Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'  

Επιστροφή   Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' > Καταδυτικοί προορισμοί & Προτάσεις για κατάδυση. > Ναυάγια στην Ελλάδα
Εγγραφή Forum Συχνές Ερωτήσεις Λίστα Μελών Ημερολόγιο Σημείωσε τα forums ως διαβασμένα

Ας καταδυθούμε στην ιστορία μέσα από φωτογραφίες και περιγραφές ελληνικών ναυαγίων

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 17-06-08, 12:38
Το avatar του χρήστη jdim
jdim jdim is offline
 
Εγγραφή: 05-06-2007
Μηνύματα: 114
Ναυάγιο "Volos" (Αγ.Κυριακή-Τρίκερι, Ξέρα Λευτέρης)

Να ληφθεί υπόψιν ότι το κείμενο είναι γραμμένο για φωτογραφικό forum και όχι για καταδυτικό

Το τελευταίο καιρό κάναμε ορισμένες προσπάθειες για να καταδυθούμε σ΄ένα ναυάγιο για το οποίο είχαμε μόνο πληροφορίες χωρίς να γνωρίζουμε κάποιον που το έχει καταδυθεί. Καθώς δεν ήταν η πρώτη φορά που θα ακολουθήσαμε πληροφορίες η πιθανότητα να ήταν λαθεμένες ήταν πολύ μεγάλη. Τελικά σταθήκαμε τυχεροί και ήρθαμε σε επαφή με τον Marco ένα αυστριακό εκπαιδευτή καταδύσεων που είχε καταδυθεί στο ναυάγιο πριν από μια δεκαετία. Το ραντεβού ορίστηκε και τελικά μετά από πολλές αναβολές ξεκινήσαμε για την πολυπόθητη κατάδυση.

Την ομάδα αποτελούσαν ακόμη ο Γιώργος Αλεξόπουλος, ο Μπάμπης Ντιριντής, ο Marco και ακόμη ένας Αυστριακός δύτης Ο Gunder. Στην διαδρομή μιλώντας λίγο με τον Marco εξέφρασε τη άποψη ότι το ναυάγιο πρέπει να ήταν ένα παλιό Clipper κατασκευής 1850 με 1870. Πρόκειται για γρήγορα Ιστιοπλοϊκά τριών ή τεσσάρων ιστίων που χρησιμοποιούνταν για εμπορικούς σκοπούς. Είχαν μεγάλο μήκος και ήταν αρκετά στενά. χωρίς την δυνατότητα φόρτωσης μεγάλων φορτίων αλλά με εξαιρετική ταχύτητα. Το πιο χαρακτηριστικό πλοίο αυτού του τύπου ήταν το Cutty Shark.

Φτάνοντας στο σημείο διευθετήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες. Το σχέδιο ήταν να ξεκινήσουμε όλοι μαζί αλλά στην συνέχεια θα χωριζόμαστε σε δυο ομάδες, ο Μπάμπης, ο Marco και ο Gunder που θα κινούνταν περιφερειακά του ναυαγίου ενώ εγώ με τον Γιώργο θα επιχειρήσαμε διείσδυση στο σύνολο του ναυαγίου.

Ξεκινώντας την κατάδυση σε βάθος 30 περίπου μέτρων συναντήσαμε κάτι που έμοιαζε αρκετά με λέβητα, κάτι που περιέπλεξε λίγο τα πράγματα όσον αφορά το είδος του πλοίου.

.........

Συνεχίζοντας την κατάδυση σε βάθος 38 μέτρων άρχισε να γίνεται ορατό το κυρίως ναυάγιο. Όποιες και να ήταν οι προσδοκίες μας για το ναυάγιο πριν το δούμε δεν μπορούσαν σε καμία περίπτωση να μας ετοιμάσουν για αυτό που είδαμε. Το ναυάγιο βρίσκεται ξαπλωμένο στην δεξιά του πλευρά και κομμένο σε δυο μεγάλα κομμάτια. Η πλώρη του βρίσκεται σε βάθος 60 μέτρων ενώ δίπλα της βρίσκεται ένα ακόμη μεγάλο κομμάτι του. Το πλοίο όντως ήταν ιστιοπλοϊκό καθώς δεν υπάρχει ίχνος προπέλας στο σημείο που έπρεπε να βρίσκεται. Το μεγαλύτερο του μέρος είναι ακόμη καλυμμένο από ξύλο κάτι που έχει επιτρέψει να αναπτυχθούν στο σώμα του χιλιάδες (πολλές χιλιάδες για την ακρίβεια) σφουγγάρια, ενώ έχει προσελκύσει πολλά κοπάδια διαφορετικών ψαριών ενώ αρκετά είναι και τα καρκινοειδή που έχουν βρει καταφύγιο στο ναυάγιο.

