Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'  

Επιστροφή   Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' > Θαλάσσιο Περιβάλλον > Περιβαλλοντικά Νέα
Εγγραφή Forum Συχνές Ερωτήσεις Λίστα Μελών Ημερολόγιο Σημείωσε τα forums ως διαβασμένα

Νέα, ειδήσεις, πληροφορίες που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 26-05-09, 12:47
Το avatar του χρήστη pierre-sifnos
pierre-sifnos pierre-sifnos is offline
 
Εγγραφή: 16-06-2008
Περιοχή: Αθήνα
Μηνύματα: 154
Greenpeace: Μόνο στις Βρυξέλλες θα σωθεί η Ποσειδωνία!



Αθήνα/Βρυξέλλες, 26 Μαΐου 2009



ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΘΑ ΣΩΘΕΙ Η ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ!




Η Greenpeaceυποβάλλει επίσημη καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζητά λήψη μέτρων συμμόρφωσης για Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία σε σχέση με την προστασία των λιβαδιών Ποσειδωνίας




Τα γραφεία της Greenpeace σε Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία υπέβαλλαν επίσημη καταγγελία[1] στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας να εξασφαλίσει την εφαρμογή των ευρωπαϊκών νομοθεσιών[2] σχετικά με την προστασία των μεσογειακών θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Η οργάνωση κατέθεσε αποδείξεις ότι οι ελληνικές, γαλλικές, ισπανικές καθώς και οι ιταλικές αρχές παραβιάζουν τις σχετικές ευρωπαϊκές νομοθεσίες. Η αποτυχία τους να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα λιβάδια της Ποσειδωνίας οδηγεί στην ολοένα και μεγαλύτερη υποβάθμιση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων [3].

Τα υποθαλάσσια λιβάδια του φυτού Posidoniaoceanica, γνωστά και ως δάση της θάλασσας, θεωρούνται ένα από τα σημαντικότερα είδη της Μεσογειακής παράκτιας ζώνης. Είναι καταφύγια και περιοχές αναπαραγωγής για περισσότερα από 1200 θαλάσσια είδη, προστατεύουν τις ακτές από τη διάβρωση και κάθε τετραγωνικό τους μέτρο παράγει περίπου 14 λίτρα οξυγόνο την ημέρα[4].

«Κάθε φορά που καταστρέφεται ένα λιβάδι Ποσειδωνίας, χάνεται ένας μικρός πνεύμονας της θάλασσας και ένα καταφύγιο για τη θαλάσσια ζωή», δήλωσε η Άντζελα Λάζου, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Τα υποθαλάσσια λιβάδια είναι από τους πιο βασικούς λόγους για τους οποίους υπάρχει ζωή στη θάλασσα της Μεσογείου», είπε η Άντζελα Λάζου.

Ενώ όμως έχουν αναγνωριστεί από τη Ευρωπαϊκή Ένωση ως οικότοποι προτεραιότητας που πρέπει να προστατευθούν, τα λιβάδια της Ποσειδωνίας έχουν υποστεί σημαντική καταστροφή και υποβάθμιση λόγω της ρύπανσης, των παράκτιων δραστηριοτήτων, της αλιείας, των κλιματικών αλλαγών και της εισβολής ξενικών ειδών. Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για να καταστραφούν τα λιβάδια Ποσειδωνίας και δεκάδες χρόνια για να αποκατασταθούν, αφού μεγαλώνουν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

«Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία έχουν αποτύχει πλήρως να προστατεύσουν τα ευαίσθητα οικοσυστήματα και συχνά επιτρέπουν την αλιεία με καταστροφικά εργαλεία πάνω από σημαντικές περιοχές αναπαραγωγής και ανάπτυξης των ψαριών. Ειδικά στη χώρα μας αυτό δεν είναι δύσκολο να συμβεί, αφού το 80-90% των λιβαδιών δεν έχει καν χαρτογραφηθεί», τονίζει η Άντζελα Λάζου.

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, παρατηρείται μια εγκληματική κωλυσιεργία της πολιτικής ηγεσίας, η οποία όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει εδώ και χρόνια στις απαραίτητες κινήσεις όπως είναι η χαρτογράφηση των λιβαδιών της Ποσειδωνίας, αλλά και αρνείται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ακόμα και για περιοχές που έχουν χαρτογραφηθεί. Πρόσφατο παράδειγμα, η απουσία υπουργικής απόφασης που θα απαγορεύει την αλιεία με συρόμενα εργαλεία στις περιοχές της Άνδρου που χαρτογράφησε πριν ένα χρόνο περίπου η Greenpeace σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Παράκτιων Αλιέων και εθελοντές επιστήμονες.

Η οργάνωση κατέθεσε τους χάρτες τον περασμένο Δεκέμβριο στην Υπηρεσία Θαλάσσιας Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία όμως αρνήθηκε προκλητικά να δεχτεί τη συγκεκριμένη χαρτογράφηση και να προστατεύσει τα λιβάδια της Άνδρου. Η Greenpeace ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Χατζηγάκη για το ζήτημα, σε συνάντηση που έλαβε χώρα τον Απρίλιο, ο οποίος με τη σειρά του δεσμεύτηκε να εξετάσει το θέμα.

