Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'  

Επιστροφή   Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' > Θαλάσσιο Περιβάλλον > Γίνε Οικο-ρεπόρτερ
Εγγραφή Forum Συχνές Ερωτήσεις Λίστα Μελών Ημερολόγιο

Εντοπίσατε ρύπανση ή κάποιο άλλο πρόβλημα; Ενημερώστε μας να αντιδράσουμε όλοι μαζί

Κλειστό Θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 27-03-09, 09:47
Phoevos Phoevos is offline

Απάντηση: Προσοχή!! Στη Χαλκιδική, οτιδήποτε κινείται υποβρυχίως είναι επικηρυγμένο!

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Σπύρος-Ιάσων Εμφάνιση μηνυμάτων
1ον: Λίγο παλαιότερα είχα την ίδια άποψη, προερχόμενη από την ίδια πηγή και την είχα εκφράσει και στον περιοδικό τύπο καθώς και στα 2 φόρα (gd,sf). Σήμερα, και έχοντάς το ψάξει λίγο περισσότερο καταλήγω στο ότι το πράγμα είναι πιο πολύπλοκο απ'ότι το παρουσιάζουν... Βλέπεις οι βυθοί της Ελλαδας, έχουν κάτι πραγματικά μοναδικό για τα δεδομένα της Μεσογείου. Ξέρεις ποιο είναι αυτό? Το καταφύγιο. Όταν απαγορεύτικε το ψάρεμα του ροφού στη Γαλλία, έγινε γιατί εκεί οι βυθοί στα ανοιχτά ήταν μεγάλες εκτάσεις από άμμο χωρίς κανένα καταφύγιο. Ότι ψάρια υπήρχαν, ξεκληρίστικαν γρήγορα γρήγορα γιατί α) και δεν μπορούσαν να καταφύγουν βαθύτερα λόγω έλλειψης καταφυγίου και β) δεν μπορούσαν να ανανεωθούν οι πληθυσμοί με τους τότε ρυθμούς αλιείας λόγω του ότι δεν υπήρχαν βαθύτερα για να τους ανανεώσουν. Άσε που στην Ελλάδα δεν έχουν υπάρξει σοβαρές και εμπεριστατωμένες μελέτες.
Ξέρεις μέχρι τι βάθος έχει βρεθεί πληθυσμός του ροφού? Μέχρι τα 250 μετρα, ανοιχτά της Σικελίας αν θυμάμαι σωστά. Ο ψαροντουφεκάς μέχρι ποιά ζώνη μπορεί να αλληλεπιδρά με τα ψάρια γενικότερα, γνωρίζετε? Αν εξαιρέσουμε κάποιους λίγους (πολύ λίγους) που έχουν πραγματικά τεράστιες απνεϊστικές δυνατότητες, όλοι οι υπόλοιποι δύσκολα θα ξεπερνούν συστηματικά τα 25-30 μέτρα. Ο μέσος ψαροντουφεκάς, βουτά γύρω στα 15. Έχω δει εικόνες από βίντεο ικανών φίλων ψαροκυνηγών, με ροφούς πολλούς στη ζώνη κάτω των 35 στην Κρήτη. Και ευτυχώς, οι πετρώδεις βυθοί που υπάρχουν στην Ελλάδα φτάνουν και σε 3ψήφιο νούμερο βάθους σε όλο το Αιγαίο.
Επί του κινδύνου να αφανιστεί ο ροφός λοιπόν, στην Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωση ακόμη και με τη δράση της παράνομης αλιείας που είναι πολύ περισσότερη από αυτή του ψ/τ. Κι αυτό γιατί ακριβώς έχει καταφύγιο, κάπου που δεν θα μπορέσει να τον πλησιάσει ο άνθρωπος.
Ένας ακόμη λόγος που δεν θα ξεμείνουμε από ροφούς είναι πως έχουν μάθει τον ψαροντουφεκά. Από μικρά ψάρια, απ'όταν ζούσαν στη ρηχή ζώνη, έχουν δεί πολλές πολλές φορές ψαροτουφεκάδες να σκοτώνουν άλλα ψάρια, μιας και αυτοί λόγω μεγέθους δεν αποτελούσαν στόχο ακόμη. Μεγαλώνοντας λοιπόν έμαθαν να προφυλάσσονται και με το που παίρνουν χαμπάρι άνθρωπο (όχι μόνο ψαροντουφεκά) εξαφανίζονται στα άδυτα των θαλαμιών τους για να προστατευτούν.
Και το επόμενο μεγάλο ζήτημα: Το ότι δεν βλέπετε/βλέπουμε ψάρια στην πιο ρηχή ζώνη (20-25 μέτρα), δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν...! Πολύ απλά, επειδή έχουν μάθει να είναι υπερ-καχύποπτα, σπεύδουν να κρυφτούν πριν ακόμη δούν τον κυνηγό ή τον αυτόνομο μόνο και μόνο από τον ήχο που προκαλείται από τον εξοπλισμό και λόγω της αντίληψης της κίνησης μέσω της πλευρικής γραμμής.
Και ξαφνικά καταδύεσαι σε ένα χώρο όπου δεν κινήται τίποτε και κάθεσαι και περιμένεις να δεις κάποιο σημάδι ζωής αλλά και πάλι τίποτε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα ψάρια δεν είναι εκεί. Εκεί είναι, αλλά είναι πολύ καλά κρυμμένα, με τέτοιο τρόπο ώστε εσύ κι εγώ να μην μπορούμε να τα αντιληφθούμε. Θυμάσαι που είπε ο Φοίβος κάτι πιο πάνω για τη γνώση που θα τον οδηγήσει στην κατάκτηση του θηράματος? Ένα απ'όλα που εννοούσε ήταν ακριβώς αυτό. Το να μπορέσεις να μάθεις και στη συνέχεια να ερμηνεύσεις τα σημάδια (που με πολύ κόπο και χρόνο αποκτήθηκαν) που θα σου δείξουν που είναι κρυμμένα τα ψάρια για να τα κυνηγήσεις.