......

.........

.........

...

Η διείσδυση στο εσωτερικό που δεν αποδείχθηκε τελικά δύσκολη (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνο κυρίως από την στιγμή της εισόδου και μετά) και μπορέσαμε να μπούμε στο εσωτερικό του. Το πλοίο είχε τρία deck από τα οποία έχει μείνει κυρίως ο σκελετός τους, ενώ στο τελευταίο επίπεδο ήταν ο αμπάρι που χωρίζεται σε δύο τμήματα.

......

...

Στην πλώρη διακρίνεται ακόμη ο χειροκίνητος εργάτης και τα σημεία δεσίματος των αγκυρών, ενώ η γενικότερη αίσθηση είναι ότι βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.

...

......

...

Η ώρα της επιστροφής έφτασε καθώς η χρέωση μας ήταν πλέον μεγάλη και η μακρά διαδικασία αποσυμπίεσης μπροστά μας. Η περιοχή ήταν εκπληκτική και γεμάτη από ζωή κάνοντας τις στάσεις σε διάφορα βάθη πιο εύκολες.
Το αν άξιζε η προσπάθεια και η ταλαιπωρία φαινόταν στα πρόσωπα όλων μας όταν μετά από μια ώρα και μισή, βρεθήκαμε ξανά πάνω στην βάρκα.

...

.........

Μπροστά μας έχουμε την πρόκληση να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες για να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε το ναυάγιο. Ήδη ένα μικρό πρώτο βήμα έγινε καθώς ο Gunder πήρε ένα μικρό κομμάτι από το ξύλο του ναυαγίου ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στην ραδιοχρονολόγηση του από εξειδικευμένο εργαστήριο της Αυστρίας στο οποίο έχει πρόσβαση.

Να ευχαριστήσω ακόμη μια φορά τον Πάρη για τη διάθεση του σκάφους του, την οργάνωση γενικότερα και την παρέα του.


Γιάννης
__________________
Oh it's a mystery to me.
We have a greed, with which we have agreed...
and you think you have to want more than you need...
until you have it all, you won't be free.

Society


και εδώ
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 17-06-08, 12:47
Το avatar του χρήστη geogeo
geogeo geogeo is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ
 
Εγγραφή: 06-06-2007
Περιοχή: Ηλιούπολη
Μηνύματα: 6.155
Απάντηση: Άγνωστο ναυάγιο

Μπράβο σας, περιμένουμε την συνέχεια ...
__________________
Γιώργος Κυπραίος
Απάντηση με παράθεση
  #3  
Παλιά 17-06-08, 13:45
Το avatar του χρήστη NickVas
NickVas NickVas is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ
 
Εγγραφή: 22-06-2007
Περιοχή: Πειραιάς
Μηνύματα: 39
Απάντηση: Άγνωστο ναυάγιο

Well done boys!

Απ' όσα διαβάζω ο δρόμος που θα οδηγήσει στην ανακάλυψη της ταυτότητας του ναυαγίου προβλέπεται συναρπαστικός.

Καλή συνέχεια...
__________________
Νίκος Βασιλάτος
www.wreckdiving.gr
Απάντηση με παράθεση
  #4  
Παλιά 17-06-08, 14:41
Το avatar του χρήστη GKanel
GKanel GKanel is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ
 
Εγγραφή: 01-02-2007
Περιοχή: Αθήνα
Μηνύματα: 2.157
Απάντηση: Άγνωστο ναυάγιο

Μπράβο παιδία, μπράβο στην Έλληνο-Αυστριακή ομάδα εξερευνητών.

