Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'  

Επιστροφή   Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' > Θαλάσσιο Περιβάλλον > Περιβαλλοντικά Νέα
Εγγραφή Forum Συχνές Ερωτήσεις Λίστα Μελών Ημερολόγιο

Νέα, ειδήσεις, πληροφορίες που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 07-07-08, 11:08
Το avatar του χρήστη Andreas Triantopoulos
Andreas Triantopoulos Andreas Triantopoulos is offline

Περιοχή: Αθήνα
Απάντηση: Περι Θαλασσιων Παρκων

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο scubagreek Εμφάνιση μηνυμάτων
Φιλικά πάντα, βρίσκω τουλάχιστον "άκομψο" τον υπαινιγμό σου αγαπητέ Ανδρέα και μάλλον δεν βοηθά στην προώθηση σχεδίων και πρακτικών που ούτε θα τα ονειρεύονταν σε παρόμοια fora (αν υπήρχαν βέβαια!) πριν 23 χρόνια όταν ξεκινούσαμε κάποιοι την ενασχόληση με την αυτόνομη κατάδυση. Ας μη προσωποποιούμε καταστάσεις κάνοντας ειρωνικά σχόλια που απλά δεν οδηγούν πουθενά.
Οπως συνηθίζεται να λέγεται άλλωστε : ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω... και εννοείται χωρίς να βάζω τον "αναμάρτητο" αποκλειστικά και μόνο στο πρόσωπό σου! Μη παρεξηγηθούμε κιόλας σαββατιάτικα!
Μάκην επείδη φαίνεται ότι και εσύ ξέρεις... ξέρεις τι λέω. Το post μου διαγράφηκε, αλλά δυστυχώς οι καλές πράξεις δεν διαγράφουν τις κακές...
Παλιά 18-07-08, 19:02
Giorgos_Kokkoris Giorgos_Kokkoris is offline

Γεια σε όλους,
επειδή είμαι ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος στις Κυκλάδες, επιτρέψτε μου να προσπαθήσω να απαντήσω στα ερωτήματά σας.
Δυστυχώς ο κ. Καμμένος δε μιλάει για Θαλάσσια Αποθέματα (ή Καταφύγια). Μιλάει για καταδυτικά πάρκα που είναι μια ατυχής ελληνική εφεύρεση που διάφοροι πλασάρουν και ορισμένοι υιοθετούν προσβλέποντας στα ευρώ (δολάρια ή λίρες) ανθρώπων που μπορούν να εκτιμήσουν την ομορφιά της φύσης καθώς και σε άλλα που δεν είναι του παρόντος. Η προώθηση δημιουργίας τέτοιων "πάρκων" δε θα βοηθήσει στη Διατήρηση της Θαλάσσιας Βιοποικιλότητας στο Αιγαίο και δε θα ενισχύσει τα ιχθυοαποθέματα των γειτονικών στα "πάρκα" αυτά περιοχών. Αυτό γιατί η επιλογή αυτών των "πάρκων" δε γίνεται με επιστημονική μεθοδολογία και με αυτούς τους στόχους αλλά ευκαιριακά επειδή κάποιος βούτηξε και είδε ότι ήταν όμορφα.
Τα θαλάσσια αποθέματα (marine reserves) είναι περιοχές απόλυτης προστασίας, επιλέγονται με αυστηρή επιστημονική μεθοδολογία (δοκιμασμένη για χρόνια από διάφορους Κουτόφραγκους) και διαφέρουν από άλλου τύπου θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές.
Και βέβαια τα θαλάσσια αποθέματα μπορούν να λειτουργήσουν ως "καταδυτικά πάρκα" όταν μετά από κάποια χρόνια γεμίσουν με ψάρια και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς. Αυτό γινεται σε πολλές περιοχές του κόσμου με αυατηρή επίβλεψη και αποφέρει οφέλη στις τοπικές κοινωνίες.
Είμαι στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις αν βεβαίως υπάρχει ενδιαφέρον.
Ευχαριστώ πολύ
Γιώργος Κόκκορης
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 19-07-08, 10:18
Το avatar του χρήστη Physalia
Physalia Physalia is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Αθήνα

