Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'  

Επιστροφή   Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' > Θαλάσσιο Περιβάλλον > Γίνε Οικο-ρεπόρτερ
Εγγραφή Forum Συχνές Ερωτήσεις Λίστα Μελών Ημερολόγιο

Εντοπίσατε ρύπανση ή κάποιο άλλο πρόβλημα; Ενημερώστε μας να αντιδράσουμε όλοι μαζί

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 28-10-07, 21:08
Το avatar του χρήστη paparazzi
paparazzi paparazzi is offline

Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Απάντηση: Ο Αρχαίος Δίολκος φωνάζει βοήθεια

Συγχαρητήρια στην προσπάθειά σας.

Μαζί σας και εγώ. Παραπάει αυτή η ιστορία με την εγκατάλειψη των μνημείων της χώρας μας.

Το προώθησα σε όλους τους γνωστούς μου.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 02-11-07, 15:29
sofia-l sofia-l is offline

Ο Αρχαίος Δίολκος... και οι φίλοι του

Ευχαριστώ πάρα πολύ όσους φωνάζουν για να μη συνεχιστεί η "υποβοηθούμενη κατακρήμνιση" του Δίολκου.

Ευτυχώς που υπάρχει και το διαδίκτυο, διαφορετικά αυτό το έγκλημα θα συνεχιζόταν μέσα στα ψέμματα των "αρμόδιων" και ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΣΙΩΠΗ.

Δείτε αν θέλετε και μια αγγλική απόδοση της σύγχρονης περιπέτειας του ταλαίπωρου μνημείου, όπως δημοσιεύεται στο site του HUT...
Χίλια ευχαριστώ κι εκεί!!!!
www.huts.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=35
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 02-11-07, 18:39
Το avatar του χρήστη Physalia
Physalia Physalia is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Αθήνα

Ευχαριστούμε Σοφία, καλή συνέχεια στην προσπάθειά σου....
Παλιά 16-11-07, 22:08

Καλά νέα για τον Δίολκο;;;

Καλά νέα για τον Δίολκο, μου είπε ότι υπάρχουν ο Προϊστάμενος της τοπικής εφορείας Αρχαιοτήτων, χωρίς να μου πει τι ακριβώς. Την βδομάδα που μας πέρασε έγινε κάποια συνάντηση στο Υπουργείο Πολιτισμού αλλά ακόμα δεν γνωρίζω λεπτομέρειες...

Η συνάντηση ακολούθησε μια ακόμη κατάπτωση αρχαίου λίθου που έγινε στα τέλη Οκτωβρίου ενώ ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου υποτίθεται ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει να γίνουν ΑΜΕΣΕΣ προσωρινές ενέργειες προστασίας...

Φυσικά, το ΥΠ.ΠΟ. έχει χάσει το τρένο του Δίολκου, με την έννοια ότι όσα γίνονται τώρα (που δεν έχουν γίνει ακόμη, δηλαδή...) γίνονται υπό την πίεση των εισαγγελικών και άλλων ελεγκτικών αρχών. Εκτός των άλλων, πέρα από κάποια μέτρα προστασίας, πρέπει να γίνει και η ίδια η αναστήλωση του μνημείου που "έφαγε" η μέχρι τώρα συμπεριφορά του Υπουργείου Πολιτισμού...

Επειδή πάντως το Υπουργείο πάντοτε ΕΛΕΓΕ ότι δήθεν ενδιαφέρεται για τον Δίολκο, σε τίποτα δεν μπορεί κανείς να δώσει βάση αν αυτά που λέγονται δεν ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ.

Έτσι, η έκκληση συνεχίζεται...

www.thepetitionsite.com/takeaction/870477005

Βάλτε τώρα που γυρίζει!!!....
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 28-11-07, 14:23

Oi ΤΙMES για τον Δίολκο...

Πριν δυο βδομάδες έγινε στην Ιταλία η παρουσίαση του νεου τεύχους του επιστημονικού περιοδικού Salternum, όπου υπάρχει άρθρο μου για τον Δίολκο. Σε αυτό, αναφέρεται (για πρώτη φορά σε επιστημονική βιβλιογραφία αφού το άρθρο έχει περάσει και από κρίση) ότι το ΥΠ.ΠΟ. έστειλε παραπλανητική ενημέρωση για τον Δίολκο στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, όταν ο Γενικός Γραμματέας κ. Ζαχόπουλος είπε, μεταξύ άλλων ανακριβειών, ότι οι κυματισμοί... έχουν αρχίσει "πλέον" να διαβρώνουν το υπόστρωμα του μνημείου.

Αλλά και οι TIMES του ΛΟνδίνου έχουν ασχοληθεί με την τραγική σύγχρονη ιστορία του Δίολκου.

Μπορείτε να διαβάσετε το πρώτο από τα δύο άρθρα των TIMES στο
www.greece.org:8080/opencms/opencms/HEC_Projects/DIOLKOS/media/New_Papers/Times_-_July_10x_2006.html.

