Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'  

Επιστροφή   Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' > Θαλάσσιο Περιβάλλον > Περιβαλλοντικά Νέα
Εγγραφή Forum Συχνές Ερωτήσεις Λίστα Μελών Ημερολόγιο

Νέα, ειδήσεις, πληροφορίες που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 04-06-08, 11:49
fivos fivos is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Αθήνα, Αγ.Ανάργυροι
Απάντηση: Οι Νεοι Φάκελοι - Ελληνικές θάλασσες χωρίς ψάρια

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ Εμφάνιση μηνυμάτων
Μην με πειτε γκρινιαρη...αλλα περαν του αρχικου ενθουσιασμου μου οτι επιτελους ειπε καποιος να ασχοληθει με την ερημοποιηση των παγκοσμιων θαλασσων (και ουχι μονο των ελληνικων)...η ερευνα μου εμοιαζε πιο πολυ με ξεπετα παρα με κατι ουσιαστικο....τι περιμενα? να μιλησει ο δημοσιογραφος για την ουσια , να προκαλεσει και να σοκαρει...κατι που δυστυχως δεν βγηκε .....

αλλα περαν τουτου εμεις εδω ξερουμε οτι οι εραστες της θαλασσας ΔΕΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ αλλα παλευουν για την προστασια της.....
Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με όλα αυτά που αναφέρει ο Γιώργος.
Περίμενα περισσότερα από τον Παπαχελά κι αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι παραπέρα πόσο ουσιαστικά ήταν/είναι και τα υπόλοιπα ρεπορτάζ των φακέλων που δεν έχω προσωπικά στοιχεία από πρώτο χέρι για να τα ελέγξω

Το μόνο που μοιάζει ελπιδοφόρο, είναι ότι το πρόβλημα της υπεραλίευσης είναι πλέον παρόν και "πουλάει" οπότε θα βρεθούν κάποια στιγμή και σοβαροί άνθρωποι που θα πιέσουν και θα βγάλουν περισσότερες αλήθειες στη φόρα.
(ελπίζω...)

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ Εμφάνιση μηνυμάτων
...και ευχομαι οσοι εδω μπορουν (οπως το διδυμο με τις ημιστεγανες) να συνεχισουν να παλευουν για το παθος τους, για τη ΘΑΛΑΣΣΑ!!!!!!

Τα πλάνα με την κατεστραμμένη ποσειδωνία, ήταν πραγματικά σοκαριστικά...
σαν καμμένο δάσος...
Παλιά 04-06-08, 12:24
Το avatar του χρήστη GKanel
GKanel GKanel is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Αθήνα

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο fivos Εμφάνιση μηνυμάτων
Περίμενα περισσότερα από τον Παπαχελά κι αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι παραπέρα πόσο ουσιαστικά ήταν/είναι και τα υπόλοιπα ρεπορτάζ των φακέλων που δεν έχω προσωπικά στοιχεία από πρώτο χέρι για να τα ελέγξω
Και εγώ περίμενα κάτι παραπάνω από την συγκεκριμένη εκπομπή και τους συντελεστές της.
Προφανώς εάν το θέμα του ρεπορτάζ δεν είναι πολιτικό, πόλεμος ή μίζες δεν έχει ενδιαφέρον (τηλεοπτικό) και έτσι καταλήγει τσόντα σε κάποια εκπομπή τρία σε ένα και χωρίς πολλά πολλά.

Παντός το ζεύγος των δικών μας εραστών έσκισε.
Παλιά 04-06-08, 12:35
Το avatar του χρήστη neokles
neokles neokles is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Ν. Ψυχικό

Επειδή έχω δει αρκετά θέματα πάνω στα οποία έχω ιδία άποψη από πολλούς (πολύ καλούς) δημοσιογράφους αλλά και τον Παπαχελά και μπορώ να πω ότι είμαι ευχαριστημένος όταν δεν κάνουν κακό. Ήταν το τρίτο θέμα της εκπομπής και ήταν επιδερμικό. Το πρώτο (SIEMENS) ήταν πολύ πιο αναλυτικό και πάλι όμως συμπέρασμα δεν βγήκε. Ο άνθρωπος όμως κάνει ρεπορτάζ. Δεν είναι δουλειά του να βγάζει συμπέρασμα. Τα συμπεράσματα πρέπει να τα βγάζει ο τηλεθεατής και σίγουρα όχι ο δημοσιογράφος. Είμαστε σίγουροι ότι θέλουμε να μας δίνει την λύση ο δημοσιογράφος;

Χρειάζεται συνέχεια.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 04-06-08, 13:27
Το avatar του χρήστη Μπλε
Μπλε Μπλε is offline

Συμφωνώ περισσότερο με τον Νεοκλή και τον Δημήτρη (fin).