περιμένουμε την συνέχεια... εναγωνίως!
__________________
GKanel
Απάντηση με παράθεση
  #5  
Παλιά 17-06-08, 14:44
MICHALIS MICHALIS is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ
 
Εγγραφή: 08-06-2007
Περιοχή: THESSALONIKI
Μηνύματα: 831
Απάντηση: Άγνωστο ναυάγιο

Μπραβο Γιαννη & Σια , χαιρομαι πολυ που τελικα το βρηκατε και το βουτηξατε !
Να σκεφτεις οτι μαζι ημασταν , λιγα μετρα μακρυα του απο την αλλη πλευρα του Λευθερη , πριν απο λιγο καιρο . Ευχομαι " εις αλλα με υγεια και ορεξη "
Μιχαλης
Απάντηση με παράθεση
  #6  
Παλιά 17-06-08, 15:01
Το avatar του χρήστη Nikos
Nikos Nikos is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ
 
Εγγραφή: 02-02-2007
Περιοχή: Δίπλα σου...
Μηνύματα: 432
Απάντηση: Άγνωστο ναυάγιο

Απάντηση με παράθεση
  #7  
Παλιά 17-06-08, 15:45
Το avatar του χρήστη ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ is offline
Μέλος ΔΣ Άλλων Συλλόγων
 
Εγγραφή: 13-05-2007
Μηνύματα: 680
Απάντηση: Άγνωστο ναυάγιο

Παιδιά μπράβο, το φωτορεπορτάζ του Γιάννη κατατοπιστικότατο.

Τα δύσκολα τώρα... Το ναυάγιο είναι δύσκολο να ανακαλυφθεί ιδίως μετά τα τωρινά δεδομένα. Αναρωτιέμαι για το ποιό είναι εδώ και 2-3 χρόνια δυστυχώς δεν βρήκα το παραμικρό. Δεν το έχω δει (έχω περάσει "ξυστά" τελευταία σε μια βουτιά με τον Πάρη) αλλά έψαχνα σε ιστορικές πηγές και το διαδίκτυο... Κάποιες υποψίες που είχα εξανεμίστηκαν βλέποντας τις φωτό του jdim. Καμμιά ιδέα;Thok ;

Ακόμα ένα πολύ μεγάλο μπράβο στον Πάρι που "την ψάχνει" για πάρτη του και για τους "πελάτες" του... Τα μέρη που προτείνει με το καταδυτικό του κέντρο και τα ναυάγια που έχει στη γκάμα του είναι ήδη super, (δεν είναι μόνο αυτό το βαθύ αλλά και τα ρηχά που πάει είναι πανέμορφα , Μπόρα, Βέρα, Καλή Τύχη) όπως και τα άλλα μέρη, σπηλιές , ξέρες κλπ κλπ... Τέτοια καταδυτικά θέλουμε

Α και μην ξεχνάτε, στον Λευτέρη εκτός από αυτό και το Βέρα υπάρχει και άλλο μικρότερο όμως ναυάγιο και ρηχότερο από την άλλη "μπάντα"
Και υπάρχουν πολλά συντρίμμια, σίδερα τσαλακωμένα σε πολλές μεριές, άντε να βγάλεις άκρη...
Απάντηση με παράθεση
  #8  
Παλιά 17-06-08, 16:23
Το avatar του χρήστη Dimitris Galon
Dimitris Galon Dimitris Galon is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ
 
Εγγραφή: 05-06-2007
Μηνύματα: 745
Απάντηση: Άγνωστο ναυάγιο

Προσθέτω και τα δικά μου συγχαρητήρια παιδιά. Καλή έρευνα σας εύχομαι!!!
Απάντηση με παράθεση
  #9  
Παλιά 17-06-08, 16:58
Το avatar του χρήστη jdim
jdim jdim is offline
 
Εγγραφή: 05-06-2007
Μηνύματα: 114
Απάντηση: Άγνωστο ναυάγιο

Αφού ευχαριστήσω για τις απαντήσεις να προσφέσω τα εξής.

Αυτό που έμοιαζε με λέβητα μάλλον μου φαινόταν ξένο προς το υπόλοιπο ναυάγιο, τουλάχιστον τα υλικά του έδειχναν πιο σύγχρονα από το υπόλοιπο ναυάγιο.

