Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'  

Επιστροφή   Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' > Σχετικά με την Αυτόνομη Κατάδυση > Επικίνδυνα Περιστατικά και Καταδυτικά Ατυχήματα
Εγγραφή Forum Συχνές Ερωτήσεις Λίστα Μελών Ημερολόγιο Σημείωσε τα forums ως διαβασμένα

Διαβάσατε για κάποιο καταδυτικό ατύχημα? Σας έτυχε κάποιο επικίνδυνο περιστατικό? Βάλτε στην άκρη τις ντροπές κι ας ανταλλάξουμε τις εμπειρίες μας για ακόμη πιο ασφαλείς καταδύσεις...

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 30-04-08, 23:30
Το avatar του χρήστη Σώτος Χριστοδούλου
Σώτος Χριστοδούλου Σώτος Χριστοδούλου is offline
 
Εγγραφή: 06-06-2007
Περιοχή: Κύπρος
Μηνύματα: 630
Νόσος των δυτών με ποιά αιτία???

Περιστατικό: Νόσος τύπου Ι με εντοπισμένο πόνο στον δεξιό ώμο εκτεινώμενο στον δεξιό βραχίονα. Μετά από έγκριση του θύματος δημοσιεύω αυτό το περιστατικό.

Ιστορικό:

Μιά παρέα από τρείς αυτοδύτες ξεκίνησαν το πρωί της 1ης Μαρτίου από την Λευκωσία για την περιοχή του Ζυγίου που βρίσκεται ανατολικά της Λεμεσού με ιδιωτικό σκάφος με στόχο το ψάρεμα. Αν και παράνομο το ψάρεμα με τη χρήση αυτόνομης συσκευής ένας μεγάλος αριθμός δυτών επιδίδονται σε αυτή την ασχολία που είναι όπως αποδεικνύεται συχνά πυκνά και επικίνδυνη.

Εχουν φτάσει σε μια γλίστρα και φορτώνουν όλο τους τον εξοπλισμό στο σκάφος. Στις 9 η ώρα περίπου το βαθύμετρό τους δείχνει ικανοποιητικό βάθος και οι δυο πέφτουν στο νερό αρχίζοντας μια κατάδυση στις 9:16. Ως είθηστε οι δύο συντρόφοι από την στιγμή που είαι μέσα στο νερό αρματωμένοι ακολουθούν διαφορετικές κατευθύνσεις , γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα όπως το εκλαμβάνονται να εξευρεθεί θήραμα και να χτυπηθεί χωρίς την ενοχλητική παρουσία του άλλου.

Διαβασμένοι αρκετά με τους χρόνους τους και φρόντίζοντας νε επενδύουν σημαντικά κονδύλια έχουν εξοπλιστεί με καταδυτικούς υπολογιστές. Ο ένας δε δεν έχει διαβάσει καθόλου το εγχειρίδιο και αρχίζει την κατάδυσή του σε gauge mode χωρίς να αντιληφθεί κατά τις επόμενες 2 ημέρες την γκάφα του. Ο υπολογιστής (αξιόπιστος και καινούργιος) δείχνει το βάθος και τον χρόνο κατάδυσης αλλά δεν δείχνει καθόλου στοιχεία για τον υπολοιπώμενο χρόνο. Η ενασχόληση με το υποβρύχιο ψάρεμα είναι τέτοια που ο δύτης κατεβαίνει σε βάθος 38 μέτρων και παραμένει ουσιατικά στο βάθος εκείνο μέχρι που ο υπολογιστής του του βγάζει σήμα για εξάντληση των αποθεμάτων αέρα του. Αρχίζει την ανάδυση χωρίς ίχνος άγχους και σε κάποια σημεία της ανάδυσής του είναι αρκετά βιαστικός να βγεί προτού του τελειώσει ο αέρας ώστε ξεπερνά τον ρυθμό ανάδυσης κατά πολύ και φτάνει σε κάποια σημεία ρυθμούς πάνω από 18 μέτρα το λεπτό. Ο ενθουσιαμός του είναι τόσο μεγάλος ώστε αγνοεί κάθε ηχητικό σήμα για γρήγορα ανάδυση που του δίνει ο υπολογιστής του. Η κατάδυση διαρκεί περίπου 27 λεπτά και ανεβαίνει στο σκάφος όπου οι άλλοι δύο τον περιμένουν εκνευριμένοι γιατί άργησε! Η ώρα είναι μόλις 9:43. Το μανόμετρο του δείχνει 40 bar ενώ είχε αρχίσει με 208. Το μέσο βάθος κατάδυσης ήταν τα 32,7 μέτρα.Το σκάφος μετακινείτε για έύρεση καλύτερης τοποθεσίας καθώς η πρώτη εξόρμηση δεν έιχε αποβεί καρποφόρα. Φτάνουν σε νέο πιθανό σημείο. Κάνουν μια γρήγορη αλλάγή τις 18λιτρες με γεμάτες παρόμοιες και ξεκινάνε δεύτερη κατάδυση στις 10:40 μετά δηλαδή από 57 λεπτά διάλειμα στην επιφάνεια. Η μέρα φαίνεται να είναι μια συνηθισμένη μέρα όπου η παρέα μας δεν έχει βγεί για ηλιοθεραπεία η ξεκούραση ή βαρκάδα. Στο μυαλό τους είναι πάντα ο μεγάλος ροφός και αυτόν κυνηγάνε.

