![]()  | 

Ναυάγια στο Τρίκερι (Hans Hass, Alfons Hochhauser - Ξέρα "Λευτέρης") 

Νομίζω πως έχει ενδιαφέρον να προσθέσουμε πως ο Hans Hass είχε επισκευθεί το Τρίκερι την δεκαετία του ’40 (!) και μάλιστα είχε καταδυθεί σε ένα από τα ρηχά ναυάγια. Γνωρίζοντας πως χρησημοποιούσε συσκευές οξυγόνου, εικάζω πως το μέγιστο βάθος ήταν τα 20 μέτρα. Μήπως γνωρίζει κανείς από τους ντόπιους πιο μπορεί να ήταν; 
	Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε και την ιστορία του Αυστριακού Alfons Hochhauser. Πρόκειται για έναν από τους στενούς συνεργάτες του Hass, ο οποίος έφερε το ψευδώνυμο «Ξενοφών» στα φιλμ και βιβλία. Το 1957, επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στο Τρίκερι. Παντρεύτηκε την αγαπημένη του Χαρίκλεια και μαζί εκμεταλλευόντουσαν περί τα 20 δωμάτια μέχρι το 1969. Ο Alfons, έφυγε δυστυχώς από τη ζωή το το 1981 αλλά υπάρχει μια ιστοσελίδα με περισσότερα στοιχεία γύρω από τη ζωή του (http://www.alfons-hochhauser.de). Είμαι περίεργος αν τον θυμάται κανένας ακόμα. Από το 1970 και ύστερα, μεταφέρθηκε στο Ανατολικό Πήλιο στο Κουλούρι (Βενετο). /GKAM  | 

Απάντηση: 01-03.05.2009: Σ.Ε.Α. Τηθύς - Ε.Α.Θ. - Σ.Κ.Α. - Διασυλλογική Εκδρομή στο Νότιο Πήλιο 

Παράθεση: 

Τον Αλφόνς τον θυμούνται φυσικά όλοι, η ιστορία του κινείται στα όρια του θρύλου και δεν ξέρει κανείς που σταματάει η αλήθεια και που αρχίζει ο μύθος. Λέγεται ότι είχε εγκατασταθεί στο Νησί (Παλιό Τρίκερι) πριν τον β'ππ. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος επανεμφανίστηκε με στολή της γκεστάπο και όλοι κατάλαβαν ότι πιο πριν είχε έρθει σαν κατάσκοπος. Μετά το τέλος του πολέμου επέστρεψε στο νησί όπου έφτιαξε τα κελιά του μοναστηριού της Παναγίας και τα νοίκιαζε σε τουρίστες (νοικιάζονται ακόμα και σήμερα). Λέγεται ακόμα ότι γνωστοί του δύτες γερμανοί έρχονταν τη δεκαετία του '50 και γεμίζαν κοντέινερ με αρχαιότητες που φεύγαν στο εξωτερικό, αλλά οι φίλοι του που έχει τύχει να συναντήσω το αρνούνται κατηγορηματικά. Το βιβλίο για τον "Ξενοφών" το έγραψε ένας φίλος του και ο Αλφόνς τα πήρε άγρια στο κρανίο με αυτό, δεν του άρεσαν αυτά που γράφει και δεν του ξαναμίλησε ποτέ. Κάποια στιγμή έφυγε από το Νησί και λίγα χρόνια αργότερα βρέθηκε νεκρός μέσα στα χιόνια κάπου στα ορεινά του Ανατολικού Πηλίου, χωρίς ποτέ να μαθευτεί το πως και το γιατί.  | 

Απάντηση: 01-03.05.2009: Σ.Ε.Α. Τηθύς - Ε.Α.Θ. - Σ.Κ.Α. - Διασυλλογική Εκδρομή στο Νότιο Πήλιο 

Παράθεση: 

/GKAM  | 

Παράθεση: 

| 

Παράθεση: 

