![]() |
|
|||||||
| Νέα, ειδήσεις, πληροφορίες που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον |
![]() |
|
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|
|
|
||||
|
||||
|
Απάντηση: Τα ναυάγια επηρεάζουν αρνητικά τις οικολογικές ισορροπίες στη θάλασσα;
Αντρέα, εντελώς τυχαία, πριν από λίγα λεπτά πόσταρα το συγκεκριμένο video στο προφιλ μου στο fb, για άσχετους λόγους.
Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί αφήνουμε τις τράτες να σαρώνουν το βυθό; Μήπως σαν καταναλωτής σου αναλογεί καμία ευθύνη; Μήπως τρως γαρίδες ή/και μπακαλιάρο; ![]() Όσο για το κλασσικό, μειωτικό για το συνομιλητή και καθόλα σπαστικό κι ευθυνοφοβικό επιχείρημα: "μα καλά, εγώ σας πείραξα, δεν βλέπετε τις τράτες, τους δυναμίτες, τους μετεωρίτες, τον ήλιο που αργοσβήνει;" έχω να πω: "Η ύπαρξη χειρότερων από εμάς μας καθιστά λιγότερο κακούς, όχι καλύτερους." Δημήτρη, επειδή ασχολούμαι σαν μελετητής του θαλάσσιου περιβάλλοντος, μια είδηση σαν αυτή που σας μετέφερα με τρομάζει. Δε μου λέει βέβαια κάτι που δεν ξέρω, στην πραγματικότητα μου επαναφέρει μια παλιά ανησυχία που σχετίζεται με την ευθύνη... Μπορεί να πιάνομαι από τα ναυάγια, αλλά στην ουσία μιλάω για κάθε λογής επέμβαση στο θαλάσσιο περιβάλλον. Η συγκίνηση για την οποία μιλάω δεν αναφέρεται στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αλλά στην ουσιαστική και σε βάθος άγνοια των επιπτώσεων που έχουν οι αξιώσεις και οι πράξεις μας. Η νοηματική σύνδεση της παραπάνω είδησης με τη βύθιση ναυαγίων στην Ελλάδα για την εξυπηρέτηση του καταδυτικού τουρισμού δεν είναι τόσο άμεση όσο μπορεί να φαίνεται, συμφωνώ, αλλά έχει την ίδια ρίζα. Για τη ρίζα μιλάω. Προφανώς δε μιλάω αρκετά καλά. |
|
|
||||
|
||||
|
Απάντηση: Τα ναυάγια επηρεάζουν αρνητικά τις οικολογικές ισορροπίες στη θάλασσα;
Γιάννη σαν μελετητής του θαλασσίου περιβάλλοντος που είσαι, έχεις σίγουρα καλύτερες και πιο ευαίσθητες κεραίες από τους περισσότερους από μας. Κάθε ανησυχία σου λοιπόν είναι τροφή για περαιτέρω σκέψεις. Αυτός νομίζω ότι είναι εξάλλου ο σκοπός σου. Η αφύπνιση. Σύμφωνοι!
Τώρα αυτό που είδα εγώ (βλ. χάρτη του NG), χωρίς να έχω τις απαιτούμενες γνώσεις, με οδηγεί στο να σκεφτώ ότι ίσως η ποσοστιαία σύσταση σιδήρου στο νερό εξαρτάται από το γεγονός ότι το ναυάγιο βρίσκεται στο εσωτερικό της ατόλης. Σε ένα κλειστό σύστημα δηλαδή του οποίου η περιεκτικότητα σε νερό δεν επηρεάζεται έντονα από τα ρεύματα και την ανοιχτή θάλασσα με αποτέλεσμα ο αριθμός ρύπων να είναι αυξημένος καθώς το νερό παραμένει σε ένα κλειστό σύστημα χωρίς να αλλάζει συχνά. Κάτι σαν τις κλειστές θάλασσες δηλαδή (βλ. Αμβρακικός). Θα με ενδιέφερε ιδιαίτερα, ίσως και άλλα μέλη του φόρουμ, μια πιο βαθιά και εμπεριστατωμένη ανάλυση. Αν έχεις την διάθεση να τη κάνεις θα ήταν ευπρόσδεκτη. |
|
|
||||
|
||||
|
Παράθεση:
Δεν έχω άμεση πρόσβαση στο πλήρες άρθρο της δημοσίευσης και μέχρι τότε εμπιστεύομαι την κρίση των κριτών του περιοδικού και των επιστημόνων που υποστηρίζουν τα ευρήματά και τα συμπεράσματά τους όπως αυτά εκφράζονται στην επίσημη περίληψη του άρθρου τους. Θυμίζω επίσης ότι το συγκεκριμένο παράδειγμα προφανώς και δεν μπορεί να μεταφερθεί αυτούσιο σε οποιαδήποτε άλλη θάλασσα, όποτε και η ανάλυση των λεπτομερειών, πέραν των όσων έχω αναφέρει μέχρι στιγμής, δε βοηθάει άμεσα στην εξαγωγή συμπερασμάτων για τη δική μας περίπτωση. Ωστόσο, σε διαβεβαιώ Δημήτρη ότι είναι κάτι που δεν θα περιμέναμε σαν επίπτωση ενός ναυαγίου, δηλαδή "ναυάγιο --> αύξηση μικροβιακού φορτίου". Εκεί στέκομαι και πάνω σ' αυτό προβληματίζομαι. Παρακάτω χάρτης από την ατόλη Millennium όπου φαίνεται η θέση ενός άλλου ναυαγίου (το οποίο βρίσκεται και σε αυτή την περίπτωση σε περιοχή εκτεθειμένη στους επικρατούντες ανέμους) και η σύνθεση των βιοκοινωνιών που καλύπτουν το βυθό γύρω από την ατόλη. ![]() Εδώ μια αναλυτικότερη περιγραφή της έρευνας πριν την πρόσφατη δημοσίευση, απ' όπου και ο παραπάνω χάρτης. Υ.Γ. Θα επικοινωνήσω με τους συγγραφείς της δημοσίευσης για να μάθω περισσότερες λεπτομέρειες κι όταν μου είναι εφικτό θα επανέλθω για όσους ενδιαφέρονται. Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Μπλε : 20-09-11 στις 15:23. |
![]() |
|
|