Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'  

Επιστροφή   Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' > Τεχνική Κατάδυση > Ναυαγιοκατάδυση - Σπηλαιοκατάδυση
Εγγραφή Forum Συχνές Ερωτήσεις Λίστα Μελών Ημερολόγιο

Καταδύσεις με οροφή: Η επικίνδυνη γοητεία της εξερεύνησης

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 06-05-09, 14:25
farmamic farmamic is offline

Απάντηση: Αποστολή στο Βρεταννικό

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο fin Εμφάνιση μηνυμάτων
Ειναι γνωστο οτι στην ενωση ισχυει η ευρωπαικη νομοθεσια ομως το επιχειρημα ειναι μια συχνα ματαιη υπεραπλουστευση, αφου οι χωρες μελη πρεπει αφου εναρμονισουν την εθνικη τους να εκδοσουν αποφασεις εφαρμογης των νομων προς τους φορεις εφαρμογης. Ετσι κι αλλιως ομως διεθνως (και στην Ευρωπη) η νομικη ενοια του μνημειου και ποσο μαλλον του εναλιου ειναι ξεκαθαρη και δεν εχει σχεση με ακινητα η κινητα περιουσιακα στοιχεια (Απορω πως κανεις τετοια αντιπαραθεση)
Σαφώς και μιλάμε για κάτι διαφορετικό. Όπως ήδη έγραψα η αναλογία έγινε για να δούμε τη διαφορά μεταξύ ιδιοκτησίας και άσκησης εξουσίας στην ιδιοκτησία. Δεν ανέφερα πουθενά οτι το μνημείο είναι το ίδιο πράγμα με το οικόπεδο.

Παράθεση:
Πραγματικα θα ειχε πολυ ενδιαφερον να γινοταν αιτηση για ερευνα προς το ελληνικο δημοσιο απο τριτο φορεα (ελληνα η μη) γιατι ετσι μονο θα υποχρεωνοταν η πολιτεια να κανει εμπρακτα ξακαθαρο το καθεστως ιδιοκτησιας του μνημειου με την εμπλοκη η οχι του ιδρυματος.
Το ιδρυμα μπορει να κανει δουλεια αξιοποιησης χωρις καθεστως ιδιοκτησιας του μνημειου, οπως οποιοδηποτε νομικο προσωπο εδρευει στην ελλαδα, και χωρις να απαιτειται αυτη η ιδιοκτησια. Αν υπηρχε σχετικος διαγωνισμος απο το ΥΠΠΟ για φορεα αξιοποιησης επισης θα μπορουσε να τον διεκδικησει.
Αν γίνει κάτι τέτοιο στο μέλλον και υπάρξουν αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, η εταιρεία θα ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

Παράθεση:
Μαλιστα στην μια περιπτωση μιλαμε μιλαμε για αποσπαση με σκοπο την αξιοποιηση (φραγκα) σε αλλο τοπο (το Λονδινο) και στην αλλη μιλαμε για ενα ναυαγιο προιον πολεμικης συραξης η ατυχηματος χωρις ουτε μια δραχμη υπερ της πολιτειας ως τωρα.
Επέτρεψε μου να διαφωνήσω ξανά. Η απάντηση σου μάλιστα δείχνει ακόμα πιο ξεκάθαρα την διαφορετικότητα των περιπτώσεων. Στην μία περίπτωση μιλάμε για ΑΡΠΑΓΗ. Στη δεύτερη για τι μιλάμε? Ο Βρετανικός δεν πρόκειται να πάει πουθενά και όσο βρίσκεται εκεί που βρίσκεται το ελληνικό κράτος μπορεί να τον αξιοποιεί. Είναι τεράστια ανακρίβεια το "ούτε μια δραχμή" αφού είναι γνωστό οτι η αδειοδότηση σαφώς και δεν δίνεται δωρεάν. Σε κάθε αποστολή η πολιτεία απαίτησε και βεβαίως έλαβε χρήματα. Αν μάλιστα υποθέσουμε οτι τελικά θα κατασκευαστούν οι υποδομές που έχουμε στα σχέδια μας τότε το κράτος θα έχει επιπλέον έσοδα σε τουριστικό συνάλλαγμα και φόρους.

Παράθεση:
Τετοια δικη σε ευρωπαικο δικαστηριο σχετικα με το ιδιοκτησιακο καθεστως του Βρετανικου νομιζω θα τελειωνε γρηγορα και ευκολα υπερ του ελληνικου δημοσιου.
Κάποιος έθιξε το θέμα του τέως μονάρχη λίγο πριν ποστάρεις. Θυμάσαι οτι και τότε αυτό ακριβώς έλεγαν και την πατήσαμε πανυγηρικά πληρώνοντας κάποια δις μετά από χρόνια δικαστηρίων. Δεν υπάρχει "γρηγορα" και "εύκολα" στην νομική επιστήμη ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε διεθνές δίκαιο.