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Giorgos_Kokkoris Εμφάνιση μηνυμάτων
Γεια σε όλους,
επειδή είμαι ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος στις Κυκλάδες, επιτρέψτε μου να προσπαθήσω να απαντήσω στα ερωτήματά σας.
Δυστυχώς ο κ. Καμμένος δε μιλάει για Θαλάσσια Αποθέματα (ή Καταφύγια). Μιλάει για καταδυτικά πάρκα που είναι μια ατυχής ελληνική εφεύρεση που διάφοροι πλασάρουν και ορισμένοι υιοθετούν προσβλέποντας στα ευρώ (δολάρια ή λίρες) ανθρώπων που μπορούν να εκτιμήσουν την ομορφιά της φύσης καθώς και σε άλλα που δεν είναι του παρόντος. Η προώθηση δημιουργίας τέτοιων "πάρκων" δε θα βοηθήσει στη Διατήρηση της Θαλάσσιας Βιοποικιλότητας στο Αιγαίο και δε θα ενισχύσει τα ιχθυοαποθέματα των γειτονικών στα "πάρκα" αυτά περιοχών. Αυτό γιατί η επιλογή αυτών των "πάρκων" δε γίνεται με επιστημονική μεθοδολογία και με αυτούς τους στόχους αλλά ευκαιριακά επειδή κάποιος βούτηξε και είδε ότι ήταν όμορφα.
Τα θαλάσσια αποθέματα (marine reserves) είναι περιοχές απόλυτης προστασίας, επιλέγονται με αυστηρή επιστημονική μεθοδολογία (δοκιμασμένη για χρόνια από διάφορους Κουτόφραγκους) και διαφέρουν από άλλου τύπου θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές.
Και βέβαια τα θαλάσσια αποθέματα μπορούν να λειτουργήσουν ως "καταδυτικά πάρκα" όταν μετά από κάποια χρόνια γεμίσουν με ψάρια και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς. Αυτό γινεται σε πολλές περιοχές του κόσμου με αυατηρή επίβλεψη και αποφέρει οφέλη στις τοπικές κοινωνίες.
Είμαι στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις αν βεβαίως υπάρχει ενδιαφέρον.
Ευχαριστώ πολύ
Γιώργος Κόκκορης

Γιώργο νομίζω ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων σε αυτό το φόρουμ μοιράζεται τις ίδιες σκέψεις και τις ίδιες ανησυχίες με σένα. Κρίμα που δεν ήσουν στην Ημερίδα του Συλλόγου μας για τα Καταδυτικά Πάρκα αν και από τα λεγόμενά σου καταλαβαίνω ότι σε κάλυψαν ικανοποιητικά οι παρουσιάσεις των κ.κ. Δρ.Κουτσούμπα και Αναγνώστου.
Στο σύνδεσμο που σου παρέθεσα έχουν γίνει πολλές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις πάνω στο θέμα το οποίο έχει πάρει τέτοια έκταση που ίσως τελικά είναι δύσκολο να διαβαστεί πια όλο. Αν όμως βρεις το χρόνο να το κοιτάξεις θα μας ενδιέφερε πολύ να προσθέσεις την όποια άποψη θεωρείς κρίσιμο να συμπληρωθεί ή να διορθωθεί.

Όπως και να'χει, χαίρομαι πάρα πολύ που ακόμα μία φωνή λογικής και κριτικής σκέψης μπαίνει στο φόρουμ μας, στο οποίο και σε καλωσορίζω θερμά!
Το γεγονός ότι είσαι στους επιστημονικούς υπεύθυνους αυτής της προσπάθειας εν τη γενέσει της μου ακούγεται ιδιαίτερα ενθαρρυντικό... Εύχομαι καλή συνέχεια και καλή επιτυχία στην προσπάθειά σας.
Ελπίζω η επιστημονική σκέψη να επικρατήσει έναντι της τιμαριοποίησης και του κέρδους και το αποτέλεσμα να προκύψει θετικό για όλους μας: ανθρώπους και απανταχού λοιπούς γήινους