Ρε Γιώργο στον ουρανό σε ψάχναμε στη γη σε βρήκαμε!!! Ούτε κατάλαβες τώρα τι είπες!!! Αρκεί να σου πω πως είναι κάποιοι (που αυτή τη στιγμή θα χοροπηδάνε όπως εγώ) που έχουν φτάσει να ξεσκονίζουν αρχεία τοπικών εφημερίδων του 1915 για να βρουν την ταυτότητα αυτού του πλοίου.;) Εγώ βέβαια είχα πληροφορίες από αξιόπιστη πηγή ότι το ναυάγιο ήταν του 1946-47, το κοινό σημείο και στις δύο περιπτώσεις ήταν ότι το πλοίο για πολύ καιρό ξενέριζε. Λοιπόν τα υπόλοιπα από κοντά! Οπωσδήποτε θα τη δούμε την ταινία. Παίζει μήπως να μπορούμε να την προβάλουμε κιόλας, μιας και θα 'χουμε και τον προτζέκτορα;:crazy:  | 

Παράθεση: 

Hirten fanden Xenophon am 14. März, halb noch vom Schnee bedeckt. Er hatte den Tod durch Erschöpfung und Erfrieren gesucht und gefunden. In seinen Kleidern fand sich ein letzter Brief: Wenn kein Wunder geschieht, dann bin ich in ein paar Stunden erfroren. Ja, ich bin zufrieden, zufrieden, daß es aus und vorbei ist. Es war genug, fast zuviel.“ Στις 14 Μαρτίου, βοσκοί βρήκαν τον Ξενοφών μισόσκεπασμένο από το χιόνι. Αποφάσισε να βρει τον θάνατο από εξάντληση και παγωνιά και τον βρήκε. Επάνω του, βρέθηκε το τελευταίο του γράμμα που έγραψε σε φίλους του στις 15.01.1981 (λίγο πριν πεθάνει). Τελείωσε το γράμμα του, γράφοντας ..... “Εάν σήμερα δεν συμβεί κάποιο θαύμα, θα είμαι μετά από μερικές ώρες παγωμένος. Ναι, ναι είμαι ευχαριστημένος, ευχαριστημένος που όλα τελειώνουν. Ήταν πολλά, ίσως πάρα πολλά”  | 

1 Συνημμένο(α) 

Παράθεση: 

/GKAM Προς Mods : αν θέλετε, μεταφέρετε ορισμένα από τα posts μας σε νέο θέμα. Νομίζω πως εξελίσσεται μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το Τρίκερι και την γύρω περιοχή.  | 

Πάρη αν κατάλαβα καλά μιλάς γι αυτό εδώ το ναυάγιο που δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί : 
	Άγνωστο ναυάγιο (Αγ.Κυριακή-Τρίκερι, Ξέρα Λευτέρης) Πείτε μου αν θέλετε να μεταφέρω τα σχετικά μηνύματα εκεί, ή να δημιουργήσω καινούργιο θέμα μέχρι να σιγουρευτούμε ότι πρόκειται για το ίδιο ναυάγιο ;)  | 

Παράθεση: 

/GKAM  | 

Παράθεση: 

με μεγαλη λαχταρα περιμενω να ακουσω τη συνεχεια της ιστοριας του Ξενοφωντα και του Χας στην περιοχη.......  | 

Απάντηση: Ναυάγια στο Τρίκερι (Hans Hass, Alfons Hochhauser - Ξέρα "Λευτέρης") 

