Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'  

Επιστροφή   Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' > Άλλα Θέματα > Οτιδήποτε άλλο...
Εγγραφή Forum Συχνές Ερωτήσεις Λίστα Μελών Ημερολόγιο

...δεν κολλάει πουθενά, αλλά έχει σχέση με την κατάδυση (εεε δεν μπορούμε να τα προβλέπουμε και όλα)

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 10-04-09, 21:42
Το avatar του χρήστη Μπλε
Μπλε Μπλε is offline

Περιοχή: Αθήνα
Απάντηση: Βαθειές εσωτερικές σκέψεις

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο dimkar Εμφάνιση μηνυμάτων
Ποια οικολογική επιβάρυνση έχει η αυτόνομη - ελεύθερη κατάδυση;

Το χειροτερο που θα γίνει είναι μια άτσαλη πεδιλιά...

Είναι βασικό να παραδεχτούμε ότι όλες οι πράξεις μας έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον γύρω μας. Επηρρεάζουμε και επηρρεαζόμαστε από το περιβάλλον γιατί είμαστε τμήμα αυτού, γιατί το περιβάλλον μας αγκαλιάζει, όπως λέει και ο Νεοκλής.
Το ζήτημα για μένα είναι, όπως ειπώθηκε και από τη Μαρία και το Μανώλη, να προσπαθούμε να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον γύρω μας όσο μπορούμε περισσότερο, στα πλαίσια του δυνατού.

Ειδικά στην περίπτωση της αυτόνομης κατάδυσης με ανοιχτό κύκλωμα, η ίδια μας η εκπνοή μπορεί υπό προϋποθέσεις να βλάψει. Δεν λέω κάτι καινούριο, έχει χιλιοειπωθεί, απλά σκεφτείτε που πάει όλος αυτός ο αέρας που εκπνέουμε όταν βρισκόμαστε σε κλειστούς ή ημίκλειστους χώρους (βλ. εσωτερικό ναυαγίων, σπηλαίων κ.τ.λ.). Συγκεντρώνεται στην οροφή και "πνίγει" στον αέρα οργανισμούς που δεν θα έρχονταν ποτέ σε επαφή μαζί του (κοράλλια, ψευδοκόραλλα, σφουγγάρια, στρώματα ασβεστοφυκών κ.ά.). Υπάρχουν βέβαια σε ορισμένες περιπτώσεις διέξοδοι διαφυγής του αέρα (βλ. πηγάδι Βουλιαγμένης), αλλά πάντα κάτι μένει...

Επίσης, σκεφτείτε την είσοδο των αυτόνομων από την ακτή στην περίπτωση βραχώδους ακτής, πως τσαλαπατούνται τα φύκη και κατ' επέκταση όλοι οι οργανισμοί που ζουν σε αυτά.

Τέλος, όπως ανάφερες Δημήτρη, είναι και οι φάλτσες πεδιλιές επιζήμιες όταν βρισκόμαστε σε ευαίσθητο περιβάλλον με οργανισμούς που έχουν δενδρόμορφη ανάπτυξη, όπως για παράδειγμα σε ύφαλο με γοργόνιες.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να σας φαίνονται μικροπράγματα, αλλά φανταστείτε τι πίεση μπορεί να δέχεται ένας καταδυτικός προορισμός αν βουτιέται εντατικά. Μπορεί η αυτόνομη κατάδυση να μην είναι αφαιρετική δραστηριότητα στη θάλασσα (όπως το ψάρεμα και το υποβρύχιο κυνήγι), αλλά ακούσιά μας μπορούμε να προξενήσουμε ζημιές που συσσωρευτικά να αποτελούν πρόβλημα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως αποδεδειγμένα προκαλούν οι υποβρύχιοι φωτογράφοι και βιντεογράφοι και το παραδέχομαι όντας ένας από αυτούς. Είναι ένα παράδοξο, οι πιο πορωμένοι με την υποβρύχια ζωή να προξενούν οι ίδιοι τη μεγαλύτερη ζημιά! Είμαστε εκείνοι που θα πλησιάσουμε περισσότερο στο βράχο για να καταγράψουμε το τάδε μικροσκοπικό οργανισμό, εκείνοι που θα έχουμε την προσοχή μας στην οθόνη και όχι στο που βαράνε τα πέδιλά μας και εκείνοι που θα ακουμπήσουμε περισσότερες φορές το βυθό. Όλα αυτά, συνδυασμένα με την άγνοια για το τι κακό μπορούν να προξενήσουμε κάνει τους ανεκπαίδευτους υποβρύχιους φωτογράφους και βιντεογράφους τους χειρότερους ανάμεσα στους αυτοδύτες. Γι' αυτό είναι απαραίτητο οι αρχάριοι αυτοδύτες να ασχολούνται με την υποβρύχια φωτογραφία/βίντεο μόνο αφού εξασκηθούν πολύ και αποκτήσουν εμπειρία στην κίνηση μέσα στο νερό και άριστη πλευστότητα, κάτι που φυσικά δεν ισχύει απαραίτητα στην πράξη. Όπως είναι απαραίτητο, αν σεβόμαστε πραγματικά τον υποβρύχιο κόσμο που επισκεπτόμαστε και θαυμάζουμε, να ενημερωνόμαστε γι' αυτόν όσο δυνατόν περισσότερο. Η αλληλεπίδραση με την άγρια ζωή έχει ευθύνες και η θάλασσα είναι από τα τελευταία ακροπύργιά της στον πλανήτη μας.