Μόλις χθες βρήκα και ένα δεύτερο άρθρο (την ύπαρξη του οποίου αγνοούσα μέχρι πρότινος). Θα το δείτε στο: www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/court_and_social/article1409377.ece

Το δεύτερο αυτό άρθρο (από τον Φεβρ.2007) μιλάει επίσης για την απαράδεκτη ενημέρωση του Γεν. Γραμματέα του ΥΠ.ΠΟ. προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού. Ο καθηγητής αρχαιολογίας του πανεπιστημίου της Βοστώνης που το γράφει, αναφέρει ότι θα γίνονταν κάποιες σωστικές ενέργειες (το είχα αναφέρει κι εγώ στις ενημερώσεις μου) αλλά τελικά το μόνο που έγινε ήταν να μπουν κάποια υποστηρίγματα σε μερικές πέτρες, ενώ η διάβρωση συνέχιζε από κάτω. Σήμερα η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, έχουν πέσει μάλιστα δυο πέτρες, από την εποχή του άρθρου.

Δεν ξέρω εάν αυτό είναι ένα "κόλπο" των αρμόδιων, να λένε πάντα ότι κάτι γίνεται, κάτι πάει να γίνει κ.λπ., όπως λένε και τώρα... Βέβαια, από την τέλεια ακινησία, και το να κουνήσει κανείς τα βλέφαρά του είναι κάτι, όμως αυτό δεν αποτελεί επαρκή φροντίδα...

Ίσως γίνομαι φορτική, αλλά αν κανείς μπορεί, πέρα από τη δική του υπογραφή στην έκκληση, ας το πει και σε φίλους. Όσο περισσότερο δηλώνουμε ότι τους πήραμε χαμπάρι... τόσο καλύτερα!

www.thepetitionsite.com/takeaction/870477005

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη sofia-l : 28-11-07 στις 17:30.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 28-11-07, 17:01
Το avatar του χρήστη Physalia
Physalia Physalia is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Αθήνα

Σοφία και πάλι συγχαρητήρια!!
Νομίζω είσαι το ζωντανό παράδειγμα του πώς οφείλουμε να διεκδικούμε τα πιστεύω και τις αξίες μας.

Ελπίζω ότι η παγκόσμια πλέον αναγνωρισιμότητα του προβλήματος, θα τρίξει έστω και λίγο τα δόντια εκείνων που ως τώρα αρέσκονταν να κρύβουν τα σκουπίδια κάτω από το χαλάκι....

Περιμένουμε και τις υπόλοιπες εξελίξεις που φαντάζομαι ότι θα γίνονται όλο και πιο γρήγορα
Παλιά 16-12-07, 01:17

Το στυλάκι των αρμόδιων...

Εκτός από την τραγική καταπόνηση του αρχικού τμήματος του Δίολκου, ζημιά έχει υποστεί και ένα πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του μνημείου μέσα στη Σχολή Μηχανικού. Πρόκειται για τη διπλή σειρά λίθων που ο ρόλος της στη διαδικασία της μεταφοράς των αρχαίων πλοίων δεν είναι ακόμα σαφής.

Στις αρχές Ιουλίου 2006, είχα στείλει προς το ΥΠ.ΠΟ. επιστολή σχετικά με τη διατάραξη που έχει υποστεί στο δυτικό της άκρο. Και ιδού η απάντηση που, όπως ανακάλυψα πρόσφατα, είχε δώσει ο κ. Μάντης, σήμερα Προϊστάμενος στην Ακρόπολη, προς τους ανωτέρους του: «η Εφορεία μας στις 24 Ιουλίου πραγματοποίησε αυτοψία στο τμήμα του Διόλκου που βρίσκεται στη Σχολή Μηχανικού από την οποία διαπιστώθηκε όχι μόνο ότι δεν έχει διαταραχθεί το τμήμα αυτό, όπως διατείνεται η κ. Λοβέρδου, αλλά αντίθετα ότι τυγχάνει της καλύτερης δυνατής φροντίδας και περιποίησης[…]».

Όμως η διατάραξη είναι πασιφανής, έτσι μένει η απορία εάν οι «ειδικοί» που διενήργησαν την αυτοψία ήταν περιορισμένων νοητικών δυνατοτήτων ή εάν η διατάραξη απεκρύβη για λόγους που οπωσδήποτε δεν μπορεί να είναι σύννομοι.

Επί τη βάσει φωτογραφιών που έχω δει, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ζημιάς πρέπει να έγινε μεταξύ 1978 και 1984. Είναι φανερό ότι αρκετοί αρχαίοι κυβόλιθοι ξηλώθηκαν από κάποιο μηχανικό μέσο και, στη συνέχεια, τοποθετήθηκαν πίσω εκεί και ως έτυχε.

Ελπίζω ο κ, Μάντης να επιδεικνύει περισσότερη παρατηρητικότητα στην Ακρόπολη.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη sofia-l : 16-12-07 στις 20:23.
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
Δεν Μπορείτε να απαντήσετε
Δεν Μπορείτε να ανεβάσετε συνημμένα αρχεία
Δεν Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

vB code είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Forum Jump

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 22:40.