Ο δημοσιογράφος καλά κάνει και δεν βγάζει συμπεράσματα, εμένα μου άρεσε που ο τρατάρης στο Ιόνιο τα ρίχνει στους Αλβανούς (για όλα φταίνε οι Άλλοι), ο ψαράς που λέει ότι πρέπει να αλλάξουμε επάγγελμα και φυσικά το άδειασμα του λιμεναρχείου (πολύ σωστά και με το γάντι). Η επιλογή των συγκεκριμένων πλάνων ήταν "δημοσιογραφική επιλογή", γιατί πιστέψτε με, είχαν άπειρες ατάκες και πλάνα στη διάθεσή τους για τη συγκεκριμένη εκπομπή.

Ειδικά στην ιστορία με το λιμεναρχείο, δεν είχε νόημα να καταγγείλει κακές πρακτικές, ενώ στα συγκεκριμένα γυρίσματα τους δόθηκε η ευκαιρία. Πολύ καλά έμειναν στο ότι το λιμεναρχείο δεν γνωρίζει τίποτα παραπάνω από όσα του έχει πει το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, και το συγκεκριμένο Υπουργείο πιστεύει ότι Ποσειδωνίες υπάρχουν μόνο στις χαρτογραφημένες περιοχές Natura.

Επίσης μου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκαν τα λιβάδια της Ποσειδωνίας (πόσες φορές αλήθεια έχουν προβληθεί πλάνα στην ελληνική τηλεόραση?), αν και είχα φυσικά μικροαντιρρήσεις σαν συμμετέχων στα γυρίσματα.

Αν και η ώρα προβολής της παραήταν ακατάλληλη, πολλοί ψαράδες παρακολούθησαν τη συγκεκριμένη εκπομπή, και εγώ αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό (ήδη με έχουν πάρει τηλέφωνο να μου το πουν). Οι ψαράδες, όσο και αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, είναι λίγο πολύ συνειδητοποιημένοι και γνωρίζουν το συμφέρον τους. Δεν είναι σωστό να στεκόμαστε σε συγκεκριμένα κακά παραδείγματα, γιατί δεν αντιπροσωπεύουν τη συνολική πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι η αλιεία οδηγείται σε αδιέξοδο και οι ψαράδες είναι απελπισμένοι, περιμένουν το κατάλληλο σπρώξιμο για να βγουν από αυτό. Ορισμένες ομάδες-σύλλογοι έχουν ήδη αναλάβει δράση, χρηματοδοτώντας υποβρύχιες χαρτογραφήσεις και παραδίδοντας περιοχές για καταφύγια. Εγώ έχω πίστη και περιμένω να έρθουν καλύτερες ημέρες για τις θάλασσές μας.

Συνολικά είμαι ικανοποιημένος, γιατί η συγκεκριμένη δημοσιογραφική ομάδα δεν στρέβλωσε την πραγματικότητα, έδωσε το λόγο σε πλήθος εμπλεκόμενων ανθρώπων, παρουσιάζοντας το θέμα από όλες τις πλευρές του. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πραγματικά πολύ χειρότερα, γιαυτό αρκούμαι στα λίγα και καλά (προς το παρόν και για αρχή).

Νεοκλή, μαζέψου, το έχεις παρακάνει

Υ.Γ. Μπόνους υλικό, τα σημάδια της μηχανότρατας στο βυθό της Κοιλάδας
Συνημένες Εικόνες
Τύπος Αρχείου: jpg DSC_4093.jpg (79,5 KB, 16 εμφανίσεις)

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Μπλε : 04-06-08 στις 13:35.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 04-06-08, 14:28
Το avatar του χρήστη neokles
neokles neokles is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Ν. Ψυχικό

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο grandbleu Εμφάνιση μηνυμάτων
Νεοκλή, μαζέψου, το έχεις παρακάνει
To link ξεκίνησε να αναμεταδίδει μέσω Internet
http://folders.skai.gr/themata_list.php?id=33'

Σε λίγο θα σας πω και που θα μοιράζουμε αφίσες και μπλουζάκια του GB και του Vasilis παρμένα από τα στιγμιότυπα της εκπομπής.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 04-06-08, 16:33
Tiburon Tiburon is offline