Είναι άσκοπο να συγκρίνει κανείς αφαιρετικές με μη αφαιρετικές δραστηριότητες στη θάλασσα, αλλά μεταξύ ελεύθερων δυτών που δεν ψαρεύουν και αυτόνομων, την μικρότερη δυνατή ζημιά μπορεί να προξενήσουν οι ελεύθεροι, μετά οι αυτόνομοι και τέλος οι υποβρύχιοι φωτογράφοι/βιντεογράφοι.

Για να πούμε και κανένα καλό όμως, οι υποβρύχιοι φωτογράφοι/βιντεογράφοι είναι εκείνοι που θα ευαισθητοποιήσουν μεγαλύτερο κοινό που δεν έχει στενή επαφή με τη θάλασσα, μεταφέροντας την εμπειρία τους με εικόνες στο σαλόνι των "στεγνών" φίλων
τους.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Μπλε : 10-04-09 στις 21:51.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 10-04-09, 22:40
Το avatar του χρήστη Physalia
Physalia Physalia is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο grandbleu Εμφάνιση μηνυμάτων
Η αλληλεπίδραση με την άγρια ζωή έχει ευθύνες και η θάλασσα είναι από τα τελευταία ακροπύργιά της στον πλανήτη μας.
nicely said!
Παλιά 10-04-09, 22:46
Το avatar του χρήστη Γιώργος Δεμέτης
Γιώργος Δεμέτης Γιώργος Δεμέτης is offline

Παιδιά σας ευχαριστώ που γράφετε την ωμή πραγματικότητα και μαθαίνουμε και εμείς οι ελεύθεροι κάποιους παράγοντες που απλά φανταζόμαστε ότι είναι έτσι τελικά.
Παλιά 10-04-09, 23:09
Μπλε Μπλε is offline

... και για να αλλάξουμε λίγο κλίμα, να βάλω και μια φωτογραφία από ελεύθερη, γιατί πολύ καμακωμένο ψάρι ποσταρίστηκε τον τελευταίο καιρό και άρχισε να παίζει "κατάθλιψη"!

Παλιά 11-04-09, 07:17

Παράθεση:
... και για να αλλάξουμε λίγο κλίμα, να βάλω και μια φωτογραφία από ελεύθερη, γιατί πολύ καμακωμένο ψάρι ποσταρίστηκε τον τελευταίο καιρό και άρχισε να παίζει "κατάθλιψη"!

Αλήθεια έχετε δει πως ψαρεύει η θαλάσσια χελώνα? την παρακολουθούσα από την επιφάνεια για μισή ώρα μία φορά. Πάει πολύ αργά σε έναν βράχο κάθεται στον πυθμένα πολύ κοντά στην είσοδο του βράχου, κρύβει το κεφάλι της μέσα στο καβούκι της και κουνάει την άκρη από το μπροστινό πτερύγιο της μπροστά στην τρύπα του βράχου. Τα ψάρια που είναι μέσα βγαίνουν να δούνε τί είναι αυτό και η κυρία με τρομερή ταχύτητα πετάει το κεφάλι της έξω από το καβούκι, και δαγκώνει το θήραμα.
Και για να μην λέτε ότι μόνο σκοτώνουμε εμείς οι ψαροτουφεκάδες. Είμαι πάνω στη βάρκα αυτός που έχω κάνει τις εξωτερικές λήψεις.
http://www.youtube.com/watch?v=sJkUGafFyWI
http://www.youtube.com/watch?v=jKR3s...e=channel_page