Ακολουθεί το ίδιο πλάνο (όταν τελειώσει ο άερας πάνω) και ο φίλος μας πιστός στο πλάνο του κάνει μια δεύτερη κατάδυση στα 32 μέτρα όντας περισσότερο προσεκτικός αυτή τη φορά. Μη γνωρίζοντας ότι ο σύντροφός του έχει το καταδυτικό του κομπιούτερ σε dive mode και ότι έχει κάνει εδώ και αρκετά λεπτά την ανάδυσή του ο ένας φίλος της παρέας διασκεδάζει την αναζήτηση του μεγάλου ροφού αλλά στο τέλος, παπαγάλος αποφασίζει να αναδυθεί. Με το DC πάντα σε gauge mode και παραμένοντας σε πλήρη άγνοια. Το γεγονός δε ότι ο υπολογιστής δεν του έχει δώσει ακόμα χρόνους ή βάθη για στάσεις του προκαλεί μια μικρή απορεία που περνά ακροθιγώς από το ακραίο κύτταρο του εγκεφάλου του αλλά φεύγει σχεδόν αμέσως. Η όλη κατάδυσή του έχει μέσο βάθος αυτή τη φορά τα 28 μέτρα και τα τελευταία 8 μέτρα γίνεται μια ταχεία ανάδυση. Το χρονόμετρό του έχει γράψει 33 λεπτά κατάδυση και έχει ανεβεί στο σκάφος.Ο πόνος στον ώμο κάνει την εμφάνισή του αμέσως! Η παρέα μας έχει φροντίσει να έχει μαζί της φαρμακευτικό οξυγόνο αλλά γνωρίζουν πολύ καλά πως αυτό δεν είναι καθόλου βοηθητικό, πόσο μάλλον απαραίτητο σε πόνους στον ώμο. Αποδίδουν το σύμπτωμα σε κρύωμα ή μυική θλάση κατά την προσπάθεια να ανεβεί ο φίλος μας στο σκάφος.

Στις 4 η ώρα το απόγευμα βρίσκεται πλέον σε ιατρείο κοντά στο σπίτι του στη Λευκωσία και αφού έχει δοκιμάσει ότι παυσίπονο είχε χωρίς αποτέλεσμα και αφού έχει φτάσει στο σημείο να κλαίει από τον πόνο. Το τηλέφωνό μου χτυπά...

