Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'  

Επιστροφή   Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' > Καταδυτικοί προορισμοί & Προτάσεις για κατάδυση. > Καταδυτικά Ταξίδια στο Εξωτερικό
Εγγραφή Forum Συχνές Ερωτήσεις Λίστα Μελών Ημερολόγιο

Μόλις γυρίσατε από κάποιο ταξίδι σε μαγικούς εξωτικούς βυθούς; Ε.. δεν θα μας πείτε πως περάσατε να ζηλέψουμε; :-)

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 21-08-07, 20:51
Το avatar του χρήστη DimitrisK
DimitrisK DimitrisK is offline
 
Εγγραφή: 06-06-2007
Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Μηνύματα: 341
Κύπρος Αύγουστος 2007

Με αφορμή την παραμονή στην Κύπρο για μία εβδομάδα στα πλαίσια ενός σχολείου trimix θα ήθελα να περιγράψω τα πράγματα που μου έκαναν καλή αλλά και άσχημη εντύπωση τόσο από καταδυτικής όσο και από τουριστικής πλευράς. Η περιοχή που έμεινα ήταν ο Πρωταράς, περιοχή Αμμόχωστου κοντά στην Αγία Νάπα.

Από καταδυτικής άποψης το πιο ενδιαφέρον μέρος ήταν το ναυάγιο του ferry boat Ζηνοβία. Τόσο το μέγεθός του όσο και τα πολλά ψάρια που κυκλοφορούν άφοβα, κυρίως ροφοί και σαργοί σεβαστών διαστάσεων. Υποθέτω ότι απαγορεύεται το ψάρεμα στην περιοχή.
Κατά τα άλλα δεν υπήρχε τίποτε σπουδαίο, καθώς το καταδυτικό που έκλεισα το σχολείο δεν είχε σκάφος και βουτούσαμε από την ακτή σε ένα σημείο που ονομάζεται Cyclopes cave. Τίποτε το συνταρακτικό πέραν από κάτι βραχώδης σχηματισμούς με μια κάθοδο μέχρι τα 25m και από εκεί μια φυκιάδα μέχρι τα 40m. Από εκεί και πέρα άμμος και ξανά άμμος μέχρι τα 50+ όπου και το μέρος γίνεται επίπεδο. Το κακό ήταν ότι το μέρος είναι λίγο απόκρημνο για να κουβαλάς εξοπλισμό διπλών φιαλών και stages πάνω - κάτω φορώντας τα “δροσερά” νεοπρέν. Εκτός αν ήταν και αυτό μέρος της εκπαίδευσης.
Οι ψαροντουφεκάδες πάντως ήταν περισσότεροι από τους δύτες ασχέτως αν δεν υπήρχε ούτε λέπι στην περιοχή. Μιλάμε για πλήρη ερήμωση. Μάλιστα δύο φορές ακούσαμε υποβρυχίως και έκρηξη. Κατά τους Άγγλους που μας κάνανε το σχολείο ήταν ψάρεμα με δυναμίτη, καθώς μας είπαν ότι είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην περιοχή.
Όσον αφορά το καταδυτικό και το σχολείο, δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα καθώς δεν ήταν και πολύ οργανωμένα τα πράγματα. Καταρχήν μας έκανε το θεωρητικό κομμάτι το πρωί και πηγαίναμε για βουτιά κατά τις 2 το μεσημέρι. Ότι χειρότερο ειδικά στο μέρος που βουτούσαμε και ήθελε κουβάλημα κάτω από τον ήλιο και τους 37 – 38C. Τους είπαμε βέβαια ότι δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτό και ότι πρέπει να βουτάμε το πρωί καθώς ήμασταν καθημερινά στο καταδυτικό κατά τις 9:30. Το δέχτηκαν αλλά κάθε πρωί περιμέναμε να γεμίσουν τις μπουκάλες με αποτέλεσμα να καθυστερούμε πάλι και να πηγαίνουμε για βουτιά κατά τις 12. Δύο φορές ξέχασαν να γεμίσουν τις διπλές, μία της γυναίκας μου και μία τις δικές μου. Βλακεία βέβαια και δικιά μας που δεν τις είδαμε αλλά υποθέσαμε ότι τις είχαν ελέγξει. Τις διπλές της γυναίκας μου έχασαν να τις γεμίσουν εντελώς και στις δικές μου έχασαν να ανοίξουν την βαλβίδα απομόνωσης και γέμισαν μόνο τη μία.
Κατά τα άλλα ήταν τυπικοί όσον αφορά την εκπαίδευση καθαυτή καθώς ακολουθούσαν όλες τις διαδικασίες της IANTD όσον αφορά τη θεωρία και τις ασκήσεις.
Όσον αφορά τις χρεώσεις μας χρέωσαν μέχρι και τη μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο.
Δεν ξέρω αν ακούγεται εντελώς “ελληνικό” αυτό που πιστεύω, αλλά τελικά μου φαίνεται ότι έδωσα πολλά χρήματα απλά για να επιβεβαιώσω αυτά που ήξερα. Ίσως τελικά την διαφορά την κάνει ο εκπαιδευτής και η εμπειρία που έχει, αρκεί να θέλει να την μοιραστεί, και όχι το σύστημα εκπαίδευσης. Ίσως τελικά να περίμενα και πολύ περισσότερα από όσα έπρεπε. Ή τελικά κάνω εντελώς “ινδιάνικες” βουτιές και δεν το έχω καταλάβει.

