Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 07-09-07, 12:34
Το avatar του χρήστη Physalia
Physalia Physalia is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Αθήνα
Απάντηση: Αναγνώριση Θαλάσσιων Οργανισμών

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο D.Poursanidis Εμφάνιση μηνυμάτων
Λοιπον εχουμε και λεμε. Σαν πρωτη θα μπορουμε να κανουμε τον γενικο διαχωρισμο χλωριδα - πανιδα. Για την χλωριδα, ως μη καλος γνωστης, αλλα μαθητης δεν ξερω πολυ να προτεινω (ισως ο Κωστας ο Τσιαμης να μπορουσε να βοηθησει, εσυ με την εμπειρια που εχεις απο το Phd). Στην πανιδα: 1)Ψαρια 2)Καρκινοειδη (καβουροειδη) 3)Μαλάκια 4)Εχινοειδη (αχινοειδη, οφιουροι, ολοθουρια) 5)Κνιδοζωα 6)Κοραλλια Για πες και εσυ... Αλλους διαχωρισμους....
Σε αυτό το θεματάκι είχαμε εξαρχής το πρόβλημα όταν ξεκινήσαμε κι εμείς την προσπάθεια με τους θαλάσσιους οργανισμούς.
Δυστυχώς εμείς οι έλληνες δεν το πολυέχουμε με τα ονόματα, το Μαλάκια και το Καρκινοειδή δε λέει τίποτα. Θα μπορούσαμε ανοίγοντας κάθε μια από αυτές τις κατηγορίες να βάλουμε και γενικές περιγραφές π.χ.
Μαλάκια: Θαλάσσια Σαλιγκάρια, Γυμνοβράγχια, Αχιβάδες, Καλαμαροχτάποδα κλπ (ή Μήπως Γαστερόποδα, Δίθυρα, Κεφαλόποδα; )

Είναι λιγάκι ζόρικο ή εγώ πνίγομαι σε μια κουταλιά νερό;

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο fivos Εμφάνιση μηνυμάτων
Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε αυτές τις βασικές κατηγορίες (με παραδείγματα ειδών σε όποια κατηγορία χρειάζεται, για να καταλαβαίνουμε κι εμείς που δεν είμαστε ειδικοί) και να φτιάξουμε και μια πρόσθετη κατηγορία π.χ. "Οργανισμοί για ταυτοποίηση - ταξινόμηση" που θα ανοίγει ο καθένας μας ένα ξεχωριστό θέμα για κάθε οργανισμό που δεν γνωρίζει.

Προτείνω ένα ξεχωριστό θέμα (ή τουλάχιστον ένα ξεχωριστό μήνυμα για κάθε είδος - δηλ. μία φωτογραφία σε κάθε μήνυμα) ώστε μόλις ο οργανισμός ταυτοποιηθεί, να μπορεί ο συντονιστής της κατηγορίας (π.χ. η Physalia) να αλλάζει τον τίτλο και να μεταφέρει το θέμα ή το μήνυμα στη σωστή του κατηγορία
Η πρόταση του Φοίβου μου φαίνεται πιο εφικτή. Ο φωτογράφος δεν χρειάζεται να γνωρίζει τίποτα για το μοντέλο του, ανοίγει απλώς θέματα με τίτλους όπως πχ. Unidentified Floating Object, Σαρωνικός
και από εκεί και πέρα, βοηθάμε όλοι με ό,τι γνωρίζουμε και όταν καταλήξουμε το ταξινομούμε σε επιστημονικές κατηγορίες (Φύλο, Τάξη, Οικογένεια κλπ), αναφέροντας τις πηγές της ταξινόμησης και το όνομα του/των φωτογράφου/ων.

Δημήτρη εσύ πώς το βλέπεις αυτό; Άλλος κανείς κάποια γνώμη;
Θα μπορούσαμε όντως να καταλήξουμε με κάποια φανταστική βάση παρουσίας ειδών στις ελληνικές θάλασσες. Αφήστε που μετά ο Δημήτρης θα μας έφτιαχνε και χάρτες εξάπλωσης ειδών με GIS και θα καταλήγαμε σε ένα διαδραστικό αποτέλεσμα, ολοένα αυξανόμενο που θα ξεκινάει από εμάς και θα απευθύνεται σε όλους....
Εμένα πάντως μου αρέσει πολύ αυτή η ιδέα. Ελπίζω να τη βρίσκετε κι εσείς ενδιαφέρουσα.....