Ελπίζω να μας κρατάς ενήμερους για τις εξελίξεις!
Καλώς ήρθες και πάλι

Μαρία

ΥΓ. Τα πλήρη πρακτικά της Ημερίδας βρίσκονται εδώ
Παλιά 19-07-08, 12:11
Το avatar του χρήστη Nikos Vardakas
Nikos Vardakas Nikos Vardakas is offline

Περιοχή: Άλιμος, Αττική

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Giorgos_Kokkoris Εμφάνιση μηνυμάτων
Γεια σε όλους,
Ευχαριστώ πολύ
Γιώργος Κόκκορης
Γιώργο, γεια χαρά.

Ευχαριστώ για το θέμα.
Πολλοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν όρους και ορολογίες προσφιλείς προς την κοινωνική δράση και με ευαισθησία η οποία ξεκινά από την αγάπη για διάσωση του υποθαλάσσιου πλούτου αλλά τελικά τα κίνητρα δεν είναι και τόσο “αθώα”. Θυμάμαι, πριν κάποια χρόνια είχα καταδυθεί σε ένα marine reserve στο Portofino της Ιταλίας και το αποτέλεσμα που πετύχανε εκεί οι επιστήμονες είναι πραγματικά αξιόλογο.
Αυτό που συνέβη είναι πως πρώτα δημιουργήσανε συνθήκες για ανάπτυξη τη ζωής και μετέπειτα έγινε διαθέσιμο για επισκέψεις. Δεν είμαι ειδικός με το θέμα αλλά έχω την αίσθηση πως πρωτίστως θα πρέπει να αναπτυχθεί η χλωρίδα και πανίδα ενός σημείου, να υπάρξει ένα χρονικό διάστημα ισορρόπησης αυτού του οικοσυστήματος και κατόπιν να γίνει διάθεση αυτού προς τους επισκέπτες-δύτες, φυσικά, υπό αυστηρούς όρους κυρίως προς τους παρόχους στο να δημιουργήσουνε και συνείδηση. Το θέμα της οικονομικής εκμετάλλευσης είναι άλλο ζήτημα, βέβαια. Πολύ αμφιβάλλω, όμως, αν μέσω του φορέα εκεί καταλήγει σε ένα-δυο υπουργικά κεφάλαια και χέρια. Η άποψη μου είναι πως η εκμετάλλευση αυτών δεν θα πρέπει να γίνεται από την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά από επιστημονικά κέντρα πανεπιστήμια, ιδρύματα κά.
Και κάτι ακόμη... ας σκαρφιστούνε εκεί στην κυβέρνηση μια αντίστοιχη δράση για τη διάσωση των υφάλων που στην κυριολεξία υποφέρουν και είναι νεκροί στο να οικοδομήσουν όλο αυτό το οικοσύστημα μέσω του οποίου θα πουλάνε και μετά να προχωρήσουν στο δεύτερο στάδιο. Παρακολουθώ ένα ύφαλο τα τελευταία 4 χρόνια και ο βαθμός ρύπανσης του και έλλειψης οξυγόνου προς την χλωρίδα που φιλοξενεί διαφαίνεται δραματική. Να ξεκινήσουν από τη βάση... και η βάση είναι ο περιορισμός της ρύπανσης. Όχι, κατευθείαν πως θα τα αρπάξουμε. Θα το δικαιολογούσα και να τα αρπάζανε αλλά, πρωτίστως, δράση. Έχεις δει έστω και ένα τηλεοπτικό spot για αυτό το θέμα; Καλή η ελληνική θάλασσα, αλλά σε λιγάκι δεν θα ενδείκνυται ούτε για snorkeling.
Νίκος
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
Δεν Μπορείτε να απαντήσετε
Δεν Μπορείτε να ανεβάσετε συνημμένα αρχεία
Δεν Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

vB code είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Forum Jump

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 14:37.