Ο Gunder ήταν αρκετά σίγουρος ότι ήταν clipper και μάλιστα μου είπε ότι έχει καταδυθεί σε ακόμη δυο από αυτού του τύπου τα πλοία, ένα στην ερυθρά και ένα στην Καραϊβική Χρονολογικά τοποθετησε την κατασκευή του μετά 1850 και πήρε ένα μικρό κομμάτι καθώς είπε ότι είχε πολύ καλή πρόσβαση σε εργαστήριο που μπορούν να προχωρήσουν στην χρονολόγιση του, οπότε για αρχή περιμένουμε και ψάχνουμε όπου μπορούμε.

Μιχάλη λίγο θέλαμε ακόμη


Να προσθεσω τέλος αν και φαντάζομαι έγινε κατανοήτο (η π....να και η χαρά) οτι είναι πραγματικά εξαιρετικό ναυάγιο. Τόσα πολλά σφουγγάρια δεν έχω δει πουθενά αλλού....
__________________
Oh it's a mystery to me.
We have a greed, with which we have agreed...
and you think you have to want more than you need...
until you have it all, you won't be free.

Society


και εδώ
Απάντηση με παράθεση
  #10  
Παλιά 17-06-08, 23:16
Το avatar του χρήστη paris
paris paris is offline
 
Εγγραφή: 02-09-2007
Μηνύματα: 88
Απάντηση: Άγνωστο ναυάγιο

Καταρχήν να ευχαριστήσω όλους για τα καλά τους λόγια και την αξιοζήλευτη παρέα -με όλη τη σημασία της λέξης- Γιάννη-Γιώργου-Μπάμπη (με αλφαβητική σειρά ), αν είσαι μαζί τους ή έλκος θα πάθεις από το πολύ γέλιο ή μέθη από το πολύ βάθος.

Να συμπληρώσω στην καταπληκτική περιγραφή του Γιάννη, ότι ο Guenter Dzikowski δεν είναι απλά ένας αυστριακός δύτης, είναι εκπαιδευτής εκπαιδευτών της SSI (SSI Master Instructor), CMAS*** Instructror, ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης σχολής καταδύσεων της Αυστρίας και... πιανίστας σε μια από τις πιο διάσημες αυστριακές ροκ μπάντες (που το όνομά της είναι πολύ "αυστριακό" για να το συγκρατήσω). Ήταν αυτός που πρώτος σε προηγούμενη βουτιά μπήκε κατευθείαν μέσα να βρει το μηχανοστάσιο και ανακάλυψε ότι τέτοιο δεν υπήρχε όπως δεν υπήρχε ούτε προπέλα, οπότε κατέληξε ότι πρόκειται για ιστιοφόρο, υπολόγισε δε το μέγεθός του σε 15-20 μέτρα πλάτος και 100-120 μήκος. Σε σχέση με αυτό υπάρχει και μια άλλη εκδοχή από τον Γιώργο, ο χρόνος θα δείξει...
O Guenter οργανώνει σε σταθερή περιοδική βάση εκδρομές σε Μάλτα, Ερυθρά και Μεξικό και από του χρόνου και Ελλάδα.

Ο Marcus Olster, IANTD Advanced EANx Instructor και PADI Stuff Instructor, ήταν ο "πρώτος" που το βούτηξε πριν 10 χρόνια (τα εισαγωγικά στο "πρώτος" σημαίνουν ότι το έχουν βουτήξει κι οι μισοί Τρικεριώτες σφουγγαράδες πριν 40-50 χρόνια). Ο Marcus γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή μιας κι έχει σπίτι κι έρχεται κάθε χρόνο και πριν από αυτόν τη βουτάγανε με scuba η μητέρα του κι ο πατέρας του. Έχει γενικά να διηγηθεί πολλά τρυκ από την εποχή της καταδυτοαπαγόρευσης κι από πλευράς αστείρευτης διάθεσης και χιούμορ... με τους Γ-Γ-Μ μια χαρά τακιμιάσανε!
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
Δεν Μπορείτε να απαντήσετε
Δεν Μπορείτε να ανεβάσετε συνημμένα αρχεία
Δεν Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

vB code είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Forum Jump


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 15:01.


Powered by vBulletin® Version 3.6.8
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.