![]() |
|
Η λέξη ταμπού. Ο κόσμος το 'χει τούμπανο... |
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|
||||
|
||||
Απάντηση: Χρόνος "0" : Πραγματικότητα ή μύθος ??
Παράθεση:
Το οτι παντα θεωρουσα οτι οι καταδυσεις αποσυμπιεσης δεν γινονται απο οποοιονδηποτε και οπουδηποτε ειναι μυθος? Το οτι συνιστω στους μαθητες μου να αποφευγουν καταδυσεις αποσυμπιεσης μεχρι να διερυνουν την καταδυτικη τους γνωση σε μιγματα και τεχνικες καταδυσεων αποσυμπιεσης εξυπηρετει μονο την (ψυχολογικη?) αναγκη μου ή αναγκη του συνολου(τι εννοεις αραγε?) για ασφαλεια? Παράθεση:
Υπαρχουν ουσιαστικες διαφορες σε μια καταδυση αναγκαστικης αποσυμπιεσης απο μια μεσα στο χρονο μηδεν.Η μια δεν απαιτει απολυτη ακριβεια βαθων και χρονων απο τον καταδυομενο, η αλλη απαιτει ιδιαιτερη εκπαιδευση και εμπειρια απο αυτον. Οι πιθανοτητες σφαλματος σε μια καταδυση αποσυμπιεσης ειναι αρκετα μεγαλυτερες. Το να παρεκλεινει καποιος απο τον ορθο ρυθμο αναδυσης και να ανεβει λιγο πιο αργα ή λιγο πιο γρηγορα δεν συνεπαγεται σοβαρες και κυριως αμεσες συνεπειες. Το να κανω την σταση των -18μ απο 4 λεπτα σε 2 (να προσεγγιζω το σχεδιο με τα ιδια "κοβω ραβω" στο χρονο καθε στασης) και να κανω ολες τις αλλες στασεις σε λαθος βαθη με οδηγει με μαθηματικη ακριβεια σε ραντεβου με τον Ζαχαριαδη ή κανω λαθος? Δεν μπορω να φανταστω ενα παιδι 16 χρονων να κανει στασεις αποσυμπιεσης αλλα μπορω να το φανταστω να κανει καταδυσεις στα -14μ για 30 λεπτα... Δεν μπορω να φανταστω εναν ηλικιωμενο να κουβαλαει φιαλες αποσυμπιεσης πανω του ωστε να τηρει τα ορια διαθεσιμου αεριου , ενω μπορω να τον φανταστω με μια 6λτ φιαλη στην πλατη να χαζευει τα ψαρακια του υφαλου. Πιθανοτατα να μην υπαρχει διαφωνια με το Χρηστο παρα μονο μια λεκτικη διαφοροποιηση, μια διαφωνια στο πως διατυπωνουμε τι... Ο γραπτος λογος ειναι ιδιος με τον προφορικο? λεξεις απο τον ιδιο ανθρωπο ειναι, "Επομενως δεν εχουν σχεδον καμμια διαφορά" . Εκτος απο το πως τις τοποθετεις στη σειρα ... αλλα αυτη η διαφορα... κανει την διαφορα (αν καταλαβαινετε τι εννοω) Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ : 15-07-07 στις 23:05. |
|
|||
|
|||
Παράθεση:
Νομίζω είναι προφανές ότι ο σκοπός των λεγομένων του Χρήστου δεν είναι να ωθήσει άπειρους αυτοδύτες αναψυχής σε βαθιές βουτιές με αποσυμπιέσεις με το σκεπτικό ότι δεν έχουν διαφορά, αλλά ακριβώς το αντίθετο: Να δείξει πως η αποσυμπίεση είναι μια διαδικασία που συμβαίνει πάντα και οι κίνδυνοί της είναι υπαρκτοί, ακόμη κι όταν ΔΕΝ κάνουμε στάσεις αποσυμπίεσης (και επομένως η βουτιά δεν βαφτίζεται "βουτιά αποσυμπίεσης"). Παράθεση:
