοί πιστεύω, θα θέλαμε να υπάρχουν αψάρευτα (ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ, τελεία) μέρη, όπου να μπορούμε να απολαμβάνουμε το δικό μας δικαίωμα στη ζωή και τη φύση.... από που και από ποιον το διεκδικούμε αυτό παρακαλώ;; Οκ, λες Φοίβε ότι τα ψάρια υπάρχουν αλλά είναι τρομαγμένα. Εγώ λοιπόν θέλω περιοχές με μη τρομαγμένα ψάρια, και όχι δεν φαντασιώνομαι, υπάρχουν τέτοιες αλλού και τις θέλω και στη δική μου χώρα... Και σε αυτές δεν θελω μέσα ούτε τον ΨΚ όσο βελούδινος κι αν νομίζει ότι είναι. Θα ήθελα κάποια στιγμή να ακούσω από κάποιον ΨΚ να λέει ότι κι αυτός επιθυμεί περιοχές που να μη ψαρεύονται από κανέναν... αντιθέτως, το μόνο που βλέπω είναι αντίδραση επειδή τους κλείνουν την Αλόννησο, ή επειδή τολμάμε να συζητάμε την πρόταση της Γυάρου ως no-take zone. Κάποια πράγματα δεν μπορώ να τα καταλάβω ειλικρινά..... Σχετικά με τις καλόγριες, Φοίβε, η συμπεριφορά που περιγράφεις δεν μου φαίνεται κάτι παράξενο.... Τα Chromis chromis ούτως ή άλλως αναφέρονται να ζουν σε εύρος βάθους 0-40 μέτρων πάνω από υφάλους ή Ποσειδωνίες (η εικόνα κοπαδιών καλογριών στα 30-40 μέτρα πάνω από ναυάγια ή λιβάδια είναι κάτι πολύ συχνό στις δικές μου βουτιές...). Είναι ψάρια που τρέφονται τόσο με οργανισμούς του πλαγκτού όσο και του βένθους και επομένως οι κατακόρυφες μετακινήσεις τους σχετίζονται μάλλον με το που βρίσκουν ευκολότερα τροφή την κάθε εποχή, και όχι με το ότι τρομάζουν από κάποιον ή απειλούνται από τη ρύπανση. Δεδομένου ότι το πλαγκτό (ρηχά νερά) είναι αφθονότερο κατά τους ανοιξιάτικους-καλοκαιρινούς μήνες, το βρίσκω λογικό να στρέφονται περισσότερο προς τον πυθμένα για φαγητό αυτή την εποχή. Φυσικά και δεν γνωρίζω πολλά πράγματα για τα ψάρια, κρίνω μονάχα από τα λίγα που ξέρω για τις διατροφικες τους απαιτήσεις. Ελπίζω οι ιχθυολόγοι μας να μας πουν περισσότερα ...
|
||||
|
||||
|
Παράθεση:
αλλωστε και η αφίσσα για την σχετική κινητοποίηση διαμαρτυρία , απο τους επαγγελματίες υπογραφεται. δεν θυμάμαι απο τον συγκεκριμένο σύλλογο καμμία ανάλογη διαμαρτυρία πχ: για τη ρύπανση του Θερμαϊκού,για την δημιουργία δημιουργία αλιευτικών καταφυγίων ή περιοχών...... Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη ppetross21 : 20-10-09 στις 13:19. |
|
|
||||
|
||||
|
Πέτρο, αριστούργημα!!!
![]() Οι επαγγελματίες καλούν τους ερασιτέχνες να μπουν μπροστά, για να μην θιγούν τα συμφέροντά τους!!! ... βρε τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει ... ![]() ![]()
|
||||
|
||||
|
Παράθεση:
Αυτή η κουβέντα μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα και μακάρι να γίνει αυτό, εγώ επειδή τελευταία είμαι λίγο πιεσμένος χρονικά θα την κάνω με ελαφρά πηδηματάκια. Άλλωστε μετά το ποστ της Μαρίας τί παραπάνω χρειάζεται να πει κανείς; Φοίβο θα σου πρότεινα επειδή είναι ξεκάθαρο ότι είσαι άνθρωπος με ευαισθησίες και ανησυχίες, να το διαβάσεις πολλές φορές και προσεχτικά. Με όλο το σεβασμό και στα επιχειρήματά σου και στο ήθος σου και στο γεγονός (το εννοώ!) ότι... κατεβαίνεις με μια ανάσα στα 40-42 μέτρα
|