![]() |
|
Nitrox, Trimix κι άλλες άγνωστες λέξεις... |
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
#1
|
||||
|
||||
Απάντηση: (HPNS) Νευρικο Σύνδρομο Υψηλής Πίεσης
Σαφώς για μένα το θέμα του Hpns είναι θεμα που εντάσσεται σε θεωρητικό επίπεδο. Διότι οι καταδύσεις που πραγματοποιώ αυτήν την περίοδο δεν έχουν να αντιμετωπίσουν hpns.Το θέμα αυτό το άνοιξα για να ανταλλάξω απόψεις με ανθρώπους που έχουν την εμπειρία, και γνωρίζουν αυτό το φαινόμενο απο κοντά, και όχι μόνο θεωρητικά όπως το γνωρίζω εγώ.
Τώρα εγω προτιμώ να κρατώ το ήλιο σε χαμηλά επίπεδα, χρησιμοποιόντας END περίπου 40-50m. Γιατί η κατάδυση με trimix έχει τους δικούς της πιθανούς κινδύνους, όπως :
Θα ήθελα να μου πείς gkam εσυ πώς επιλέγεις το ισοδύναμο ναρκωτικό βάθος (END) στις καταδύσεις σου και πως προτιμάς να κρατάς το ήλιο σε υψηλά ή χαμηλά επίπεδα; σε μια κατάδυση μέχρι τα 40m θα έφτιαχνες μείγμα με ήλιο? ή όχι.
__________________
Βασίλης Πετρούλιας Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Basilis : 15-07-09 στις 11:05. |
#2
|
||||
|
||||
Απάντηση: (HPNS) Νευρικο Σύνδρομο Υψηλής Πίεσης
OK, τότε μάλλον βγαίνω εκτός. Οι καταδύσεις μου μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεπεράσει πολύ τα 100m και όσοι γνωρίζω προσωπικά ότι έχουν πάει βαθύτερα δεν είχαν ποτέ θέματα με HPNS ακόμα και πέρα από τα 150m.
Από εκεί και ύστερα, σε ότι αφορά την επιλογή του END μάλλον είναι προσωπική απόφαση εκτός αν θελήσει κανείς να ακολουθήσει ορισμένα συγκεκριμένα πρότυπα όπως αυτά των GUE. Έχοντας υπάρξει «ινδιάνος» στο παρελθόν σε πολλές βαθιές καταδύσεις, πλέον δεν πηγαίνω βαθύτερα από τα 40m με αέρα και σε καταδύσεις trimix προσπαθώ να μη ξεπερνώ τα 35m σε END. Από τη στιγμή που έχω άμεση πρόσβαση στα αέρια και μιας και η διαφορά κόστους είναι αμελητέα δε βλέπω τον λόγο να «κουρουμπελιάζω» άδικα ούτε να ρισκάρω. Φυσικά, εξαρτάται τι στόχο έχει κανείς στην κατάδυση του. Το να πάει «καρφί» στα 60, 70m ή και βαθύτερα με αέρα και να γυρίσει μετά από 2λεπτη παραμονή είναι κάτι που πλέον δε μου λέει τίποτα και το θεωρώ χαζομάρα. Αν σκέφτεσαι να κρατήσεις παρόμοιο END σε υπερ-βαθιές bounce dives με trimix για να γλυτώσεις λίγη αποσυμπίεση και να κρατήσεις τις πιθανότητες HPNS χαμηλές ή να γλυτώσεις μερικά euro, νομίζω πως ξέρεις που να ρωτήσεις για ιδέες. (και καλή σου τύχη, γιατί αυτό δεν είναι το μόνο ή κύριο θέμα σε τέτοιες βουτιές) /GKAM ![]()
__________________
www.kamarinos.com/scuba | www.dirgreece.gr | www.wreckdiving.gr Calvin: "Why waste time learning, when ignorance is instantaneous?" |
#3
|
||||
|
||||
Απάντηση: (HPNS) Νευρικο Σύνδρομο Υψηλής Πίεσης
Γιώργο για μένα οι απόψεις σου, καθώς και όλων των τεχνικών δυτών trimix του επιπέδου σου έχουν βαρύτητα. και ειναι πάντα εντος.
Θα χαρώ και κάποια στιγμή να σε ακούσω και από κοντά, Να είσαι καλά και καλές βουτιές σου εύχομαι! ![]() Και για να μην ξεφύγει το θέμα. Θυμίζω είναι το Hpns και όχι το End Ειναι αρκετα ενδιαφερον θεμα και το end αλλα ας μην ξεφύγουμε. "Υπαρχουν εξαιρετες σημειωσεις - αναφορες κυριως του Sheck Exley για το hpns" Ξέρει κανείς τίποτα για αυτό?
__________________
Βασίλης Πετρούλιας Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Basilis : 15-07-09 στις 14:36. |
#4
|
|||
|
|||
Απάντηση: (HPNS) Νευρικο Σύνδρομο Υψηλής Πίεσης
Το HPNS δεν έχει μόνο να κάνει με το βάθος κατάδυσης . Εμφανίζεται σε
- Καταδύσεις σε βάθος 150+ - Χρήση ηλίου - Ταχεία κάθοδος/άνοδος - Προσωπικά χαρακτηριστικά και χρήση ουσιών πριν την κατάδυση (παρόμοια με την νόσο των δυτών) Για να αποφευχθεί: - σταδιακή άνοδος/κάθοδος - αποφυγή ουσιών |
#5
|
||||
|
||||
Απάντηση: (HPNS) Νευρικο Σύνδρομο Υψηλής Πίεσης
Παράθεση:
![]() ![]() |
#6
|
||||
|
||||
Απάντηση: (HPNS) Νευρικο Σύνδρομο Υψηλής Πίεσης
Παράθεση:
![]()
__________________
The fish doesn't think because the fish knows everything |
#7
|
||||
|
||||
Απάντηση: (HPNS) Νευρικο Σύνδρομο Υψηλής Πίεσης
Επειδή η συζήτηση περιλαμβάνει τη μισή θεωρία της φυσιολογίας της κατάδυσης πρέπει είτε να ανοιχτούν συγκεκριμένα θέματα είτε να δοθούν συγκεκριμένα σενάρια
![]() |
![]() |
|
|