![]() |
|
|||||||
| Νέα, ειδήσεις, πληροφορίες που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον |
![]() |
|
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Απάντηση: Οι Νεοι Φάκελοι - Ελληνικές θάλασσες χωρίς ψάρια
Παράθεση:
Περίμενα περισσότερα από τον Παπαχελά κι αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι παραπέρα πόσο ουσιαστικά ήταν/είναι και τα υπόλοιπα ρεπορτάζ των φακέλων που δεν έχω προσωπικά στοιχεία από πρώτο χέρι για να τα ελέγξω ![]() Το μόνο που μοιάζει ελπιδοφόρο, είναι ότι το πρόβλημα της υπεραλίευσης είναι πλέον παρόν και "πουλάει" οπότε θα βρεθούν κάποια στιγμή και σοβαροί άνθρωποι που θα πιέσουν και θα βγάλουν περισσότερες αλήθειες στη φόρα. (ελπίζω...) Παράθεση:
Τα πλάνα με την κατεστραμμένη ποσειδωνία, ήταν πραγματικά σοκαριστικά... σαν καμμένο δάσος... ![]()
|
||||
|
||||
|
Παράθεση:
Προφανώς εάν το θέμα του ρεπορτάζ δεν είναι πολιτικό, πόλεμος ή μίζες δεν έχει ενδιαφέρον (τηλεοπτικό) και έτσι καταλήγει τσόντα σε κάποια εκπομπή τρία σε ένα και χωρίς πολλά πολλά. ![]() Παντός το ζεύγος των δικών μας εραστών έσκισε.
|
||||
|
||||
|
Επειδή έχω δει αρκετά θέματα πάνω στα οποία έχω ιδία άποψη από πολλούς (πολύ καλούς) δημοσιογράφους αλλά και τον Παπαχελά και μπορώ να πω ότι είμαι ευχαριστημένος όταν δεν κάνουν κακό. Ήταν το τρίτο θέμα της εκπομπής και ήταν επιδερμικό. Το πρώτο (SIEMENS) ήταν πολύ πιο αναλυτικό και πάλι όμως συμπέρασμα δεν βγήκε. Ο άνθρωπος όμως κάνει ρεπορτάζ. Δεν είναι δουλειά του να βγάζει συμπέρασμα. Τα συμπεράσματα πρέπει να τα βγάζει ο τηλεθεατής και σίγουρα όχι ο δημοσιογράφος. Είμαστε σίγουροι ότι θέλουμε να μας δίνει την λύση ο δημοσιογράφος;
Χρειάζεται συνέχεια. |
|
|
||||
|
||||
|
Συμφωνώ περισσότερο με τον Νεοκλή και τον Δημήτρη (fin).
Ο δημοσιογράφος καλά κάνει και δεν βγάζει συμπεράσματα, εμένα μου άρεσε που ο τρατάρης στο Ιόνιο τα ρίχνει στους Αλβανούς (για όλα φταίνε οι Άλλοι), ο ψαράς που λέει ότι πρέπει να αλλάξουμε επάγγελμα και φυσικά το άδειασμα του λιμεναρχείου (πολύ σωστά και με το γάντι). Η επιλογή των συγκεκριμένων πλάνων ήταν "δημοσιογραφική επιλογή", γιατί πιστέψτε με, είχαν άπειρες ατάκες και πλάνα στη διάθεσή τους για τη συγκεκριμένη εκπομπή. Ειδικά στην ιστορία με το λιμεναρχείο, δεν είχε νόημα να καταγγείλει κακές πρακτικές, ενώ στα συγκεκριμένα γυρίσματα τους δόθηκε η ευκαιρία. Πολύ καλά έμειναν στο ότι το λιμεναρχείο δεν γνωρίζει τίποτα παραπάνω από όσα του έχει πει το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, και το συγκεκριμένο Υπουργείο πιστεύει ότι Ποσειδωνίες υπάρχουν μόνο στις χαρτογραφημένες περιοχές Natura. Επίσης μου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκαν τα λιβάδια της Ποσειδωνίας (πόσες φορές αλήθεια έχουν προβληθεί πλάνα στην ελληνική τηλεόραση?), αν και είχα φυσικά μικροαντιρρήσεις σαν συμμετέχων στα γυρίσματα. Αν και η ώρα προβολής της παραήταν ακατάλληλη, πολλοί ψαράδες παρακολούθησαν τη συγκεκριμένη εκπομπή, και εγώ αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό (ήδη με έχουν πάρει τηλέφωνο να μου το πουν). Οι ψαράδες, όσο και αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, είναι λίγο πολύ συνειδητοποιημένοι και γνωρίζουν το συμφέρον τους. Δεν είναι σωστό να στεκόμαστε σε συγκεκριμένα κακά παραδείγματα, γιατί δεν αντιπροσωπεύουν τη συνολική πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι η αλιεία οδηγείται σε αδιέξοδο και οι ψαράδες είναι απελπισμένοι, περιμένουν το κατάλληλο σπρώξιμο για να βγουν από αυτό. Ορισμένες ομάδες-σύλλογοι έχουν ήδη αναλάβει δράση, χρηματοδοτώντας υποβρύχιες χαρτογραφήσεις και παραδίδοντας περιοχές για καταφύγια. Εγώ έχω πίστη και περιμένω να έρθουν καλύτερες ημέρες για τις θάλασσές μας. Συνολικά είμαι ικανοποιημένος, γιατί η συγκεκριμένη δημοσιογραφική ομάδα δεν στρέβλωσε την πραγματικότητα, έδωσε το λόγο σε πλήθος εμπλεκόμενων ανθρώπων, παρουσιάζοντας το θέμα από όλες τις πλευρές του. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πραγματικά πολύ χειρότερα, γιαυτό αρκούμαι στα λίγα και καλά (προς το παρόν και για αρχή). Νεοκλή, μαζέψου, το έχεις παρακάνει ![]() Υ.Γ. Μπόνους υλικό, τα σημάδια της μηχανότρατας στο βυθό της Κοιλάδας Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Μπλε : 04-06-08 στις 13:35. |
|
|
||||
|
||||
|
To link ξεκίνησε να αναμεταδίδει μέσω Internet
http://folders.skai.gr/themata_list.php?id=33' Σε λίγο θα σας πω και που θα μοιράζουμε αφίσες και μπλουζάκια του GB και του Vasilis παρμένα από τα στιγμιότυπα της εκπομπής. ![]() ![]() |
|
|
|||
|
|||
|
Όταν αποφασίζουν να επιλέξουν πλάνα οι δημοσιογράφοι με βάση τα δικά τους κριτήρια, σίγουρα χάνεται σημαντικό μέρος της ουσίας. ![]() Και τέλος ως κλασσικός παραπονιάρης βορειοελλαδίτης κι επειδή "Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα", γιατί δεν μίλησε κάποιος από το Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών (ΙΝ.ΑΛ.Ε.) με έδρα την Καβάλα, που είναι υπεύθυνο για τη σχεδίαση, δημιουργία, παρακολούθηση μπλα μπλα μπλα των Τεχνητών Υφάλων που υπάρχουν ή πρόκειται να εγκατασταθούν σε Φανάρι Ροδόπης, Ιερισσό, Κάλυμνο, Πρέβεζα, Πιερία και πολλές άλλες περιοχές; Μήπως πέφτει λίγο μακριά η Καβάλα; Απλά δεν το γνώριζαν; Ή μήπως κάποιοι θα μπορούσαν να τους παραπέμψουν εκεί και δεν το έκαναν; Βέβαια μπορεί να το έκαναν και οι δημοσογράφοι να μην τους άκουσαν ή απλά να έτυχε… Who knows! ![]() |
|
|
||||
|
||||
|
Παράθεση:
....τελείως μικροσυντεχνιακή λογική που δε θα έπρεπε καθόλου μα καθόλου να απασχολεί όλους εμάς.... Ας μην αναπαράγουμε κι εμείς πρότυπα που έχουμε κοροϊδέψει στους παλαιότερους Tiburon...
|
|||
|
|||
|
Παράθεση:
Άσε που τελικά είναι μύθος ότι ο δημοσιογράφος δεν έχει άποψη. Άποψη δεν είναι είναι μόνο αυτά που λέγονται από το δημοσιογράφο σε ένα ρεπορτάζ. Άποψη είναι και το ποιες πληροφορίες θα αναδείξεις (=τις πιο ανώδυνες) και το ποιες θα αποσιωπήσεις: ότι π.χ. οι Καλύμνιοι έχουν ρημάξει χρόνια τώρα τον τόπο κι ότι οι λιμενικοί έχουν πελατειακές σχέσεις και πληρώνονται σε είδος από τους ντόπιους ψαρομπουκαλάκηδες κι απ' τις μηχανότρατες που ψαρεύουν παράνομα στα 200 μέτρα από την ακτή. Άποψη είναι και το μοντάζ του τελικού υλικού, το πόσο χρόνο δηλ. θα δώσεις σε κάθε επιμέρους θέμα. Βέβαια για να διατυπώσεις υπεύθυνα άποψη, χρειάζεται έρευνα σε βάθος για να μπορείς να μιλήσεις με στοιχεία και απόφαση να αντιμετωπίσεις όλους αυτούς που θα στην πέσουν όταν γίνεις "κακός" μαζί τους. Αυτό που είδαμε χθες, ήταν απλά "ένα τρίτο θέμα που συμπληρώνει τη διάρκεια της εκπομπής" κι όχι μια έρευνα σε βάθος. Για να μην είμαι μόνο γκρινιάρης, το ξαναλέω: Καλό είναι που θίχτηκε το θέμα αλλά είναι κακό που θίχτηκε τόσο γενικά και επιδερμικά με πολλές κρίσιμες πληροφορίες να είναι τελείως απούσες. ΥΓ: Οι συνειδητοποιημένοι ψαράδες που βλέπουν την καταστροφή και είναι θετικοί στα καταφύγια ψαριών μου έκαναν τρομερή εντύπωση, αλλά αναρωτιέμαι πραγματικά πόσο να είναι το ποσοστό των ψαράδων με τέτοιες προθέσεις?
Φοίβος Βιλανάκης :: μερικές φωτογραφίες μου :: Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη fivos : 04-06-08 στις 17:10. |
|
|
||||
|
||||
|
Παράθεση:
![]() Στο κάτω κάτω ............ Αυτός που ελέγχει το Μέσον .... ελέγχει και την Πληροφορία. ![]()
|