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Γιώργος Δεμέτης : 11-04-09 στις 09:27.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 11-04-09, 13:07
Μπλε Μπλε is offline

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Γιώργος Δεμέτης Εμφάνιση μηνυμάτων
Αλήθεια έχετε δει πως ψαρεύει η θαλάσσια χελώνα? την παρακολουθούσα από την επιφάνεια για μισή ώρα μία φορά. Πάει πολύ αργά σε έναν βράχο κάθεται στον πυθμένα πολύ κοντά στην είσοδο του βράχου, κρύβει το κεφάλι της μέσα στο καβούκι της και κουνάει την άκρη από το μπροστινό πτερύγιο της μπροστά στην τρύπα του βράχου. Τα ψάρια που είναι μέσα βγαίνουν να δούνε τί είναι αυτό και η κυρία με τρομερή ταχύτητα πετάει το κεφάλι της έξω από το καβούκι, και δαγκώνει το θήραμα.
Ενδιαφέρουσα η περιγραφή σου, έχω παρατηρήσει θαλάσσια χελώνα στη φύση να τρώει νεκρά ψάρια που της πετάνε οι ψαράδες. Γύρω γύρω από το κεφάλι της τριγυρνούσαν άπειρα μικρόψαρα, πολλές φορές ίδιου είδους με τα νεκρά ψάρια που πέταγαν οι ψαράδες και έτρωγε η χελώνα, τα οποία δεν είχαν την παραμικρή φοβία για το μεγάλο ζώο, το οποίο μόνο η σπιρτάδα στην κίνηση δεν το χαρακτηρίζει. Στη φωτογραφία η χελώνα τρώει μια νεκρή καλόγρια, δες τι γίνεται γύρω της.

Μου φαίνεται λοιπόν δύσκολο η χελώνα να κυνηγάει ψάρια, γιατί μου μοιάζει ότι της λείπει η σπιρτάδα. Επίσης, αν μιλάμε ειδικά για την Caretta caretta, το σαγόνι της είναι κατασκευασμένο για να σπάει και να θρυμματίζει την τροφή της, που αποτελείται κυρίως από δίθυρα μαλάκια, καβούρια, μέδουσες κ.ά. Έχει πολύ μεγάλη δύναμη στο σαγόνι (θέλει προσοχή!) αλλά της λείπει η ταχύτητα. Δες αν θέλεις και εδώ.

Επιπλέον, κάτι άλλο που δεν μπορεί σίγουρα να κάνει η θαλάσσια χελώνα (σε αντίθεση με τη χερσαία και την ποταμίσια) είναι να βάλει οποιοδήποτε μέλος του σώματός της μέσα στο καβούκι της, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του κεφαλιού της. Ίσως απ' έξω από το νερό να σου φάνηκε ότι έκανε έτσι ή μήπως ήταν ποταμίσια (έχω δει και τέτοια στη θάλασσα)?

Άσχετα με τα της χελώνας, προσωπικά δε συμφωνώ με την αρχική σου διάκριση μεταξύ αυτόνομων-παρατηρητών και ελεύθερων-ψαροτουφεκάδων-"παικτών". Πριν κάνω αυτόνομη κατάδυση ξεκίνησα (συστηματικά) με πολύ snorkelling και λίγο ελεύθερο με στόχο την παρατήρηση/φωτογραφία. Η εκπαίδευση στην αυτόνομη ήρθε σύντομα και αναβάθμισε σημαντικά αυτή μου την ασχολία. Ύστερα από αρκετά χρόνια πάλι, ανακάλυψα εκ νέου την ελεύθερη ως μέσο να προσεγγίσω άγρια ζώα που δεν μπορώ να προσεγγίσω με το ανοιχτό κύκλωμα. Από τότε, όποτε βρίσκω ευκαιρία, κάνω και ελεύθερη κατάδυση μόνο και μόνο για να κολυμπήσω ανάμεσα σε κανένα κοπάδι με ψάρια, εμπειρία που η αυτόνομη με ανοιχτό κύκλωμα δεν μπορεί να μου προσφέρει. Ή για να ακούσω τους χτύπους της καρδιάς μου.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι σημασία δεν έχει το μέσο αλλά ο σκοπός. Εκεί πιστεύω ότι βρίσκεται η όποια διαφορά.

