Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'  

Επιστροφή   Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' > Σχετικά με την Αυτόνομη Κατάδυση > Εκπαίδευση, Προβληματισμοί και Εμπειρίες
Εγγραφή Forum Συχνές Ερωτήσεις Λίστα Μελών Ημερολόγιο

Ας μοιραστούμε τις εμπειρίες μας, για ακόμη πιο απολαυστικές βουτιές...

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 28-06-07, 16:57
Το avatar του χρήστη Normoxic Diver
Normoxic Diver Normoxic Diver is offline

Περιοχή: Αθήνα
Απάντηση: Σε πραγματική κατάσταση έλλειψης αέρα

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο neokles Εμφάνιση μηνυμάτων
Σκεφτείτε έναν δύτη που βουτάει 3 φορές τον χρόνο, πόσο άνετος μπορεί να είναι στο να αποχωριστεί το β στάδιο από το στόμα του;
Εαν αυτος ο δυτης και με το που πεσει στο νερο (comfined water) δεν μπορει για παραδειγμα να εκτελεσει την ασκηση:

'Βγαζω απο το στομα το Α-σταδιο το ξαναβαζω και στην συνεχεια το ''καθαριζω'' με εναν απο τους δυο γνωστους τροπους....

Τοτε καλυτερα να μην συνεχισει την καταδυση του αλλα να παει σπιτι του....

Δεν νομιζεις....???
Παλιά 28-06-07, 17:08
Το avatar του χρήστη neokles
neokles neokles is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Ν. Ψυχικό

100%

αλλά σίγουρα άλλο άγχος θα έχει αν θα σου δώσει το χταπόδι του και άλλο αν πρέπει να ψάξει (αρχάριος) να βρει το χταπόδι και να το βάλει στο στόμα του. Ε;
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 28-06-07, 20:59
Το avatar του χρήστη Σώτος Χριστοδούλου
Σώτος Χριστοδούλου Σώτος Χριστοδούλου is offline

Περιοχή: Κύπρος

Ακριβώς μιλάω περισσότερο για τα sport / rec προγράμματα.

Συνήθως αν έχεις κάποιο πρόδρομο χρόνο αξιολόγησης ή αντίδρασης έστω και 1-2 δευτερόλεπτα φυσικά και θα βγάλεις από μόνος σου το χταπόδι και να το έχεις στο χέρι έτοιμο.

Αλλά αυτό που έχω διαπιστώσει μέσα από αυτή την εμπειρία είναι όταν ο πρόδρομος αυτός χρόνος αντίδρασης είναι ένα πολύ μικρό κλάσμα του δευτερολέπτου, τότε η αυτόματη αντίδραση που έρχεται σαν αντανακλαστικό περισσότερο και όχι σαν συνειδητή πράξη είναι το να βγάλεις το πρωτεύων από το στόμα και να το βάλεις αμέσως μπροστά από το στόμα του δύτη που ζητά αέρα. Σκέψου δηλαδή μια ήρεμη κατάσταση με ένα δύτη να είναι σε απόλυτη ηρεμία και ξαφνικά καθώς σε πλησιάζει να αρχίσει να κάνει με εκρηκτικό ρυθμό το σήμα "out of air" μισό μέτρο από το πρόσωπό σου.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 29-06-07, 11:05
Το avatar του χρήστη Χρηστος Ευθυμιου
Χρηστος Ευθυμιου Χρηστος Ευθυμιου is offline
Μέλος ΔΣ του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Άλιμος

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Σώτος Χριστοδούλου Εμφάνιση μηνυμάτων
Ακριβώς μιλάω περισσότερο για τα sport / rec προγράμματα.

Συνήθως αν έχεις κάποιο πρόδρομο χρόνο αξιολόγησης ή αντίδρασης έστω και 1-2 δευτερόλεπτα φυσικά και θα βγάλεις από μόνος σου το χταπόδι και να το έχεις στο χέρι έτοιμο.