2ον: Τεράστια κουβέντα. Θα ξεκινήσω με παράδειγμα: Αν κανονίσω ψάρεμα με άλλα 3 φιλαράκια και βγάλουμε ο καθένας από ένα ροφό, είναι το ίδιο ακριβώς πράγμα με το να πάει ένας μόνος του στον ίδιο τόπο και να βγάλει 4 ροφούς. Το τοπικό οικοσύστημα χάνει το ίδιο ακριβώς πράγμα. Στην πρώτη περίπτωση όμως είμαστε νόμιμοι (ένα μαύρο ανά άτομο, ανα ημέρα) ενώ στη δεύτερη αυτός ο τύπος "θα φέρει την καταστροφή"...
Καταλαβαίνεις τι θέλω να πω? Δηλαδή, δεν είναι θέμα "προστασίας" του ροφού, είναι θέμα του πως θα σου (μου/του) το "σερβίρει" κάποιος. Δηλαδή κάτι καθαρά υποκειμενικό και άρα κάτι που ουδεμία σχέση έχει με την περιβόητη πια προστασία...
Ο νόμος που υπάρχει σήμερα, δεν υπάρχει για να προστατεύει το οικοσύστημα. Υπάρχει για να αποφεύγεται η φοροδιαφυγή καθώς και για τον απλό διαχωρισμό επαγγελματία με ερασιτέχνη. "Που πας κύριε, εγώ εδώ βγάζω το ψωμί μου κι εσύ μου το παίρνεις..." Καθαρά και ξάστερα, αυτό είναι το νομικό σκεπτικό. Τώρα το αν είσαι ή όχι παράνομος είναι σαν να θες να βγάλεις από τι μύγα ξίγκι. Δηλαδή, παράδειγμα, έχω πάρει έναν ροφό περίπου 4 κιλά και σε ένα καρτέρι μου έρχονται οι μεγάλες συναγρίδες... Τι θα πω, "Όοοοοχιι, δεν θα τις χτυπήσω"? Ή μήπως θα περιμένω πότε θα με πλησιάσει αυτή του κιλού ώστε να είμαι νόμιμος και να μην ξεπερνάω τα 5 κιλά σε βάρος? Και σκέψου ότι εγώ αυτά τα ψάρια τα περιμένω μια ολόκληρη σεζόν και πέρνω μονοψήφιο αριθμό ατόμων κάθε χρόνο.
Άλλο ένα παράδειγμα είναι η απαγόρευση αμέσως μετά τη δύση του Ήλιου. Κι όμως αν θέλω να πιάσω ψάρια ή τουλάχιστον να τα συναντήσω, (για συγκεκριμένα είδη) θα πρέπει να ψάξω να βρω τα σημάδια της Σελήνης και να είμαι στο νερό το σούρουπο όπου και έχω πιθανότητες να πάρω κάποιο από αυτά... Αν όμως με πιάσει το λιμενικό, με γράφει μόνο και μόνο επειδή το λέει ο νόμος...Καταλαβαίνεις λοιπόν πως υπάρχουν κάποια πρακτικά ζητήματα όσον αφορά το ψ/τ που ο νόμος ο υπάρχον αδυνατεί να τα καλύψει.
Σε γενικές γραμμές και για να απαντήσω ευθέως στην ερώτηση, θεωρώ ένα μεγάλο μέρος των διατάξεων που διέπουν το ψ/τ χαζό και μη εφαρμόσιμο σε κάποια σημεία. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι τον καταπατώ, έτσι... "Ο φόβος φυλάει τα έρημα" λέει η παροιμία και πραγματικά, δεν έχω κανένα λόγο να θέλω να μπλέξω με το συνήθως πάρα πολύ επιλεκτικό στους ελέγχους λιμενικό...

Στον κύκλο μας λέμε το εξής: Ότι το ψαροντούφεκο είναι αυτό που γίνεται μόνο με το κράτημα της ανάσας και γίνεται μόνο τη μέρα. Οτιδήποτε άλλο δεν το λέμε ψαροντούφεκο ακόμη κι αν υπάρχει ως όπλο στον εξοπλισμό. Και μιλάω για τους παράνομους με μπουκάλα ή με κομπρεσέρ που πραγματικά σακατεύουν ότι κινήται (άλλος ένας λόγος που έχουν μάθει τα ψάρια να προφυλάσσονται).
Το είπε και παραπάνω ο Πάνος. Το ψ/τ δεν είναι σε θέση να επηρεάσει τους πληθυσμούς, ακόμη κι αν ψαρεύουν πολλοί σε ένα τόπο. Αυτό που θα υπονομεύσει τον τόπο είναι όταν θα έρθουν οι μπουκαλάκιδες και θα σηκώσουν 250 κιλά μέσα σε ένα βράδυ... Οπότε μην τα βάζετε με το ψ/τ...

Αυτά. Νομίζω πως δεν ξέχασα κάτι
Για το 1ο δε θα εκφέρω επιστημονική άποψη, μόνο ότι βλέπουν τα ματάκια μου.

Ροφοί υπάρχουν ακόμα, ανάλογα τη περιοχή και σε μεγάλους αριθμούς (π.χ. κορινθιακός), και σε μεγάλα μεγέθη. Τα ψάρια που βλέπω είναι συνήθως στη ζώνη 25+++++++ (συνήθως απο 35 και κάτω). Δε ξέρω αν με τη θορυβομηχανή στη πλάτη ο ροφός προειδοποιείται και φεύγει προς άγνωστη κατεύθυνση για αυτό και δε βλέπεται. Σε περιοχή που έχει τύχει να ψαρεύω (εντός Αττικής, αλλά νόμιμα) που ο τόπος έβριθε απο πίγγες και στήρες, μόλις εμφανίστηκε ένα γκρούπ αυτόνομων για καταδυτική αναψυχή δεν έμεινε ψάρι στη θέση του. Στις επόμενες βουτιές μετά το πέρασμα τους (γιατί φυσικά δεν θα βουτάγαμε εκεί που κολυμπούσαν οι άνθρωποι), τα ψάρια είχαν όλα κρυφτεί (ψαρεύουμε σχεδόν αποκλειστικά με καρτέρια, αναφερόμενος στη παρέα μου, για αυτό και δεν είδαμε πλέον ψάρια).
Μία ακόμη απόδειξη ότι ροφοί υπάρχουν είναι και τα ψάρια που βγαίνουν στα 2 "επίμαχα" φόρουμ, GD kai sff (έχω την αίσθηση ότι ένας τρόπος υπολογισμού της ποσότητας της θαλάσσιας πανίδας είναι με αλίευση, υπολογίζοντας τη τοπική πυκνότητα των πληθυσμών απο τα αλιευθέντα ψάρια? Διορθώστε με αν κάνω λάθος).