Περιοχή: Θεσσαλονίκη

Είμαι πολύ χαρούμενος που έχουν αρχίσει επιτέλους να βγαίνουν στον αέρα θέματα σχετικά με το θαλάσσιο περιβάλλον. Απλά αναρωτιέμαι αν ο λόγος που προβάλλονται είναι γιατί έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι (πράγμα το οποίο ισχύει σε μεγάλο βαθμό) ή απλά γιατί αρχίζει να γίνεται της μόδας και ‘πιάνει’ αφού είναι κάτι που έλειπε από την ελληνική τηλεόραση. Ίσως είναι ένας συνδυασμός και των δύο! Όπως και να είναι, αυτό που έχει σημασία είναι να καταφέρει να ενημερώσει σωστά και να ευαισθητοποιήσει το κοινό. Σε ότι αφορά το δεύτερο πιστεύω ότι κάτι γίνεται αλλά για το πρώτο… πιστεύω όπως και οι προλαλήσαντες ότι το θέμα δεν έχει καλυφθεί επαρκώς.

Όταν αποφασίζουν να επιλέξουν πλάνα οι δημοσιογράφοι με βάση τα δικά τους κριτήρια, σίγουρα χάνεται σημαντικό μέρος της ουσίας. Θέματα όπως η αλόγιστη ερασιτεχνική αλιεία και η χρήση απαγορευμένων μεθόδων αλιείας (π.χ. δυναμίτης στην Κάλυμνο…) έμειναν ανέγγιχτα όπως και η δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων ή έστω η αποτελεσματική προστασία των ήδη υπαρχόντων προστατευόμενων περιοχών.

Και τέλος ως κλασσικός παραπονιάρης βορειοελλαδίτης κι επειδή "Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα", γιατί δεν μίλησε κάποιος από το Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών (ΙΝ.ΑΛ.Ε.) με έδρα την Καβάλα, που είναι υπεύθυνο για τη σχεδίαση, δημιουργία, παρακολούθηση μπλα μπλα μπλα των Τεχνητών Υφάλων που υπάρχουν ή πρόκειται να εγκατασταθούν σε Φανάρι Ροδόπης, Ιερισσό, Κάλυμνο, Πρέβεζα, Πιερία και πολλές άλλες περιοχές; Μήπως πέφτει λίγο μακριά η Καβάλα; Απλά δεν το γνώριζαν; Ή μήπως κάποιοι θα μπορούσαν να τους παραπέμψουν εκεί και δεν το έκαναν; Βέβαια μπορεί να το έκαναν και οι δημοσογράφοι να μην τους άκουσαν ή απλά να έτυχε… Who knows!
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 04-06-08, 17:14
Το avatar του χρήστη Physalia
Physalia Physalia is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Tiburon Εμφάνιση μηνυμάτων
...γιατί δεν μίλησε κάποιος από το Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών (ΙΝ.ΑΛ.Ε.) με έδρα την Καβάλα, που είναι υπεύθυνο για τη σχεδίαση, δημιουργία, παρακολούθηση μπλα μπλα μπλα των Τεχνητών Υφάλων που υπάρχουν ή πρόκειται να εγκατασταθούν σε Φανάρι Ροδόπης, Ιερισσό, Κάλυμνο, Πρέβεζα, Πιερία και πολλές άλλες περιοχές; Μήπως πέφτει λίγο μακριά η Καβάλα; Απλά δεν το γνώριζαν; Ή μήπως κάποιοι θα μπορούσαν να τους παραπέμψουν εκεί και δεν το έκαναν; Βέβαια μπορεί να το έκαναν και οι δημοσογράφοι να μην τους άκουσαν ή απλά να έτυχε… Who knows! Ή μήπως κάποιοι θα μπορούσαν να τους παραπέμψουν εκεί και δεν το έκαναν; Βέβαια μπορεί να το έκαναν και οι δημοσογράφοι να μην τους άκουσαν ή απλά να έτυχε… Who knows!

