Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'  

Επιστροφή   Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' > Τεχνική Κατάδυση > Εισαγωγή στην τεχνική κατάδυση
Εγγραφή Forum Συχνές Ερωτήσεις Λίστα Μελών Ημερολόγιο

Οι ερωτήσεις που πάντα θέλαμε να κάνουμε

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 05-07-07, 22:48
Το avatar του χρήστη Physalia
Physalia Physalia is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Αθήνα
Απάντηση: ΤΗΘΥΣ-28.06.2007: 'Η φιλοσοφία DIR στην κατάδυση'

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Σώτος Χριστοδούλου Εμφάνιση μηνυμάτων
Υπάρχει και ο εκπαιδευτής που προτιμά να λέει παιδιά αυτό έχει προκύψει μέσα από πολύχρονη εμπειρία και από χιλιάδες δοκιμές από χιλιάδες δύτες άρα και αυτό θα ακολουθήσουμε - end of discussion! Δεν είμαι έτσι εγώ! Αυτό που περιέχεται στην παράγραφο είναι είναι ένας στόχος για μένα τον εκπαιδευτή. Να πείσω μέσω συζήτησης και επιχειρημάτων τον μαθητή μου για την ορθότητά του. Δεν είναι ναός η αίθουσα διδασκαλίας όπου πάς για να ακούσεις κύρηγμα και να εκκλησιαστείς και απαγορεύεται να φέρει ο οποιοσδήποτε οτιδήποτε θέμα για συζήτηση! Κατάλαβες τι εννοώ? Εϊναι δηλαδή θέμα εκπαίδευτικού στυλ. Δεν μπορεί κανείς να με καταγγείλει νομίζω γι' αυτό. Δεν προκειτε για παζάρι όπως το ονομάζεις αλλά ανάπτυξη συζήτησης με στόχο την ανάπτυξη κριτικής ικανότητας!

Δεν μπορώ να καταλάβω πώς κάποιος που έχει τελειώσει κάποια σχολεία κατάδυσης αναψυχής είναι δυνατόν να έχει αναπτύξει κριτική αντίληψη για το στήσιμο διπλών/ρυθμιστών κλπ.... εννοείται ότι γι'αυτό μπαίνει στη διαδικασία να κάνει σχολείο... για να πάρει τα φώτα κάποιου άλλου.

Για να έχεις κριτική αντίληψη για τέτοια θέματα πρέπει -με κάποιο μαγικό τρόπο- να έχεις ήδη δοκιμάσει λίγο απ'όλα. Πώς θα σε πείσει οποιοσδήποτε Σώτο για την ανωτερότητα των ανεξάρτητων διπλών; Και να άφηνες ανοιχτό το ενδεχόμενο του οικονομικού, θα το καταλάβαινα απόλυτα. Όμως το αποκλείεις κατηγορηματικά και από εκεί και πέρα το μόνο επιχείρημα που περισσεύει (δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο) είναι "Βουτάω με ανεξάρτητες διπλές την τελευταία 10ετία και νιώθω μια χαρά με αυτές"
(αλλά γιατί το θες το σχολείο βρε αδερφάκι μου τότε; )

Μάλλον συμμερίζομαι τους ενδοιασμούς του Normoxic.....

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Physalia : 05-07-07 στις 22:58.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 05-07-07, 23:02
Το avatar του χρήστη Σώτος Χριστοδούλου
Σώτος Χριστοδούλου Σώτος Χριστοδούλου is offline

Περιοχή: Κύπρος
Απάντηση: ΤΗΘΥΣ-28.06.2007: 'Η φιλοσοφία DIR στην κατάδυση'

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Physalia Εμφάνιση μηνυμάτων
Δεν μπορώ να καταλάβω πώς κάποιος που έχει τελειώσει κάποια σχολεία κατάδυσης αναψυχής είναι δυνατόν να έχει αναπτύξει κριτική αντίληψη για το στήσιμο διπλών/ρυθμιστών κλπ.... εννοείται ότι γι'αυτό μπαίνει στη διαδικασία να κάνει σχολείο... για να πάρει τα φώτα κάποιου άλλου.

Για να έχεις κριτική αντίληψη για τέτοια θέματα πρέπει -με κάποιο μαγικό τρόπο- να έχεις ήδη δοκιμάσει λίγο απ'όλα. Πώς θα σε πείσει οποιοσδήποτε Σώτο για την ανωτερότητα των ανεξάρτητων διπλών; Και να άφηνες ανοιχτό το ενδεχόμενο του οικονομικού, θα το καταλάβαινα απόλυτα. Όμως το αποκλείεις κατηγορηματικά και από εκεί και πέρα το μόνο επιχείρημα που περισσεύει (δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο) είναι "Βουτάω με ανεξάρτητες διπλές την τελευταία 10ετία και νιώθω μια χαρά με αυτές"
(αλλά γιατί το θες το σχολείο βρε αδερφάκι μου τότε; )
Το σημερινό status Μαρία, στους υποψήφιους δύτες, ενός τεχνικού σχολέιου χαρακτιρίζεται από αρκετή γνώση, έστω και θεωρητική που έχει προκύψει διαβάζοντας απόψεις άλλων πιο έμπειρων στο διαδίκτυο ή διαβαζοντας κάποια έντυπα μέσα ή έχοντας κιόλας δοκιμάσει πριν το σχολείο. Ακρετοί έχουν και άποψη και επιχειρήματα. Τα συζητάμε.

