Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'  

Επιστροφή   Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' > Ο Σύλλογος 'ΤΗΘΥΣ' > Εκδηλώσεις - Δραστηριότητες - Δράσεις του Συλλόγου
Εγγραφή Forum Συχνές Ερωτήσεις Λίστα Μελών Ημερολόγιο

Ενημερωθείτε για τις δραστηριότητες του Συλλόγου. Οι προτάσεις σας είναι πάντα ευπρόσδεκτες...

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 27-01-08, 16:11
Το avatar του χρήστη Παύλος Βουλουτιάδης
Παύλος Βουλουτιάδης Παύλος Βουλουτιάδης is offline

Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Απάντηση: 02.02.2008 - Ημερίδα: Καταδυτικά Πάρκα στην Ελλάδα - Προβληματισμοί και Προοπτικές

Από την μεριά μου, η πρότασή μου σχετικά με την επιβολή αντιτίμου συνοψίζεται στα παρακάτω :

Αν οι Π.Ο.Α.Κ.Π ενταχθούν σε ένα ευρύτερο οικολογικό δίκτυο όπως π.χ το NATURA 2000 και αποκτήσουν χαρακτήρα Θαλασίων Καταφυγίων και προστατευόμενων περιοχών (όπως αναφέρθηκε παραπάνω) τότε η επιβολή αντιτίμου - κατά την άποψή μου - δεν θα σχετίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος. Το NATURA 2000 π.χ είναι ένα κοινοτικό πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτεί - ή θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει - από κοινοτικούς πόρους τους επενδυτές ώστε να προχωρήσουν σε δημιουργία έργων ή προγραμμάτων που αφορούν και διατηρούν την ισορροπία των οικοσυστημάτων. Για ποιο άλλο λόγο λοιπόν να μπει ένα εισιτήριο, αφού τα κονδύλια για την προστασία του περιβάλλοντος θα μπορούσαν να εξασφαλισθούν από την Ε.Ε ; Αν λοιπόν κάτι εμένα προσωπικά με προβληματίζει είναι ακριβώς αυτό το ερώτημα. Επειδή το πιθανότερο που θα συμβεί με τις Π.Ο.Α.Κ.Π είναι ότι συμβαίνει σήμερα στα private clubs, γι' αυτό θα πρέπει να γίνουν σαφές οι θέσεις των καταδυτικών συλλόγων, ενώσεων και σωματείων.

Προσωπικά, δεν τίθομαι κατά της επιβολής ενός αντιτίμου για αυτούς τους λόγους που και σεις αναφέρετε αν και είμαι εξαιρετικά δύσπιστος και αρκετά επιφυλακτικός σχετικά με το πού θα πάνε αυτά τα χρήματα. Όμως ένας άνθρωπος ο οποίος π.χ έρχεται σε κάποιο καταδυτικό κέντρο, παίρνει το open water, κάνει 3-4 καταδύσεις το καλοκαίρι και εν ολίγοις ασχολείται περιστασιακά με την κατάδυση ως χόμπυ έχει νομίζω κάποια διαφορά με κάποιον άλλον ο οποίος εργάζεται πάνω στο αντικείμενο της κατάδυσης, είτε με την συμμετοχή του σε κάποιους συλλόγους, είτε με την εκπαίδευση / διδασκαλία της υποβρύχιας δραστηριότητας, είτε με την συμμετοχή του ως αθλητής της ομοσπονδίας. Που θέλω να καταλήξω ; Θέλω να πω, πως οι σύλλογοι, οι ενώσεις και οι ομοσπονδίες, υπάρχουν για να εξασφαλίζουν κάποια προνόμια στα μέλη τους. Όχι μόνο γι' αυτό βέβαια, αλλά ΚΑΙ γι' αυτό. Προσωπικά, δεν θα με χαλούσε αν π.χ οι αυτοδύτες της Ε.Α.Θ εξασφάλιζαν την δωρεάν είσοδό τους στις Π.Ο.Α.Κ.Π. Εσάς, θα σας χάλαγε ; Στο κάτω κάτω, οι συνάδελφοι που βρίσκονται στις διοικητικές θέσεις των διαφόρων σωματείων, συλλόγων και ενώσεων, στην πλειοψηφία τους δεν είναι απλοί χομπίστες αυτοδύτες των 5-10 καταδύσεων / χρόνο. Βέβαια, αυτό τώρα για κάποιους, θα φανεί κάπως. Όμως - κακά τα ψέμματα - ένας επαγγελματίας αυτοδύτης έχει δαπανήσει - και έχει θυσιάσει - χρόνο, χρήματα, έχει κουραστεί, έχει μελετήσει και έχει ασχοληθεί - ε, διάολε! - περισσότερο από τον απλό χομπίστα. Αυτός ο άνθρωπος, θα ήταν καλό, να μην υποχρεούται να πληρώσει εισητήριο για να βουτήξει σε ένα π.χ προστατευόμενο ναυάγιο.

Το άσχημο στον τόπο μας είναι πως ενώ κανένας δεν αντιμετωπίζεται σαν ίσος προς ίσο, όλοι αντιμετωπίζονται σαν ίσοι. Κι ενώ ο νόμος σαφώς δεν υιοθετεί χαρακτήρα διάκρισης σε μια μερίδα ανθρώπων, οι διακρίσεις εξακολουθούν να γίνονται κάτω από το τραπέζι. Προσωπικά - και αυτό αποτελεί αλλουνού παπά ευαγγέλιο - δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτά που γίνονται κάτω από το τραπέζι δεν μπορούν να γίνουν κάποια ευλογημένη μέρα και πάνω από το τραπέζι. Τι θέλω να πω ; Αφού εγώ ως ιδιοκτήτης του Καταδυτικού Πάρκου, όταν έρθει και με βρει ο πρόεδρος του Σ.Ε.Α 'ΤΗΘΥΣ' π.χ για να βουτήξει στο πάρκο μου, θα του πω στα κρυφά "'ντάξει πρόεδρε, εσύ βούτα τζάμπα" γιατί αυτό να μην το κάνω στα φανερά, λέγοντας πως όλα τα μέλη του Σ.Ε.Α 'ΤΗΘΥΣ' θα βουτάνε τζάμπα ; Αυτό πολύ με απασχολεί.

Κοντολογίς, για την επιβολή του εισιτηρίου, προτίνω να μην υπάρχει αυτό σε επαγγελματίες αυτοδύτες, εκπαιδευτές, μέλη καταδυτικών συλλόγων, ενώσεων και σωματείων, αθλητές της ομοσπονδίας και σε αυτοδύτες μέλη περιβαλλοντολογικών οργανώσεων (η λίστα των εξαιρέσεων είναι κάτι που μπορεί να τεθεί στην συζήτηση και μπορεί να μεγαλώσει). Έτσι κι αλλιώς στον τόπο μας γίνονται εξαιρέσεις. Το θέμα είναι αν θα γίνονται στα κρυφά ή στα φανερά.
Μέλος Ε.Α.Θ
Μέλος Σ.Ε.Θ
Απάντηση με παράθεση

Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
Δεν Μπορείτε να απαντήσετε
Δεν Μπορείτε να ανεβάσετε συνημμένα αρχεία
Δεν Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

vB code είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Forum Jump

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 11:29.