Όσο για το αν μόνο σκοτώνουν οι ψαροτουφεκάδες, προφανώς δεν ισχύει, είναι μάλλον φύσει αδύνατο κάποια στιγμή οποιοσδήποτε άνθρωπος βρίσκεται στη θάλασσα να μη ζήσει κάποια "μαγική" στιγμή που θα τον αφήσει έκθαμπο. Είναι στη φάση αυτή που ο ψαροτουφεκάς θα κάνει στην άκρη το τουφέκι. Όσο πιο μεγάλες ευαισθησίες έχει, τόσο πιο συχνές αποκαλύψεις βιώνει. Εξακολουθεί παρόλα αυτά να μπαίνει με ένα τουφέκι στη θάλασσα...
Παλιά 11-04-09, 19:48

Παράθεση:
Ενδιαφέρουσα η περιγραφή σου, έχω παρατηρήσει θαλάσσια χελώνα στη φύση να τρώει νεκρά ψάρια που της πετάνε οι ψαράδες. Γύρω γύρω από το κεφάλι της τριγυρνούσαν άπειρα μικρόψαρα, πολλές φορές ίδιου είδους με τα νεκρά ψάρια που πέταγαν οι ψαράδες και έτρωγε η χελώνα, τα οποία δεν είχαν την παραμικρή φοβία για το μεγάλο ζώο, το οποίο μόνο η σπιρτάδα στην κίνηση δεν το χαρακτηρίζει. Στη φωτογραφία η χελώνα τρώει μια νεκρή καλόγρια, δες τι γίνεται γύρω της.

Μου φαίνεται λοιπόν δύσκολο η χελώνα να κυνηγάει ψάρια, γιατί μου μοιάζει ότι της λείπει η σπιρτάδα. Επίσης, αν μιλάμε ειδικά για την Caretta caretta, το σαγόνι της είναι κατασκευασμένο για να σπάει και να θρυμματίζει την τροφή της, που αποτελείται κυρίως από δίθυρα μαλάκια, καβούρια, μέδουσες κ.ά. Έχει πολύ μεγάλη δύναμη στο σαγόνι (θέλει προσοχή!) αλλά της λείπει η ταχύτητα. Δες αν θέλεις και εδώ.

Επιπλέον, κάτι άλλο που δεν μπορεί σίγουρα να κάνει η θαλάσσια χελώνα (σε αντίθεση με τη χερσαία και την ποταμίσια) είναι να βάλει οποιοδήποτε μέλος του σώματός της μέσα στο καβούκι της, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του κεφαλιού της. Ίσως απ' έξω από το νερό να σου φάνηκε ότι έκανε έτσι ή μήπως ήταν ποταμίσια (έχω δει και τέτοια στη θάλασσα)?

Άσχετα με τα της χελώνας, προσωπικά δε συμφωνώ με την αρχική σου διάκριση μεταξύ αυτόνομων-παρατηρητών και ελεύθερων-ψαροτουφεκάδων-"παικτών". Πριν κάνω αυτόνομη κατάδυση ξεκίνησα (συστηματικά) με πολύ snorkelling και λίγο ελεύθερο με στόχο την παρατήρηση/φωτογραφία. Η εκπαίδευση στην αυτόνομη ήρθε σύντομα και αναβάθμισε σημαντικά αυτή μου την ασχολία. Ύστερα από αρκετά χρόνια πάλι, ανακάλυψα εκ νέου την ελεύθερη ως μέσο να προσεγγίσω άγρια ζώα που δεν μπορώ να προσεγγίσω με το ανοιχτό κύκλωμα. Από τότε, όποτε βρίσκω ευκαιρία, κάνω και ελεύθερη κατάδυση μόνο και μόνο για να κολυμπήσω ανάμεσα σε κανένα κοπάδι με ψάρια, εμπειρία που η αυτόνομη με ανοιχτό κύκλωμα δεν μπορεί να μου προσφέρει. Ή για να ακούσω τους χτύπους της καρδιάς μου.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι σημασία δεν έχει το μέσο αλλά ο σκοπός. Εκεί πιστεύω ότι βρίσκεται η όποια διαφορά.

