Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'  

Επιστροφή   Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' > Θαλάσσιο Περιβάλλον > Περιβαλλοντικά Νέα
Εγγραφή Forum Συχνές Ερωτήσεις Λίστα Μελών Ημερολόγιο Σημείωσε τα forums ως διαβασμένα

Νέα, ειδήσεις, πληροφορίες που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 26-08-10, 23:08
Tiburon Tiburon is offline
 
Εγγραφή: 18-01-2008
Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Μηνύματα: 224
Θαλάσσια Καταφύγια στις Νότιες Κυκλάδες

Από
http://www.parianostypos.gr/index.php?opti...7&Itemid=25

Παράθεση:
Τη δημιουργία δικτύου προστατευόμενων περιοχών σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τις ακτές που θα καλύπτουν συνολικά από 10% έως 27% της ακτογραμμής των νότιων Κυκλάδων πρότεινε επιστημονική ομάδα του τμήματος επιστημών θάλασσας του πανεπιστημίου Αιγαίου, που αποτελείται από τους κ. Κόκκορη Γιώργο και κ. Γιακουμή Συλβαίν.

Πρόκειται για την κατάληξη μιας έρευνας σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα ιχθυοαποθέματα των νότιων Κυκλάδων και τους τρόπους προστασίας τους που ξεκίνησε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια. Η όποια εφαρμογή των συγκεκριμένων προτάσεων θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα παρθούν σε τοπικό και εθνικό επίπεδο στο επόμενο διάστημα. Όπως δήλωσε ο νομάρχης Κυκλάδων κ. Δημήτρης Μπάϊλας, στο τέλος της συνάντησης, η οποία διεξήχθη στο Δημαρχιακό Μέγαρο Νάξου την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010, «το Νομαρχιακό συμβούλιο θα διαμορφώσει μια τελική απόφαση βάσει των σημερινών συμπερασμάτων που θα αποτελέσει και την προίκα που θα μεταφέρει στην αιρετή περιφέρεια τον καινούργιο χρόνο… Αυτή η απόφαση θα αποτελέσει τον μπούσουλα μας για τις διεκδικήσεις μας σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Την επιστημονική έρευνα χρηματοδότησε η Νομαρχία Κυκλάδων και διάφορες ΜΚΟ, ενώ για την ολοκλήρωση του διδακτορικού της πτυχίου με θέμα τη οριοθέτηση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα η κ. Γιακουμή έλαβε υποτροφία από την κυβέρνηση της Αυστραλίας, όπου έκανε μέρος των σπουδών της.

H συζήτηση στο δημαρχείο της Νάξου διεξήχθη σε τεταμένη ατμόσφαιρα, καθώς μερίδα εκπροσώπων της μέσης αλιείας που παραβρέθηκε στην ημερίδα με συχνές παρεμβολές και επικριτικά σχόλια κατά των ομιλητών διέκοψε σε αρκετά σημεία τη ροή της συζήτησης, ενώ κάποιοι εξ αυτών απαίτησαν μέχρι και τη διακοπή της συνεδρίασης, ισχυριζόμενοι ότι δεν είχαν προσκληθεί και ότι δεν τους είχε δοθεί χρόνος για να μελετήσουν τα πορίσματα της έρευνας ή την ακολουθούμενη μεθοδολογία. Η έντονη αντίδραση κάποιων εκπροσώπων της μέσης αλιείας στα πορίσματα της έρευνας προκάλεσε πολλά ερωτηματικά, καθώς οι προτεινόμενες περιοχές προστασίας είναι παράκτιες, δηλαδή δεν εκτείνονται πάνω από 1 χλμ. μέσα στη θάλασσα άρα δεν ακουμπούν το 1 μίλι που έχει καθορίσει η εθνική νομοθεσία ως όριο δραστηριοποίησης των τρατάρηδων. Όπως σημείωσε στο τέλος της διαδικασίας ο νομάρχης Κυκλάδων κ. Μπάϊλας: «Τη μεγαλύτερη αντίδραση σήμερα την εισπράξαμε απ’ τους μέσους αλιείς, που δεν τους αγγίζουν αυτά τα μέτρα προστασίας (με εξαίρεση, ίσως, τα γρι-γρι). Μήπως αυτά τα μέτρα τους θίγουν επειδή πάνε και ψαρεύουν εκεί που δεν πρέπει;» Καταλήγοντας και αναφερόμενους στους ψαράδες της μέσης αλιείας ο κ. Μπάϊλας είπε: «Θα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε παρατηρήσεις και προτάσεις σε επόμενο νομαρχιακό συμβούλιο και όχι μόνο φασαρία».

