Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'  

Επιστροφή   Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' > Θαλάσσιο Περιβάλλον > Περιβαλλοντικά Νέα
Εγγραφή Forum Συχνές Ερωτήσεις Λίστα Μελών Ημερολόγιο

Νέα, ειδήσεις, πληροφορίες που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 28-10-07, 08:14
Το avatar του χρήστη elpapas
elpapas elpapas is offline

Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Απάντηση: Νέες ρυθμίσεις για την Αλιεία

26 Οκτωβρίου 2007 09:30 Χαλκιδική Ακτή Κουρσάρος
Αν και το βίντεο δεν είναι και τόσο καλό
Αυτό επιτρέπετε ;;;;;

http://s232.photobucket.com/albums/e...ikoursaros.flv
Facebook
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 11-12-07, 15:14
Το avatar του χρήστη Physalia
Physalia Physalia is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Αθήνα

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο elpapas Εμφάνιση μηνυμάτων
26 Οκτωβρίου 2007 09:30 Χαλκιδική Ακτή Κουρσάρος
Αν και το βίντεο δεν είναι και τόσο καλό
Αυτό επιτρέπετε ;;;;;

http://s232.photobucket.com/albums/e...ikoursaros.flv

Ηλία (σόρρυ για την καθυστερημένη απάντηση , μου είχε ξεφύγει αυτό), ναι επιτρέπεται.

Φυσικά δεν γνωρίζω ποιό είναι το μάτι (άνοιγμα) των διχτυών αλλά υποθέτω ότι θα είναι οκ.

Τα δίχτυα δεν καταστρέφουν το λιβάδι και όταν το μάτι είναι το προβλεπόμενο από το νόμο πιάνει μόνο τα μεγαλύτερα ψάρια και όχι το γόνο.

Οι ψαράδες πρέπει να ψαρεύουν, εμείς τους το ζητάμε, remember?
Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην μπερδεύουμε το ωφέλιμο με το καταστροφικό. Αν γινόμαστε υποχόνδριοι το μόνο που θα αξιώσουμε θα είναι ένας αιώνιος τίτλος γραφικότητας.
Μην ξεχνάτε ότι όλες οι δραστηριότητες, όλων των ζώντων ειδών, έχουν αντίκτυπο στο περιβάλλον, αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να αυτοκτονήσουμε ομαδικώς....

Την υπερβολή και την κατάχρηση πρέπει να ελέγχουμε.
Όλα τα άλλα η Φύση τα αντέχει....
Παλιά 11-12-07, 19:29
Το avatar του χρήστη elpapas
elpapas elpapas is offline

Περιοχή: Θεσσαλονίκη

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Physalia Εμφάνιση μηνυμάτων
Ηλία (σόρρυ για την καθυστερημένη απάντηση , μου είχε ξεφύγει αυτό), ναι επιτρέπεται.
....
Δεύτερο ερώτημα
Ποία πρέπει να είναι η απόσταση από την ξηρά για τα δίχτυα και σε τι βάθος;
Στο συγκεκριμένο βίντεο ήταν 50μ από το ντόκο και 10μ από την δεξιά πλευρά σε βάθος -4 εως -7μ και σε μια ακτίνα 80-100μ
Facebook
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 11-12-07, 21:11
Το avatar του χρήστη Kostdive
Kostdive Kostdive is offline

o λαοσ λει οτι το ψαρι χαλαει απο το κεφαλι και ολοι ξερουμε οτι ι χορα αφτι που ζουμε ειναι μεσ στι παρανομια.ζει απο αφτι.
οποτε δεν μπορουμε εμεισ να ψαξουμε το ποιο ειναι νομιμο ι παρανομο <<ολα ειναι παρανομα και ολα επειτρεποντε>> αλα το ποσ θα μπορουσαμε καλυτερα να καταγειλουμε μια παρανομια.
Και επειδι ολοι ειναι μες στι παρανομια το μονο ποθ επικρατει ειναι ο φοβοσ.
Οποτε εσυ <οποιοσδειποτεσ> η εγω η ξσερω και γω ποιοσ με το να παρεισ ενα τηλ. το λιμενικο και να πεισ οτι 20 η 30 η 50μ απο τιν ακτι ενα αλιεφτικο ξεριζονι τα παντα δεν θα καταφερεισ τιποτα .
εαν ομοσ πεισ οτι ειμαι απο καποιο καναλι και στο ταδε μεροσ συνβενει το ταδε συνβαν και αν δεν κανετε κατι εσεισ θα κανω εγω το βραδυ στισ ειδισεις θα σασ πω εγω ποσ θα πανε ολοι γ.........<σορυ> για να καλυψοθνε το κολο τους
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 11-12-07, 21:46
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Κώστα μάλλον σε προτιμούσα με τα greeklish!!
Δεν έχεις βέβαια άδικο σε αυτό που λες, αλλά το να ψάχνουμε και να ρωτάμε τα δικαιώματά μας (διότι περί αυτών πρόκειται) είναι μια καλή αντίστιξη στην δεδομένη κατάσταση.