Όσο για το αν μόνο σκοτώνουν οι ψαροτουφεκάδες, προφανώς δεν ισχύει, είναι μάλλον φύσει αδύνατο κάποια στιγμή οποιοσδήποτε άνθρωπος βρίσκεται στη θάλασσα να μη ζήσει κάποια "μαγική" στιγμή που θα τον αφήσει έκθαμπο. Είναι στη φάση αυτή που ο ψαροτουφεκάς θα κάνει στην άκρη το τουφέκι. Όσο πιο μεγάλες ευαισθησίες έχει, τόσο πιο συχνές αποκαλύψεις βιώνει. Εξακολουθεί παρόλα αυτά να μπαίνει με ένα τουφέκι στη θάλασσα...
Κύριε μου εγώ ήμουν 15 μέτρα ψηλότερα από τη χελώνα και παρατηρούσα να συλλαμβάνει ένα μελανουράκι με αυτό τον τρόπο. Το περιστατικό συνέβη στην Νότιο Πελοπόννησο και δεν γνωρίζω το είδος της χελώνας που παρατηρούσα. Δυστυχώς δεν είχα κάμερα για να καταγράψω αυτά που αφηγούμαι. Αν βάζει μερικώς το κεφάλι της μέσα στο καβούκι και το υπόλοιπο το κρύβει κάτω από τον βράχο λίγο διαφέρει από αυτό που γράφω. Σαφέστατα δεν είχα πλήρη εικόνα όπως θα είχε κάποιος αν ήταν στα 2 μέτρα δίπλα της.
Τώρα για τους ψαροτουφεκάδες τα ξανα είπαμε σε άλλα "Θέματα" ένα μόνο θέλω να επισημάνω. Γιατί ο άνθρωπος προτιμάει περισσότερο (η αριθμητική διαφορά ψαροτουφεκάδων αυτόνομων αυτό λέει τουλάχιστον) αυτή τη δραστηριότητα από το να κοιτάει και να παρακολουθεί απλώς τη φύση? Μία επιστημονική προσέγγιση θα μου άρεσε να ακούσω.
Παλιά 11-04-09, 19:57
Μπλε Μπλε is offline

Η αριθμητική διαφορά ψαροτουφεκάδων-ελεύθερων παρατηρητών εννοείς, γιατί η διαφορά της αυτόνομης περιλαμβάνει και τη διαφορά λόγω της φύσης της σαν δραστηριότητα (κόστος εξοπλισμού, εκπαίδευση, "επικινδυνότητα", ταμπού κ.τ.λ.).

Φαντάζομαι ότι παλιότερα θα υπήρχαν περισσότεροι κυνηγοί από απλούς παρατηρητές που κάνουν trekking στα βουνά και παρατηρούν τη φύση. Τι άλλαξε εκεί?

Όσο για την υποθετική αναλογία που αναφέρεις, να πω ότι ισχύει μεν στην Ελλάδα και σε μερικές ίσως χώρες ακόμη, αλλά σε παγκόσμια κλίμακα, δε νομίζω ότι τα ποσοστά είναι τα ίδια...

Συγνώμη που δε σε καλύπτω, αλλά δεν είμαι ψυχολόγος ούτε ανθρωπολόγος για να σου δώσω επιστημονικές απαντήσεις... Κανείς άλλος?

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Μπλε : 11-04-09 στις 20:20.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 11-04-09, 22:07
psyche psyche is offline

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Γιώργος Δεμέτης Εμφάνιση μηνυμάτων
Τώρα για τους ψαροτουφεκάδες τα ξανα είπαμε σε άλλα "Θέματα" ένα μόνο θέλω να επισημάνω. Γιατί ο άνθρωπος προτιμάει περισσότερο (η αριθμητική διαφορά ψαροτουφεκάδων αυτόνομων αυτό λέει τουλάχιστον) αυτή τη δραστηριότητα από το να κοιτάει και να παρακολουθεί απλώς τη φύση? Μία επιστημονική προσέγγιση θα μου άρεσε να ακούσω.

Η αριθμητική διαφορά αυτόνομων και ψαροτουφεκάδων, δεν λέει απολύτως τίποτα. Ακόμα κι αν αφήσουμε στην άκρη ένα σωρό παραμέτρους όπως κόστος, απαιτήσεις εκπαίδευσης, συνήθεια κ.ο.κ. -που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τις αφήσουμε απ' έξω- και πάλι η σύγκριση δεν έχει το νόημα που της δίνεις.

Αν θες να διερωτηθείς τι προτιμάει ο άνθρωπος να κάνει, να παρατηρεί ή να κυνηγάει, τότε η σύγκριση είναι μεταξύ υποβρύχιων κυνηγών και ΟΛΩΝ των υπολοίπων ανθρώπων που απολαμβάνουν τη φύση-θάλασσα χωρίς να κυνηγάνε.