GKAM μας έβαλες πάλι σε ψάξιμο...:confused:. Στο Λευτέρη υπάρχει το Βέρα σε 2 "τεμάχια" :rolleyes:, ένα παλιό ατμόπλοιο στα 50+ (βλέπε topic αγνωστο ναυάγιο παρακάτω...) και ίσως ένα τρίτο.  
	Πάρι θυμάσαι το "small wreck" στο σχεδιάγραμμα (που με αυτό είχαμε ξεκινήσει κάποιες έρευνες στο Λευτέρη για το ατμόπλοιο στα 50...). Σίγουρα δεν ήταν το Βέρα γιατί το Βέρα δεν είχε βυθιστεί ακόμα όταν έγινε το σχεδιάγραμμα, ήταν ακόμα έξω από το νερό. http://www.shipfriends.gr/forum/show...?t=1798&page=2 Πιθανώς υπάρχει και ένα τρίτο ναυάγιο στην ξέρα. Σε αυτή την περίπτωση η εκδρομή σας μπορεί να πάρει μια περιπετειώδη και εξερευνητική τροπή. Ο Πάρις έχει το σχεδιάγραμμα.. το χάρη του... χαμένου ναυαγίου...  | 

Βρήκα και  το μεγαλύτερο κομμάτι από άρθρο  που είχα γράψει σε συνεργασία με τον Πάρη για το περιοδικό Thalassa σχετικά με το ναυάγιο του Λευτέρη. 
	Το ναυάγιο βρέθηκε λίγο καιρό αργότερα όπως είπαμε... Επειδή τα είπα λίγο μπερδεμένα στο προηγούμενο post εδώ είμαι πιο αναλυτικός ... νομίζω... http://www.thalassamag.gr/article1.asp?ElementId=70098 Το small wreck είναι το άλλο ναυάγιο του σχεδιαγράμματος και είναι στην Νοτιοδυτική πλευρά του υφάλου στα -20 μ. περίπου...  | 

Παράθεση: 

Βέβαια πάντα υπάρχει η πιθανότητα να υπάρχει και τρίτο ναυάγιο σύμφωνα με το αξίωμα του επιστημονισμού ότι αν κάτι δεν έχει αποδειχτεί με απόλυτο τρόπο ότι δεν υφίσταται, τότε πιθανά να υφίσταται.:crazy: Γιώργο (Καμ) έχεις επίσης απόλυτα δίκιο ότι η περιγραφή σου δεν ταιριάζει στο "άγνωστο ναυάγιο". Το τελευταίο βρίσκεται ακουμπισμένο στο πλάι και το ρηχότερο σημείο του είναι στα 35 μέτρα (και πατάει στα 50). Εντωμεταξύ ένας 85χρονος καταπληκτικός κύριος που έζησε την εποχή του β' ππ πολύ έντονα (ήταν στον ΕΛΑΣ και συνήθιζε εκείνη την εποχή να βυθίζει καΐκια που είχαν επιτάξει η γερμανοί) μου έχει πει με βεβαιότητα ότι είναι αμερικάνικο πλοίο του UNRA που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια (σχέδιο Marshal) και που προσάραξε στον Λευτέρη το 1946-47. Ο άνθρωπος είναι απόλυτα αξιόπιστος, αλλά η πληροφορία δεν είναι διασταυρωμένη... Οπότε τέλος πάντων ή κάπου στο Λευτέρη υπάρχει και τρίτο ναυάγιο, ή το ναυάγιο που λες δεν είναι στο Λευτέρη. Ελπίζω το βίντεο να μας βοηθήσει να βγάλουμε συμπεράσματα. Από τη φωτογραφία δεν καταλαβαίνω κάτι, αλλά θα την έχω μαζί μου στο τσιμπούσι με τους σφουγγαράδες. Εκεί θα μάθουμε και πολλά για τον Αλφόνς. Για τον Hass δεν έχω και πολλές ελπίδες να μάθουμε στο Τρίκερι, ελπίζω να διαψευστώ. Γι' αυτόν πάντως μπορούμε κάποια άλλη στιγμή να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους που κάναν παρέα και νομίζω βουτούσαν μαζί του. Ξέρω ποιοι είναι και το έχω έτσι κι αλλιώς στο μυαλό μου... υ.γ. Γιώργο Καρέλα όταν λες "το άρθρο που έγραψα σε συνεργασία με τον Πάρη" εννοείς τις δύο διορθώσεις που έκανα στα τοπονύμια όταν μου το έστειλες τελειωμένο; (αυτό για όσους δεν σε ξέρουν προσωπικά):geia:  | 