Αλλά αυτό που έχω διαπιστώσει μέσα από αυτή την εμπειρία είναι όταν ο πρόδρομος αυτός χρόνος αντίδρασης είναι ένα πολύ μικρό κλάσμα του δευτερολέπτου, τότε η αυτόματη αντίδραση που έρχεται σαν αντανακλαστικό περισσότερο και όχι σαν συνειδητή πράξη είναι το να βγάλεις το πρωτεύων από το στόμα και να το βάλεις αμέσως μπροστά από το στόμα του δύτη που ζητά αέρα. Σκέψου δηλαδή μια ήρεμη κατάσταση με ένα δύτη να είναι σε απόλυτη ηρεμία και ξαφνικά καθώς σε πλησιάζει να αρχίσει να κάνει με εκρηκτικό ρυθμό το σήμα "out of air" μισό μέτρο από το πρόσωπό σου.
Προσωπικά θα έδινα τον πρωτεύοντα ρυθμιστή μου και θα χρησιμοποιούσα στην συνέχεια το χταπόδι μου για τους εξής λόγους:

1. Μπορώ να ελέγξω καλύτερα τον εαυτό μου από έναν δύτη που ξέμεινε από αέρα και βρίσκεται στα όρια της αντοχής του ή ίσως λίγο πριν από το ξέσπασμα πανικού.
2. Με αυτό το γεγονός και μόνο αυτόματα στηρίζω ψυχολογικά τον συνδύτη μου και έχω καλύτερο έλεγχο του συμβάντος.
3. Αποτρέπω μια πιθανή βίαιη ανάδυση του συντρόφου μου αφού μπορώ να ελέγξω καλύτερα τις κινήσεις του.
4. Έχω οπτική και σωματική επαφή μαζί του (τον κρατάω) και ελέγχω πλήρως την κατάσταση. Συνήθως μετά από δυο τρεις αναπνοές επανέρχεται η ηρεμία και έχω τον χρόνο ο ίδιος να αποφασίσω την διακοπή της βουτιάς και να ξεκινήσω μαζί του μια ελεγχόμενη ανάδυση τηρώντας την ταχύτητα ανόδου και τυχόν στάσεις αποσυμπίεσης
5. Παράλληλα του δίνω συνεχώς την σιγουριά ότι είμαι σε θέση να τον βοηθήσω και αυτό διότι ο κίνδυνος ελλοχεύει ακόμα, ειδικά όταν ο συνδύτης μου λίγο πριν είχε φθάσει στα όρια της αντοχής του.

Τα παραπάνω είναι προσωπική μου άποψη και ίσως για πολλούς φίλους να μην είναι εφαρμόσιμα. Σίγουρα υπάρχουν όμως και άλλες εμπειρίες που πολύ θα ήθελα να ακούσω.
Παλιά 29-06-07, 12:12
Το avatar του χρήστη Physalia
Physalia Physalia is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Αφού το εξετάζουμε μεμονωμένα, να πω κι εγώ ότι από την πρώτη στιγμή που ήρθα σε επαφή με το DIR, το σύστημα long hose και εφεδρικό περασμένο με necklace με κατενθουσίασε. Προσωπικά, οι απότομες αλλαγές εξοπλισμού με στεναχωρούν πάρα πολύ και ποτέ δε θα έτρεχα να αλλάξω όλο το σετ μου για να αναγεννηθώ εν μία νυκτί ως μάχιμη DIRου.
Όλες μου οι έως σήμερα καταδυτικές αγορές έγιναν πολύ πολύ σταδιακά και πάντα έδινα χρόνο εξοικείωσης στον εαυτό μου με την απόκτηση ενός καινούργιου κομματιού. Έκανα, ας πούμε, απίστευτες ώρες snorkeling με τη φωτογραφική μου μηχανή πριν αρχίσω να την παίρνω μαζί στις βουτιές μου. Ό,τι εργαλεία χρειάζεται να έχω μαζί μου κατά καιρούς για τη δουλειά μου, τα έχω προηγουμένως δουλεψει με snorkeling.
Όταν απέκτησα τη στεγανή μου στολή έκανα τουλάχιστον 10 βουτιές σε βάθος 10-15 μέτρων για να σιγουρευτώ ότι το'χω.....(ασχέτως αν υπέφερα όλον αυτόν τον καιρό νιώθοντας απολύτως αρχάρια μετά από 7ετία καταδύσεων).

