Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'  

Επιστροφή   Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' > Θαλάσσιο Περιβάλλον > Περιβαλλοντικά Νέα
Εγγραφή Forum Συχνές Ερωτήσεις Λίστα Μελών Ημερολόγιο Σημείωσε τα forums ως διαβασμένα

Νέα, ειδήσεις, πληροφορίες που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 01-11-07, 08:04
Το avatar του χρήστη kristalia
kristalia kristalia is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ
 
Εγγραφή: 04-06-2007
Περιοχή: ΓΛΥΦΑΔΑ
Μηνύματα: 3.510
Τα ψάρια πεθαίνουν από δίψα

Σπάνια είδη που ζουν σε ποτάμια, λίμνες και ρέματα απειλούνται με εξαφάνιση.

Ονομάζεται Καιαδική μενίδα, είναι ψάρι του γλυκού νερού που ζει στον ποταμό Ευρώτα και πουθενά αλλού στον κόσμο. Απειλείται με εξαφάνιση από τη λειψυδρία, την υπερβολική άντληση επιφανειακών νερών για γεωργική χρήση αλλά και από τη ρύπανση.

«Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, μένουν νερά μόνο σε ελάχιστα τμήματα του ποταμού- που τροφοδοτούνται από πηγές. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο τα ψάρια του είδους. Αν υπάρξουν μερικές χρονιές λειψυδρίας, αυτά τα τμήματα πιθανότατα θα ξεραθούν» λέει στα «ΝΕΑ» ο ο κ. Σταμάτης Ζόγγαρης περιβαλλοντολόγος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών- ΕΛΚΕΘΕ (Ινστιτούτο Εσωτερικών Υδάτων) και ερευνητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται δεκάδες είδη ψαριών του γλυκού νερού στη χώρα μας. Επιστήμονες και ερευνητές τονίζουν ότι «πρόκειται για έναν άγνωστο φυσικό θησαυρό σε κίνδυνο. «Ενδεικτικό είναι ότι πολλά απ΄ αυτά τα ψάρια ζουν σε πολύ μικρά ρέματα ή σε μια λίμνη. Συνεπώς αρκεί και μόνο μια υπεράντληση υδάτων, μια ξαφνική ξηρασία ή ένα μπάζωμα για να τα αφανίσει», αναφέρει ο εκπαιδευτικός και ένας από τους υπεύθυνους στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακράτας κ. Κώστας Παπακωνσταντίνου.
Ο ακριβής αριθμός των ψαριών του γλυκού νερού που ζουν αποκλειστικά στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Ωστόσο, εκτιμήσεις επιστημόνων δείχνουν ότι μπορεί και να ξεπερνούν τα 38 είδη από τα περίπου 100 συνολικά που υπάρχουν στη χώρα μας. Η καταγραφή που έχει γίνει δείχνει ότι τα περισσότερα από τα ενδημικά είδη ψαριών ζουν σε νερά της Νότιας και Δυτικής Ελλάδας. Ψάρια του γλυκού νερού, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ειδικοί, υπήρχαν και στα ποτάμια του Ασωπού και του Κηφισού- εκτιμάται όμως ότι πλέον έχουν εξαφανιστεί απ΄ αυτές τις περιοχές λόγω της ρύπανσης.

Δεν υπάρχει σχέδιο δράσης
Όπως τονίζει ο κ. Ζόγγαρης, υπάρχουν ορισμένα ψάρια που πράγματι κινδυνεύουν. Ο ελληνοπυγόστεος, ο οποίος ζει αποκλειστικά σε μικρούς βάλτους που σχηματίζονται από πηγές στην περιοχή της Φθιώτιδας, όπως και σε αποστραγγιστικές τάφρους στον Σπερχειό, κοντά στη Λαμία. Το είδος βρίσκεται μέσα σε προστατευόμενη περιοχή, το δέλτα του ποταμού, όμως η περιοχή ουσιαστικά δεν προστατεύεται και υπάρχουν σχέδια για νέες αποξηράνσεις ελών. Ωστόσο, δεν υπάρχει καν σχέδιο διαχείρισης, όσο κι αν πρόκειται για ένα από τα σπανιότερα ψάρια της Ευρώπης.
Στην ίδια κατάσταση, λέει, είναι και ο Ευβοϊκός βάρβος. Ζει αποκλειστικά σε ένα μικρό ποτάμι- το Μανικιάτικο, στην περιοχή των Κονιστρών, κοντά στην Κύμη της Εύβοιας. «Αυτό το μικρό ψάρι απειλείται, διότι το ποτάμι κινδυνεύει να στερέψει τους καλοκαιρινούς μήνες από την κατασπατάληση νερού στην περιοχή». Πρόσφατα, συμπληρώνει ο περιβαλλοντολόγος, ανακαλύφθηκαν τρία νέα είδη ψαριών του γλυκού νερού σε ρεματιές στη Λέσβο, σε νερά πηγής που καταλήγουν στον Ευρώτα και σε παράκτιες πηγές στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο.
Ορισμένα από τα ελληνικά ψάρια του γλυκού νερού είναι πολύ μικρού μεγέθους: ο ζουρνάς, μικροσκοπικό πολύχρωμο ψάρι που ζει σε λίγες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, το γλανίδι στην Αιτωλοακαρνανία. Ένα μάλιστα, ο νανογωβιός της Τριχωνίδας, ενηλικιώνεται έχοντας μήκος μόλις 1,8 cm- και είναι το μικρότερο ψάρι της Ευρώπης.


http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=...ΔΑ&spid=876
__________________
Δήμητρα (kristalia) Δημητροπούλου (DiViDi)
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
Δεν Μπορείτε να απαντήσετε
Δεν Μπορείτε να ανεβάσετε συνημμένα αρχεία
Δεν Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

vB code είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Forum Jump


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 18:37.


Powered by vBulletin® Version 3.6.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.