Να σου πω την αλήθεια νούμερα δεν έχω μπροστά μου, αλλά κάτι μου λέει πως όλοι όσοι πάνε απλώς για μπάνιο στη θάλασσα, αράζουν στην παραλία, πάνε βόλτα με ένα καραβάκι, πίνουν ένα καφέ με θέα τη θάλασσα, κάνουν θαλάσσιο σκι ή απλώς πάνε να πηδηχτούν το βράδυ στην αμμουδιά, είναι μάλλον κατα τί περισσότεροι από τους υποβρύχιους κυνηγούς.

Η θάλασσα δεν είναι προνόμιο ή χώρος των αυτόνομων, των ελευθεράδων και των ψαροτουφεκάδων.
Όλοι οι άνθρωποι απολαμβάνουν τη θάλασσα, ακόμα κι αν δεν πρόκειται να βουτήξουν ποτέ το κεφάλι τους ούτε ένα μέτρο κάτω από την επιφάνειά της. Μην το ξεχνάς αυτό.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 12-04-09, 20:40

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο psyche Εμφάνιση μηνυμάτων

Η αριθμητική διαφορά αυτόνομων και ψαροτουφεκάδων, δεν λέει απολύτως τίποτα. Ακόμα κι αν αφήσουμε στην άκρη ένα σωρό παραμέτρους όπως κόστος, απαιτήσεις εκπαίδευσης, συνήθεια κ.ο.κ. -που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τις αφήσουμε απ' έξω- και πάλι η σύγκριση δεν έχει το νόημα που της δίνεις.

Αν θες να διερωτηθείς τι προτιμάει ο άνθρωπος να κάνει, να παρατηρεί ή να κυνηγάει, τότε η σύγκριση είναι μεταξύ υποβρύχιων κυνηγών και ΟΛΩΝ των υπολοίπων ανθρώπων που απολαμβάνουν τη φύση-θάλασσα χωρίς να κυνηγάνε.

Να σου πω την αλήθεια νούμερα δεν έχω μπροστά μου, αλλά κάτι μου λέει πως όλοι όσοι πάνε απλώς για μπάνιο στη θάλασσα, αράζουν στην παραλία, πάνε βόλτα με ένα καραβάκι, πίνουν ένα καφέ με θέα τη θάλασσα, κάνουν θαλάσσιο σκι ή απλώς πάνε να πηδηχτούν το βράδυ στην αμμουδιά, είναι μάλλον κατα τί περισσότεροι από τους υποβρύχιους κυνηγούς.

Η θάλασσα δεν είναι προνόμιο ή χώρος των αυτόνομων, των ελευθεράδων και των ψαροτουφεκάδων.
Όλοι οι άνθρωποι απολαμβάνουν τη θάλασσα, ακόμα κι αν δεν πρόκειται να βουτήξουν ποτέ το κεφάλι τους ούτε ένα μέτρο κάτω από την επιφάνειά της. Μην το ξεχνάς αυτό.
Τώρα αν πω ότι αυτό που λες έχει σχέση με στατιστική ανάλυση δείγματος μάλλον δεν μου βγαίνει λογικό. Εμείς εδώ συγκρίνουμε κατα κάποιον τρόπο ίδιες δραστηριότητες. Οι υποβρύχιες δραστηριότητες κατά την νομική ορολογία δεν περιλαμβάνουν τις κατηγορίες των ανθρώπων που αναφέρεις. Οπότε η επιχειρηματολογία σου μάλλον είναι εσφαλμένη.
Παιδιά προς θεού μην αρχίσουμε αναλύσεις με αντιπαλότητες γιατί δεν βγαίνει άκρη. Η παρατήρηση μου έγινε για αυτή την δήλωση:
<<Όσο για το αν μόνο σκοτώνουν οι ψαροτουφεκάδες, προφανώς δεν ισχύει, είναι μάλλον φύσει αδύνατο κάποια στιγμή οποιοσδήποτε άνθρωπος βρίσκεται στη θάλασσα να μη ζήσει κάποια "μαγική" στιγμή που θα τον αφήσει έκθαμβο. Είναι στη φάση αυτή που ο ψαροτουφεκάς θα κάνει στην άκρη το τουφέκι. Όσο πιο μεγάλες ευαισθησίες έχει, τόσο πιο συχνές αποκαλύψεις βιώνει. Εξακολουθεί παρόλα αυτά να μπαίνει με ένα τουφέκι στη θάλασσα...>>

Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
Δεν Μπορείτε να απαντήσετε
Δεν Μπορείτε να ανεβάσετε συνημμένα αρχεία
Δεν Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

vB code είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Forum Jump

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 17:50.