Σίγουρα είναι λιγότεροι απο ότι παλαιότερα (δε τους βλέπεις να πεταλουδίζουν στα ρηχά, όπως άλλωτε), για αυτό και εμείς οι ψαροκυνηγοί έχουμε βάλει φρένο εδώ και καιρό. Σε περιοχή που υπάρχει ένας ροφός, μπορεί να μην τον πειράξουμε για να εκμεταλλευτούμε τα ψάρια που προσελκύει γύρω του ( στήρες πίγγες, άσπρα). Επίσης σε ψάρεμα που θα βγεί ένας ροφός, πολλές φορές θα αποφύγουμε να χτυπήσουμε 2ο. ΠΟΤΕ δεν χτυπάμε μικρά ψάρια, όχι μικρότερα απο 3-4 κιλά. Οι ροφοί είναι λιγότεροι, δε ξέρω πόσο λιγότεροι.

Αν με ρωτήσετε θα ήθελα να υπάρχουν περιοχές θαλασσίων πάρκων, κλειστές για κάποια χρόνια, για να βοηθείται η ανανέωση των πληθυσμών. Θα μπορούσα να πήγαινα εκεί και για ελεύθερη κατάδυση χωρίς όπλο στο χέρι. Αλλά, με τις ακραίες απόψεις που βλέπω εδώ μέσα, μόνο επικίνδυνη μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή μου η άποψη...

Πάντως εικόνες με 3-4 15άρηδες στο βυθό να σουλατσάρουν δεν έχουν εκλείψει. Εικόνες με ψάρια ανυποψίαστα και μεγάλα στα βαθιά επίσης δεν έχουν εκλείψει. Ροφοί υπάρχουν σίγουρα, αρχίστε τα καρτέρια στη ζώνη των 30-35 και θα αρχίσετε να βλέπετε και εσείς (με τη μπουκάλα στη πλάτη δε ξέρω βέβαια αν κάθονται. Ο θόρυβος της φυσαλίδας γενικά είναι ενοχλητικός). Απο τα υπόλοιπα μαύρα, πίγγες στήρες σφυρίδες, τα πρωτεία σε πληθυσμό κατέχουν οι σφυρίδες (πολλά και μεγάλια ψάρια) μιας και ανέβηκαν στη ρηχή ζώνη (μέχρι τα 40) τα τελευταία χρόνια. Η αττική είναι γεμάτη. Για αυτό και άρχισαν να τις βλέπουν τώρα ψαροκυνηγοί, παλαιότερα δεν υπήρχαν (με βάση μαρτυρίες των top ψαροκυνηγών της προηγούμενης δεκαετίας, με τους οποίους έχω συζητήσει πολλές φορές (ψάρευαν στα βαθιά απο τότε...). Στήρες θα δούμε αρκετές, μεγάλες σπάνια και σε συγκεκριμένα μέρη. Πίγγες επίσης θα δούμε. Και μεγάλες, αλλά όχι σε τόσο μεγάλη συχνότητα.

Για τη νομοθεσία. Το ζήτημα πραγματικά είναι τεράστιο. Το σίγουρο είναι ότι όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, έτσι και εδώ η νομοθεσία αποτυγχάνει παταγωδώς να προστατέψει το περιβάλλον. Καταρχήν γιατί συνήθως ψαρεύουμε 2-5 άτομα μαζί (ζευγάρια των 2+3) σε κοντινούς τόπους, με αποτέλεσμα αν απο ένα τόπο βγούνε 5 ροφοί (νόμιμα) να καταλαβαίνουμε όλοι ότι δεν είναι ότι καλύτερο (για αυτό και δεν θα βγάλουμε τόσα ψάρια, τουλάχιστον όχι οι συνειδητοποιημένοι). Το ζήτημα της απαγόρευσης του Μαΐου είναι τραγελαφικό. Τραγικό γιατί επιτρέπει στους επαγγελματίες να ψαρεύουν (οπότε δεν ξαλαφραίνει και καθόλου η θαλασσίτσα), γελοίο γιατί όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι περίοδος αναπαραγωγής για όλα τα ψάρια ο Μάιος. Άντε να καταλάβεις τώρα...Άλλη βλακεία του νόμου, να απαγορεύεται το ψάρεμα με μπουκάλα. Λες και ένας άνθρωπος που θα κατέβει με μπουκάλα κάτω και θα πάρει 1-2 ψάρια για να φάει είναι εγκληματίας. Και δυστυχώς η "γηπεδική" νοοτροπία έχει περάσει και σε μερικούς ψαροκυνηγούς και νομίζουν ότι όποιος θα κατέβει με μπουκάλα να πιάσει ένα ψάρι (δεν αναφέρομαι φυσικά στους εγκληματίες της θάλασσας που θα πάνε για νυχτοκάματο και θα ανεβάσουν μισό τόνο συναγρίδες) είναι κακός. ΔΕ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ! Δηλαδή το βρίσκεται τραγικό να μπορούσαν να πιάσουν μια όμορφη ψαριά αυτόνομοι δύτες? Και όμως είναι παράνομο... Άσε δε που οι αυτόνομοι (ημερήσιοι) μπουκαλάκηδες δε μπορύν να πιάσουν τόσα ψάρια όσα οι ελεύθεροι: μένετε το πολύ 1 ώρα στο νερό (στα βαθιά πολύ λιγότερο) και κάνετε πολύ θόρυβο.

