![]() |
|
Ας μοιραστούμε τις εμπειρίες μας, για ακόμη πιο απολαυστικές βουτιές... |
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|
||||
|
||||
Απάντηση: Solo Diving
Παράθεση:
Η solo καταδυση καλως ειναι taboo και θα πρεπει να μη δοκιμαζεται καν απο εναν ερασιτεχνη. Το γιατι ειναι ευκολο στην κατανοηση. Οπως ολες οι γλυκες αμαρτιες πχ ο τζογος, η απιστια κ.α. ετσι και η πρωτη solo καταδυση σου χαλαει κατι στο μυαλο και οσο εχεις την ατυχια να μην εχεις προβλημα τοσο πειθεσαι οτι θα τη σκαπουλαρεις και την επομενη. Δε σημαινει οτι δεν ανηκω στους αμαρτωλους, απλα η solo ελευθερη καταδυση με ειχε χαλασει πολυ πιο πριν ετσι κι αλλιως. Για τα σημερινα παιδια που θελουν να χαρουν τη θαλασσα (που θες δε θες, δεν ειναι playstation) και οχι τον κινδυνο για τον κινδυνο (τυπου παπακι σουζα σαγιοναρα βερμουδα) λεω στο solo υπαρχει τοση μαγκια οση και στον αυνανισμο. Τιποτα δε σε γεμιζει και σε ωριμαζει κοινωνικα τοσο οσο η μοιρασια της συγκινησης και της εμπειριας. |
|
||||
|
||||
Βλέπουμε διάφορες και ενδιαφέρουσες απόψεις. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η άποψη του Fin που παρομοιάζει την solo κατάδυση με την σεξουαλική αυτοικανοποίηση.
![]() Μου έχει προκύψει και μένα κάποιες φορές η solo κατάδυση και την έχω κάνει και μία φορά κατ' επιλογήν και με λάθος κίνητρο. Ομολογώ πως μετά από μια σειρά από εκπαιδευτικές καταδύσεις χρειάζεται και λίγη χαλάρωση. Κάπου - κάπου η solo κατάσταση που προκύπτει έστω για 3-4 λεπτά όταν ξεκόβεις από την ομάδα που προπορεύεται ενώ βγάζεις φωτογραφίες τον μικρόκοσμο είναι ένα είδος χαλάρωσης. Τα βρίσκεις με τον εαυτό σου. Άλλωτε δε αν κάνεις αυτή τη βουτιά επειδή είσαι τεντωμένος και θέλεις να χαλαρώσεις τότε μπορεί να έχεις πρόβλημα. Μου έχει τύχει ένα τέτοιο στα 47 μέτρα. Έχω ακούσει ότι οι περισσότεροι δύτες την πατάνε λόγω αδυναμίας ελέγχου του άγχους το οποίο οδηγεί τελικά σε πανικό. Αν δεν το πάθεις αυτό τότε έχεις απειροελάχιστες πιθανότητες να υποστείς οτιδήποτε ζημιά έστω ακόμα και αν είσαι μόνος σου. Ομολογώ πως ο σύντροφος στην κατάδυση μου χρειάστηκε όλη κι' όλη μια φορά στην καταδυτική μου καριέρα και αυτή η φορά δεν ήταν για να μου σώσει τη ζωή αλλά για να μου λύσει ένα πρόβλημα σε 3 δευτερόλεπτα που εγώ ίσως να έκανα 30 να το λύσω. Πέρα από όλα αυτά, το διασκεδάζω πολύ περισσότερο να κάνω κατάδυση με ωραία και καλή παρέα. Δεν επιδιώκω το solo. |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Άλωστε οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε πράγματα πολύ πιο επικίνδυνα απλά δεν το έχουμε καταλάβει. Και το πιο συνηθισμένο οδήγηση δίτροχου εντός πόλης. Στατιστικά όλοι κάποια στιγμή την πατάνε. Το πόσο πολύ είναι θέμα συγκυριών. |
|
||||
|
||||
Το ζευγάρι μας στην κατάδυση είναι χρήσιμο γιατι:
- έχουμε παρέα (στη διαδρομή, στη βουτιά, στο φαγοπότι) - ποζάρει στις φωτογραφίες μας και μας βάζει στις δικές του - έχουμε αυτόπτη μάρτυρα για τα υπερμεγέθη ψάρια που συναντούμε - κουβαλάει διάφορα Το ζευγάρι μας στην κατάδυση θα μπορούσε να είναι χρήσιμο αν: - ήμασταν σίγουροι ότι θα έχει την ψυχραιμία να βοηθήσει όταν χρειαστεί - ήμασταν σίγουροι ότι έχει τις γνώσεις και τις ικανότητες να βοηθήσει - δεν είχε αισθήματα-συναισθήματα, καλές-κακές μέρες - συνοδευόταν από εγχειρίδιο και ήμασταν εμείς υπεύθυνοι για το maintenance Η γνώμη μου τελικά είναι ότι θα πρέπει να αποφεύγεται το solo όσο αυτό είναι δυνατό, ταυτοχρονα όμως ο κάθε αυτοδύτης θα πρέπει να δουλεύει αυτό το – πώς το λένε στα ελληνικά – self-sufficient… Θεωρώ πως εκεί κάτω είμαστε μόνοι μας έτσι κι αλλιώς. Κι όσο πιο κάτω, τόσο το χειρότερο. Πέρα από αυτά, μια solo κατάδυση μπορεί να είναι ιδιαίτερα απολαυστική (βλ. παραλληλισμό του fin), πολύ περισσότερο από όσο θα ήταν με κόσμο... divers need some privacy as well. NOTE: Ο καθένας μας βέβαια θα πρέπει να γνωρίζει τα όρια του (με buddy ή χωρίς). Ε, κι αν κάνουμε λάθος... θα αναλάβει ο Δαρβίνος.
|
||||
|
||||
Παράθεση:
![]()
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Πολλές φορές είναι και η γνώση του μεγέθους της πιθανότητας του να συμβεί κάποιο γεγονός μας οδηγεί στο να αναλάβουμε το ανάλογο ρίσκο. Όσα περισσότερα καταλαβαίνεις τόσο μεγαλύτερο "κίνδυνο" παίρνεις. |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
νομίζω πως όσα περισσότερα καταλαβαίνεις τόσο μικρότερο "κίνδυνο" είσαι διατεθειμένος να πάρεις
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Καταρχήν μιλάω για σκεπτόμενους ανθρώπους. Όχι για αυτούς που πιστεύουν ότι είναι αθάνατοι. Σκέψου ότι δεν ξέρεις πως δουλεύει κάποιο μηχάνημα. Είναι λογικό να ακούς σχόλια από διάφορους "ειδικούς" περί αξιοπιστίας του και συχνότητα βλαβών. Ουσιαστικά φοβάσαι να το ζορίσεις γιατί δεν ξέρεις πως δουλεύει ούτε και τι μπορεί να του συμβεί. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως όταν κατανοείς τη λειτουργία του. Ξέρεις πλέον τα όρια του και πόσο ζόρι μπορεί να τραβήξει, φυσικά με κάποια περιθώρια ανοχής. Αυτό ισχύει φυσικά και για τον εαυτό μας ως "μηχανή". Τουλάχιστον εγώ έτσι λειτουργώ. Βέβαια πάντα θα υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας αλλά αυτός υπάρχει για όλα και για όλους. |
|
||||
|
||||
Στα αρκετά χρόνια που βουτάω, ποτέ μέχρι σήμερα δεν πήρα τον εξοπλισμό μου για πάω μόνος μου για βουτιά. Σε ποσοστό πάνω από 95% τις βουτιές μου τις έχω κάνει με το ίδιο ζευγάρι, φίλο μου παλιό που μαζί ξεκινήσαμε τις καταδύσεις.
Παρόλα αυτά όμως είναι εξαιρετικά αμφίβολο το αν κάνω συντροφικές βουτιές. Αυτό γιατί το ζευγάρι μου είναι αφοσιωμένος φωτογράφος και όσοι συνοδεύουν τέτοιους τύπους σε βουτιές (γιατί στην ουσία αυτό κάνουν), μάλλον καταλαβαίνουν τι λέω. Αν είσαι εκτός κάδρου τότε είσαι μόνος σου. Στα 18 χρόνια που κάνουμε αυτόνομες καταδύσεις και οι δύο έχει παραπάνω από τις τριπλάσιες βουτιές από εμένα και οι περισσότερες απ’ αυτές είναι solo. Δεν γίνεται να στερήσεις από τέτοιους δύτες την ευχαρίστηση του να βουτάνε σε κάθε ευκαιρία, ακόμα και μόνοι τους. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να τους υπενθυμίζεις συνεχώς την αφοσίωση στους κανόνες της κατάδυσης και στην μη εξάντληση των ορίων ασφαλείας.
|