Ειλικρινά δεν μπορώ να πώ περισσότερα γιατί δεν έχω τις απαραίτητες νομικές γνώσεις για να το κάνω. Ότι έγραψα μέχρι τώρα είναι η προσωπική αντίληψη της κατάστασης.

Μια παράκληση προς όλους. Θα μου ήταν πολύ εύκολο να ειμαι και εγώ ειρωνικός με κάποια από τα πράγματα που έχω δεί να γράφονται στα διάφορα φόρουμ σχετικά με την προσπάθεια μας. Εγώ δεσμέυομαι οτι θα προσπαθώ να απαντώ σε όλους με ειλικρίνεια και σοβαρότητα και αναμένω -δεν απαιτώ- ανάλογη αντιμετώπιση.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη farmamic : 06-05-09 στις 15:04.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 06-05-09, 17:55
Το avatar του χρήστη ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ is offline

Περιοχή: ΑΘΗΝΑ

Παράθεση:
Μια παράκληση προς όλους. Θα μου ήταν πολύ εύκολο να ειμαι και εγώ ειρωνικός με κάποια από τα πράγματα που έχω δεί να γράφονται στα διάφορα φόρουμ σχετικά με την προσπάθεια μας. Εγώ δεσμέυομαι οτι θα προσπαθώ να απαντώ σε όλους με ειλικρίνεια και σοβαρότητα και αναμένω -δεν απαιτώ- ανάλογη αντιμετώπιση.
εχεις δικιο μιχαλη, αλλα καθοτι δεν ειμαι νομικος δυσκολευομαι πολυ να καταλαβω πως ενα ιστορικο μνημειο ανηκει σε καποιο ιδιωτη....

οπως ακριβως δυσκολευομαι να καταλαβω πολλα πραγματα στον κοσμο γυρω μου (οπως ας πουμε πως γινεται να ειναι προσωπικη περιουσια του Γλυξμπουργκ η πολιτιστικη κληρονομια της πατριδας μου) ....και σε αυτη μου την απορια μπαινει το χιουμορ που παντα υπαρχει η πιθανοτητα να θιξει καποιον!

Βεβαια εσυ ως εργαζομενος αυτων που εχουν στην ιδιοκτησια τους ενα μνημειο δεν μπορεις να κανεις αλλιως παρα να μιλας σοβαρα οποτε επιλεγεις να απαντησεις σε κατι.

Το παραπανω δεν μπορει να ειναι παρα προς τιμην σου, αλλα θα με ενδιεφερε να ξερω πως εσυ (και δεν σε ξερω καθολου, ειναι αληθεια!) ενας παθιασμενος λατρης ενος ιστορικου μνημειου (οπως λεει ο Θωκ) δεχεσαι αυτο να ανηκει σε καποιον και οχι σε ολους....

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ : 06-05-09 στις 18:03.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 06-05-09, 18:39
Το avatar του χρήστη Physalia
Physalia Physalia is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Αθήνα

Ομολογώ ότι ούτε εγώ κατάφερα ποτέ να χωνέψω το γεγονός της "ιδιοκτησίας" του Βρεταννικού ενώ όσες φορές προσπάθησα να το κατανοήσω εφευρίσκοντας αντίστοιχα παραδείγματα, έπεφτα πάντα σε αδιέξοδο.....

Μου θυμίζει πάντως το "αγόρασες οικοπέδο" που έλεγαν οι παλιοί εννοώντας ότι κάπου σκόνταψες και έφαγες τα μούτρα σου....
Παλιά 06-05-09, 20:13

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ Εμφάνιση μηνυμάτων
εχεις δικιο μιχαλη, αλλα καθοτι δεν ειμαι νομικος δυσκολευομαι πολυ να καταλαβω πως ενα ιστορικο μνημειο ανηκει σε καποιο ιδιωτη....
Το ναυάγιο δεν ήταν ιστορικό μνημείο με την έννοια που θεωρούμε εμέις τα αρχαία αντικείμενα που δεν έχουν συγκεκριμένο ιδιοκτήτη. Ήταν περιουσία του Royal Navy και παρέμεινε τέτοια και μετά τη βύθιση του. Ακολούθησε νόμιμη πώληση σε ιδιώτη, ο οποίος μετά το μεταβίβασε στον Simon Mills. Το γεγονός οτι έχει χαρακτηριστεί υποθαλάσσιος τάφος (μνημείο) σε καμία περίπτωση δεν ακύρωσε αυτή την αγοραπωλησία.