Κι εφόσον δεν ήξερα να απαντήσω στην ερώτηση του Ηλία, άνοιξα τον ίδιο Κανονισμό που είχα ποστάρει στην αρχή και τον ξανάψαξα.

Δεν αναφέρει πουθενά περιορισμούς βάθος και απόστασης από την ακτή για την παράκτια αλιεία και τα δίχτυα βυθού.

Ο μόνος περιορισμός που μπόρεσα να εντοπίσω είναι για τα

Παράθεση:
3.1 Μανωμένα δίχτυα και απλάδια δίχτυα βυθού
1. Το μέγιστο κατακόρυφο ύψος ενός μανωμένου διχτυού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 4 m.
2. Το μέγιστο κατακόρυφο ύψος ενός απλαδιού διχτυού βυθού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 m
Αν γνωρίζει κάποιος άλλος κάτι περισσότερο, θα ήθελα κι εγώ να το μάθω....

ΥΓ. Και με την ευκαιρία, μήπως είναι εύκολο σε κάποιον να μου εξηγήσει τη διαφορά μεταξύ απλαδιών και μανωμένων διχτυών;;

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Physalia : 11-12-07 στις 21:53.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 11-12-07, 22:13
fivos fivos is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Αθήνα, Αγ.Ανάργυροι

Παράθεση:
ΥΓ. Και με την ευκαιρία, μήπως είναι εύκολο σε κάποιον να μου εξηγήσει τη διαφορά μεταξύ απλαδιών και μανωμένων διχτυών;;
Μαρία, υπάρχουν οι ορισμοί στον κανονισμό που είχες παραθέσει στην αρχή αυτού του θέματος:

Παράθεση:
«δίχτυ βυθού»: εννοείται το μανωμένο δίχτυ, απλάδι δίχτυ
βυθού ή ο συνδυασμός διχτυών βυθού·

α) «μανωμένο δίχτυ»: δίχτυ το οποίο αποτελείται από δύο ή
περισσότερα τεμάχια διχτυών τα οποία αναρτώνται από
κοινού εν παραλλήλω με ενιαίο επάνω γκραντί, το οποίο
στερεώνεται ή το οποίο μπορεί να στερεωθεί με
οποιοδήποτε μέσο στο βυθό της θάλασσας·

β) «απλάδι δίχτυ βυθού»: δίχτυ το οποίο είναι
κατασκευασμένο από ενιαίο τεμάχιο διχτυού και το
οποίο διατηρείται κατακόρυφα στο νερό με φελλούς και
βάρη, στερεωμένο ή που μπορεί να στερεώνεται με
οποιοδήποτε μέσο στο βυθό της θάλασσας και το οποίο
διατηρεί το αλιευτικό εργαλείο ακινητοποιημένο πλησίον
του βυθού ή επιπλέει στο νερό καθέτως·

γ) «συνδυασμός διχτυών βυθού»: απλάδι δίχτυ βυθού το
οποίο συνδυάζεται με μανωμένο δίχτυ το οποίο αποτελεί
το κατώτερο μέρος·
Συνήθως το μανωμένο δίχτυ αποτελείται από ένα κύριο δίχτυ με πιο λεπτές τρύπες και άλλο ένα παράλληλο με το κύριο με αρκετά μεγαλύτερες που είναι ενωμένα στην πάνω πλευρά.
Δεν είναι κάτι που φαίνεται απο μακριά: Αν τα δεις στο βυθό, πρέπει να τα πλησιάσεις για να δεις αν είναι μανωμένο ή όχι.

Φυσικά το μανωμένο δίχτυ είναι πολύ πιο αποτελεσματικό. Αυτός ήταν ο λόγος που παλιότερα η ερασιτεχνική αλιεία επιτρεπόταν αλλά μόνο με μή μανωμένα δίχτυα (απλάδια) μέχρι 100 μέτρα μήκους.