Όσον αφορά το μέρος, δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε καθότι είναι σαν αποικία Βρετανών. Τα πάντα είναι προσαρμοσμένα στις συνήθειές τους. Τα 4 στα 5 μαγαζιά ήταν εγγλέζικες pub ή αμερικάνικες αλυσίδες. Τα άλλα ήταν ή κινέζικα ή ιταλικά, (είχε και μεξικάνικο). Όλο κι όλο είδα μία ταβέρνα.
Επίσης δεν υπάρχουν παραλίες όπως τουλάχιστον τις εννοούμε στην Χαλκιδική. Ξέρετε αυτές με την αμμουδιά και τα πράσινα νερά. Υπάρχουν μόνο πισίνες και ξαπλώστρες στο γκαζόν.
Θα μου πεις αν ζεις στην Αγγλία και αυτό παράδεισος θα σου φαίνεται. Βέβαια έχει πολύ υγρασία, (για να ταιριάζει και αυτό μήπως με την Βρετανία . Μιλάμε για πολύ υγρασία. Από ότι μου είπαν τις ημέρες που ήμασταν εκεί δεν έπεσε κάτω από 80%.
Τέλος οι τιμές δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλές σε σχέση με το προιόν (συνολικά σαν τουριστικό πακέτο – ύπνος, φαγητό, περιβάλλον), αν και ήμουν εκεί την εβδομάδα του 15Αύγουστου οπότε μάλλον δεν είναι και η κατάλληλη εποχή για εκπτώσεις.

Τελικά δεν εκτιμούμε αυτό που έχουμε δίπλα μας (Χαλκιδική) γιατί είναι διαθέσιμο πάντα και είναι …. δίπλα μας. Τώρα για την εκπαίδευση δεν έχω αντίστοιχη εμπειρία από Ελλάδα οπότε δεν μπορώ να συγκρίνω. Σίγουρα οι Κύπριοι φίλοι θα προσθέσουν ή θα διορθώσουν πολλά. Απλά έτσι τα είδα εγώ την εβδομάδα που κάθισα στην Κύπρο.
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 21-08-07, 21:22
Το avatar του χρήστη Σώτος Χριστοδούλου
Σώτος Χριστοδούλου Σώτος Χριστοδούλου is offline
 
Εγγραφή: 05-06-2007
Περιοχή: Κύπρος
Μηνύματα: 630
Απάντηση: Κύπρος Αύγουστος 2007

Δημήτρη, σ' ευχαριστούμε για το αναλυτικό ποστ. Το εκτιμώ προσωπικά πάρα μα πάρα πολύ.

Τα πράγματα είναι έτσι ακριβώς όπως τα περιγράφεις. Οι Κύπριοι επιχειρηματίες ιδιαίτερα στην περιοχή του Πρωταρά και της Αγίας Νάπας έχουν μετατρέψει τα καθαρά εγχώρια και πατροπαράδοτα σε μια μικρή Αγγλία όπως λές. Κρίμα πάντως. Αν μου επιτρέπεις να κάνω και μια σύγκριση. Πηγαίνωντας στο Sharm El Sheikh τίποτε δεν θα με στεναχωρούσε περισσότερο από να δω μια αντιγραφή των δικών μου εθίμων και τρόπων διασκέδασης από τους ντόπιους. Αντίθετα χάρηκα την Αιγυπτιακή κουλτούρα, την αραπιά, έστω και στο πιο τουριστικοποιημένο της, με βόλτες στην έρημο, ναργιλέ σε ντιβάνια, αραβική μουσική και αρώματα. Όσο διαφορετικά από την δική μου κουλτούρα τόσο πιό ενδιαφέροντα μου φαινόταν. Οι δικοί μας δυστυχώς έχουν αντικαταστήσει το καλως όρισες με το welcome και την ταβέρνα με παραδοσιακούς τρόπους διασκέδασης σε English Pub. Το μπουζούκι άλλαξε σχήμα και έγινε ηλεκτρική κιθάρα. Σπάνια σου λένε ευχαριστώ! Thank you το λένε τώρα. Και όλα αυτά γιατί? Γιατί άραγε? Ποτέ δεν κατάλαβα τον λόγο για τον οποίο πρέπει να γίνουμε εγγλέζοι για να μας πάνε οι εγγλέζοι. Αφού ούτως ή άλλως δεν μας πάνε.