Ακριβώς με το ίδιο σκεπτικό, βλέποντας το DIR υιοθέτησα αμέσως το σύστημα long hose-σαλιάρα. Και ναι (Γεώργιε Δελβερούδη) μπορεί και να γίνεις φιόγκος στις πρώτες βουτιές σου (γι'αυτό και θα τις κάνεις με φειδώ και προσοχή) αλλά όταν το συνηθίσεις, θα διαπιστώσεις ότι είναι εξαιρετικά λειτουργικό και πολύ πολύ πρακτικό ακόμα και αν δε χρειαστεί ποτέ να κάνεις buddy breathing.
Και εννοείται ότι το έχω προτείνει σε όλους τους φίλους μου και ειδικά στους ανθρώπους με τους οποίους δουλεύω υποβρυχίως.

Λίαν προσφάτως έκανα κάποιες βουτιές στις οποίες "συνόδευα" αρχάριους σχετικά δύτες. Πριν την πρώτη βουτιά, τους εξήγησα ότι αν χρειαστούν αέρα, δε χρειάζεται να ψάξουν τίποτα. Αρκεί να έρθουν και να πάρουν το 2ο στάδιο από το στόμα μου κατευθείαν. Περιττό να σας πω ότι τα παιδιά ενθουσιάστηκαν. Το συζητούσαν για καιρό μετά με τους φίλους τους σαν "πολύ έξυπνη ιδέα".
Ελπίζω κι εγώ ότι αυτό το σύστημα θα μπει αργά ή γρήγορα πιο πολύ στον καταδυτικό κόσμο και γιατί όχι Σώτο, καταπληκτική σκέψη, ακόμα και μέσω PADI....
Παλιά 28-06-07, 21:24
Το avatar του χρήστη Normoxic Diver
Normoxic Diver Normoxic Diver is offline

Παράθεση:
100%

αλλά σίγουρα άλλο άγχος θα έχει αν θα σου δώσει το χταπόδι του και άλλο αν πρέπει να ψάξει (αρχάριος) να βρει το χταπόδι και να το βάλει στο στόμα του. Ε;
Νeokles,

Εαν καποιος κανει χρηση Long hose (1.50 ή 1.80 ή 2.13m) τοτε το back up regulator θα βρησκεται ΑΚΡΙΒΩΣ κατω απο το πιγουνι του μεσω 56cm hose (αντι για 75cm που εχουν οι ''παραδοσιακοι'' ρυθμιστες) και θα στηριζεται εκει με necklace....

Και οπως μου ελεγε καποτε και ενας φιλος, ''ο τροπος που λεγειν και με την γλωσσα θα μπορεσεις να το βαλεις στο στομα σου''....
Παλιά 29-06-07, 14:09
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Normoxic Diver Εμφάνιση μηνυμάτων
Εαν καποιος κανει χρηση Long hose (1.50 ή 1.80 ή 2.13m) τοτε το back up regulator θα βρησκεται ΑΚΡΙΒΩΣ κατω απο το πιγουνι του μεσω 56cm hose (αντι για 75cm που εχουν οι ''παραδοσιακοι'' ρυθμιστες) και θα στηριζεται εκει με necklace....

Πάντως από όσους αρχάριους (και όχι μόνο) έχω δει πολύ σπάνια έχει κάπου στερεωμένο το backup του (μάλλον δεν necklace )

Περιμένω με πολύ ενδιαφέρον την απάντηση της PADI. Σίγουρα μερικά πράγματα που σήμερα διδάσκονται κάπως μπορεί με την εξέλιξη του εξοπλισμού και της γνώσης γύρω απο την κατάδυση να αλλάξουν.

Σίγουρα όταν μείνω απο αέρα δεν θα με πειράξει ΚΑΘΟΛΟΥ απο που θα μου δώσεις, δώσε εσύ και βλέπουμε. Παντως εγώ χταπόδι θα σου δώσω τα DIRILIKIA εδώ δεν περνάνε
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 04-07-07, 22:08
Το avatar του χρήστη Χρηστος Ευθυμιου
Χρηστος Ευθυμιου Χρηστος Ευθυμιου is offline
Μέλος ΔΣ του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Άλιμος

Παράθεση:

Σίγουρα όταν μείνω απο αέρα δεν θα με πειράξει ΚΑΘΟΛΟΥ απο που θα μου δώσεις, δώσε εσύ και βλέπουμε. Παντως εγώ χταπόδι θα σου δώσω τα DIRILIKIA εδώ δεν περνάνε
Noekles, όταν μείνεις από αέρα εγώ θα σου δώσω τον δικό μου ριθμηστή και θα χρησιμοποιήσω στην συνέχεια το χταπόδι μου, διότι έτσι μπορώ να έλεγξω τον πανικό σου καλύτερα, να σε ηρεμήσω, να σε στιρήξω ψυχολογικά και να σε ανεβάσω ελεγχόμενα μέχρι την επιφάνεια τηρόντας τους κανόνες ασφαλείας.