Έλα μ---κα εγώ είμαι! Είμαι στον γιατρό και έχω κάτι πόνους. Περιμένουμε τον ορθοπεδικό νά έρθει για διάγνωση. Μου λέει δύο τρείς ακόμα προτάσεις και αμέσως του απαντώ. Φιλάρα έχεις ακόμα 2 ώρες για να μην χάσεις το χέρι σου (τι να του έλεγα για να του δώσω το στίγμα του επείγοντος χωρίς να τον απελπίσω) Πές στους μ---κες τους γιατρους ότι δεν χρειάζεται να φέρουν μέσα τον ορθοπεδικό και κατευθύνσου αμέσως στο ΓΝ Λευκωσίας για παραπομπή και μεταφορά στο θάλαμο με ασθενοφόρο. Κόφτην πλάκα μ---κα! Η αντίδραση του! Τον πείθω τελωσπάντων με κάποιο ζόρι αλλά επειδή με αγαπάει με ακούει! Ειδοποιώ τον γιατρό του θαλάμου να είναι σε αναμονή, αυτός παιρνει τηλέφωνο το τμήμα επειγόντων περιστατικών και δίνει οδηγίες ενώ εγώ φτάνω πρώτος στο τμήμα. Προετοιμάζω το προσωπικό που δεν έχει ξανακούσει τι είναι νόσος των δυτών. Μιλαμε για το ΓΝ Λευκωσίας και όχι της Λάρνακας όπου βρίσκεται ο κρατικός θάλαμος. Σε 20 λεπτά φτάνει και ο φίλος με τον αδελφό του σαν οδηγό μέσα στην τρελλή χαρά (αυτό το παιδί με χαμόγελο πάντα) αρχίζει να κάνει πλάκα και να πειράζει τις νοσοκόμες. Με τις πρώτες ενέσεις και δειγματολειψίες αρχίσει να σοβαρεύει και η διαδικασία έχει αρχίσει. Κάπου παίρνει το μάτι μου ότι η φιάλη οξυγόνου είναι έξω από το παραβάν σε αναμονή. Βρίσκω τον γιατρό που έχει αναλάβει το περιστατικό και με ύφος δουλοπάροικου του ζητώ συγνώμη για την παρέμβαση και του υπενθυμίζω πως ο καταδυτικός γιατρός έχει δώσει οδηγίες να είναι συνεχώς σε οξυγόνο. Πράγματι σε λίγο αρχίσει η θεραπεία με οξυγόνο. Αυτό σε συνδιασμό με την κορτιζόνη και την δικλοφαινάκη αρχίζουν να έχουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Για να γίνει η ιστορία μας κάπως πιο σύντομη γύρω στις 7 η ώρα ο φίλος μας είναι στο κέντρο υπερβαρικής ιατρικής της Λεμεσού το οποίο διευθύνει ένας σπουδαίος επιστήμονας ο Σάββας ο Σαββουλας. Η διαδικασία απανσυμπίεσης και σταδια΄κής αποσυμπίσης αρχίσει μετά από την τυπική εξέταση. Ο γιατρός σε λίγα λεπτά έχει και τα αποτελέσματα των εξετάσεων και τα αξιολογεί εξηγώντας μου κάποια πράγματα. Ο φίλαράκος παίρνει κανα δυο παρατάσεις (extensions) λόγω του ότι έιναι συμπτωματικός ακόμα και η όλη διαδικασία συνεχίζεται έχρι τις μεταμεσονύχτιες ώρες.

Σήμερα δύο μήνες μετά ο φίλος μας σκέφτεται να ξανακάνει κατάδυση. Με ψαροντούφεκο και μπουκάλα όπως πάντα.

Οι καταδύσεις του ήταν καταδύσεις νόσου. Η πρώτη ήταν αρκετή αλλά η δεύτερη επιδείνωσε την κατάσταση. Η άρνηση είναι το πρωταρχικό χαρακτηριστικό σε άτομα που είναι πιθανά θύματα νόσου. Το μυαλό τους ξεπερνά όλη την λογική αποκτούν αμβλεία σκέψη και το μυαλό τους προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τις λογικές ενέργειες. Οξυγόνο δεν χρησιμοποίησαν. Στο γιατρό πήγαν αφού ο πόνος έφτασε να προκαλεί κλάμα. Πόσα πράγματα έγιναν λάθος σε αυτό το περιστατικό? Μπορούμε να μάθουμε κάτι από αυτό?

Οι καταδύσεις:

dive 1.jpg

Dive2.jpg
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 01-05-08, 00:13
Το avatar του χρήστη Thanos
Thanos Thanos is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ
 
Εγγραφή: 17-04-2007
Μηνύματα: 1.339
Απάντηση: Νόσος των δυτών με ποιά αιτία???

Σώτο, απο τα παραπάνω, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μου είναι ότι ο φίλος σου πήρε το πτυχίο κατάδυσης (εάν έχει πάρει) μόνο και μόνο να μπορεί να νοικιάζει μπουκάλες για ψαροντούφεκο.