....τελείως μικροσυντεχνιακή λογική που δε θα έπρεπε καθόλου μα καθόλου να απασχολεί όλους εμάς.... Ας μην αναπαράγουμε κι εμείς πρότυπα που έχουμε κοροϊδέψει στους παλαιότερους Tiburon...
Παλιά 04-06-08, 13:33
fivos fivos is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Αθήνα, Αγ.Ανάργυροι

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο neokles Εμφάνιση μηνυμάτων
Ο άνθρωπος όμως κάνει ρεπορτάζ. Δεν είναι δουλειά του να βγάζει συμπέρασμα. Τα συμπεράσματα πρέπει να τα βγάζει ο τηλεθεατής και σίγουρα όχι ο δημοσιογράφος.
Είμαστε σίγουροι ότι θέλουμε να μας δίνει την λύση ο δημοσιογράφος;
Καλό είναι να μας προβληματίζει, να κρατάει τις αποστάσεις του όπου υπάρχουν αμφιλεγόμενα θέματα και να μας δίνει τροφή για σκέψη, όχι όμως και να μην έχει άποψη.

Άσε που τελικά είναι μύθος ότι ο δημοσιογράφος δεν έχει άποψη.
Άποψη δεν είναι είναι μόνο αυτά που λέγονται από το δημοσιογράφο σε ένα ρεπορτάζ.

Άποψη είναι και το ποιες πληροφορίες θα αναδείξεις (=τις πιο ανώδυνες) και το ποιες θα αποσιωπήσεις: ότι π.χ. οι Καλύμνιοι έχουν ρημάξει χρόνια τώρα τον τόπο κι ότι οι λιμενικοί έχουν πελατειακές σχέσεις και πληρώνονται σε είδος από τους ντόπιους ψαρομπουκαλάκηδες κι απ' τις μηχανότρατες που ψαρεύουν παράνομα στα 200 μέτρα από την ακτή.

Άποψη είναι και το μοντάζ του τελικού υλικού, το πόσο χρόνο δηλ. θα δώσεις σε κάθε επιμέρους θέμα.

Βέβαια για να διατυπώσεις υπεύθυνα άποψη, χρειάζεται έρευνα σε βάθος για να μπορείς να μιλήσεις με στοιχεία και απόφαση να αντιμετωπίσεις όλους αυτούς που θα στην πέσουν όταν γίνεις "κακός" μαζί τους. Αυτό που είδαμε χθες, ήταν απλά "ένα τρίτο θέμα που συμπληρώνει τη διάρκεια της εκπομπής" κι όχι μια έρευνα σε βάθος.

Για να μην είμαι μόνο γκρινιάρης, το ξαναλέω: Καλό είναι που θίχτηκε το θέμα αλλά είναι κακό που θίχτηκε τόσο γενικά και επιδερμικά με πολλές κρίσιμες πληροφορίες να είναι τελείως απούσες.

ΥΓ: Οι συνειδητοποιημένοι ψαράδες που βλέπουν την καταστροφή και είναι θετικοί στα καταφύγια ψαριών μου έκαναν τρομερή εντύπωση, αλλά αναρωτιέμαι πραγματικά πόσο να είναι το ποσοστό των ψαράδων με τέτοιες προθέσεις?

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη fivos : 04-06-08 στις 17:10.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 04-06-08, 22:32
Το avatar του χρήστη DHMHTRHS
DHMHTRHS DHMHTRHS is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο fivos Εμφάνιση μηνυμάτων
..................
Άποψη είναι και το μοντάζ του τελικού υλικού, το πόσο χρόνο δηλ. θα δώσεις σε κάθε επιμέρους θέμα.

Βέβαια για να διατυπώσεις υπεύθυνα άποψη, χρειάζεται έρευνα σε βάθος για να μπορείς να μιλήσεις με στοιχεία και απόφαση να αντιμετωπίσεις όλους αυτούς που θα στην πέσουν όταν γίνεις "κακός" μαζί τους. Αυτό που είδαμε χθες, ήταν απλά "ένα τρίτο θέμα που συμπληρώνει τη διάρκεια της εκπομπής" κι όχι μια έρευνα σε βάθος.

Για να μην είμαι μόνο γκρινιάρης, το ξαναλέω: Καλό είναι που θίχτηκε το θέμα αλλά είναι κακό που θίχτηκε τόσο γενικά και επιδερμικά με πολλές κρίσιμες πληροφορίες να είναι τελείως απούσες.
........................
Μέσα στο μυαλό μου είσαι!!

Στο κάτω κάτω ............ Αυτός που ελέγχει το Μέσον .... ελέγχει και την Πληροφορία.

Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
Δεν Μπορείτε να απαντήσετε
Δεν Μπορείτε να ανεβάσετε συνημμένα αρχεία
Δεν Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

vB code είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Forum Jump

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 03:46.