Νομοθεσία χρειάζεται, αλλά νομοθεσία που θα σέβεται τη θάλασσα. Νομοθεσία που δεν θα αφήνει τις τράτες να αλωνίζουν, και θα βρίσκει ως πρόφαση ότι όλα τα δεινά στη θαλασσα τα κάνουν κάτι τύποι με 1 μέτρο σφεντόνα.

Για να δούμε, υπάρχει κανείς εκεί έξω που να μπορέι και να θέλει να συζητήσει χωρίς ειρωνία, με επιχειρήματα? Το εύχομαι.

Χαιρετώ
Φοίβος
Παλιά 27-03-09, 09:55

Απάντηση: Προσοχή!! Στη Χαλκιδική, οτιδήποτε κινείται υποβρυχίως είναι επικηρυγμένο!

Κάτι τελευταίο:

αν ειλικρινά κόπτεστε για την προστασία της θάλασσας απο τους ψαροκυνηγούς, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τους δείξετε (με επιχειρήματα) ότι σφάλουν (προϋποθέτει συζήτηση). Αγαπούν τη θάλασσα όπως και εσείς να είστε σίγουροι. Αν πιστεύετε ότι κάνουμε κάπου λάθος, δείξτε το, όχι με

πρρρρρρρρρρρρρρρ όπως το ανθρωπάκι,

αλλά με συζήτηση.

Σε κάθε άλλη περίπτωση απλά θα αποδείξετε την αδιαφορία σας για το κόσμο του βυθού.
Παλιά 27-03-09, 10:47
MICHALIS MICHALIS is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: THESSALONIKI

Επισης να προσθεσω για οσους αυταπατωνται (απο οποια πλευρα και να το δεις και οποιοι και να ειναι ) οτι η θαλασσα , το βουνο , η λιμνη , το ποταμι ακομα και το χωραφι , δεν μας ανηκει . Απο λαθος της φυσης κυριαρχησαμε (ή ετσι νομιζουμε ) στον πλανητη (α, τον φουκαρα) . Ειναι μια κληρονομια η οποια θα ανηκει παντοτε στις επομενες γενιες ( και οι επομενες γενιες αυτο πρεπει να σκεφτονται , οχι σαν κι εμας) . Καποιος το ειπε αυτο αλλα δεν μπορω να θυμηθω καθολου τωρα .

Παλιά 27-03-09, 10:50
MICHALIS MICHALIS is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: THESSALONIKI

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Phoevos Εμφάνιση μηνυμάτων

πρρρρρρρρρρρρρρρ όπως το ανθρωπάκι,
Αν εννοεις αυτο που εβαλα εδω ( Τωρα που λειπει η Μαρια , ευκαιρια ειναι ) , το εβαλα για να πειραξω την Physalia και οχι καποιον απο εσας , δεν σκεφτομαι ετσι .
Λυπαμαι αν σου εδωσα λανθασμενη εντυπωση .

Παλιά 31-03-09, 15:00
Το avatar του χρήστη Physalia
Physalia Physalia is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Αθήνα

Παράθεση:
Κάτι τελευταίο:
αν ειλικρινά κόπτεστε για την προστασία της θάλασσας απο τους ψαροκυνηγούς, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τους δείξετε (με επιχειρήματα) ότι σφάλουν (προϋποθέτει συζήτηση). Αγαπούν τη θάλασσα όπως και εσείς να είστε σίγουροι.
...............................................
Σε κάθε άλλη περίπτωση απλά θα αποδείξετε την αδιαφορία σας για το κόσμο του βυθού.
Φυσικά και έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτό Φοίβε.
Αλλά εγώ γιατί νιώθω ότι τα όποια επιχειρήματα πέφτουν απλά στο κενό και στο μόνο που εξακολουθείτε να απαντάτε είναι στις προκλήσεις, αγνοώντας επιδεικτικά οτιδήποτε άλλο;

Ο Σπύρος Ιάσων μας έχει παραθέσει μια σειρά πτυχίων-τίτλων για να καταλήξει απλά σε μια τελείως εμπειρική (κομπογιαννίτικη θα μπορούσε να την πει κανείς) άποψη.
("Έχω σπουδάσει το αντικείμενο - όταν ξέρεις να ψάχνεις για ψάρια τα βρίσκεις - είδατε τι καλά που κρύβονται;")

Ιάσων, ελπίζω να χρησιμοποιήσεις κάποια στιγμή την τέχνη και τις γνώσεις σου για να βγάλεις πραγματικά επιστημονικά συμπεράσματα για τις επιπτωσεις του Ψ/Τ. Αλλά σε παρακαλώ σε αυτή την περίπτωση να μη μείνεις στις δικές σου επιπτώσεις αλλά σε αυτές των 200 περίπου χιλιάδων ψαροκυνηγών που δραστηριοποιούνται στα νερά μας.