Υποπτεύομαι ότι ίσως την γλύτωσε φτηνά πολλές φορές στο παρελθόν, μιας και απο την αρχή παρατήρησα μια σφαλμένη συμπεριφορά η οποία θα οδηγούσε, με μαθηματική ακρίβεια, σε καταδυτικό ατύχημα.

Ευτυχώς το ατύχημα ήταν DCS τύπου I και όχι πιο βαρύ. Δηστυχώς όμως φαίνεται ότι δεν έβαλε μυαλό. Ο θεός να τον βοηθάει.

Τα λάθη που έγιναν στα προφίλ και με το DC τα βλέπω λεπτομέριες μπροστά στην λανθασμένη νοοτροπία και νομίζω δεν χρειάζονται σχολιασμό.

Χρειάζεσαι DC να σου πεί ότι εάν καθήσεις 20 λεπτά στα 36μ χρειάζεσαι πολύ αποσυμπίεση;; Εδώ δεν έγινε αυτό που μαθαίνουν οι Open Water δύτες... στα 6μ για 3 λεπτά...

Και αντί να φύγει κατευθείαν για τον θάλαμο, έκανε 2η βουτιά
__________________
Θάνος Αγγελόπουλος
Απάντηση με παράθεση
  #3  
Παλιά 01-05-08, 00:28
Το avatar του χρήστη Σώτος Χριστοδούλου
Σώτος Χριστοδούλου Σώτος Χριστοδούλου is offline
 
Εγγραφή: 06-06-2007
Περιοχή: Κύπρος
Μηνύματα: 630
Απάντηση: Νόσος των δυτών με ποιά αιτία???

Θάνο δεν ξέρω πότε και τι πτυχιο έχει πάρει αλλά το γιατί τοέχει πάρει είναι προφανές.

Έχεις απόλυτο δίκαιο ότι η ασφαλής κατάδυση αρχίζει από την ασφαλή νοοτροπία.

Αλλά γιατί έκανα αυτή την δημοσίευση?

Όποιος παίζει με την φωτιά στο τέλος θα καεί ή όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρών οι κότες. Όλοι το ξέρουν και λίγοι το πιστεύουν! Η σκέψη πως τέτοιες μαρτυρίες μπορεί να φέρνουν το φανταστικό πιό κοντά στο πραγματικό και το καθημερινό, και έτσι μπορεί να αλλάξουν έστω και ένα μυαλό και κάνουν έστω και έναν ακόμα να το πιστέψει. Αυτό θα είναι το κέρδος.
Απάντηση με παράθεση
  #4  
Παλιά 01-05-08, 00:34
Το avatar του χρήστη seafarer
seafarer seafarer is offline
 
Εγγραφή: 21-07-2007
Περιοχή: ΡΕΘΥΜΝΟ
Μηνύματα: 962
Απάντηση: Νόσος των δυτών με ποιά αιτία???

Σωτο, εχει δικιο ο Θανος.
Ο φιλαρακος ειναι ''Ταλιμπαν'' και θα την πατησει οπωσδηποτε στο μελλον.
Αν μπορεις να κανεις κατι εσυ καντο. Αλλα πιστευω οτι θα πρεπει να εστιασεις σε θεματα φιλοσοφιας και οχι καταδυσης, μιας και ειναι φανερο οτι ο ανθρωπος τα εχει μαθει (αν τα εχει μαθει) ολα λαθος.
Φτανει να δουμε μονο το προφιλ των δυο καταδυσεων και καταλαβαινουμε οτι: κατεβαινω γρηγορα στο βαθος του ψαριου / μενω για αρκετη ωρα και κινουμε στο βαθος ψαρεματος / αναδυομαι κατακορυφα! στην επιφανεια χωρις στασεις και αλλα τετοια.
Κλασικη περιπτωση ανθρωπου ιδιαιτερης και λανθασμενης φιλοσοφιας και στοχων προς την καταδυση.
Αστα να πανε δηλαδη.............
__________________
ΝΑ ΣΕΒΕΣΑΙ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ. ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΤΕΡΗ ΑΠΟ EΣΕΝΑ. ΠΑΝΤΑ ΗΤΑΝ. ΠΑΝΤΑ ΘΑ EIΝΑΙ!
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ
http://kostasandreadis.blogspot.gr/
https://www.facebook.com/kandreadis
https://www.facebook.com/guidedivingmanual/

Απάντηση με παράθεση
  #5  
Παλιά 01-05-08, 01:27
Το avatar του χρήστη fin
fin fin is offline
 
Εγγραφή: 04-06-2007
Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Μηνύματα: 386
Απάντηση: Νόσος των δυτών με ποιά αιτία???