Δέχομαι ότι κάποιος άλλος μπορεί να είναι στη θέση τη δική σου που δηλώνει ότι δεν έχει άποψη για το στήσιμο των διπλών και των ρυθμιστών και θέλει τα φώτα μου. Τα έχει! Σου έχω γράψει τα κριτήρια αξιολόγησης και σου έχω κάνει και την αξιολόγηση. Έχεις διαβάσει και την άπόψή μου. Τι άλλο θες?

Αν νιώθεις μια χαράμε τις ανεξάρτητες διπλές αυτό είναι για σένα και μόνο για σένα. Το κάνεις εδώ και δέκα χρόνια άλλωστε. Πώς να μην έχεις αναπτύξει και μια δύναμη συνήθειας που λέμε ή μια οικειότητα / άνεση έστω με το συγκεκριμένο σύστημα. Δεν σου ζήτησα να το αλλάξεις.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 05-07-07, 23:43

Απάντηση: Setup διπλών μπουκαλών - Συγκρίσεις

Πολλές φορές οι επιλογές μας σε ότι αφορά στον εξοπλισμό και την διάταξή του έχει να κάνει με τη λειτουργικότητα αλλά η μέριμνα και η ετοιμασία αντιμετόπισης έκτακτης ανάγκης δεν είναι άνευ σημμασίας.

Πάμε λοιπόν με ένα σενάριο για να δούμε ποιο είναι πιο φρόνιμο να γίνεται?

Φανταστείτε στην πιό κάτω περιπτώση δύο δύτες. Ο ένας με διπλές ανεξάρτητες 2X15 (ΑΝΕΞ) και ο άλλος με ενεμένες με isolator manifold 2X15 (ΙΜ).

Πόσο πιό ελαφρύ είναι το πρόγραμμα του δύτη ΑΝΕΞ όταν έχει να κάνει διαρκώς αλλάγές ρυθμιστών ενώ ταυτόχρονα να έχει να παρακολουθήσει πλάνα αποσυμπίεσης να κάνει αποσυμπίεση με ένα SMB?

Μετά από 25 λεπτά στα 50 μέτρα ο δύτης ΙΜ έχει να παρακολουθεί ένα και μοναδικό μανόμετρο που του δίνει την ένδειξη 85 bar. O δύτης ΑΝΕΞ έχει δύο μανόμετρα με τις ενδείξεις 95 και 75 bar. Έχουν και οι δύο αυτή την χρονική στιγμή υποχρέωση για 8 λεπτά σταδιακή ανάδυση με βάση το καταδυτικό τους πλάνο στην πρώτη στάση με αλλαγή αερίου σε Nitrox 50. Φανταστείτε τώρα ότι στην προσπάθειά τους να περάσουν μέσα από μια στενή δίοδο σε ένα ναυάγιο κτυπάνε στο δεξί μέρος πάνω σε τοίχωμα που έχει σαν αποτέλεσμα να στραβώσει η ένωση ρυθμιστή κλείστρου και ακατάσχετη ροή αέρα από την ένωση. Ο δύτης ΙΜ κλείνει την κεντρική βάνα απομόνωσης κάνει αλλαγή ρυθμιστή και κλίνει την δεξιά βαλβίδα. Βλεπει στο ένα και μοναδικό του μανόμετρο 74 bar. Δοκιμάζει να ξανα-ανοίξει την βάνα απομόνωσης και δεν ακούει φυσαλίδες οπότε καταλαβαίνει το έχει γίνει και αφήνει τη γέφυρα ανοικτή. O δύτης ΑΝΕΞ έχει ένα μανόμετρο που δείχνει 73 και ένα που δείχνει 53 και συνεχίζει να μειώνεται με εμφανή ρυθμό. κάνει αλλαγή στο ρυθμιστή με τα 73 bar. Ξεκινούν για την πρώτη στάση για αλλαγή αερίου ο μέν IM με 74 bar X 30 = 2220 λίτρα και ο δε ΑΝΕΞ με 73 Χ 15 = 1095. Η αναπνοή τους για τα πρώτα 2 λεπτά μετά το συμβάν ανεβαίνει σε SAC Rate 45 LPM. Μέσα σε 2 λεπτά φτάνουν στην πρώτη βαθιά στάση στα 30 μέτρα και έχουν τις εξής ενδείξεις:

ΑΝΕΞ 43 bar (645 ltr)
IM 59 bar (1770 ltr)

Ο δύτης ΑΝΕΞ συνεχίζει να είναι αγχωμένος λόγω πολύ μικρής ποσότητας αερίου που έχει στην μία και μοναδική του φιάλη. Έχουν ακόμα 6 λεπτά μέχρι την στάση που θα κάνουν την αλλαγή στα 20 μέτρα. Η κατανάλωσή του παραμένει κάπως αυξημένη.