Από 21-ΔΕΚ-2006 δεν επιτρέπεται καθόλου η ερασιτεχνική αλλιεία με δίχτυα κι αυτό είναι άλλο ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να γνωρίζουμε

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη fivos : 11-12-07 στις 22:26.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 11-12-07, 22:20
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο fivos Εμφάνιση μηνυμάτων
Μαρία, υπάρχουν οι ορισμοί στον κανονισμό που είχες παραθέσει στην αρχή αυτού του θέματος:

.....................................

Συνήθως το μανωμένο δίχτυ αποτελείται από ένα κύριο δίχτυ με πιο λεπτές τρύπες και άλλο ένα παράλληλο με το κύριο με αρκετά μεγαλύτερες που είναι ενωμένα στην πάνω πλευρά.
Δεν είναι κάτι που φαίνεται απο μακριά: Αν τα δεις στο βυθό, πρέπει να τα πλησιάσεις για να δεις αν είναι μανωμένο ή όχι.

Φυσικά το μανωμένο δίχτυ είναι πολύ πιο αποτελεσματικό. Αυτός ήταν ο λόγος που παλιότερα η ερασιτεχνική αλιεία επιτρεπόταν αλλά μόνο με μή μανωμένα δίχτυα (απλάδια) μέχρι 100 μέτρα μήκους.

Από 21-ΔΕΚ-2006 δεν επιτρέπεται καθόλου η ερασιτεχνική αλλιεία με δίχτυα κι αυτό είναι άλλο ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να γνωρίζουμε

Ευχαριστώ Φοίβε.
Αλλά μήπως τότε μπορείς να μου πεις τι δίχτυα είναι αυτά στο βίντεο του Ηλία; Δεν είμαι σίγουρη ότι ο ορισμός μού είναι τόσο ξεκάθαρος...
Παλιά 11-12-07, 22:44
fivos fivos is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Παράθεση:
Ευχαριστώ Φοίβε.
Αλλά μήπως τότε μπορείς να μου πεις τι δίχτυα είναι αυτά στο βίντεο του Ηλία; Δεν είμαι σίγουρη ότι ο ορισμός μού είναι τόσο ξεκάθαρος...
Οι λήψεις είναι αρκετά μακρινές για να πει κανείς με βεβαιότητα.
Αν όμως αυτοί που τα έριξαν είναι επαγγελματίες και δεδομένου ότι το δίχτυ φαίνεται να έχει ύψος το πολύ 3-4 μέτρα (εδώ μπορεί να βοηθήσει ο Ηλίας) είναι 99% σίγουρο ότι είναι μανωμένα: Οι επαγγελματίες σπάνια χρησιμοποιούν απλάδια με τόσο μικρό ύψος γιατί η αλιευτική τους απόδοσή είναι μηδαμινή.

Εδώ που τα λέμε και κάποιοι ερασιτέχνες που γνώριζα (παλιότερα που επιτρεπόταν) ενώ είχαν άδεια ερασιτεχνικής αλιείας, έριχναν μανωμένο δίχτυ από 200 μέτρα και πάνω και όχι αμάνωτο μέχρι 100 μέτρα όπως όφειλαν

ΥΓ1: Ψάχνοντας τον κανονισμό, είδα ότι απαγορεύτηκε και ο πεζόβολος, ένα κυκλικό δίχτυ με βαρίδια στην περιφέρεια το οποίο το κουβαλάς πεζός και το ρίχνεις από την παραλία περιστρέφοντάς το για να ανοίξει.
Λυπήθηκα για το συγκεκριμένο, γιατί μου θυμίζει γραφικές εικόνες των παιδικών μου χρόνων - θυμάμαι ακόμη κάτι παπούδες με βήμα γάτας να κυρτώνουν τη ράχη τους και να πετάνε το δίχτυ με περισσή χάρη.

Ο πεζόβολος λειτουργεί μέχρι 1.5-2 μέτρα βάθους το πολύ, και δεν ξέρω αν πραγματικά κάνει κάποια σημαντική ζημιά ή αν το πήρε η μπάλα μαζί με τα υπόλοιπα δίχτυα ερασιτεχνικής αλιείας. Βέβαια έχει πολύ μικρό μάτι (γύρω στα 2x2 cm) οπότε πιθανόν να κάνει ζημιά στο γόνο.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη fivos : 11-12-07 στις 23:53.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 11-12-07, 22:59
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο fivos Εμφάνιση μηνυμάτων
ΥΓ: Ψάχνοντας τον κανονισμό, είδα ότι απαγορεύτηκε και ο πεζόβολος, ένα κυκλικό δίχτυ με βαρίδια στην περιφέρεια το οποίο το κουβαλάς πεζός και το ρίχνεις από την παραλία περιστρέφοντάς το για να ανοίξει.
Λυπήθηκα για το συγκεκριμένο, γιατί μου θυμίζει γραφικές εικόνες των παιδικών μου χρόνων - θυμάμαι ακόμη κάτι παπούδες με βήμα γάτας να κυρτώνουν τη ράχη τους και να πετάνε το δίχτυ με περισσή χάρη.