Παράθεση:
Βεβαια εσυ ως εργαζομενος αυτων που εχουν στην ιδιοκτησια τους ενα μνημειο δεν μπορεις να κανεις αλλιως παρα να μιλας σοβαρα οποτε επιλεγεις να απαντησεις σε κατι.
Φίλε Γιώργο είμαι μέτοχος (έστω και μικρός) στην εταιρεία και αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για να μιλάω πάντα σοβαρά.

Παράθεση:
Το παραπανω δεν μπορει να ειναι παρα προς τιμην σου, αλλα θα με ενδιεφερε να ξερω πως εσυ (και δεν σε ξερω καθολου, ειναι αληθεια!) ενας παθιασμενος λατρης ενος ιστορικου μνημειου (οπως λεει ο Θωκ) δεχεσαι αυτο να ανηκει σε καποιον και οχι σε ολους....
Σου απαντώ όχι ως μέτοχος αλλά ώς ένας άνθρωπος που ασχολείται με αυτό το πλοίο 12 χρόνια και έχει αφιερώσει πολλές ώρες από το χρόνο του για να μάθει τα μυστικά του.Δεν με ενοχλεί, από τη στιγμή που ο "κάποιος" με τις ενέργειες του έχει μεγιστοποιήσει την προβολή του ναυαγίου και επιλέον έχει εξασφαλίσει τόσο συχνή πρόσβαση σε αυτό (ίσως και για τον απλό κόσμο αν όλα πάνε καλά στο μέλλον με το θέμα του sub) ώστε οι γνώσεις μας μέσω της καταδυτικής εξερεύνησης να έχουν πολλαπλασιαστεί μέσα σε διάστημα μόλις μιας δεκαετίας. Επίπλέον όλα αυτά τα χρόνια έχει πάντα σταθερή θέση σε οτι αφορά την προστασία της ακεραιότητας του ναυαγίου.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 06-05-09, 22:05
ΘΩΚΤΑΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΘΩΚΤΑΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ is offline

Περιοχή: ΓΛΥΦΑΔΑ

Αγαπητέ Μιχάλη
Αναγνωρίζω την καλοπροαίρετη προσπάθεια σου και την ανιδιοτέλεια σου.
Η προσφορά σου είναι πολύ θετική και κατά την γνώμη μου ελπιδοφόρα.
Πιστεύω ότι η παρουσία σου θα βοηθήσει σημαντικά το ίδρυμα και θα αλλάξει την εικόνα που είχε μέχρι σήμερα.
Σου εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σου και τουλάχιστον εγώ θα είμαι κοντά σου εφόσον η απόψεις σου συμπλέουν με τις δικές μου.
Διαφωνώ σε κάποια θέματα όμως εδώ στα φόρουμ είμαστε για να ανταλλάσσουμε πολιτισμένα και φιλικά απόψεις.
Καλή συνέχεια.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 12-05-09, 15:15

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο farmamic Εμφάνιση μηνυμάτων
Σαφώς και μιλάμε για κάτι διαφορετικό. Όπως ήδη έγραψα η αναλογία έγινε για να δούμε τη διαφορά μεταξύ ιδιοκτησίας και άσκησης εξουσίας στην ιδιοκτησία. Δεν ανέφερα πουθενά οτι το μνημείο είναι το ίδιο πράγμα με το οικόπεδο.

Βάζω σε quote την απάντηση που έδωσα σε προηγούμενο post. Νομίζω οτι ήμουν αρκετά σαφής σχετικά με την χρησιμότητα της αναλογίας.

Τα δύο παραδέιγματα σου όμως ακόμα και αν συσχετίζουν -λανθασμένα- την αναλογία που έκανα με την παρούσα κατάσταση μας δίνουν την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε ακόμα ορισμένα πράγματα.

Σε οτι αφορά το πρώτο παράδειγμα περί "περιμετρικής διέλευσης από το οικόπεδο": ο όρος "ναυάγιο" περιλαμβάνει και ένα τμημα του χώρου γύρω από αυτό. Δεν θυμάμαι πόσα ακριβώς μέτρα είναι αλλά αν μπορέις να δείς το πλοίο καθαρά σίγουρα είσαι μέσα στο....."οικόπεδο"!