Καταλήγουμε τελικά -καλώς ή κακώς- στο ίδιο πράγμα: Συμφωνώ, πως για να αποκτήσει κάποιος το πρώτο αστέρι και να μπορεί να βουτάει, δεν χρειάζεται να μάθει κβαντομηχανική. Η "ελειπτική" και πολλές φορές "αξιωματική" γνώση που παίρνει στο πρώτο αστέρι, θα του επιτρέψει να κάνει τις συνήθεις βουτιές αναψυχής με ασφάλεια - ωραία ως εδώ. Με τον τρόπο αυτό όμως, στο μυαλό του μαθητή δημιουργούνται κάποια στερεότυπα: 1. Βουτιές με προληπτική στάση (χωρίς στάσεις αποσυμπίεσης) = ασφαλείς 2. Βουτιές με στάσεις αποσυμπίεσης = επικίνδυνες Έχοντας κάποιος δύτης στο μυαλό του το στερεότυπο [1] μπορεί να μπει στον πειρασμό να κάνει όλα αυτά που αναφέρει παραπάνω ο Χρήστος (βουτιά συνεχώς στα όρια που του δίνει το D.C. του, βουτιές “jo-jo” κλπ) και να συνεχίσει να πιστεύει πως είναι απολύτως ασφαλής, αφού εξακολουθεί να κάνει βουτιές χωρίς στάσεις αποσυμπίεσης, πράγμα που είναι σαφώς επικίνδυνο αφού κινείται διαρκώς στα όρια της νόσου χωρίς να το καταλαβαίνει. Αυτό το στερεότυπο νομίζω πως προσπαθεί ο Χρήστος να ανασκευάσει και στα πλαίσια αυτά εγώ βρίσκω το κείμενό του και τις επιμέρους συμβουλές που δίνει εξαιρετικά χρήσιμες ![]()
Φοίβος Βιλανάκης :: μερικές φωτογραφίες μου :: Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη fivos : 16-07-07 στις 22:53. |
|
||||
|
||||
νομίζω ότι συμφωνείτε ότι όλες οι βουτιές θέλουν εκπαίδευση. Το κείμενο του Χρήστου με ωθεί να προσέξω ποιο πολύ στις βουτιές μου (χωρίς αποσυμπίεση) παρά να στραφώ σε καταδύσεις οροφής με αποσυμπίεση.
Ο δάσκαλος μου, μου είχε πει ότι η αποσυμπίεση είναι οροφή και μάλιστα πολλές φορές πιο συμπαγής από σπήλαια ή ναυάγια… |
|
||||
|
||||
Μια κατάδυση στα 65μ, αν γίνει σωστά, μπορεί να είναι πολύ πιο ασφαλής από μια κατάδυση στα 18.
Πολύ συχνά δε, μια κατάδυση στα 65μ είναι πολύ πιο ασφαλής από μια κατάδυση στα 18μ ενός Κέντρου Κατάδυσης (ίσως πολύ πιο συχνά απ'ότι θα θέλαμε). Το κείμενο του Χρήστου, θεωρώ πως είναι εξαιρετικό αφού αυτό που νομίζω πως θέλει να επιτύχει, είναι να καταστήσει σαφές ότι όλες οι καταδύσεις είναι καταδύσεις αποσυμπίεσης και κυρίως, πως καμία κατάδυση δεν πρέπει να την υποτιμούμε. Η επεξήγηση, η οποία παρεμπιπτόντως θα έπρεπε να δίδεται στα σχολεία, είναι επίσης εξαιρετική. Είναι κείμενο γραμμένο σε απλή γλώσσα ώστε να γίνει απ’όλους κατανοητό, και είναι ικανό να αποτελέσει το εφαλτήριο για περαιτέρω ενασχόληση. Ας μην ξεχνάμε, ότι όπως και στην ομαδική κατάδυση όπου το πλάνο προσαρμόζεται-καθορίζεται βάσει του λιγότερου έμπειρου, έτσι και στο φόρουμ θα πρέπει να γράφονται όλα με τρόπο κατανοητό ακόμα και από τον OW, που οι μόνες βουτιές του είναι αυτές του σχολείου του. Btw, το deco time στα 65μ για 20 λεπτά με αέρα και δίχως την χρήση εμπλουτισμένων αερίων για αποσυμπίεση, είναι ~79 λεπτά. Πολύ καλό το ποστ σου Χρήστο. ![]() YAN |
|
||||
|
||||
Καθε γνωση η οποια εμπλουτιζεται περαιτερω ειναι χρησιμη. Για αυτο και ποστ σαν του Χρηστου ειναι αυτα που αναβαθμιζουν το συνολο ενος φορουμ.