Καταλαβαινω τη λογικη να αναλυσουμε ενα καταδυτικο ατυχημα για προβληματισμο στην κοινοτητα των δυτων ψυχαγωγιας. Αυτο το καταλαβαινω. Ειναι κατι που με προβληματιζει σε αυτη την αναφορα. Τι ειναι καταδυτικο ατυχημα; Δηλαδη τι ειναι απο την σκοπια των δυτων αναψυχης;
Μπορω, με τετοια λογικη, να βοηθησω τη κοινωνια αν δωσω συμβουλες σε εμπορους ναρκωτικων πως να αποφυγουν καταδικες, σε ποιους δικαστες και νομικους να αποτανθουν. Ναι βεβαια, γιατι θα βοηθουσα τα παιδια που ειναι και μεροκαματιαρηδες να γλυτωσουν τη στενη! Δεν νομιζω να το δουν πολλοι ετσι ομως.
Στην Ελλαδα φιλε μου (καλως - κακως) η υπ αλιεια με συσκευη μπορει να "κυκλοφορει" αλλα δε παυει να απαγορευεται.
Ειλικρινα οταν κατι ειναι εκτος λογικης, εποχης, ηθικης και αποδοχης γιατι θα πρεπει να τεθει στο προβληματισμο ολων;

btw αν ξερετε καποιον τροπο να φαω τη πεθερα μου χωρις να φαω 10 χρονια στειλτε pm

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη fin : 12-05-08 στις 14:05.
Απάντηση με παράθεση
  #6  
Παλιά 01-05-08, 01:51
fivos fivos is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ
 
Εγγραφή: 28-01-2007
Περιοχή: Αθήνα, Αγ.Ανάργυροι
Μηνύματα: 4.998
Απάντηση: Νόσος των δυτών με ποιά αιτία???

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο fin Εμφάνιση μηνυμάτων
Στην Ελλαδα φιλε μου (καλως - κακως) η υπ αλιεια με συσκευη μπορει να "κυκλοφορει" αλλα δε παυει να απαγορευεται.
Ειλικρινα οταν κατι ειναι εκτος λογικης, εποχης, ηθικης και αποδοχης γιατι θα πρεπει να τεθει στο προβληματισμο ολων.
Δημήτρη και στην Κύπρο απαγορεύεται -τώρα πια- το ψαροντούφεκο με μπουκάλες
Εγώ πάντως την αναφορά του Σώτου δε τη βλέπω ως "οδηγίες προς παρανόμους για το πως μπορείτε να παρανομήσετε καλύτερα".

Νομίζω πως έχει την αξία της και ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο που λέει πως ο συνδυασμός της αλιείας με την αυτονόμη κατάδυση, εκτός που είναι παράνομος, εκτός που είναι ανήθικος γιατί είναι άκρως καταστροφικός για το περιβάλλον, είναι και εξαιρετικά επικίνδυνος.

Όταν πας για να βγάλεις το μεγάλο ψάρι τα ξεχνάς όλα... οι κανόνες πάνε περίπατο... ο συνδυασμός αυτόνομης και ψαροντούφεκου είναι επικίνδυνος ακόμη κι αν ο αυτοδύτης είναι σωστά εκπαιδευμένος, πόσο μάλλον όταν παίρνει κάποιος ένα φίλο και του βάζει ένα σαμάρι στην πλάτη και ένα Dive Computer στο χέρι και του λέει "πάμε να κηνηγήσουμε"

Είμαι σίγουρος ότι κι εδώ μας διαβάζουν κάποιοι ψαρομπουκαλάκηδες.
Αφού δεν έχουν τα κότσια να κοιτάξουν τον εαυτό του στον καθρέφτη και να καταλάβουν ότι κάνουν τρομερή ζημιά μ' αυτή τη δραστηριότητα ας καταλάβουν τουλάχιστον πόσο επικίνδυνο είναι για τον εαυτό τους, μπας και σταματήσουν.