Εσύ θα μου δώσεις το χταπόδι σου να αναπνεύσω, εγώ όμως στον πανικό που βρίσκομαι έχω ένα στο μυαλό μου να πάρω μια ανάσα και να βγω στην επιφάνεια, λειτουργώ ενστυκτωδώς και κρατόντας το χταπόδι που μου έδωσες, σε τραβάω βίαια στην επιφάνεια και ξαφνικά, ναι μεν με βοήθησες και μου έδωσες αέρα, αλλά βραθήκαμε και οι δυο μας βίαια στην επιφάνεια με άγνωστες συνέπειες.

Μην το πάρεις προσωπικά, "είναι μόνο ένα σενάριο" που συμβαίνει πολύ ταχτικά, βρίσκετε στην κορυφή των ατυχημάτων και δεν έχει καμία σχέση με “DIRILIKIA” όπως τα ονομάζεις.
Παλιά 05-07-07, 08:48
Το avatar του χρήστη Manta
Manta Manta is offline

Περιοχή: Κύπρος

Συμφωνώ με το να δώσεις το 2 στάδιο σου και να πάρεις το οκταπόδι αν γίνουν κάποιες τροποποιήσεις. Αν μιλάμε για στάνταρτ μήκος σωλήνων χαμηλής πίεση, το μόνο πρόβλημα που βλέπω στο να δώσεις το 2 στάδιο στον σύντροφο σου και να πάρεις εσύ το οκταπόδι, είναι ότι ο σωλήνας του 2 σταδίου είναι πολύ πιο κοντός από αυτόν του (ήδη κοντού κατ’ εμένα) οκταποδιού. Ετσι θα είστε και οι δύο σε πολύ άβολη θέση και ο ένα κολημένος πάνω στον άλλο.

Why can't I just dive more often!

http://www.postimage.org/aV2OmUL0.jpg
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 05-07-07, 14:39
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Χρηστος Ευθυμιου Εμφάνιση μηνυμάτων

Μην το πάρεις προσωπικά, "είναι μόνο ένα σενάριο" που συμβαίνει πολύ ταχτικά, βρίσκετε στην κορυφή των ατυχημάτων και δεν έχει καμία σχέση με “DIRILIKIA” όπως τα ονομάζεις.

Δεν το παίρνω προσωπικά, άλλωστε το DIRILIKIA είναι ένα καθαρά χιουμοριστικό σχόλιο. Δεν βλέπω όμως ποιά η διαφορά στο να ελέγξεις τον πανικό του άλλου.

Από την στιγμή που θα του "βάλεις στο μάτι" το εφεδρικό β στάδιο (κίτρινο κίτρινο) θα το βάλει στο στόμα (να λείπουν τα σχόλια) και θα έχει και μια ελευθερία κινήσεων ικανή για να κάτσει να πάρει τις ανάσες του και να χαλαρώσει. Και με το χταπόδι και με το κυρίως β' στάδιο πάλι μπορεί να σε τραβήξει. Σαν ατού του χταποδιού βρίσκω ότι έχω χρόνο αφού του δώσω το χταπόδι να τον πιάσω καλά απο το jacket να του βγάλω αέρα απο το BCD αν δω ότι δεν έχει ρυθμίσει πλευστότητα και "φεύγει" πάνω κτλ. Σε διαφορετική περίπτωση την ώρα που αυτό θα έχει τον ρυθμιστή ΜΟΥ στο στόμα του και φεύγει προς τα πάνω εγώ τι θα πρωτοκάνω; Θα εκπνέω; Θα τον ηρεμώ/σταματώ; Θα του αδειάζω το BCD; θα βρίσκω το χταπόδι; Ίσως και να είναι λόγω απειρίας αλλά δεν αισθάνομαι και τόσο άνετα με τη σκέψη μιας τέτοιας κατάστασης
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
Δεν Μπορείτε να απαντήσετε
Δεν Μπορείτε να ανεβάσετε συνημμένα αρχεία
Δεν Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

vB code είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Forum Jump

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 11:02.