Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'  

Επιστροφή   Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' > Θαλάσσιο Περιβάλλον > Περιβαλλοντικά Νέα
Εγγραφή Forum Συχνές Ερωτήσεις Λίστα Μελών Ημερολόγιο

Νέα, ειδήσεις, πληροφορίες που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 08-03-08, 14:33
Το avatar του χρήστη paris
paris paris is offline

Αλέξανδρος Φραντζής - Ο Άνθρωπος που έδιωξε το ΝΑΤΟ

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=37000632

Προσφέρεται για πολλά και ποικίλα συμπεράσματα.

Αξίζει πιστεύω να διαβαστεί ολόκληρο.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 08-03-08, 23:53
Tiburon Tiburon is offline

Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Lightbulb Απάντηση: Αλέξανδρος Φρατζής - Ο Άνθρωπος που έδιωξε το ΝΑΤΟ

Πολύ ενδιαφέρον! Απλά μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε συμπτωματικά, τώρα που είναι της μόδας το μυθιστόρημα – best seller «Το Σμήνος» του Φρανκ Σέτσινγκ.

Ο πρωταγωνιστής του άρθρου μου θυμίζει τον Τζακ Ο’Μπάνον ή «Γκρέιγουλφ» του μυθιστορήματος, που δούλευε ως εκπαιδευτής δελφινιών στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και παραιτήθηκε όταν κατάλαβε ότι πειράματα του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο οδήγησαν πολλά δελφίνια να ξεβραστούν νεκρά στις ακτές. Είναι όμως και ο Λέον Άναουακ που ερευνά τη συμπεριφορά των κητωδών στο Ενυδρείο του Βανκούβερ…

Μήπως τελικά για να δημοσιευτούν άρθρα για τη θάλασσα και άλλα περιβαλλοντικά θέματα στις Ελληνικές Εφημερίδες, θα πρέπει να γίνονται καταστροφές (π.χ. σεισμοί, τσουνάμι και καταποντισμοί), να πέφτει κανένα Σινούκ ή να γίνεται best seller και στη χώρα μας το περιβαλλοντικό αντίστοιχο του Κώδικα Da Vinci;;;
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 09-03-08, 18:15
Το avatar του χρήστη Physalia
Physalia Physalia is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Αθήνα
Απάντηση: Αλέξανδρος Φρατζής - Ο Άνθρωπος που έδιωξε το ΝΑΤΟ

Αν και δεν είχα ως τώρα τη χαρά να γνωρίσω προσωπικά τον Αλέξη, συμβαίνει να μοιράζομαι κάποιους κοινούς φίλους και γνωστούς μαζί του... Και είναι πρωτίστως μέσω αυτών που γνωρίζω (και αναγνωρίζω) τον άνθρωπο.
Από την άλλη, μέσω των πολυάριθμων βιβλίων και δημοσιεύσεών του, γνωρίζω και εκτιμώ τον ερευνητή....

Για τον δικό μου μικρόκοσμο ο Αλέξης υπήρξε μια καταλυτική προσωπικότητα. Η απόφασή μου να ασχοληθώ με το παράκτιο περιβάλλον και το βένθος, ήταν απόφαση που -κι αν ίσως λάνθανε καιρό- σχηματοποιήθηκε όταν διάβασα ένα άρθρο του στο Γαιόραμα (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 1998) "Ανθόζωα, πολύχρωμες ανταύγειες στις ελληνικές θάλασσες". Νομίζω ότι αυτή ήταν και η ίδια στιγμή που αποφάσισα να ασχοληθώ με την κατάδυση....

Ο Αλέξης είναι μια πολύ ιδιόμορφη περίπτωση για τα ελληνικά δεδομένα....
Ανένταχτος και ασυμβίβαστος σε βαθμό ....απομόνωσης.
Αν δεν ήταν έτσι, θα ήταν σήμερα καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας, όμως εκείνος προτίμησε το δικό του δρόμο.
Δυστυχώς για τους φοιτητές, ευτυχώς όμως για όσους χρειάζονται ζωντανά παραδείγματα ότι η πεπατημένη δεν είναι απαραίτητα η μόνη λύση...

Κι αν νομίζετε ότι το "σύστημα" δεν τον εκτίμησε αρκετά, αρκεί να σας πω ότι οι μεγαλύτεροι πολέμιοί του είναι κάτι καλοθελητές "επίτιμοι οικολόγοι" που ό,τι γνωρίζουν για τη θάλασσα το πήραν από αυτόν και το μόνο που του πέταξαν σε αντάλλαγμα ήταν λάσπη.... Άβυσσος οι βουλές των ανθρώπων....

Αξίζει τον κόπο κατά τη γνώμη μου να περιπλανηθείτε στις σελίδες του Ινστιτούτου Πέλαγος όπου παρουσιάζεται η θαυμάσια δουλειά του Αλέξη και των συνεργατών του, αλλά και να δείτε το όμορφο μίνι ντοκιμαντέρ της EarthOcean που τον ακολούθησε στην έρευνά του για τους Φυσητήρες των Ελληνικών Θαλασσών....

Αλέξη σε ευχαριστούμε που κρατάς ζωντανή την ελπίδα!!

ΥΓ. Κι επειδή όντως η ιστορία με το ΝΑΤΟ είναι πολύ παλιά, δείτε το αρχικό άρθρο του Βήματος εδώ.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Physalia : 10-03-08 στις 13:31.
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
Δεν Μπορείτε να απαντήσετε
Δεν Μπορείτε να ανεβάσετε συνημμένα αρχεία
Δεν Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

vB code είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Forum Jump

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 22:37.