Ο πεζόβολος λειτουργεί μέχρι 1.5-2 μέτρα βάθους το πολύ, και δεν ξέρω αν πραγματικά κάνει κάποια σημαντική ζημιά ή αν το πήρε η μπάλα μαζί με τα υπόλοιπα δίχτυα ερασιτεχνικής αλιείας. Βέβαια έχει πολύ μικρό μάτι (γύρω στα 2x2 cm) οπότε πιθανόν να κάνει ζημιά στο γόνο.
Τα θυμάμαι κι εγώ αυτά τα δίχτυα όπως και τους παπούδες.
Αυτό που θίγεις, η εξαφάνιση των παραδοσιακών επαγγελμάτων, είναι ένα γενικότερο πρόβλημα της εποχής μας.
Είναι όμως αλήθεια ότι τα εργαλεία αυτά όχι απλά έκαναν ζημιά, αποσκοπούσαν στο γόνο. Έχουν όντως πολύ μικρό μάτι.
Νομίζω ότι η απαγορευσή τους είναι πλέον μονόδρομος....

Άλλη χαζή ερώτηση: υπάρχει τρόπος να ξεχωρίσεις έναν ερασιτέχνη από έναν επαγγελματία ψαρά (χωρίς όμως να τους ρωτήσεις);
Παλιά 11-12-07, 23:41
fivos fivos is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Παράθεση:
Άλλη χαζή ερώτηση: υπάρχει τρόπος να ξεχωρίσεις έναν ερασιτέχνη από έναν επαγγελματία ψαρά (χωρίς όμως να τους ρωτήσεις);
Μερικά χρόνια πριν θα τους ξεχώριζα από το σκάφος, σήμερα δεν είμαι πια σίγουρος. Για παράδειγμα ένα κλασικό ξύλινο καϊκι με εσωλέμβια μηχανή ντίζελ (ο χαρακτηριστικός αργός ήχος τουκου-τουκου-τουκου) είναι σχεδόν σίγουρο ότι ανήκει σε κάποιον επαγγελματία και μάλλον ηλικιωμένο ψαρά.

Μια πλαστική ψαρόβαρκα με εξωλέμβιο, δεν μπορείς πια να ξέρεις αν ανήκει σε ερασιτέχνη ή επαγγελματία.

Οι περισσότεροι ερασιτέχνες βγαίνουν για ψάρεμα τα σαβατοκύριακα και περισσότερο το καλοκαίρι, πολλές φορές ρίχνοντας και βγάζοντας την βάρκα κάθε φορά στο νερό εξ' ου και το λιμενικό που γυρίζει και κόβει πρόστιμα τα Σ/Κ αντίστοιχα με την τροχαία που μοιράζει κλήσεις στα παπάκια για εισπρακτικούς λόγους (π.χ. επειδή οι φωτοβολίδες έχουν λήξει).

Ένας επαγγελματίας δραστηριοποιείται σχεδόν καθημερινά και σταθερά όλο το χρόνο όποτε του δίνει ο καιρός την ευκαιρία και συνήθως έχει τη βάρκα σταθερά στο νερό σε κάποιο προστατευένο μέρος, χωρίς βέβαια να μπορούμε να αποκλείσουμε από αυτή την πρακτική κι έναν παθιασμένο ερασιτέχνη ψαρά ή έναν ερασιτέχνη που ψαρεύει με παράνομους τρόπους βγάζοντας ικανές ποσότητες ψαριών ώστε να τα πουλάει και να βγάζει ένα αξιοσέβαστο αφορολόγητο εισόδημα.

Τελικά μάλλον ο καλύτερος τρόπος είναι να τους ρωτήσεις
Αν τους πετύχεις στην ακτή και πιάσεις μια "αθώα" κουβέντα μαζί τους χαζεύοντας την ψαριά, σύντομα καταλαβαίνεις περί τίνος πρόκειται...

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη fivos : 12-12-07 στις 02:03.
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
Δεν Μπορείτε να απαντήσετε
Δεν Μπορείτε να ανεβάσετε συνημμένα αρχεία
Δεν Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

vB code είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Forum Jump

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 23:15.