Στο δεύτερο παράδειγμα νομίζω οτι ήδη έχω απαντήσει. Υπάρχει πώληση περιουσιακού στοιχείου (όχι μνημείου) από το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό σε ιδιώτη. Στην Αγγλία ειδικά πάρα πολλά πολεμικά ναυάγια έχουν νόμιμο ιδιοκτήτη χωρίς κανένα πρόβλημα. To status του μνημείου (σωστότερα πολεμικού μνημείου ή πολεμικού τάφου) υπάρχει για να προστατέυει τα ναυάγια -και τα ανθρώπινα λέιψανα μέσα σε αυτά- από επεμβατικές ανθρώπινες δραστηριότητες .Το γεγονός οτι το συγκεκριμένο ναυάγιο βρίσκεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα αυξάνει στο μέγιστο αυτήν την "προστασία" καθώς μπάινουν στο πλάνο και οι μηχανισμοί ελέγχου της ελληνικής Πολιτείας. Μην το μπερδεύουμε επομένως με τα αρχαία μνημεία που η εμπορική εκμετάλλευση τους από ιδιώτες είναι αδίκημα και φυσικά δεν μπορούν να πουληθούν σε ιδιώτες από το κράτος. Είναι απλά διαφορετικές περιπτώσεις.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη farmamic : 12-05-09 στις 15:47.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 17-05-09, 13:31
ΘΩΚΤΑΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΘΩΚΤΑΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ is offline

Περιοχή: ΓΛΥΦΑΔΑ

ΛΑΥΡΙΟ 16/5/2009
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 19-05-09, 01:32
Το avatar του χρήστη rampidis
rampidis rampidis is offline

Περιοχή: Αθήνα

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο ΘΩΚΤΑΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ Εμφάνιση μηνυμάτων

ΛΑΥΡΙΟ 16/5/2009
Αχ μνήμες....

EL GRECO! EL GRECO! EL GRECO!
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 24-05-09, 19:31
Το avatar του χρήστη Beracuda
Beracuda Beracuda is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Κηφισιά & Κούνδουρος, Κέα
Θανατηφόρο ατύχημα στην αποστολή του Βρεταννικου

Με μεγάλη λύπη και σοκ σας μεταφέρω τα δυσάρεστα σημερινά νέα.
Κατά τις 14:10 ενώ ετοιμαζόμουν με τον Πέτρο Νικολαϊδη να ολοκληρώσω την κατά τα άλλα ιδιαίτερη και λίαν ενδιαφέρουσα επίσκεψη μου στο CDR Fourcault, ανέσυραν από τη θάλασσα τον έμπειρο και αρχηγό της αποστολής Άγγλο Carl Spencer. Όλο το team έπεσε επάνω στον άτυχο δύτη παρουσία του υπερβαρικού γιατρού, μέλος της αποστολής.

Πάνω από μια ώρα έδωσαν μάχη για την ανάνηψή του. Ο Πέτρος συντόνισε τις επικοινωνίες με το θάλαμο επιχειρήσεων και το ΝΝΑ. Με αρκετή καθυστέρηση, πλην όμως ήδη "άνευ αντικειμένου" κατέφθασε ένα Super Puma με διασώστες οι οποίοι τελικά επιβεβαίωσαν το θάνατο του Carl και "σήκωσαν" τη σωρό του.

Εμπειρότατος δύτης τεχνικής κατάδυσης ο ίδιος, βετεράνος του Βρεταννικού (ήταν η 3 του αποστολή), παραμένουν άγνωστα τα αίτια του συμβάντος (τουλάχιστον μέχρι τις 16:30 που αναχώρησα από το καταδυτικό σκάφος). Τον διαδέχονται η σύζυγος και δύο παιδάκια.

Η διεθνής καταδυτική κοινότητα θλίβεται σήμερα από το συμβάν.
Θερμά συλλυπητήρια για την οικογένεια Spencer.
#28 Μέλος ΤΗΘΥΣ

“O ΑΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΝΑΙ ΑΓΑΘΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤIΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ“: Jacques-Yves Cousteau, το 1988 έγινε μέλος της Γαλλικής Aκαδημίας με την αναγγελία αυτή!

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Beracuda : 25-05-09 στις 22:52.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 24-05-09, 21:06
Το avatar του χρήστη ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ is offline

Περιοχή: ΑΘΗΝΑ

ειναι πραγματικα πολυ κριμα...

πολυ κριμα....

οσο για τα βιντεο τι να πω....
ενας συναδελφος εφυγε....ποιος νοιαζεται για τα βιντεο....τι να δω....???

το πως του κανανε cpr? το πως ξεψυγαγε? τα φρικαρισμενα βλεμματα των φιλων του????

αυτο που ενδιαφερει την καταδυτικη κοινοτητα ειναι το πως χαθηκε αυτος ο εμπειρος δυτης, κι αυτο για να διδαχθουν οι συνεχιστες του....

τα αλλα ειναι για το δελτιο του σταρ....

Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
Δεν Μπορείτε να απαντήσετε
Δεν Μπορείτε να ανεβάσετε συνημμένα αρχεία
Δεν Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

vB code είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Forum Jump

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 03:18.