Συνεχίστε το σενάριο αυτό...

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Σώτος Χριστοδούλου : 06-07-07 στις 14:06.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 06-07-07, 06:59
Το avatar του χρήστη DimitrisK
DimitrisK DimitrisK is offline

Περιοχή: Θεσσαλονίκη

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Σώτος Χριστοδούλου Εμφάνιση μηνυμάτων
Ο δύτης ΙΜ κλείνει την κεντρική βάνα απομόνωσης και κάνει αλλαγή ρυθμιστή. Βλεπει στο ένα και μοναδικό του μανόμετρο 74 bar. O δύτης ΑΝΕΞ έχει ένα μανόμετρο που δείχνει 73 και ένα που δείχνει 53 και συνεχίζει να μειώνεται με εμφανή ρυθμό. κάνει αλλαγή στο ρυθμιστή με τα 73 bar. Ξεκινούν για την πρώτη στάση για αλλαγή αερίου ο μέν IM με 74 bar X 30 = 2220 λίτρα και ο δε ΑΝΕΞ με 73 Χ 15 = 1095.
Αφού κλείνει την κεντρική βαλβίδα απομόνωσης πως έχει το διπλάσιο αέρα από αυτόν με τις ανεξάτρητες; Και αυτός πλέον έχει μόνο μία μπουκάλα σε λειτουγία (την αριστερή).
Μάλλον θέλεις να πεις ότι πρέπει να κλείσει την βάνα της δεξιάς μπουκάλας και στη συνέχεια να ξανανοίξει την κεντρική εφόσον καταλάβει τι έχει γείνει στην δεξιά.
Το θέμα είναι ότι αν χτυπηθεί η αριστερή και πρέπει να απομονωθεί εντελώς χάνεις την ένδειξη του μανόμετρου. Θα μου πεις τι χτύπημα είναι αυτό για να χρειαστεί πλήρη απομόνωση. Μάλλον τόσο πιθανό όσο και τα υπόλοιπα που λέμε.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 06-07-07, 07:58

Α γειά σου ρε Δημήτρη. Ευχαριστώ για τη διοόρθωση. Βλέπεις έγραφα στις μία το πρωί. Το διόρθωσα.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 06-07-07, 08:05

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο DimitrisK Εμφάνιση μηνυμάτων
Αφού κλείνει την κεντρική βαλβίδα απομόνωσης πως έχει το διπλάσιο αέρα από αυτόν με τις ανεξάτρητες; Και αυτός πλέον έχει μόνο μία μπουκάλα σε λειτουγία (την αριστερή).
Μάλλον θέλεις να πεις ότι πρέπει να κλείσει την βάνα της δεξιάς μπουκάλας και στη συνέχεια να ξανανοίξει την κεντρική εφόσον καταλάβει τι έχει γείνει στην δεξιά.
Το θέμα είναι ότι αν χτυπηθεί η αριστερή και πρέπει να απομονωθεί εντελώς χάνεις την ένδειξη του μανόμετρου. Θα μου πεις τι χτύπημα είναι αυτό για να χρειαστεί πλήρη απομόνωση. Μάλλον τόσο πιθανό όσο και τα υπόλοιπα που λέμε.
Δημήτρη δεν εξετάζουμε πιθανότητες. Κάνουμε μέριμνα για το χειρότερο. Αν το πάμε με πιθανότητες τότε αρχίζει η συζήτηση του πόσο πιθανό είναι το Α και πόσο το Β, και αν αξοίζει η θυσία το τίμημα, και ναι αλλά η παράμετρος Χ έχει διαφορετική τιμή από εκείνη που ισχύει γενικότερα και ούτω καθεξείς.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 06-07-07, 08:20
Το avatar του χρήστη DimitrisK
DimitrisK DimitrisK is offline

Περιοχή: Θεσσαλονίκη

Ξεφεύγω λίγο από το θέμα αλλά το να συμβούν αυτά τα σενάρια σε βουτιά ανοιχτής θάλασσας μου φαίνεται απίθανο. Όχι αδύνατο αλλά απίθανο.
Όχι ότι δεν παίρνω και εγώ με τη σειρά μου κάποια μέτρα ασφαλείας αλλά σε σχέση με αυτά που διαβάζω μάλλον θυμίζω καμικάζι.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 06-07-07, 08:22

Διπλές με isolator manifold ή ανεξάρτητες? Έτσι γενικά...
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
Δεν Μπορείτε να απαντήσετε
Δεν Μπορείτε να ανεβάσετε συνημμένα αρχεία
Δεν Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

vB code είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Forum Jump

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 02:30.