Κρίμα πάντως που δεν είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε και από κοντά. Ίσως μια άλλη φορά. Θα μπορούσαμε να σου δείξουμε και την άλλη Κύπρο. Όχι την ξενέρωτη την αγγλοποιημένη. Υπάρχουν ακόμη πολύ αμιγή Ελληνικά στοιχεία και πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να γίνει το ταξίδι σου αξέχαστο.

Σε ότι αφορά το επίπεδο της εκπαίδευσης δεν θα ήθελα να σχολιάσω οτιδήποτε ειδικό ούτε να μπώ σε προσωπικές απόψεις. Σε θεωρώ όμως ειλικρινή κριτή και άτομο που μπορεί να κρίνει σωστά το επίεπεδο της εκπαίδευσης που έχει πάρει. Με στενοχωρεί κάπως και το γεγονός ότι δεν έμαθες και τίποτε καινούργιο. Δεν πειράζει όμως. Ίσως αν ξανα αποφασίσετε να έρθετε στην Κύπρο να κάνουμε κανα δυο βουτιές και μαζί για να μοιραστούμε γνώσεις και τεχνικές. Θα σε πάρω από το αεροδρόμιο και πίσω χωρίς χρέωση! Κάποια πράγματα καλά κάνουν και είναι ελληνικά και πολύ καλά είναι όπως είναι.
Απάντηση με παράθεση
  #3  
Παλιά 22-08-07, 09:54
Το avatar του χρήστη Manta
Manta Manta is offline
 
Εγγραφή: 03-07-2007
Περιοχή: Κύπρος
Μηνύματα: 541
Απάντηση: Κύπρος Αύγουστος 2007

Στο Cyclopes Cave νομίζω ότι το πιό ενδιαφέρον σημείο της κατάδυσης είναι τα βράχια μέχρι τα 20-23μέτρα απο εκεί και κάτω είναι ακριβώς όπως το περιέγραψες με φύκια και πάρα πολύ άμμο. Η πρόσβαση στο σημείο εισόδου είναι πολύ καλύτερη και ομαλότερη απο άλλες καταδύσεις σε εκείνη τη περιοχή.
Για τη χρέωση του αεροδρομίου θα έπρεπε να το περιμένεις. Θα πλήρωνες ταξί ή κάποιο άλλο είδος μεταφορικού μέσου μέχρι τον Πρωταρά (τώρα αν κανόνιζες με κάποιο φίλο σίγουρα δεν θα πλήρωνες). Απο τη στιγμή που διαλέγεις το καταδυτικό σου κέντρο (σ'αυτή την περίπτωση) να κάνει τη μεταφόρα είναι σίγουρο ότι θα σε χρεώση. Το ίδιο θα γινόταν αν ζητούσες τη μεταφορά να την αναλάμβανε το ξενοδοχείο ή οποιαδήποτε άλλη επειχήρηση. Αυτό γίνεται παντού, όπου και αν πάς, μου έχει τύχει σε πολλές χώρες.

Νομίζω ότι απο κάποιο σημείο εκπαίδευση και μετά, επιδή πέφτει πολύ διάβασμα μέσω ίντερνετ, βιβλίων, και σηζητήσεων με άτομα που έχουν ήδη κάνει το σχολείο απλά επιβεβαιώνουμε αυτά που έχουμε ήδη διαβάσει απλά τα βάζομε σε πρακτικό επίπεδο. Θα συμφωνήσω απόλυτα με το ότι τη διαφορά την κάνει ο εκπαιδευτή με το τή θα σου δώσει και πώς θα σου το δώσει.

Οπως έχει πει και ο Σώτος την επόμενη φορά που θα έρθεις ειδοποιήσε για να οργανώσουμε κάποιες καταδύσεις και δεν θα σε χρεώσουμε για μεταφορικά
__________________
The happiness of the bee and the dolphin is to exist. For man it is to know that and to wonder at it.”
Jacques Cousteau

Why can't I just dive more often!

http://www.postimage.org/aV2OmUL0.jpg
Απάντηση με παράθεση
  #4  
Παλιά 24-08-07, 12:40
Το avatar του χρήστη DimitrisK
DimitrisK DimitrisK is offline
 
Εγγραφή: 06-06-2007
Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Μηνύματα: 341
Απάντηση: Κύπρος Αύγουστος 2007

Και με το χαμόγελο στο στόμα μετά τη βουτιά, (που το πέτυχαν οι άτιμοι; ).
Συνημένες Εικόνες
Τύπος Αρχείου: jpg cyprus_tec.jpg (63,4 KB, 23 εμφανίσεις)
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα



Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
Δεν Μπορείτε να απαντήσετε
Δεν Μπορείτε να ανεβάσετε συνημμένα αρχεία
Δεν Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

vB code είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Forum Jump


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 17:48.


Powered by vBulletin® Version 3.6.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.