Δεν καταλαβαίνω γιατί περάσαμε στο ντούκου τα λόγια του Φοίβου: Λέει ξεκάθαρα ότι τα ψάρια βρίσκονται σε βάθη μεγαλύτερα των 25 μέτρων (35 μέτρων αυξάνει ο Ιάσων παρακάτω). Αυτό δε θα έπρεπε να μιλάει από μόνο του; Ποιο είναι το βάθος στο οποίο κυρίως δραστηριοποιούνται οι Ψ/Τ;

Και Ιάσων, γιατί θεωρείς ότι το φυσικό καταφύγιο (βράχια-θαλάμια) είναι από μόνο του προστασία;; Δε νιώθεις ότι κάποια από τα καταφύγια (μεσοπέλαγες ξέρες κλπ) θα έπρεπε να είναι κλειστά ακόμα και στους Ψ/Τ ώστε πραγματικά να εξασφαλίζεται η προστασία των γεννητόρων; Δε σε ανησυχεί καθόλου το γεγονός ότι οι ξέρες δεν είναι πια παραδοσιακή γνώση που μεταδίδεται από πατέρα σε γιο αλλά θέμα τεχνολογίας στα χέρια οποιουδήποτε μπορεί να την πληρώσει;

Επίσης, ο Ιάσων κάνει κάτι μαγικά κόλπα -κάτι απίστευτες σοφιστείες κατά τη γνώμη μου- για να μας βγάλει το νόμο τελείως σκάρτο.
"Τι να πάει ένας να βγάλει 4, τι να πάνε 4 να βγάλουν 4"..........τι να πάνε 4 να βγάλουν 16 και πάει λέγοντας, για να συνεχίσω τον χρήσιμο συλλογισμό του....
Το γεγονός ότι αν πάνε 4 θα ψαρέψουν 4 και θα ικανοποιηθούν 4 -ίσως κι 8 και 10- αρκεί. Δε χρειάζονται επιστημονικές αναλύσεις νομίζω ως προς το γιατί είναι αυτό καλύτερο από το να ικανοποιηθεί με τα ίδια ψάρια ο ένας φαταούλας.....

Και τέλος ενοχλείστε Φοίβε και Ιάσων για την απαγόρευση του Μαίου..... Δε σας βλέπω να ενοχλείστε που δεν υπάρχει καμία απαγόρευση για τα ροφοειδή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το ξέρετε βέβαια ότι τα ζωντανά αυτά αναγκάζονται το καλοκαίρι να πλησιάσουν πιο κοντά στην ακτή και να ανέβουν ρηχότερα για να αναπαραχθούν (και όχι βαθύτερα Ιάσων).
Δε σας πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι ίσως (λέω ίσως, το συζητάμε αν θέλετε) τους μήνες εκείνους θα έπρεπε να απαγορεύεται η αλιεία των ροφοειδών σε όλους; ακόμα και σε σας δηλαδή; ακόμα και στους "αθλητές" των "αγώνων";

Μου κάνει πραγματικά εντύπωση ότι εσείς οι ίδιοι δεν έχετε από μόνοι σας καθόλου προτάσεις που να κάνουν τη δραστηριότητά σας πιο συντηρητική και πιο αειφόρο. Αλήθεια μου κάνει εντύπωση γιατί πιστεύω ότι πρωτίστως εσάς θα έπρεπε να απασχολεί αυτό το θέμα.
Και με ενοχλούν ιδιαίτερα τα λόγια του Ιάσονα
Παράθεση:
Δηλαδή, παράδειγμα, έχω πάρει έναν ροφό περίπου 4 κιλά και σε ένα καρτέρι μου έρχονται οι μεγάλες συναγρίδες... Τι θα πω, "Όοοοοχιι, δεν θα τις χτυπήσω"? Ή μήπως θα περιμένω πότε θα με πλησιάσει αυτή του κιλού ώστε να είμαι νόμιμος και να μην ξεπερνάω τα 5 κιλά σε βάρος? Και σκέψου ότι εγώ αυτά τα ψάρια τα περιμένω μια ολόκληρη σεζόν και πέρνω μονοψήφιο αριθμό ατόμων κάθε χρόνο.
που τελικά τόσο πολύ μου θυμίζουν τον Πίκουλα -που κατά τ' άλλα δεν σας αρέσει.....

Αν ήμασταν φέις του φέις, θα είχα κυριολεκτικά άπειρες ερωτήσεις να σας κάνω. Θα ήθελα να μάθω πολλά από σας γιατί ξέρω ότι γνωρίζετε τα ψάρια καλύτερα από κάθε "χαρτογιακά" (μεγάλε Πίκουλα πάλι έγραψες) και σίγουρα καλύτερα από μένα γιατί δεν ήταν ποτέ μέσα στα άμεσα ενδιαφέροντά μου, είτε επιστημονικά είτε προσωπικά.
Τη βρίσκω περισσότερο με όλα αυτά που δεν τρώγονται εκεί κάτω. Πράγμα που απλά μου παραχωρεί το δικαίωμα να τα απολαμβάνω ακόμα, ζωντανά και σε όλο το μεγαλείο τους....

Τα ψάρια όμως, α, όχι, τα ψάρια κύριοι ανήκουν σε σας. Γιατί έτσι.
Αλλά μη μας λέτε ότι τρέχουν να κρυφτούν επειδή ακούν φυσαλίδες..... Τουλάχιστον δεν φαίνεται να έχουν τέτοιο κόμπλεξ στις προστατευόμενες περιοχές της Μεσογείου όπως μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε σε άπειρες φωτό με αυτοδύτες δίπλα σε τεράστιους γαλήνιους ροφούς....

Τα ψάρια τρέχουν να φύγουν από τον άνθρωπο-απειλή.... και στην προκειμένη περίπτωση από εσάς. Απλά δεχτείτε το.

Ακόμα κι αν τα ψάρια όντως υπάρχουν και κρύβονται, εσείς συνεχίζετε να τα στερείτε από μένα γεμίζοντάς τα φόβο για τη ζωή τους....
Αλλά δεν είχα ως τώρα διαμαρτυρηθεί γι' αυτό.... Το ειχα αποδεχτεί.
Έχω αποδεχτεί το γεγονός ότι σε αυτή τη χώρα εγώ δεν έχω δικαίωμα αλληλεπίδρασης με αυτά τα θαυμάσια ελεύθερα ζώα.
(Αν και -μεταξύ μας- μου επιτρέπω το εξής ένα: κάθε φορά που βλέπω μικρό ροφοειδές να με κοιτάζει φροντίζω να το κυνηγήσω απειλητικά μέχρι να εξαφανιστεί τρομοκρατημένο από κοντά μου. Αυτή την αλληλεπίδραση τη λέω εκπαίδευση. Και από αυτή και μόνο την άποψη, δέχομαι να μου λέτε ότι τα ψάρια τα τρομάζω εγώ και όχι το όπλο σας).