Δεν έχω βέβαια κι εγώ πολλές ελπίδες. Οι νοοτροπίες αυτών που ψαρεύουν είναι συνήθως παγιωμένες και πολύ διαφορετικές απ τις δικές μας.
Καθένας έχει τι δική του δικαιολογία κι η μαγκιά κι η άγνοια πάει σύννεφο.
Ας μαθαίνουν τουλάχιστον οι νεώτεροι και νεοεισερχόμενοι στο χώρο της αυτόνομης κατάδυσης τους κινδύνους, για να μη μπαίνουν σε τέτοιους πειρασμούς
__________________
Φοίβος Βιλανάκης :: μερικές φωτογραφίες μου ::

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη fivos : 05-05-08 στις 11:49.
Απάντηση με παράθεση
  #7  
Παλιά 01-05-08, 09:43
Το avatar του χρήστη ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ is offline
Μέλος ΔΣ Άλλων Συλλόγων
 
Εγγραφή: 13-05-2007
Μηνύματα: 676
Απάντηση: Νόσος των δυτών με ποιά αιτία???

Εγώ διαφωνώ ότι το προφίλ αυτό είναι ψαρομπουκαλέ. Υπάρχουν και πολλοί ''αυτοδίδακτοι" αυτόνομοι (πόσο μάλλον όταν είναι άπειροι, καταδύονται από σκάφος και χωρίς συνοδεία εμπειρότερου) που ελπίζω να μάθουν κάτι αν πέσουν σε αυτό το post.

Το κόκκινο (γρήγορη ανάδυση) θα μπορούσε να συγχωρήσει στα βαθιά,
εδώ όμως έχουμε γρήγορη ανάδυση σε βάθη αποσυμπίεσης!!!!!!. Και που να είχατε και ψηλά βουνά ώσπου να φτάσει κάποιος από τη θάλασσα στη Λευκωσία....
Απάντηση με παράθεση
  #8  
Παλιά 01-05-08, 11:49
Το avatar του χρήστη Σώτος Χριστοδούλου
Σώτος Χριστοδούλου Σώτος Χριστοδούλου is offline
 
Εγγραφή: 06-06-2007
Περιοχή: Κύπρος
Μηνύματα: 630
Απάντηση: Νόσος των δυτών με ποιά αιτία???

Η διαπίστωση:

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο fin Εμφάνιση μηνυμάτων
Στην Ελλαδα φιλε μου (καλως - κακως) η υπ αλιεια με συσκευη μπορει να "κυκλοφορει" αλλα δε παυει να απαγορευεται.
Η ολοκληρωμένη διαπίστωση:

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Σώτος Χριστοδούλου Εμφάνιση μηνυμάτων
Αν και παράνομο το ψάρεμα με τη χρήση αυτόνομης συσκευής ένας μεγάλος αριθμός δυτών επιδίδονται σε αυτή την ασχολία που είναι όπως αποδεικνύεται συχνά πυκνά και επικίνδυνη.
Απάντηση με παράθεση
  #9  
Παλιά 05-05-08, 11:01
Το avatar του χρήστη neokles
neokles neokles is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ
 
Εγγραφή: 04-06-2007
Περιοχή: Ν. Ψυχικό
Μηνύματα: 1.172
Απάντηση: Νόσος των δυτών με ποιά αιτία???

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Σώτος Χριστοδούλου Εμφάνιση μηνυμάτων

Η άρνηση είναι το πρωταρχικό χαρακτηριστικό σε άτομα που είναι πιθανά θύματα νόσου. Το μυαλό τους ξεπερνά όλη την λογική αποκτούν αμβλεία σκέψη και το μυαλό τους προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τις λογικές ενέργειες.
Αυτό πιστεύω ότι είναι το συμπέρασμα που πρέπει να μας συντροφεύει από εδώ και στο εξής.

Απάντηση με παράθεση
  #10  
Παλιά 08-05-08, 09:57
Το avatar του χρήστη yan
yan yan is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ
 
Εγγραφή: 05-06-2007
Περιοχή: Santa Marina
Μηνύματα: 716
Απάντηση: Νόσος των δυτών με ποιά αιτία???

