Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'  

Επιστροφή   Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' > Σχετικά με την Αυτόνομη Κατάδυση > Εκπαίδευση, Προβληματισμοί και Εμπειρίες
Εγγραφή Forum Συχνές Ερωτήσεις Λίστα Μελών Ημερολόγιο

Ας μοιραστούμε τις εμπειρίες μας, για ακόμη πιο απολαυστικές βουτιές...

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 24-03-11, 11:11
Το avatar του χρήστη geogeo
geogeo geogeo is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Ηλιούπολη
Απάντηση: Μετά το OW

Κώστα θίγεις ένα πολύ μεγάλο θέμα, που έχει συζητηθεί πολλές φορές και εδώ και αλλού. Για το οποίο θέμα όπως άλλωστε ξέρεις από πρώτο χέρι, ο Σύλλογος έχει καταθέσει ήδη προτάσεις στο υφυπουργείο, ασχολήθηκε στην τελευταία Γ.Σ. του και θα ξανασχοληθεί επίσης σε επικείμενη έκτακτη Γ.Σ.

Για να είμαι ειλικρινής δεν γνωρίζω ακριβώς τα ισχύοντα εκπαιδευτικά προγράμματα των διαφόρων «οργανισμών».
Γνωρίζω όμως ότι πριν κάμποσα χρόνια, όλο αυτό το πακέτο: OW, Advanced, Rescue, ειδικότητες (π.χ. νυχτερινή, βαθιά, πλευστότητα, υποβρύχιος προσανατολισμός, έρευνα και ανέλκυση) ήταν δυο σχολεία, που γίνονταν με απόσταση τουλάχιστον ενός έτους μεταξύ τους (και πολλών βουτιών ενδιάμεσα), και που ονομάζονταν 1ο και 2ο αστέρι. Στην θεωρεία δε των σχολείων αυτών, μάθαινες πως λειτουργεί ο ρυθμιστής, πως κατασκευάζονται οι φιάλες, οι στολές. Μάθαινες πρώτες βοήθειες, την θεωρεία των αερίων, μάθαινες περί αποσυμπίεσης, μάθαινες πως χρησιμοποποιούμε τους πίνακες αποσυμπίεσης (και γιατί δεν πρεπει ένας αυτοδύτης αναψυχής να χρειαστεί να τους χρησιμοποιήσει). Μάθαινες πως οργανώνεται μια κατάδυση, πως μια νυχτερινή, πως οργανώνεις μια έρευνα, πως μια κατάδυση σε περιορισμένη ορατότητα. Γενικώς μάθαινες.

Επίσης πριν πάω παρακάτω, θέλω πολύ καλοπροαίρετα να σχολιάσω αυτό:

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο m3n3m3n3
... Μέρικα από τα μαθήματα δε, όπως αυτό της τέλειας πλευστότητας, είναι μαθήματα που δεν νομίζω ότι τα χρειάζομαι!
...
Είμαι σίγουρος ότι καμία εκπαίδευση, από καλό εκπαιδευτή, δεν πάει χαμένη. Το κλισέ που λέει ότι όλοι πάντα μαθαίνουμε, είναι 100% αληθινό στο δικό μας χόμπυ. Κατά συνέπεια νομίζω ότι το ενδιαφέρον πρόγραμμα που ψάχνεις αν το συνδιάσεις και με τον κατάλληλο εκπαιδευτή και πολλές βουτιές (που ξέρω ότι κάνεις ) θα είναι προς όφελός σου.

Επίσης όσον αφορά το τυπικό μέρος, δυστυχώς με το OW σε καταδυτικά κέντρα που δεν σε γνωρίζουν – εμπιστεύονται προσωπικά ή είναι πολύ τυπικοί με τις προδιαγραφές, θα έχεις πρόβλημα στην συμμετοχή σου σε κάποιες βουτιές. Το αντιμετωπίσαμε και ως Σύλλογος πέρσι το καλοκαίρι, όταν σε βουτιά που διοργανώσαμε με καταδυτικό, αναγκαστήκαμε να «κόψουμε» αυτοδύτες με 300+ βουτιές και πολλά χρόνια στην θάλασσα.

Για το κομμάτιασμα της εκπαίδευσης σε πολλές – πολλές πίτουλες, ώστε όλοι να μπορούν να έχουν το κομματάκι τους, ο μεγάλος υπεύθυνος είναι αυτό το οποίο αυτοαποκαλείται «ελληνική ομοσπονδία» μεταξύ άλλων και υποβρύχιας δραστηριότητας. Η οποία "ομοσπονδία" αντί ως όφειλε να πάρει τον δρόμο άλλων Ομοσπονδιών, και να απευθύνεται κυρίως (αν όχι αποκλειστικά) σε αυτοδύτες και να προτείνει το δικό της εναλλακτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα παραγωγής αυτοδυτών, σε αντιδιαστολή με τα εμπορικά προγράμματα των «οργανισμών», οδηγήθηκε με συστηματική εκ των έσω διάβρωση στην ανυποληψία κατ’ αρχήν και στην ανυπαρξία στην συνέχεια.

Για τον λόγο αυτό, δυστυχώς φίλε δεν έχουμε την πολυτέλεια π.χ. των Γερμανών ή των Βρετανών να επιλέγουμε μεταξύ του «δυσκολότερου» ή πιο απαιτητικού σε χρόνο προγράμματος της VDST ή της BSAC και αυτού των εμπορικών «οργανισμών». Και αν κάποιος πει, «καλά εγώ πάω στην Αγγλία και θα πάρω πιστοποίηση από την BSAC», πάλι την έχει πατήσει στην ωραία μας πατρίδα. Γιατί δεν θα μπορεί να βουτήξει μόνος του ή με την παρέα του, αλλά μόνο με την «συνοδεία παροχέα», μια και η BSAC (όπως και όλες οι Ομοσπονδίες) δεν έχουν … αντιπρόσωπο στην Ελλάδα μια και δεν πουλάει το πρόγραμμά της.

Κατά συνέπεια (προς το παρών ελπίζω …) τα κεφάλια μέσα.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη geogeo : 24-03-11 στις 11:20.
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
Δεν Μπορείτε να απαντήσετε
Δεν Μπορείτε να ανεβάσετε συνημμένα αρχεία
Δεν Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

vB code είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Forum Jump

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 20:28.