Όσον αφορά το επιστημονικό σκέλος της συζήτησης, όπως τόνισε ο ένας εκ των εισηγητών της πρότασης, ο καθηγητής κ. Κόκκορης, «πρέπει να προστατέψουμε το περιβάλλον αν θέλουμε να συνεχίσουμε να παίρνουμε τα οικοσυστημικά αγαθά που παίρναμε απ’ αυτό μέχρι τώρα». Ένα μέτρο που, όπως είπε, έχει εφαρμοστεί με επιτυχία αλλού είναι η θέσπιση θαλάσσιων καταφυγίων (ή αποθεμάτων που, όπως είπε, προτιμάει να τα αποκαλεί) οι οποίες είναι περιοχές που προστατεύονται απ’ όλες τις μορφές εκμετάλλευσης και καταστροφής, όπως την αλιεία, την ιχθυοκαλλιέργεια, την εξόρυξη ή την εμβάθυνση της θάλασσας. Η εμπειρία που έχει αποκτηθεί από την εφαρμογή αυτού του μέτρου σε άλλες χώρες δείχνει ότι είναι προτιμότερο να υπάρχει ένα πλέγμα τέτοιων μικρών περιοχών που να συνδέονται μεταξύ τους, παρά ένας μεγάλος χώρος που να προστατεύεται «στα χαρτιά» μόνο. Ένα δίκτυο θαλάσσιων καταφυγίων θα αποτελεί ένα χώρο όπου θα μπορούν να βρίσκουν καταφύγιο τα ψάρια για να αναπαραχθούν, ένα χώρο που θα «τροφοδοτεί» την υπόλοιπη θάλασσα με θαλάσσιους οργανισμούς και θα της δίνει την ευκαιρία να παίρνει βαθιές ανάσες. Ενώ τέτοια δίκτυα έχουν ήδη δημιουργηθεί στη δυτική Μεσόγειο (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία) μέχρις στιγμής δεν υπάρχει κάποιο ανάλογο καταφύγιο στην ανατολική Μεσόγειο. Σε περιοχές όπου έχουν θεσπιστεί τα καταφύγια οι επιστήμονες διαπίστωσαν αύξηση της βιοποικιλότητας και του αλιευτικού αποθέματος. Παράλληλα, τέτοιες περιοχές μπορούν να αποτελέσουν πεδία εκπαίδευσης, έρευνας και ενδεχομένως καταδυτικού τουρισμού, όπως έχει συμβεί με τις βραχονησίδες Medes στην Καταλονία. Στόχος αυτών των δραστηριοτήτων είναι η εξασφάλιση μιας βιώσιμης ανάπτυξης των συγκεκριμένων περιοχών. Έχει διαπιστωθεί επίσης, πως η αύξηση των αλιευτικών αποθεμάτων συντελεί στη μεταστροφή της αρνητικής στάσης που υιοθετούν πολλοί ψαράδες στο άκουσμα αυτού του μέτρου. Στη Νέα Ζηλανδία π.χ., όπου εφαρμόστηκε το συγκεκριμένο μέτρο, το 80% των αλιέων τάχθηκε υπέρ της ύπαρξης των καταφυγίων μετά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας τους, ενώ πολλοί απ’ αυτούς ζήτησαν τη δημιουργία και νέων καταφυγίων.

Η κ. Γιακουμή αναφέρθηκε στο ιστορικό της επιστημονικής προσπάθειας, που ξεκίνησε με την έρευνα σχετικά με την κατάσταση των ιχθυοαποθεμάτων στο νότιο Αιγαίο το 2006. Η έρευνα πεδίου διεξήχθησε τα καλοκαίρια του 2007 και 2008, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα των μελετών παρουσιάστηκαν πριν από ένα χρόνο στα Κουφονήσια. Διαπιστώθηκε πως τα αποθέματα ψαριών στις Κυκλάδες είναι πολύ χαμηλότερα απ’ ότι στη δυτική Μεσόγειο. Παράλληλα, το 98% των παράκτιων αλιέων που ρωτήθηκαν από τους ερευνητές είπαν πως έχει υπάρξει σημαντική μείωση των ιχθυοαποθεμάτων στο Αιγαίο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Ως λόγους ανέφεραν την υπεραλίευση απ’ όλα τα αλιευτικά μέσα και τη μη τήρηση της εθνικής νομοθεσίας. Το 71% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ήταν σύμφωνο με τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων αρκεί να τηρούνταν οι περιορισμοί απ’ όλους. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η κ. Γιακουμή προχώρησε στον επιστημονικό σχεδιασμό των περιοχών που χρήζουν προστασίας θέτοντας ως κριτήρια την προστασία των λιβαδιών ποσειδωνίας, τη θαλάσσια βοιποικιλότητα και διάφορες άλλες κοινωνικο-οικονομικούς παραμέτρους.

