Αντρέα, εντελώς τυχαία, πριν από λίγα λεπτά πόσταρα το συγκεκριμένο video στο προφιλ μου στο fb, για άσχετους λόγους.
Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί αφήνουμε τις τράτες να σαρώνουν το βυθό; Μήπως σαν καταναλωτής σου αναλογεί καμία ευθύνη; Μήπως τρως γαρίδες ή/και μπακαλιάρο;
Όσο για το κλασσικό, μειωτικό για το συνομιλητή και καθόλα σπαστικό κι ευθυνοφοβικό επιχείρημα: "μα καλά, εγώ σας πείραξα, δεν βλέπετε τις τράτες, τους δυναμίτες, τους μετεωρίτες, τον ήλιο που αργοσβήνει;" έχω να πω: "Η ύπαρξη χειρότερων από εμάς μας καθιστά λιγότερο κακούς, όχι καλύτερους."
Δημήτρη, επειδή ασχολούμαι σαν μελετητής του θαλάσσιου περιβάλλοντος, μια είδηση σαν αυτή που σας μετέφερα με τρομάζει. Δε μου λέει βέβαια κάτι που δεν ξέρω, στην πραγματικότητα μου επαναφέρει μια παλιά ανησυχία που σχετίζεται με την ευθύνη... Μπορεί να πιάνομαι από τα ναυάγια, αλλά στην ουσία μιλάω για κάθε λογής επέμβαση στο θαλάσσιο περιβάλλον. Η συγκίνηση για την οποία μιλάω δεν αναφέρεται στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αλλά στην ουσιαστική και σε βάθος άγνοια των επιπτώσεων που έχουν οι αξιώσεις και οι πράξεις μας.
Η νοηματική σύνδεση της παραπάνω είδησης με τη βύθιση ναυαγίων στην Ελλάδα για την εξυπηρέτηση του καταδυτικού τουρισμού δεν είναι τόσο άμεση όσο μπορεί να φαίνεται, συμφωνώ, αλλά έχει την ίδια ρίζα. Για τη ρίζα μιλάω.
Προφανώς δε μιλάω αρκετά καλά.