Παράθεση: 

Ο Hass, αναφέρει ξεκάθαρα πως το σημείο στο οποίο γυρίσαν τα πλάνα είναι ο Λευτέρης. /GKAM :cool:  | 

Spoiler Alert : αποφάσισα να ανεβάσω το clip από το ναυάγιο του Λευτέρη για τους ανυπόμονους. ;) 
	Στο www.kamarinos.com/wrecks/lefteris wreck.wmv (6.5Mb) θα δείτε το ναυάγιο, ένα καρχαρία (!) και μία περιπέτεια του Hass με την τοξικότητα του οξυγόνου. /GKAM :thumbup:  | 

George δουλεύει σίγουρα το link? :confused: 
	 | 

Παράθεση: 

/GKAM  | 

Σε μένα δουλεύει πάντως ;) 
	Είναι βέβαια αρκετά σκοτεινό - λογικό λόγω τεχνολογίας και παλαιότητας του υλικού, αλλά ίσως σηκώνει κάποια επεξεργασία. Thanks GKAM :thumbup: ΥΓ: Το άλλο πρόβλημα είναι πως δεν ξέρω γερμανικά, αλλά αυτό είναι δικό μου πρόβλημα όχι του video :p  | 

:thumbup: Ευχαριστώ! 
	 | 

Παράθεση: 

Με το videάκι αυτό (πολύ ωραίο πάντως) δεν βγαίνει άκρη... Φαίνεται μεγάλο ατμόπλοιο και μου κολλάει πιο πολύ με το large wreck, το γνωστό και μη εξαιρετέο βαθύ ναυάγιο που τότε πάντως μπορεί να ήταν ακόμα σε πιο ρηχά νερά. Από την κατάστασή του μοιάζει όντως όπως τα λέει ο Hass και μεταφράζει ο Γιώργος να είναι βυθισμένο 8 χρόνια τουλάχιστο... Εγώ βρήκα ότι το σκίτσο με τα ναυάγια το είχα σώσει στο σκληρό στο τέλος του 2002, το mail που είχα ανταλλάξει πρέπει να ήταν τουλάχιστον 1-2 χρόνια πριν και αν δεν με απατά η μνήμη μου ο Άγγλος αυτός που ήταν συνιδιοκτήτης καταδυτικού κέντρου στη Σκιάθο μου μιλούσε για παρελθόντα έτη, άρα δεν πρέπει να είναι το Βέρα το small wreck. Στο σκίτσο το "small wreck" είναι στη Δυτική πλευρά του υφάλου, σημειώνεται ατόφιο και όχι κομμένο ούτε διαλυμένο (όπως το large wreck) στα 24 μ με προσανατολισμό Ανατολή Δύση.  | 

Παράθεση: 

Γιώργο σόρυ που άργησα, αλλά τώρα βρήκα χρόνο (μέχρι να γεμίσουν οι φιάλες:cheesy:). Όπως τα λες βγαίνει οριακά να είναι και το Βέρα. Δεν θέλω να επιμείνω και το σκίτσο δεν το έχω πια, γιατί κάποια στιγμή έκανα αυτό που σου είπα, δηλαδή το κράτησα ανάποδα θεωρώντας τις διευθύνσεις του ορίζοντα όπως ήταν πριν, δηλαδή έβαλα όπου βορράς, νότος και τούμπαλιν και μου βγήκε ακριβώς ο Λευτέρης όπως τον ξέρω. Εύχομαι να κάνω λάθος:crazy:... (εν τη αύτη περιπτώση... εδώ είμαστε;))  | 

