Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'  

Επιστροφή   Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' > Σχετικά με την Αυτόνομη Κατάδυση > Εκπαίδευση, Προβληματισμοί και Εμπειρίες
Εγγραφή Forum Συχνές Ερωτήσεις Λίστα Μελών Ημερολόγιο

Ας μοιραστούμε τις εμπειρίες μας, για ακόμη πιο απολαυστικές βουτιές...

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 05-05-08, 17:32
Το avatar του χρήστη Zin
Zin Zin is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Απάντηση: Ανεξέλεγκτη Ανάδυση. Και μετά;

διαβάζοντας το θέμα φοβήθηκα λιγάκι..
φοβήθηκα γιατί μου έχει συμβεί 2 φόρες ανεξελεγκτη ανάδυση και αντιμετοπίστηκα με συμπάθεια και "δεν εγινε και τίποτα" από τους συνδύτες-παρεβρισκόμενους γνωρίζοντες.

την 1η φορά εφυγα απο τα -15 και ενώ προσπαθούσα να φτιάξω κάτι στο πέδιλο μου.. (πρωτη καταδυση μετα το OW νομιζα οτι μπορώ να το φτιάξω μόνη μου)

την 2η φορα απο τα -7 λογο κακής εκτίμησης των απαραιτητων κιλών (κατάδυση με φιάλη αλουμινίου ...η οποία στα 80bar αποφάσισε να ανεβει στην επιφάνεια.. )

Σιγουρα η γρηγορη ανάδυση δεν είναι οτι καλύτερο, υπάρχει όμως κάποιο "οριο/ελάχιστες προυποθέσεις" που μπορεί να κάνει κάποιον να μην ανυσυχεί και τόσο?
το ρωτάω αυτο για να δικαιολογήσω και την αντίδραση των γύρω μου
Παλιά 05-05-08, 18:32
fivos fivos is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Αθήνα, Αγ.Ανάργυροι

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Zin Εμφάνιση μηνυμάτων
Σιγουρα η γρηγορη ανάδυση δεν είναι οτι καλύτερο, υπάρχει όμως κάποιο "οριο/ελάχιστες προυποθέσεις" που μπορεί να κάνει κάποιον να μην ανυσυχεί και τόσο?
το ρωτάω αυτο για να δικαιολογήσω και την αντίδραση των γύρω μου
Μια γρήγορη ανάδυση από τα -15 είναι σαφώς πιο επικίνδυνη και θα πρέπει (και μπορείς) να εξασφαλίσεις - καθώς γίνεσαι πιο έμπειρη - ότι δε θα σου ξανασυμβεί.
Γρήγορη ανάδυση (ή έστω αργή αλλά μή ελεγχόμενη) από τα -5, -4, -3 νομίζω ότι όλοι έχουμε βιώσει, ειδικά στις πρώτες μας καταδύσεις ή π.χ. στην πρώτη μας κατάδυση με φιάλη αλουμινίου που δεν έχουμε υπολογίσει σωστά τα κιλά μας.

Όσο για τα "όρια/ελάχιστες προυποθέσεις" που ρωτάς, για μια γρήγορη ανάδυση από τα -15 μέτρα, θα ανησυχούσα σίγουρα λιγότερο αν μου συνέβαινε στην αρχή της βουτιάς, δηλ. χωρίς να έχω πάει πιο βαθιά και έχοντας μείνει το πολύ 5-10 λεπτά στα -15.

Στην περίπτωση αυτή μηδενίζεται σχεδόν ο παράγοντας νόσου (ο οργανισμός έχει πολύ μικρή χρέωση αζώτου) αλλά εξακολουθεί όμως να παραμένει ο κίνδυνος βαροτραύματος λόγω πνευμονικής υπερδιάτασης, που όπως μας ανέλυσε ωραία ο φίλος eye love scuba παραπάνω δεν είναι καθόλου αμελητέος και πρέπει να τον λαμβάνουμε σοβαρά υπ' όψιν.

Η αγορά δικού μας εξοπλισμού (BCD, στολή, φιάλη) και η εξοικίωση μ' αυτόν σίγουρα βοηθάει να ρυθμίζουμε τα βάρη και την πλευστότητά μας καλύτερα.
Με λίγη προσοχή όταν βουτάμε με δανεικό ή καινούργιο εξοπλισμό (π.χ. 2-3 κιλά παραπάνω βάρη) νομίζω ότι μπορούμε να αποφύγουμε το 99% των περιπτώσεων ανεξέλεγκτης ανόδου

Τώρα για την περίπτωση που κολήσει η βαλβίδα του BCD και φουσκώνει συνέχεια ή την περίπτωση στεγανής στολής που μαζευτεί ο αέρας στα πόδια, εκεί είναι πιο δύσκολα τα πράγματα και χρειάζεται εμπειρία και ψυχραιμία για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη fivos : 05-05-08 στις 19:24.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 05-05-08, 20:02
MICHALIS MICHALIS is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: THESSALONIKI

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο fivos Εμφάνιση μηνυμάτων
Η αγορά δικού μας εξοπλισμού (BCD, στολή, φιάλη) και η εξοικίωση μ' αυτόν σίγουρα βοηθάει να ρυθμίζουμε τα βάρη και την πλευστότητά μας καλύτερα.
Με λίγη προσοχή όταν βουτάμε με δανεικό ή καινούργιο εξοπλισμό (π.χ. 2-3 κιλά παραπάνω βάρη) νομίζω ότι μπορούμε να αποφύγουμε το 99% των περιπτώσεων ανεξέλεγκτης ανόδου

Επισης , η σωστη συντηρηση του εξοπλισμου μας παιζει σημαντικοτατο ρολο στην ομαλη λειτουργεια του , κατι που αρκετος κοσμος αμελει . Ο,τι μπορεις να συντηρησεις μονος σου ευκολα , συντηρησε το και στον καιρο του το καθε τι να πηγαινει για service
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
Δεν Μπορείτε να απαντήσετε
Δεν Μπορείτε να ανεβάσετε συνημμένα αρχεία
Δεν Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

vB code είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Forum Jump

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 15:29.