![]() |
|
Εξελίξεις, νέα και ειδήσεις από το χώρο της κατάδυσης |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
||||
|
||||
Απάντηση: Αγνοείται 28χρονη αυτοδύτρια στον Ποθητό
Τι να πω για τη δύστυχη κοπέλα;;; …. Έχω μείνει άφωνος και όπως φαντάζομαι και οι περισσότεροι εδώ, αναρωτήθηκα για το πώς μπορεί κανείς να χάσει μια δύτρια σε κατάδυση, ….
Όχι ! ..εφόσον δεν ξέρω τι ακριβώς έγινε δεν το γράφω αυτό υπονοώντας ευθύνες και κρίνοντας ανθρώπους ή καταστάσεις. Απλά είναι το πρώτο έντονο ερώτημα που μου γεννήθηκε .. Ωστόσο πριν φτάσω να κρίνω οτιδήποτε και οποιονδήποτε, το πρώτο που έκανα είναι να αναρωτηθώ εγώ ο ίδιος :..Σε όλες τις βουτιές που έχω κάνει, μου έχει τύχει ποτέ να χάσω έστω και για λίγο τον Buddy μου και να χρειαστεί να ψάξω στο τελευταίο σημείο/κατέυθηνση που τον είχα δει;;;; (και όταν λέω να χάσω εννοώ να διαπιστώσω ότι δεν είναι εκεί που νόμιζα ότι είναι (δίπλα μου λίγο πάνω/κάτω ….κλπ) και να είναι εκτός οπτικού πεδίου αφού έχω κοιτάξει παντού γύρω μου. Και παρόλο που πραγματικά δίνω πολύ μεγάλη σημασία στην έννοια και τον ουσιαστικό ρόλο του dive buddy, θα πρέπει να ομολογήσω ότι έχει συμβεί τουλάχιστον μια φορά που θυμάμαι ξεκάθαρα (στην Ερυθρά). Εννοείται ότι είχα πάθει λίγο την πλάκα μου μέχρι να τον ξαναβρώ (και ήταν τελείως μόνος του,.. εκτός γρουπ μιας και είχε ενθουσιαστεί με κάτι που είδε και προχώρησε πολύ προς άλλη κατεύθυνση στρίβοντας πίσω από ένα βράχο …εννοείται ότι δεν ξαναβούτηξα μαζί του) και ευτυχώς ήμασταν εντός των στατιστικών πιθανοτήτων…δλδ δεν είχε γίνει τίποτα στο έστω και σχετικά μικρό διάστημα που μεσολάβησε μέχρι να τον ξαναβρώ . Θα μπορούσε όμως εκείνο το μικρό διάστημα να έχει συμβεί κάτι, ή θα μπορούσα να τον είχα χάσει τελείως ;; .. Ναι Αυτά τα λέω γιατί και μένα αρχικά με κυρίεψε το αίσθημα θυμού και μια τάση να κρίνω το γεγονός ότι χάσανε την άτυχη κοπέλα (ασχέτως αν θα άλλαζε κάτι στην κατάληξη) αλλά τελικά σκεφτόμενος λίγο και τα ανωτέρω και έχοντας άγνοια από τις συγκεκριμένες συνθήκες της κατάδυσης , τελικά το μοναδικό συμπέρασμα που είμαι σε θέση να βγάλω είναι ότι εγώ ο ίδιος θα πρέπει να γίνω ακόμα πιο αυστηρός με τον εαυτό μου και να φροντίσω να μη ξανασυμβεί ποτέ να χάσω έστω και για λίγο buddy. (όχι ότι αν –χτύπα ξύλο- συμβεί ποτέ κάτι σοβαρό θα μπορώ οπωσδήποτε να βοηθήσω, αλλά τουλάχιστον να το έχω δει ώστε να κάνω το καλύτερο δυνατόν που θα κρίνω ότι μου επιτρέπουν οι συνθήκες …) Είδα ότι εντός του θέματος εδώ μπήκε και συζήτηση για το θέμα της εκπαίδευσης. Ναι είναι και αυτό έμμεσα εντός θέματος αλλά αυστηρά και μόνο από την οπτική ότι το γεγονός ότι έγινε ένα ατύχημα, θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους, όχι σε αναλύσεις για το τι έγινε και τι δεν έγινε σε εκείνη τη κατάδυση και τις έμμεσες ή άμεσες ρίψεις ευθηνών – για κάτι τέτοιο δεν νομίζω ότι έχει κανείς αρκετά στοιχεία και αυτό μάλλον είναι δουλειά άλλων-, αλλά για το τι κάνουμε εμείς οι ίδιοι στις καταδύσεις μας Για τους DM /συνοδούς ναι, εννοείται ότι υπάρχουν διάφορες διακυμάνσεις :καλοί, μέτριοι, ιδιαίτερα σχολαστικοί και προσεκτικοί ή το αντίθετο ….