Τις προηγούμενες μέρες με επισκέφτηκε ο παλιόφιλος Χάφι εκ Γερμανίας και κάναμε μερικές βόλτες στο Πήλιο που απέβησαν πολύ αποδοτικές σε σχέση με τα όσα συζητάγαμε εδώ. 
	Μεταξύ αυτών που αποκoμίσαμε είναι κι ένα ντοκιμαντέρ 15λεπτης διάρκειας του γερμανικού τηλεοπτικού καναλιού ZDF παραγωγής 2008, που ονομάζεται “Xenophon – Lebens und Sterben des Alfons Hochhauser” (“Ξενοφών – Η Ζωή κι ο Θάνατος του Αλφόνς Χόχάουζερ”). Το βίντεο ξεκινάει με ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την ταινία του Horst Haechler παραγωγής 1957 “Raubfisher in Hellas” (“Ψαράδες με δυναμίτη στην Ελλάδα” ή σε εντελώς ελεύθερη μετάφραση διατηρώντας την λογοτεχνική χροιά στο πρωτότυπο “Μπουρλοτιέρηδες στην Ελλάδα” – Χρήστο ή όποιος άλλος γερμανομαθής, με διορθώνετε όπου χρειάζεται). Η ταινία αυτή βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο που είχε γράψει ο Werner Helwig, φίλος του Αλφόνς, κι έχει σαν ήρωα τον Ξενοφών που είναι ο ίδιος ο Αλφόνς και ήταν ο λόγος που οι δύο φίλοι μάλωσαν και δεν ξαναμίλησαν ποτέ, όχι γιατί ο Αλφόνς διαφώνησε με το περιεχόμενο, όπως είχα γράψει σε προηγούμενο ποστ, αλλά γιατί δεν πήρε ούτε σεντς για πνευματικά δικαιώματα όπως απαίτησε. Στη συνέχεια το βίντεο ακολουθεί σε αδρές γραμμές (είπαμε, 15λεπτο είναι όλο κι όλο) τη ζωή του Αλφόνς από τη γενέτειρά του στη Γερμανία μέχρι το Πήλιο, τη γνωριμία του με τον Hans Hass και τις περιπέτειές τους στο νότιο Πήλιο κατά τη διάρκεια του β’ ππ (όπου οι τύποι έκαναν κανονικά διακοπές) και την Ερυθρά Θάλασσα αμέσως μετά. Έχει αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ του Hans Hass “Abenteuer im Roten Meer” (“Περιπέτειες στην Ερυθρά Θάλασσα”) και συγκεκριμένα αυτά που η κάμερα παρακολουθεί τον Αλφόνς. Τέλος έχει αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ της γερμανικής τηλεόρασης του 1974 που παρακολουθεί τη ζωή του Αλφόνς στο νησί Παλιό Τρίκερι και φωτογραφικό υλικό από όλες τις περιόδους της ζωής του στο Πήλιο. Το βίντεο ολοκληρώνεται με εικόνες από τον οικογενειακό του τάφο που βρίσκεται κάπου στο βορειοανατολικό Πήλιο, κοντά στην παραλία Κουλούρι όπου έμεινε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Όλα αυτά διανθισμένα με εικόνες από το σημερινό Πήλιο, ολίγον από φολκλόρ και syrtaki music για ηχητική υπόκρουση. Το βίντεο έχει μέγεθος 1 γίγα και δεν ξέρω πώς να το ανεβάσω εδώ ή κάπου αλλού στο διαδύκτιο, αν μπορεί κανείς να βοηθήσει ας μου στείλει ένα πμ με οδηγίες (στο youtube δε μπαίνει λόγω γκουχγκουχ! πνευματικών δικαιωμάτων). Τέλος να πω ότι στο βίντεο που έχει ανεβάσει ο gkam, διακρίνεται και ο Alfons Hochhauser σε δύο στιγμιότυπα, είναι ο τύπος με το μαύρο μούσι και την ελαφρώς σκούρα φανέλα που γιατροπορεύει τον Hass από τα συμπτώματα τοξικότητας προς το τέλος του βίντεο και πιο πριν, στη μέση περίπου του βίντεο κάνει το ίδιο στον δύτη (νομίζω ότι είναι πάλι ο Hass) που τον ανεβάζουν πάνω στη βάρκα μετά την εμφάνιση του καρχαρία.  | 
| Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 15:43. |