Ελπίζω κάποτε να υπάρξουν πραγματικά προστατευόμενες περιοχές στις θάλασσες μας.... ελάτε μια βόλτα τότε με μια μπουκαλίτσα και πείτε μου αν ο μέγας ροφός δίνει δεκάρα για τη μπουρμπουλήθρα σας.
Τι αφέλεια.....

Έχω πολλά ακόμα να σας πω αλλά φοβάμαι ότι θα συνεχίσω να ακούγομαι επιθετική. Δεν είμαι. Γνώμες προσπαθώ να ανταλλάξω. Αλλά δεν μου κάθεται εύκολο για κάποιο λόγο. Ίσως είναι που μισώ τις γενικεύσεις και τις αοριστολογίες. Ίσως είναι που όταν ακούω πτυχιολογίες αντί για επιχειρήματα χάνω κάθε όρεξη επικοινωνίας.

Ο Παναγιώτης από το huts-radio μου έχει ζητήσει να είμαι σε μια εκπομπή τυπου debate μεταξύ Ψ/Τ και αυτόνομων. Δυσκολεύομαι για διάφορους λόγους. Καταρχήν δεν δηλώνω -και ποτέ δεν το έκανα- ειδική για τα ψάρια.
Δηλώνω όμως ότι ξέρω να διαβάζω αλλά και να ακούω τους ειδικούς. Ξέρω επίσης να τους ξεχωρίζω. Αν τελικά είσαι κι εσύ εκεί Σπύρε Ιάσονα, θα βάλω τα δυνατά μου να μην εκνευριστώ με δηλώσεις τύπου
"Ξέρετε τι ζημιά έχουν κάνει οι λαγοκέφαλοι στα νερά μας;"
Ελπίζω να έρθεις με τουλάχιστον μία επιστημονική δημοσίευση που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο..........

και πάλι συγγνώμη για το αν ακούγομαι να φυτιλιάζω καταστάσεις. Το μόνο που επιδιώκω στην πραγματικότητα είναι να προσθέσω οπτικές γωνίες στην πολύ ενδιαφέρουσα αυτή συζήτηση....
Η θάλασσα πράγματι δε χρειάζεται προστάτες Ιάσων και σε αυτό συμφωνώ απολύτως μαζί σου. Είναι πολύ μεγαλύτερη και δυνατότερη απ' ο,τι φανταζόμαστε.
Αυτό που προσπαθούμε όλοι εμείς να διαφυλάξουμε -θέλω να ελπίζω- είναι τις αξίες μας.... τις δικές μας, ανθρώπινες και καθαρά υποκειμενικές αξίες.
Ελπίζω να καταλαβαίνετε τι εννοώ.
Παλιά 31-03-09, 15:28

Αγαπητή Μαρία σε χαιρετώ.

Χαίρομαι που μπορούμε να συζητάμε χωρίς αφορισμούς. Ευελπιστώ ότι σύντομα θα μας ακολουθήσουν και άλλοι
Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Physalia Εμφάνιση μηνυμάτων
Δεν καταλαβαίνω γιατί περάσαμε στο ντούκου τα λόγια του Φοίβου: Λέει ξεκάθαρα ότι τα ψάρια βρίσκονται σε βάθη μεγαλύτερα των 25 μέτρων (35 μέτρων αυξάνει ο Ιάσων παρακάτω). Αυτό δε θα έπρεπε να μιλάει από μόνο του; Ποιο είναι το βάθος στο οποίο κυρίως δραστηριοποιούνται οι Ψ/Τ;
Το επιχειρησιακό βάθος για τους πολλούς δε ξέρω. Συνήθως μέχρι τα 15-18 μέτρα. Κάποιοι πάνε και πιο κάτω αλλά λίγοι. Ακόμα λιγότεροι ψαρεύουν κάτω απο τα 25m, τουλάχιστον ακόμα στις μέρες μας. Για μεγαλύτερα βάθη τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Επιπρόσθετα όσο αυξάνεται το βάθος, αλλάζουν και οι τεχνικές. Κάτω απο τα 20-25 μέτρα δύσκολα θα επιχειρηθεί ξεβράχωμα, συνήθως θα κυνηγήσουμε με καρτέρια. Απο τα 30 και κάτω ψαρεύουν λίγοι στην Ελλάδα. Ίσως για αυτό βλέπουμε ψάρια εκεί. Ίσως πάλι τα βλέπουμε, γιατί εκεί το κυνήγι τους είναι σε μικρότερη ένταση.

