Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'  

Επιστροφή   Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' > Καταδυτικοί προορισμοί & Προτάσεις για κατάδυση. > Ναυάγια στην Ελλάδα
Εγγραφή Forum Συχνές Ερωτήσεις Λίστα Μελών Ημερολόγιο Σημείωσε τα forums ως διαβασμένα

Ας καταδυθούμε στην ιστορία μέσα από φωτογραφίες και περιγραφές ελληνικών ναυαγίων

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 30-03-23, 14:17
liardakis liardakis is offline
 
Εγγραφή: 11-12-2012
Μηνύματα: 11
MV ΕΛΠΙΔΑ

MV ΕΛΠΙΔΑ


Video: https://www.youtube.com/watch?v=Gu01...=AntonisGrafas

Το ELPIDA (IMO: 6523224) είναι ένα πλοίο General Cargo που είχε ναυπηγηθεί το 1965 στα ναυπηγεία RANCKE SCHIFFSWERFT – HAMBURG, GERMANY υπό ελληνική σημαία με ιδιοκτήτη την TSARDAKAS SHIPPING και έδρα το λιμάνι του Βόλου.Η χωρητικοτητα του ήταν 1050 t (DWT) με βύθισμά 3.6 μέτρα. Το ολικό μήκος του (LOA) είναι 62.57 μέτρα και το πλάτος του είναι 10.29 μέτρα. Στις 9 Οκτωβρίου του 2017 έφτασε στο λιμάνι του Βασιλικού της Λάρνακας αφού απέπλευσε από την Αντίκυρα, ώστε να καθαριστεί και να απογυμνωθεί με σκοπό τη βύθιση του για τη δημιουργία τεχνητού υφάλου και καταδυτικού προορισμού στην περιοχή Οροκλίνη. Τελευταίος ιδιοκτήτης ήταν η εταιρεία Plefsis shipping Co του Βόλου.

Η βύθιση

Το πλοίο αγοράστηκε από την ΕΤΑΠ Λάρνακας με τη βοήθεια χορηγιών ώστε να βυθιστεί σε βάθος 30 μέτρων. Η περιοχή έχει μελετηθεί και παρουσιάζει σχετικά περιορισμένους φυσικούς υφάλους και άλλα ενδιαιτήματα, αναμένεται ότι θα συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία καταφυγίων, χώρων ανάπτυξης και διατροφής για πολλά είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας και κυρίως για τα ψάρια, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προστασία και ανάπτυξη της βιοποικιλότητας στην περιοχή. Το πλοίο ξεκίνησε να βάζει νερά από τη δεξιά του πλευρά, δημιουργώντας ανησυχία στους εκπροσώπους του τύπου πως δε θα καταλήξει στο βυθό με τον ιδανικό τρόπο, μια ανησυχία που τελικά αποδείχθηκε λανθασμένη, καθώς όταν το νερό άρχισε να πλημμυρίζει την πρύμνη, το πλοίο σήκωσε την πλώρη στον αέρα, ίσιωσε και σε μερικά δευτερόλεπτα χάθηκε στην μόνιμη του θέση, με το μέγιστο βάθος τα 30 μέτρα και ελάχιστο τα 12, ενώ η πλώρη έχει νοτιοανατολική διεύθυνση.

Το ναυάγιο.

Το πλοίο αποτελεί πλέον ένα πολύ δημοφιλή προορισμό για κάθε επίπεδο αυτοδύτη που επισκέπτεται τη Λάρνακα. Στη περιοχή δεν υπάρχουν ρεύματα και γενικά η ορατότητα κυμαίνεται στα 30 μέτρα. Στην επιφάνεια πάνω από το ναυάγιο υπάρχουν μόνιμα αγκυροβόλια, το καθένα για το κάθε καταδυτικό που δραστηριοποιείται στην περιοχή με αποτέλεσμα την εύκολη πρόσβαση των δυτών στο ναυάγιο. Όλοι οι χώροι του πλοίου είναι επισκέψιμοι ενώ έχουν αφαιρεθεί πόρτες, τζάμια και κάθε άλλο πιθανό εμπόδιο. Η κατάδυση μπορεί να διαρκέσει εύκολα μία ώρα, λόγω του μικρού βάθους και των πολλών σημείων επίσκεψης. Ο άξονας και η προπέλα είναι σχεδόν άθικτα, αντίθετα το πηδάλιο και το κουβούκλιο που προστάτευε την προπέλα κακοποιήθηκαν κατά τη βύθιση.

Κείμενο: Γιάννης Λιαρδάκης

Πηγές:

https://larnakaregion.com/elpida-wreck

Insurance Marine news: Marine Accident round-up 2017
Alpha News Live (άρθρο Μιχάλη Κυβιδιώτη 07-12-2019)
Marine Traffic
__________________
Μόνο η θάλασσα μας μένει
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
Δεν Μπορείτε να απαντήσετε
Δεν Μπορείτε να ανεβάσετε συνημμένα αρχεία
Δεν Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

vB code είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Forum Jump


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 11:15.


Powered by vBulletin® Version 3.6.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.