Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Πολικός
Αγαπητέ apeiranthos φοβάμαι οτι το πλοίο της φωτογραφίας δεν είναι το ζητούμενο. Στο μεσοπόλεμο ύπηρξαν δυο πλοία με το όνομα ΕΥΓΕΝΙΑ ΧΑΝΔΡΗ. Το πρώτο ήταν το πρώην SKIPSEA αγγλικής ναυπήγησης που αγοράστηκε το 1929. Το δεύτερο ήταν το πρώην STADSDIJK και αρχικά ROCKY MARU ιαπωνικής ναυπήγησης που αγοράστηκε το 1932 σε αντικατάσταση του πρώτου που βυθίστηκε στη Σύρο.
To oτι είναι το δεύτερο προκύπτει από μια λεπτομέρεια που χαρακτήριζε τα ιαπωνικής ναυπήγησης πλοία της εποχής εκείνης: τα υποστηρίγματα του "σταυρού" στον ιστό αφήνουν κενά. Στις υπόλοιπες χώρες τα κάνανε συμπαγή.
Το ίδιο λάθος έκανε και ο Χρ.Ντούνης στο Α' τόμο "Ναυάγια στις Ελληνικές Θάλασσες" που κάτω από την ιστορία του ναυαγίου της Σύρου έβαλε αυτή την ίδια φωτογραφία.
Πάντως και αυτό το δεύτερο ΕΥΓΕΝΙΑ ΧΑΝΔΡΗ ήταν άτυχο μιας και βυθίστηκε στα ανοιχτά του Τyne στην Αγγλία σε μια σύγκρουση το 1943 για να γίνει και αυτό ένας καταδυτικός προορισμός.
|
Ευχαριστώ Πολικέ για τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Ελπίζω να μπορέσω εφέτως να καταδυθώ ξανά εκεί και να πάρω μερικές φωτογραφίες από το ναυάγιο που ίσως βοηθήσουν στην ταυτοποίησή του.