Αλλά ειλικρινά δεν είμαι ο καταλληλότερος για να σου πει αν υπάρχουν ψάρια στα ρηχά. Δεν ξέρω, δεν είμαι καλός ψαράς (ειλικρινά). Φίλοι μου βγάζουν ροφούς εκεί που δε μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχουν (και σίγουρα εκεί που δε τους βλέπω)
Παράθεση:
Και Ιάσων, γιατί θεωρείς ότι το φυσικό καταφύγιο (βράχια-θαλάμια) είναι από μόνο του προστασία;; Δε νιώθεις ότι κάποια από τα καταφύγια (μεσοπέλαγες ξέρες κλπ) θα έπρεπε να είναι κλειστά ακόμα και στους Ψ/Τ ώστε πραγματικά να εξασφαλίζεται η προστασία των γεννητόρων; Δε σε ανησυχεί καθόλου το γεγονός ότι οι ξέρες δεν είναι πια παραδοσιακή γνώση που μεταδίδεται από πατέρα σε γιο αλλά θέμα τεχνολογίας στα χέρια οποιουδήποτε μπορεί να την πληρώσει;
Θα απαντήσω όχι για τον Ιάσω, αλλά για το Φοίβο. Όχι δεν θα ήθελα να υπάρχουν κρυφές ξέρες. Θα ήθελα πολύ όμως να υπάρχουν αλιευτικά καταφύγια. Θα έκανε καλό σε όλους μας, και σε εσάς και σε εμάς. Τα ψάρια θα μπορούσαν να ανανεωθούν σε μεγάλο βαθμό εκεί. Έχουν γίνει παρόμοιες συζητήσεις για το θέμα και στα φόρουμ μας, αλλά τεχνικά είναι δύσκολο όχι τόσο να υλοποιηθεί, όσο να φυλαχτεί απο τους παράνομους στη χώρα μας κάτι τέτοιο. Γιατί άντε και φτιάχνουμε τεχνητό ύφαλο, ποιος θα τον φυλάει στην Ελλάδα?
Παράθεση:
Και τέλος ενοχλείστε Φοίβε και Ιάσων για την απαγόρευση του Μαίου..... Δε σας βλέπω να ενοχλείστε που δεν υπάρχει καμία απαγόρευση για τα ροφοειδή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το ξέρετε βέβαια ότι τα ζωντανά αυτά αναγκάζονται το καλοκαίρι να πλησιάσουν πιο κοντά στην ακτή και να ανέβουν ρηχότερα για να αναπαραχθούν (και όχι βαθύτερα Ιάσων).
Δε σας πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι ίσως (λέω ίσως, το συζητάμε αν θέλετε) τους μήνες εκείνους θα έπρεπε να απαγορεύεται η αλιεία των ροφοειδών σε όλους; ακόμα και σε σας δηλαδή; ακόμα και στους "αθλητές" των "αγώνων";

Μου κάνει πραγματικά εντύπωση ότι εσείς οι ίδιοι δεν έχετε από μόνοι σας καθόλου προτάσεις που να κάνουν τη δραστηριότητά σας πιο συντηρητική και πιο αειφόρο. Αλήθεια μου κάνει εντύπωση γιατί πιστεύω ότι πρωτίστως εσάς θα έπρεπε να απασχολεί αυτό το θέμα.
Και με ενοχλούν ιδιαίτερα τα λόγια του Ιάσονα που τελικά τόσο πολύ μου θυμίζουν τον Πίκουλα -που κατά τ' άλλα δεν σας αρέσει.....
Αγαπητή Μαρία, να είσαι σίγουρη ότι έχουν πέσει κατά καιρούς τέτοιες προτάσεις. Έχουν πέσει προτάσεις και για ψάρεμα χωρίς ροφό. Μάλιστα ανακοινώθηκε και ένας αγώνας υπ.αλιείας το καλοκαίρι (ήταν προγραμματισμένος για το Σεπτέμβρη απο το Ν.Ο.Ιμβρίων) αλλά τελικά ακυρώθηκε λόγω καιρικών συνθηκών. Εκεί απαγορευόταν ο φακός, απαγορευόταν ο ροφός, και τα επιτρεπτά όρια μεγεθών αλλά και αριθμών μαύρων ψαριών ήταν διαφορετικά (2 ανά ομάδα αν θυμάμαι καλά). Οπότε, ναι, γίνονται προτάσεις, ίσως δεν έχουν φτάσει στα αυτιά σας (μάτια επί τω προκειμένω) αλλά γίνονται. Θα πρότεινα (με όλη τη καλή διάθεση) να μας ρωτήσετε τι συζητάμε, πριν σκεφτείται για εμάς (με όλη τη καλή διάθεση, επαναλαμβάνω). Ο Πίκουλας αποτελεί αλιευτικό πρότυπο παλαιότερων ετών. Ήταν καταπληκτικός ψαράς, αλλά για άλλη εποχή. Οι ψαριές του είναι θρυλικές. Αλλά όχι για την εποχή μας. Αυτό είναι ξεκάθαρο στους κύκλους μας.

Έχουν γίνει και συζητήσεις για τη μη αλίευση αυγωμένων ψαριών, αλλά δε ξέρω αυτό κατά πόσο είναι σωστό. Οι θηρευτές στη φύση σταματούν να κυνηγούν σε περίοδο αναπαραγωγής? Διερωτόμαι καθόλου ειρωνικά, απόλυτα ειλικρινά.
Παράθεση:
Τα ψάρια όμως, α, όχι, τα ψάρια κύριοι ανήκουν σε σας. Γιατί έτσι.
Αλλά μη μας λέτε ότι τρέχουν να κρυφτούν επειδή ακούν φυσαλίδες..... Τουλάχιστον δεν φαίνεται να έχουν τέτοιο κόμπλεξ στις προστατευόμενες περιοχές της Μεσογείου όπως μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε σε άπειρες φωτό με αυτοδύτες δίπλα σε τεράστιους γαλήνιους ροφούς....

Τα ψάρια τρέχουν να φύγουν από τον άνθρωπο-απειλή.... και στην προκειμένη περίπτωση από εσάς. Απλά δεχτείτε το.
Αγαπητή Μαρία, δεν λαμβάνεις υπόψιν σου μια παράμετρο: πολλές φορές αυτά τα ίδια ψάρια έχουν κυνηγηθεί απο ανθρώπους με μπουκάλες. Δεν το λέω για να επιχειρηματολογήσω ότι "και καλά εσείς φταίτε" σε καμία περίπτωση. Απλά, ειδικά στην Αττική, η νυχτομπουκάλα είναι πραγματικότητα. Και σίγουρα είναι πραγματικότητα αυτό που σου περιέγραψα: ότι τα ψάρια έφυγαν απο εκεί που είμασταν γιατί πέρασε το γκρούπ των αυτόνομων. Θα εφευγαν και απο εμάς, μετά τη 1η βολή (εύστοχη ή μη), το ξέρω. Αλλά δεν σημαίνει ότι δεν θα φοβόντουσαν και το θόρυβο απο τις φυσαλίδες. Τα ψάρια στα αλιευτικά καταφύγια του εξωτερικού έχουν συνηθίσει τη παρουσία σας, γιατί κανείς δε τα κυνηγά. Εδώ τραβάνε τον παθών τους το τάραχο! Δεν είναι λίγο...