Η Greenpeace ζητάει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει άμεσα στις παρακάτω κινήσεις:
· Υπουργική Απόφαση που θα απαγορεύει την αλιεία με συρόμενα εργαλεία στις περιοχές που χαρτογραφήθηκαν πέρυσι από τους παράκτιους αλιείς, την Greenpeace και επιστήμονες, όπως ορίζει ο Μεσογειακός Κανονισμός για την Αλιεία.
· Χαρτογράφηση των λιβαδιών Ποσειδωνίας σε όλη την Ελλάδα.
· Καθορισμός θαλάσσιων καταφυγίων, όπως ορίζει ο Μεσογειακός Κανονισμός για την αλιεία.

Η Μεσόγειος Θάλασσα χρειάζεται άμεσα ένα δίκτυο θαλάσσιων καταφυγίων που θα προστατεύσουν αποτελεσματικά τα ευαίσθητα οικοσυστήματα, θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση των αλιευτικών αποθεμάτων και θα θωρακίσουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα από τις κλιματικές αλλαγές.Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας αφού εντοπιστούν και γίνει η χαρτογράφησή τους, θα πρέπει να αποτελέσουν κύριο τμήμα του δικτύου των θαλάσσιων καταφυγίων.



Για περισσότερες πληροφορίες:

Άντζελα Λάζου, Υπεύθυνη εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον, Ελληνικό γραφείο Greenpeace, Τηλ: 6984617030, 210 38 06 374 & 375



ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ:

[1] Οι επίσημες καταγγελίες υποβάλλονται από πολίτες για να ενημερώσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις παραβιάσεις που διαπράττουν τα κράτη μέλη. Μια καταγγελία δεν οδηγεί άμεσα σε δικαστικές διαδικασίες, δεσμεύει όμως την Επιτροπή να ερευνήσει το ζήτημα και με τη σειρά της να προχωρήσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

[2] - Οδηγία για τους Οικότοπους (ΕΚ/92/43): ο βασικός πυλώνας του συστήματος προστασίας της φύσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός σχετικά με μέτρα διαχείρισης για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στη Μεσόγειο Θάλασσα ΕΚ 1967/2006.

[3] Η καταγγελία που υπέβαλλε η Greenpeace παρέχει στοιχεία που αποδεικνύουν πως η Ελλάδα, και σε μικρότερο βαθμό η Ιταλία, δεν έχουν χαρτογραφήσει επαρκώς τα λιβάδια της Ποσειδωνίας, που σημαίνει πως δεν μπορούν να εκτιμήσουν τη συνολική έκταση των εθνικών τους λιβαδιών και κατά συνέπεια να εξασφαλίσουν την προστασία τους. Στην περίπτωση της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, η καταγγελία αναφέρει και μια σειρά από περιπτώσεις όπου τα υποθαλάσσια λιβάδια έχουν καταστραφεί ή υποβαθμιστεί. Το γεγονός αυτό έρχεται σε αντίθεση με την Οδηγία για τους Οικοτόπους (ΕΚ/92/43), η οποία χαρακτηρίζει τα λιβάδια ως οικότοπο προτεραιότητας και προϋποθέτει την προστασία τους μέσα από τον καθορισμό ειδικών περιοχών προστασίας.

Η Greenpeace τονίζει επίσης ότι τα Μεσογειακά κράτη έχουν την υποχρέωση να απαγορεύσουν την αλιεία με δίχτυα τράτας, δράγες, γρι-γρι, γρίπους συρόμενους από σκάφος, πεζότρατες ή παρόμοια δίχτυα πάνω από βυθούς με θαλάσσια βλάστηση, σύμφωνα με το Μεσογειακό Κανονισμό για την αλιεία ΕΚ 1967/2006. Επιπλέον ο Κανονισμός ζητά από τα Μεσογειακά κράτη να αναλάβουν την προστασία περιοχών αναπαραγωγής και ανάπτυξης των ψαριών καθώς και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της αλιείας μέσα από τον καθορισμό προστατευομένων περιοχών αλιείας εντός και εκτός εθνικών υδάτων. Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία δεν έχουν εκπληρώσει ούτε αυτή την υποχρέωση.

[4] Boudouresque C.F. et al. (2006) Préservation et conservation des herbiers à Posidonia oceanica. RAMOGE pub. 1-202.




Κλεισόβης 9, 10677, Αθήνα, τηλ. 210 3806374 & 375, fax 210 3804008 www.greenpeace.gr

__________________
Ladies & Gentlemen, I am floating in Space
http:ww2wrecks.com
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
Δεν Μπορείτε να απαντήσετε
Δεν Μπορείτε να ανεβάσετε συνημμένα αρχεία
Δεν Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

vB code είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Forum Jump


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 07:59.


Powered by vBulletin® Version 3.6.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.