Τα αποτελέσματά της έρευνας οδήγησαν στην κατάρτιση τριών σεναρίων. Το «ακραίο» σενάριο προβλέπει την προστασία 412 χλμ. ακτογραμμής, δηλαδή το 27% των ακτών των νότιων Κυκλάδων, το «μεσαίο» σενάριο προβλέπει την προστασία του 17% των ακτογραμμών και ένα ακόμα πιο «χαλαρό» σενάριο προβλέπει την προστασία του 10% των ακτογραμμών. Για να εφαρμοστεί οποιοδήποτε απ’ αυτά τα σενάρια στις Κυκλάδες, τόνισε η κ. Γιακουμή, απαιτείται η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών και κυρίως των ψαράδων που κερδίζουν το ψωμί τους απ’ τη θάλασσα. Για το λόγο αυτό θεωρείται απαραίτητη η γενναία ανταμοιβή των αλιέων που ενδεχομένως πληγούν από τα μέτρα προστασίας, όπως την κατοχύρωση δικαιωμάτων αποκλειστικής χρήσης των περιοχών γύρω από τα θαλάσσια καταφύγια και τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια περιφρούρησής τους

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε σε όσους ήταν παρών στη συνεδρίαση, όπου επικράτησαν οι έντονοι τόνοι και ένας ιδιαίτερα επικριτικός λόγος κυρίως από μερίδα ανθρώπων που εκπροσωπούσαν τη μέση αλιεία, όπως αναφέρθηκε στην αρχή του κειμένου. Διάθεση για εξεύρεση μιας «χρυσής τομής» που θα ικανοποιεί, κατά το δυνατό, όλες τις πλευρές, τουλάχιστον από την πλευρά των ψαράδων της μέσης αλιείας, δε φάνηκε να υπάρχει. Πολλοί τρατάρηδες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους επειδή δεν είχαν προσκληθεί στην ημερίδα, αν και τα προτεινόμενα μέτρα, όπως είπε και ο νομάρχης κ. Μπάϊλας, αφορούν τις παράκτιες περιοχές. Άλλοι εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον και την αβεβαιότητα που βιώνουν καθημερινά.

Κάποιοι, όμως, εξέφρασαν και πιο μετριοπαθείς απόψεις. Ο Ζάννες Δημήτρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων παράκτιας αλιείας της περιφέρειας των Κυκλάδων, στην προσπάθεια του να κατευνάσει τα πνεύματα και να προτρέψει την υιοθέτηση μιας περισσότερο διαλλακτικής στάσης κάλεσε τους ψαράδες «να καθίσουμε κάτω και να δούμε πώς θα ψαρεύουμε από δω και πέρα». «Ας μη γελιόμαστε» είπε, «Τα ψάρια έχουν πρόβλημα. Οι επιστήμονες μας λένε πως τα καταφύγια θα δώσουν μια λύση στο πρόβλημά μας. Αν συμφωνήσουμε μεταξύ μας δε βλέπω γιατί να μην το δοκιμάσουμε. Αν δεν αλλάξουμε κάτι σήμερα σε λίγα χρόνια θα έχουμε τα καΐκια τραβηγμένα στη στεριά και θα κλαίμε».

Από τη μεριά του, ο Παναγιώτης Βούρος, περιβαλλοντολόγος, απευθυνόμενος στους ψαράδες, τόνισε πως «ο μόνος τρόπος για να υποστηρίξετε το εισόδημά σας είναι να προστατέψετε το χώρο εργασίας σας». Και ότι τα περιθώρια για ανάληψη πρωτοβουλιών στενεύουν συνεχώς.
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το Δελτίο Τύπου του Νομάρχη Κυκλάδων

http://www.nacyclades.gr/wp-content/upload...07/dt290710.pdf

Φυσικά στο forum GreekDivers γίνεται ο χαμός (μία ιστορία που ξεκίνησε εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον) με διάφορες φαροτουφεκίστηκες και αντι-επιστημονικές / αντι-οικολογικές φανφάρες...