κλπ - αλλά για μένα προσωπικά η παιδεία και εκπαίδευσή μου, μου λέει ότι από τη στιγμή που είμαι πιστοποιημένος αυτοδύτης κάθε φορά που βουτάω ακόμα και όταν βουτάω με καταδυτικό, εγώ και μόνο εγώ είμαι υπεύθυνος για τον εαυτό μου και ο ρόλος του DM/συνοδού είναι να ξέρει το σημείο κατάδυσης ώστε να οδηγήσει το γκρουπ και ο ρόλος του buddy είναι ένα χρήσιμο backup σε περίπτωση προβλήματος, αλλά και πάλι εγώ είμαι υποχρεωμένος να φροντίζω να ελαχιστοποιώ την πιθανότητα ύπαρξης προβλήματος ή να ξέρω να το αντιμετωπίζω… όπως και να επιλέγω buddy / καταδυτικό (αν βουτάω με άγνωστο buddy ή/και καταδυτικό, δικιά μου η ευθύνη) . Τώρα για το ποιες είναι οι νομικές και οι ας τις ονομάσω “ηθικές” εύθηνες και υποχρεώσεις των DM / συνοδών των καταδυτικών, θα πρέπει να ομολογήσω ότι εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω με απόλυτη σαφήνεια και για να πω την αλήθεια δεν με ενδιαφέρει και δεν θέλω να με ενδιαφέρει, διότι πάντα βουτάω με γνώμονα της αποκλειστικής δικιάς μου ευθηνής. Αν τύχω σε βουτιά ενός καταδυτικού που θεωρώ ότι κάτι δεν γίνεται σωστά, φροντίζω να μη με θέσω σε κίνδυνο τον εαυτό μου, τους το λέω μετά και δεν ξαναβουτάω με αυτό το καταδυτικό. Αν κρίνω ότι έγινε κάποια πολύ σοβαρή παράβλεψη τότε μάλλον είναι υποχρέωσή μου να το κοινοποιήσω όπου θεωρώ σκόπιμο ενημερώνοντας το καταδυτικό για αυτή μου την ενέργεια (μια φορά -πριν αρκετό καιρό- μάλλον θα έπρεπε να το είχα κάνει αλλά δεν το έκανα, λάθος μου αλλά τώρα δεν έχει έννοια κατόπιν εορτής…) Αν μου τύχει κανένας dive buddy που είναι άντε γεια, ξανά κοιτάω να φροντίσω για την ασφάλειά μου και δεν ξαναβουτάω με αυτόν… Αν εντοπίσω κάποιο καταδυτικό το οποίο κρίνω ότι είναι ιδιαίτερα καλό (κάτι το οποίο έχω κάνει) , θα το προτιμήσω. Για την εκπαίδευση γενικότερα… ναι και εδώ θεωρώ ότι ισχύει εννοείτε ότι υπάρχουν διακυμάνσεις στους εκπαιδευτές και ότι είναι βασικό για το πόσο καλός ήταν ή δεν ήταν αυτός που σε εκπαίδευσε. Αλλά ακόμα και αν έχεις τον καλύτερο εκπαιδευτή, μπορεί κάλλιστα να βγεις εσύ μετά και να κάνεις του κόσμου της βλακείες, άρα μπλέκεται έντονα και το θέμα της ίδια της δικιάς μας παιδιάς., Εξάλλου η εκπαίδευση μας δίνει τις βασικές απαραίτητες γνώσεις / τεχνικές αλλά δεν σταματάει στην όποια πιστοποίηση παίρνουμε….αλλά μάλλον κάπου εκεί είναι που ξεκινάει η ουσιαστική εκπαίδευσή μας Οπότε μετά απ’ όλη την πολυλογία μου (ζητώ συγνώμη για αυτό) συμπερασματικά θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου neokles ότι δεν είναι ώρα να μιλάμε για καλούς ή κακούς. Ο καθένας μπορεί να κάνει μέσα του ότι σκέψεις του αρέσει, αλλά θεωρώ ότι χρειάζεται πολύ θράσος για να μιλήσει κανείς αυτή τη στιγμή για καλούς –κακούς, εν απουσία ξεκάθαρων, χειροπιαστών και απολύτως επιβεβαιωμένων στοιχείων και επιχειρημάτων …. προσθέτοντας ότι το μόνο για το οποίο μπορούμε να μιλάμε και να κρίνουμε είναι τους εαυτούς μας ΜΦΧ Δημήτρης Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Joker : 01-04-11 στις 15:25. |
|
|