Παράθεση:
(Αν και -μεταξύ μας- μου επιτρέπω το εξής ένα: κάθε φορά που βλέπω μικρό ροφοειδές να με κοιτάζει φροντίζω να το κυνηγήσω απειλητικά μέχρι να εξαφανιστεί τρομοκρατημένο από κοντά μου. Αυτή την αλληλεπίδραση τη λέω εκπαίδευση. Και από αυτή και μόνο την άποψη, δέχομαι να μου λέτε ότι τα ψάρια τα τρομάζω εγώ και όχι το όπλο σας).

Ελπίζω κάποτε να υπάρξουν πραγματικά προστατευόμενες περιοχές στις θάλασσες μας.... ελάτε μια βόλτα τότε με μια μπουκαλίτσα και πείτε μου αν ο μέγας ροφός δίνει δεκάρα για τη μπουρμπουλήθρα σας.
Τι αφέλεια.....
Κοίτα να δεις που αυτόνομοι και ελεύθεροι μοιραζόμαστε μια κοινή συνήθεια: τρομάζουμε τα μικρά ψάρια για να αποφύγουν το κίνδυνο!!! (Κανείς δεν αρέσκεται να πιάνει εύκολα ψάρια...).

Όσο για τα πάρκα, θα ήθελα και εγώ να βουτήξω, ελεύθερα όμως, άλλη ομορφιά Μαρία... Με τη φωτογραφική στο χέρι.

Σας χαιρετώ
Φοίβος
Παλιά 31-03-09, 15:33

περί θαλάσσιων πάρκων: στις βόρεις σποράδες μπορούν και αλιεύουν οι επαγγελματίες και όχι οι ερασιτέχνες ψαροκυνηγοί.

Δε θα είχα κανένα απολύτως πρόβλημα να μη μπορούσε να αλιεύσει κανείς. Ειλικρινέστατα. Αλλά γιατί να μπορούν οι επαγγελματίες? Αφαιρούν περισσότερα πλάσματα απο τη θάλασσα. Γιατί να μην απαγορευτεί για όλους?

Είναι προστασία στο περιβάλλον τελικά αυτό? Αν ναι, σε τι ποσοστό?

Χαιρετώ
Παλιά 31-03-09, 16:06
Το avatar του χρήστη Physalia
Physalia Physalia is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Αθήνα

Παράθεση:
περί θαλάσσιων πάρκων: στις βόρεις σποράδες μπορούν και αλιεύουν οι επαγγελματίες και όχι οι ερασιτέχνες ψαροκυνηγοί.

Δε θα είχα κανένα απολύτως πρόβλημα να μη μπορούσε να αλιεύσει κανείς. Ειλικρινέστατα. Αλλά γιατί να μπορούν οι επαγγελματίες? Αφαιρούν περισσότερα πλάσματα απο τη θάλασσα. Γιατί να μην απαγορευτεί για όλους?

Είναι προστασία στο περιβάλλον τελικά αυτό? Αν ναι, σε τι ποσοστό?

Χαιρετώ
μήπως επειδή αυτοί δεν έχουν εναλλακτική;
μήπως επειδή αυτοί ζουν εκεί και πρέπει να εξακολουθήσουν να βγάζουν το ψωμί τους;
Λίγη κατανόηση ρε παιδιά, δεν είναι όλα ένας αχταρμάς.
Τον ντόπιο οφείλεις να τον υπολογίσεις όταν σχεδιάζεις προστασίες και πράσινα άλογα.... τον επισκέπτη οφείλεις να τον περιορίσεις όμως. Κι αν δεν του αρέσει, ας μην πάει. Εντάξει, θα του μείνουν μόνο άλλα 15000 χιλιόμετρα ακτών για να επιλέξει αλλά φαντάζομαι ότι θα τα καταφέρει να ζήσει με αυτά.....

Τι λες κι εσύ Φοίβε; Είναι ίδια η ανάγκη να ασκήσεις το χόμπυ σου με την ανάγκη κάποιου να ασκήσει το μόνο επάγγελμα που κατέχει για να ταίσει την οικογένειά του και φυσικά την τοπική κοινωνία;
Παλιά 31-03-09, 17:55
Το avatar του χρήστη Dimitris Galon
Dimitris Galon Dimitris Galon is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Διαβάζοντας σήμερα τα τελευταία νέα στο ηλεκτρονικό Spiegel, έπεσα τυχαία σ΄ αυτό το επίκαιρο video, το οποίο ίσως είναι σε θέση να αναζωπυρώσει το discurs για τον ανθρώπινο ρόλο στην τροφική αλυσίδα. Μετά τις τελευταίες συζητήσεις του φόρουμ, -όπου είδαμε ανθρώπους να έχουν καμακώσει ψάρια για να τα φάνε, είδαμε ανθρώπους να έχουν καμακώσει ψάρια για να μην τα φάνε, είδαμε ανθρώπους να έχουν καμακώσει ψάρια για τα φωτογραφήσουν και μετά να τα φάνε, και άλλες διάφορες παραλλαγές-, μια version αυτοκαμακωμένου ανθρώπου, και μάλιστα στο κεφάλι, έχει αν μη τι άλλο ενδιαφέρον τουλάχιστον στην παραλλαγή. Τώρα αν το αυτοκαμάκωμα αποτελεί τον αδύναμο κρίκο της τροφικής αλυσίδας, θα μας το δείξει το μέλλον.

http://www.spiegel.de/video/video-58703.html

Σύμφωνα με την δημοσιογράφο, το γεγονός συνέβη στην Βραζιλία μετά από γκέλα που έκανε η βέργα του ψαροντούφεκου σε βράχο για να καταλήξει στην συνέχεια στο κεφάλι του θύτη-θύματος. Ο άνθρωπος επέζησε.
Κλειστό Θέμα

Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
Δεν Μπορείτε να απαντήσετε
Δεν Μπορείτε να ανεβάσετε συνημμένα αρχεία
Δεν Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

vB code είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Forum Jump

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 01:57.