Ας τους πούμε την αλήθεια πια να ηρεμήσουνε... ΝΑΙ αυτόνομοι, επιστήμονες και παράκτιοι αλιείς έχουμε συνωμοτήσει για να αφανίσουμε τους καημένους ερασιτέχνες ψαροκυνηγούς! Χαχαχαχαχαχαχα!!!

Δεν παίζεστε παιδιά...
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 26-08-10, 23:18
Tiburon Tiburon is offline
 
Εγγραφή: 18-01-2008
Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Μηνύματα: 224
Απάντηση: Θαλάσσια Καταφύγια στις Νότιες Κυκλάδες

Παράλληλα, στο site του δικτύου διαχειριστών των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών της Μεσογείου MedPAN υπάρχει πρόσφατο άρθρο σχετικά με την πιθανή ίδρυση ΘΠΠ στη Μήλο.

Το ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχει link για σχετικό site της μελλοντικής ΘΠΠ...
Απάντηση με παράθεση
  #3  
Παλιά 27-08-10, 17:11
Το avatar του χρήστη Physalia
Physalia Physalia is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ
 
Εγγραφή: 29-01-2007
Περιοχή: Αθήνα
Μηνύματα: 5.525
Απάντηση: Θαλάσσια Καταφύγια στις Νότιες Κυκλάδες

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Tiburon Εμφάνιση μηνυμάτων
Παράλληλα, στο site του δικτύου διαχειριστών των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών της Μεσογείου MedPAN υπάρχει πρόσφατο άρθρο σχετικά με την πιθανή ίδρυση ΘΠΠ στη Μήλο.

Το ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχει link για σχετικό site της μελλοντικής ΘΠΠ...
και όλα αυτά με τον ακούραστο Γιάννη Χαβάκη ανάμεσα στους κεντρικούς πρωταγωνιστές

τι να πω σε όλους τους ρομαντικούς (δύτες, επιστήμονες, πολίτες) που ακόμα ελπίζουν και προσπαθούν για τη θαλάσσια προστασία στη χώρα μας....
καλό κουράγιο (αρχικά) και καλή επιτυχία (τελικά)!
__________________
The fish doesn't think because the fish knows everything
Απάντηση με παράθεση
  #4  
Παλιά 28-08-10, 00:03
Big-Blue Big-Blue is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ
 
Εγγραφή: 08-06-2007
Μηνύματα: 749
Απάντηση: Θαλάσσια Καταφύγια στις Νότιες Κυκλάδες

Παράθεση:
Για το λόγο αυτό θεωρείται απαραίτητη η γενναία ανταμοιβή των αλιέων που ενδεχομένως πληγούν από τα μέτρα προστασίας, όπως την κατοχύρωση δικαιωμάτων αποκλειστικής χρήσης των περιοχών γύρω από τα θαλάσσια καταφύγια και τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια περιφρούρησής τους.
Αυτό δεν το πολυκατάλαβα...
Μήπως προτείνεται να ψαρεύουν ας πούμε σε κάποια εξωτερική ζώνη (εκτός του πυρήνα. Αυτό οκ, αρχικά λογικό ακούγεται...
Ωστόσο, αυτή η αγιοποίηση του ''καημενούλη'' του παράκτιου αλιέα τον οποίο προφανώς κάποιοι ταυτίζουν στο μυαλό τους με πρωταγωνιστές σε παλιές ελληνικές ταινίες (του τύπου Λαυρέντης Διανέλος να ψαρεύει για να ζήσει τα 4 ορφανά από μάνα παιδιά του) δεν παλεύεται, ειδικά σε σχέση με το ''μίσος'' για τον ερασιτέχνη ψαρά και ειδικά τον ψαροντουφεκά.
Οι περισσότεροι δε που έχουν τέτοιες θέσεις δεν έχουν ούτε είχαν σχέση με τους παράκτιους αλιείς...Μου θυμίζει τον Γιωργάκη που πάει χαμογελαστός να υπογράψει πχ συνθήκη συνεργασίας με το Ισραήλ ή/και αφοπλισμού του Αιγαίου με τους αγαπημένους και φιλήσυχους γείτονες...
ΥΓ. πάντως δυναμίτια στη θάλασσα, ψάρεμα με μικρότερο μάτι διχτιού, ψαρομπούκαλο κτλ κτλ δεν κάνουν μόνο οι ερασιτέχνες, το αντίθετο θα έλεγα...
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
Δεν Μπορείτε να απαντήσετε
Δεν Μπορείτε να ανεβάσετε συνημμένα αρχεία
Δεν Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

vB code είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Forum Jump


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 06:10.


Powered by vBulletin® Version 3.6.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.