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο neokles Εμφάνιση μηνυμάτων
Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Σώτος Χριστοδούλου
Η άρνηση είναι το πρωταρχικό χαρακτηριστικό σε άτομα που είναι πιθανά θύματα νόσου. Το μυαλό τους ξεπερνά όλη την λογική αποκτούν αμβλεία σκέψη και το μυαλό τους προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τις λογικές ενέργειες.
Αυτό πιστεύω ότι είναι το συμπέρασμα που πρέπει να μας συντροφεύει από εδώ και στο εξής.

DCI denial.

Eνα πολυ συχνο φαινομενο στους κυκλους μας.
Oλοι μας αν μας ρωτησουν, θα πουμε οτι με το που θα υποψιαστουμε νοσο θα προβουμε αμεσως στις απαραιτητες ενεργειες. Κι ομως, η αρνηση μας στο να παραδεχτουμε τα συμπτωματα υπαρχει.
Πολυ συχνα αναφέρεται ως το "τυπικο πρωτο σύμπτωμα".

Ευτυχως τα συμπτωματα της DCI μπορει να ειναι αρκετα ελαφρα ωστε να την γλιτωνουμε φθηνα τις περισσοτερες φορες, ενιοτε και χωρις θεραπεια σε θαλαμο.

Δυστυχως τα συμπτωματα της DCI ειναι αρκετα κοινα ωστε να τα υποτιμουμε. Ερεθισμος στο δερμα, κουραση, ελαφρυ μουδιασμα, κνησμος ειναι μικρα πραγματακια που ενα απο αυτα θα το αντιμετωπισουμε σε καθημερινη βαση.
Ετσι, ακομα κι αν καποιο απο αυτα εμφανιστει αμεσως μετα απο καταδυση θα θαφτει κατω απο δικαιολογιες, ειτε γιατι ντρεπομαστε να το παραδεχτουμε, ειτε γιατι δεν πιστευουμε οτι συμβαινει σε εμας, ειτε γιατι θεωρουμε καλυτερο το να περιμενουμε λιγες ωρες (μερες) πριν εκτεθουμε (σε φιλους και γιατρους), ειτε γιατι δεν μας παει καν το μυαλο αφου ειμαστε μεσα στα πλαισια ασφαλειας των computer και πινακων.

Φαινεται πως τελικα ειμαστε αρκετα επιπολαιοι για να αναλαβουμε τετοια ευθυνη για τον εαυτο μας. Ισως και να ειναι απλως η φυσιολογικη ανθρωπινη αντιδραση.
Εδω ειναι που αναλαμβανει ο buddy, η ομαδα, ο dive leader. Αφου δεν μπορουμε να προστατευτουμε μονοι μας, καποιος αλλος θα πρεπει να το κανει για μας.
Κι εμεις θα πρεπει να το κανουμε για καποιον αλλο.

Ποσοι απο μας ομως γνωριζουμε τι πρεπει να κανουμε?
Ποσοι απο μας ασχολουμαστε με το να παρατηρησουμε διακριτικα το ζευγαρι μας μετα την καταδυση?
Ποσοι απο μας εχουμε τις γνωσεις ωστε να μπορεσουμε να διαγνωσουμε νοσο?
Ποσοι απο μας ειμαστε σε θεση να παρουμε απο τα μαλλια τον φοβισμενο και σε αρνηση buddy μας και να τον συρουμε στο νοσοκομειο?

Ποσοι απο μας ξερουμε τι ακριβως ειναι τα DCS, DCI, Type I, Type II, χωρις να ανοιξουμε το google.com?

Δεν εχει σημασια αν αναφερομαστε σε καταδυσεις αναψυχης ή σε τεχνικες καταδυσεις, ή σε χαλαρα και βαρια προφιλ.
Η καταδυση και η νοσος πανε μαζι.

ΥΑΝ
__________________
But more wonderful than the lore of old men and the lore of books is the secret lore of ocean
H. P. Lovecraft


Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
Δεν Μπορείτε να απαντήσετε
Δεν Μπορείτε να ανεβάσετε συνημμένα αρχεία
Δεν Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

vB code είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Forum Jump


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 07:13.


Powered by vBulletin® Version 3.6.8
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.