Η παρεμβαση μου στο κειμενο του Χρηστου ειχε ως σκοπο τη διευκρινηση καποιων λεπτομερειων ωστε το συμπερασμα που βγαινει απο την αναγνωση του να ειναι οσο το δυνατον πιο ολοκληρωμενο. Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
Οποιαδηποτε καταδυση εχει προετοιμαστει σωστα ειναι πιο ασφαλης απο μια που εχει γινει στο ποδι. Αν ομως χρησιμοποιησεις το εξης παραδειγμα ισως φτασεις σε ασφλεστερα συμπερασματα. Μια καταδυση που θα κανω εγω στα -14μ ειναι απολυτως πιο ασφαλης απο μια καταδυση που θα κανω εγω (παλι) στα -65μ, οσο καλα και να εχω σχεδιασει και τις 2. Ειναι αληθεια αυτο ή οχι? Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ : 16-07-07 στις 17:42. |
|
||||
|
||||
Ακριβώς αυτό θέλω να πω YAN. Όλες οι καταδύσεις είναι καταδύσεις αποσυμπίεσης και κυρίως, πως καμία κατάδυση δεν πρέπει να την υποτιμούμε..
|
|
||||
|
||||
Πολύ καλό πόστ από τον Χρήστο.
Μου θυμίζει μια συζήτηση που έχουμε συχνά ιδιαίτερα σε σχολεία τεχνικής κατάδυσης. Η βαβέλ της καταδυστικής ορολογίας. Αρκετές φορές θα βρείτε λέξεις μεταφρασμένες από την αγγλική στην ελληνική μέσα στην ορολογία τω καταδύσεων. Η διαπίστωσή μου είναι πως οι λέξεις που αρχικά οι αγγλόφωνοι χρησιμοποίησαν για να περιγράψουν ένα φαινόμενο ή μια κατάσταση είναι εντελώς αδόκιμες. Αυτό το φαινόμενο δεν υπάρχει στην ελληνική τεχνική ορολογία ή τουλάχιστον δεν το έχω συναντήσει σε τόσο έντονο βαθμό οπουδήποτε αλλού όπως το βλέπω σε συγγραματα καταδύσεων. Ο όρος decompression dive (κατάδυση αποσυμπίεσης) είναι για παράδειγμα ένας εντελώς αδόκιμος και αποπροσανατολιστικός όρος. Αποσυμπίεση συμαίνει η αντίστροφη διαδικασία της συμπίεσης. Ενώ δηλαδή με κάθε κάθοδο επιτελείται συμπίεση με κάθε άνοδο επιτελείται αποσυμπίεση. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι πρέπει σιγά - σιγά να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε πιό δόκιμους όρους, τουλάχιστον στην Ελλάδα, διότι δόξα τω Θεώ η Ελληνική γλώσσα βρίθει από ορολογίες που ένας αγγλόφωνος δεν θα μπορούσε ποτέ να διανοηθεί. Αλλιώς για κάθε μάθημα ορολογίας θα χρειάζεται και ένα μάθημα ερμηνείας όρων. Δηλαδή θα πρέπει να λέμε τον όρο και μετά να αναλύουμε τι θέλει να πεί. Ένας όρος πρέπει να εξηγεί την σημμασία του ακόμα και από την ετυμολογία της λέξης. Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να χρησιμοποιήσουμε το πιο ελληνικό "Καταδύσεις οροφής αποσυμπίεσης" ή "καταδύσεις με υποχερεωτική (-ές) στάση (-εις)" αντί του αδόκιμου όρου "καταδύσεις αποσυμπίεσης" που προκαλεί την ανάγκη της συζήτησης επί της ορολογίας. Τι να κάνουμε όμως που πρέπει να μιλάμε την ίδια γλώσσα με τον υπόλοιπο κόσμο για σκοπούς συνενόησης? Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Σώτος Χριστοδούλου : 16-07-07 στις 22:47. |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
![]() |
|
||||
|
||||
zin ας πουμε οτι ειναι οι καταδυσεις Multilevel....ομως εχε υποψη σου οτι καθε βουτια πρεπει να ειναι Multi level. Τα προφιλ που ακολουθω (και θα ακολουθησουμε μαζι στην Αιγυπτο...) ειναι το εξης....
Βουταμε στο μεγαλυτερο βαθος εξ αρχης και οσο περναει η ωρα αναδυομαστε προς μικροτερα βαθη συνεχως.... Σωτο....ενας αλλος ορος που με ενοχλει ειναι ο θαλαμος αποσυμπιεσης....προσωπικα θα τον ελεγα θαλαμο επανασυμπιεσης-αποσυμπιεσης... |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Όχι! Την κατάδυση που θα κάνεις εσύ Γιώργο στα -65, λαμβάνοντος υπ' όψιν τις εκατοντάδες τεχνικές καταδύσεις σου, θα την κάνεις με εξοπλισμό και διαδικασίες που θα σε καταστήσουν ασφαλή. Σωστά? Την κατάδυση που θα κάνεις στα -14 θα την κάνεις με τον συνήθη εξοπλισμό και αντιμετώπιση που εφαρμόζεις στις rec καταδύσεις σου. Σωστά? Στην 1η περίπτωση δλδ, θα βουτήξεις με πλάνο που θα τηρήσεις ευλαβικά, με εφεδρείες στον εξοπλισμό σου, με μίγματα κατάλληλα ώστε να μην σε επηρεάσουν εκνευριστικοί παράγοντες όπως η τοξικότητα και η μέθη, με επάρκεια αερίων, με "what if" σενάρια μπλα, μπλα, μπλα. Στην 2η περίπτωση, θα βουτήξεις με το γεμάτο failure points bc σου και μ' ένα 12λιτρο στην πλάτη γιατί στα -14 σου είναι υπεραρκετό, χύμα στο κύμα που λένε, όχι γιατί είσαι εσύ χύμα, αλλά γιατί έτσι κάνουν οι περισσότεροι υποτιμώντας τις "ξενέρωτες" ρηχές καταδύσεις. Σόρρυ, αλλά θεωρώ την 1η κατάδυση πιο ασφαλή από την 2η. Και για 'σένα αλλά και για το ζευγάρι σου. Θα συμφωνήσω όμως, ότι μια κατάδυση στα –65 θα είναι κατά πολύ λιγότερο ασφαλής από μια κατάδυση στα –14, αν γίνουν και οι δύο λάθος. Τώρα για το λάθος και το σωστό... Run and chase... Bottom Line: Το αν εσύ προσεγγίζεις όλων των ειδών τις καταδύσεις σου με τον ίδιο σωστό τρόπο - όποιος κι αν είναι αυτός τελικά - δεν λέει κάτι Γιώργο. Αποτελείς την εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Μένει μόνο να επιλέξουμε αν θα μιλάμε για τις εξαιρέσεις ή για τον κανόνα. Παράθεση:
ΥΑΝ |
![]() |
|
|